Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do pokoju 10m2

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zmienić swoje kolumny. Moje obecne to Unitra zg40. Mój wzmacniacz to Denon DRA-345r. Słucham głównie muzyki Pop i Rock. Lubię głeboki bass. Bardzo podoba mi sie efekt kiedy bas nie tylko słyszę, ale również czuję, nienawidzę kiedy tony niskie wpadają w rezonans. Kolumny nie moga męczyć ucha podczas słuchania oraz muszą mieć moc przynajmniej jak moje obecne. Chciałbym abym odczuł różnicę wobec tych które posiadam teraz. Mój pokój ma niecałe 11m2. Mogę kupić kolumny używane. Jeżeli chodzi o cene chciałbym kupić jak najtaniej. Czyli jezeli są takie które będą lepsze od tych co mam tzn. odczuję róznicę to chciałbym za 500 zł, ale jeżeli dopiero lepsze będą w granicach 1000 zł to prosze o podawanie propozycji i w tym progu cenowym. Bardzo proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/36597-kolumny-do-pokoju-10m2/

Ładny bas ma Tannoy F2, ale z Denonem to jednak wysokie będą za ostre. Z tymi wymaganiami to chyba nieco przesadziłeś. Chcesz czuć bas ale żeby nie było rezonansu to się trochę wyklucza, bo jeśli wstawisz duże kolumny, ze sporym głośnikiem basowym,do pokoju 10m2, to niewątpliwie będziesz "czuł" bas, ale za to będzie rezonans (w zasadzie to ten rezonans możesz czuć). Wstawisz mniejsze to jednak musisz się liczyć z tym, że pokój trząsł się nie będzie.

Jeśli nie przeszkadza Ci bas refleks do tyłu to możesz kupić Tannoy M2 - tylko że ich ceny obecnie są nieco moim zdaniem zbyt wygórowane. Albo zmień wzmacniacz i kup F2. Tannoy ma ciepły basik, myślę że taki jak lubisz.

Tzn. rezonansu nie chciałbym czuć, a słyszec głeboki bas. Wiem że z tym odczuwaniem basu to przesadziłem ale napisałem tak ponieważ jak ostatnio byłem na koncercie to byłem zachwycony tonami niskimi bo i były słyszalne i odczuwalne bez rezonansu, ale wiadomo to nie za tą cenę i w tak małym pokoju. A teraz co do kolumn czy kolumny podstawkowe okażą sie lepszym wyborem od tych co mam teraz?? Jeżeli tak to może Jbl e30 Co o nich sądzicie?? Jak wypadna w porównaniu do tych Tannoy. A może troche dozbierać piniędzy i zdecydowac się na Jbl e 60 lu Jbl e 80. Co sądzice z kolei o tych w porównaniu do Tannoy i moich obecnych??

Ja polecam Tannoye M2, gdy je usłyszałem spadły mi gacie, dopiero usłyszałem co to krótki, pełny, mięsisty bas.

Grały z Denonem 350SE. Bardzo dobrze się nadają do rytmicznej, mocnej muzyki.

Akurat pozbywam się swoich więc jak chcesz to pisz PW. Ja słucham raczej spokojnej muzyki i już zmieniłem kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze byc góra ostra, ale ten denon to chyba nie jest jakis sentymentalny sprzet, z ktorym do konca zycia chcesz byc? ;) podlogowek do 11m2 nie ma sensu raczej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JBL E60 czy 80 to bedzie basu az nadto , tannoy m2 maja ladny bas ale czy nadaja sie wlasnie do ostrej muzy? No nie wiem wydaje mi sie ze wlasnie nie do konca. Podejrzewam ze pasowalyby Eltax Discovery maja mocny basior i sa nieaudiofilskie, tannoy to juz chyba kierunek - przyjemne i ladne brzmienie niz łup łup.

Martwi mnie tylko jedna rzecz. Mówicie że basu jest wystarczająco i jest głeboki ale czy na pewno bedzie go więcej niz teraz mam. Te Tannoy maja głośnik 16,5 cm to jest prawie 10 cm mniej niz mam teraz ja więc czy będzie go więcej. A jak wypadają Tannoy M3 i M4 do M2. czy sa lepsze?? Jak wypadają Jbl e60 lub e 80 w porównaniu do Tannoy?? Jeżeli basu w Jbl bedzie za dużo to mogę obniżyć potencjometrem basu na wzmacniaczu. I ostatnie pytanie jak jest z resztą dźwięku tzn tony wysokie i średnie w porónaniu do moich obecnych??

Nie wiem jak jest z Twoimi obecnyumi kolumnami ale z tego co widze to chyba faktycznie bierz paradigmy lub jakies JBL, na Tannoyach bedzie pewno mniej basu - sam mialem Altusy a teraz mam Mission m33i i mimo ze jakosc basu jest wyzsza jest go wyraznie mniej bo i glosnik mniejszy.

mac2005

wielkość nie zawsze ma znaczenie ;)

- ja miałem podobne dylematy kiedy dawno temu rozstawałem się ze swoimi hajendwymi altusami140, które grały w pokoju zbliżonym wielkością do twojego. zmieniałem je właśnie na tannoye ;)

...i wiesz co? żyję nadal i wcale nie żałowałem! - ba co więcej - nawet znajomi, zapatrzeni w swoje wielkie skrzynie siadali i mówili ze zdziwieniem w oczach: "jak na takie małe paczuszki - to gra to zajebiście" ;)

mac

uwierz w doświadczenie, tych którzy to przerobili ;) - w takich metrażach komunalnych - małe, porządne monitory zrobią ci lepszy bas niż takie wzięte "na wyrost" - bez kitu! (chyba, że jednak nie lubisz basu tylko dudnienie)

ja wiem, że monitory wyglądają "mientko"... ale to tylko pozory

proponuje trzy rozwiazania:

-25cm papierowej membrany w naprawde ogromnym monitorze i napedzanie tego mocnym wzmacniaczem dobrze budujacym bas ale sygnal musi byc przepuszczony przez bardzo wysoka czulosc (standardowo we wzmacniaczach mamy 150-200 tu powinno byc 600)

-niewielkie monitory z mocna membrana ze wspolczesnych tworzyw trzymana rowno korektorem fazy i sprzet z krotkim punktowym basem, moze byc nawet podbity ale zakres 50hz dalej glosnik nie powinien w tej konfiguracji zchodzic

- 20 - 30 cm membrany estradowe bez skrzynki basowej

pozdrawiam

ps. koncowe ustawienie kolumn (szczegolnie z przykladu 1 i 2) na krotkiej scianie w polowie pokoju w przypadku gdy jest prostokatny moze dac ciekawe efekty.

Niestety, zeby poczuć bas pod mostkiem, potrzeba moim zdaniem kolumn o znacznej powierzchni membran. Nawet JBL-e e80 demonami niskiego i głębokiego basu, który czuć fizycznie nie są, chociaż kopa mają. Prawdopodobnie bas będziesz miał zdecydowanie słabszy, niż w obecnym systemie i to przy większości popularnych kolumn z tego przedziału cenowego! Teraz producenci idą w stronę szczegółowości, a nie w stronę estradowego basu. Na rynku prawie w ogóle nie widuje się przystępnych cenowo podłogówek o basach większych niż 20cm, za wyjątkiem niektórych modeli JBL-a. Nie zachęcam oczywiście do kupowania wielkich skrzyn do takiego małego pomieszczenia, bo dopiero wyjdzie kicha, a nie bas. Sugeruję bardziej zmienić priorytety, czyli nie oczekiwać od nowego sprzętu estradowych wrazen w 11 m pokoju, bo wydasz kasę w błoto, a basu zwyczajnie ubędzie... Proponuję kupić jakieś monitory, cieszyć się wysokiej klasy dzwiękiem, z fajnym słyszalnym basem, ale bez przesuwania wnętrzności ;) Pozdro

Jak się uprzesz to możesz też kupić Tannoy M5 - tam są po 2 głośniki 20 centymetrowe na kolumnę (a do tego świetną kopułkę wysokotonową), skuteczność 92dB. Sam mam takie w domu - co prawda w większym pokoju - ale efekty (zwłaszcza podczas oglądania filmów) rewelacyjne.

A co do M2 - były to moje pierwsze prawdziwe kolumny - wcześniej miałem różne zwykłe wynalazki - też takie coś jak u ciebie i tannoye kupiłem w zasadzie z ciekawości. Ciekawy byłem, dlaczego za małe głośniczki trzeba było zapłacić około 500zł podczas gdy inne podobne ( i to o większej mocy ) można było kupić za 100zł. Wtedy myślałem: wielkie głośniki to i duża cena być musie, ale dlaczego za te małe aż tyle? No ale gdy podłączyłem te kolumny to dźwięk był zupełnie inny od tego którego słuchałem dotychczas - do tego stopnia, że do godziny 3:00 w nocy siedziałem i słuchałem. Nawet mi się spać nie chciało. A słuchając Annie Lennox - Whiter shade of pale dowiedziałem się co to znaczy przyjemny basik. Do dziś Tannoye stanowią dla mnie pewien punkt odniesienia.

i taka istotna uwaga o basie mi sie przypomniala jesli chodzisz czesto na koncerty z mocna sekcja basowa stan przy samej scenie by uslyszec bulgot i na samym koncu widowni (szczegolnie gdy podloga jest np. drewniania) by zobaczyc jak ten bulgot przemienia sie w mocne zwate uderzenia. Praw fizyki o dlugosci fali nie da sie niestety przeskoczyc ale pokombinowac mozna, czym bardziej pokombinujesz tym bardziej moze byc szokujacy efekt (w bardzo dobra lub zla strone) czy Ci sie spodoba to juz kwestia gustu. Niedowiarkom dziekuje - osobiscie mam swietny bas w 8m2 z olbrzymich acz specyficznych kolum. (przyklad nr1)

w sposobie pierwszym chodzi o to by maksymalnie uspokoic i ukulturalnic ogromny masywny dzwiek (a wiec papierowe membrany, mocny wzmacniacz z doskonalym basem ale sygnal bardzo dokladny nie generujacy dudnien a wiec z duza czuloscia ja mialem naszczescie ustawiany ten parametr w petli magnetofonowej wzmacniacza ale warto tez ustawic w cd badz pokombinowac samemu w przypadku znajomosci elektroniki, cienkie kable cordiala za 7zl tez beda np. pomocne, musza to byc jednak monitory bardzo solidni ustawione na stendach. (przyznam ze w zupelne ciemno niebezpieczine jest to sprawdzac)

w sposobie drugim by z malych monitorkow wycisnac ile sie da co sie obecnie do znudzenia lansuje (praktycznie zawsze przegraja z pierwsza metoda przez wlasnie ograniczenie w rozmiarach, osobiscie taki bas zawsze odbieram jako cos wymuszonego, nienaturalnego)

w sposobie trzecim chodzi o zlikwidowanie rezonansow i podbic pudla oraz niepotrzebnych hercow uyzskujemy ciekawy efekt z olbrzymiej membrany lecz niekoniecznie dla kazdego akceptowalny

ja mam mission m33i i graja jak dla mnie niezle, wlasciwie coraz lepeij choc nie sa bez wad. Kuzyn ma B&W 602 S3 i dla mnie brzmia gorzej barwowo aczkolwiek jemu bardziej sie podobaja i maja w paru elementach spora przewage nad Missionami, trzeba szukac i sluchac bo tak mozna latwo wtopic - ja dokonalem z tego co widze dosyc bezpiecznego wyboru - moze na razie bez ochow i achow ale tez bez tragedii, w porownaniu do Altusow jest to duza zmiana i musze sie przyzwyczajac do nowego dzwieku.

-->mac2005, które zg40 masz?

Bo jeżeli ZG40C/5 ew. ZG40C/8, to ciężko będzie znaleźć za 500zł coś z równie dobrym i dość nisko(jak na tą cenę) schodzącym basikiem, a jeżeli wziąść pod uwagę że ma to grać w 10m2 pokoju, to i 1000zł moze nie starczyć.

No może że poszukasz jakichś starych monitorków w obudowie zamkniętej, z dość dużym (20cm - 25cm czy nawet 30cm) niskośredniotonowcem (jakieś starsze wharferdale, tannoy, epicure, acoustic research, kef etc.).

Mam Unitra zg40 te z drugą, bierną membraną. A czy w Jbl e30 będzie lepszy czy gorszy, mniejszy czy większy bas?? I jak z innymi tonami(wysokie i średnie). To samo pytanie mam co do Jbl e80 i Tannoy m2. Bardzo prosze o odpowiedzi.

>Mam Unitra zg40 te z drugą, bierną membraną. A czy w Jbl e30 będzie lepszy czy gorszy, mniejszy czy

>większy bas?? I jak z innymi tonami(wysokie i średnie). To samo pytanie mam co do Jbl e80 i Tannoy

>m2. Bardzo prosze o odpowiedzi.

JBL i tannoy to zupełne przeciwieństwa. Tannoy M2 - brzmienie łagodne, ciepły bas, spokojna góra. JBL - chłodny bas, ostre brzmienie, kopułka metalowa czyli góra krzykliwa. JBL ma sporą moc. Ludzie oceniają tę markę jako mającą charakter estradowy (zwłaszcza E100).

To które według Was będa najlepsze do moich wymagań Jbl e 30, Jbl e60, Tannoy m2, Tannoy m3, czy Paradigm?? Przypomnę, że słucham Pop i Rocka(nie słucham Techno) Które z nich będą "o wiele lepsze" od moich obecnych?? Bardzo proszę o odpowiedzi.

wszystkie beda lepsze ale nie wiem ktore Ci sie spodobaja. Z tego co piszesz to celuj w Paradigmy lub JBL. Tannoye graja bardzo ladnie ale tak jak pisze Iceman, sam gdybym kupowal cos ponizej 1000zl chyba bym celowal w Tannoye ale ja slucham sporo akustyki, spokojnych ballad - do lojenia z tego co slyszalem srednio sie nadaja - nie bedziesz mial efektu -'reka, noga, mozg na scianie'.

Napisałeś, że lubisz głęboki bas, który nie wpada w rezonans - Jble grają efekciarsko podbitym, dudniąco-buczącym jego wyższym podzakresem, a E 60 są najgorsze z całej serii E Northridge. W kwestii "męczenia ucha podczas słuchania" to również całkowite przeciwieństwo Twoich oczekiwań. Jeżeli jednak "musiałbyś" kupić któryś z tych modeli, to "mniejszym złem" będzie wybór E 30.

Może jako ciekawostkę napiszę że mam w 12m kw podłogowce Phonar P20. Ustawione na dłuższej ścianie, postawione na kolcach i płycie betonowej. Dłuugo się bujałem z basem, ale teraz udało się uzyskać duży, szybki i piekielnie zwarty bas z podłogówek w tak małym pokoju. Aha pokój silnie wytłumiony a kluczowym elementem jest kanapa przy ścianie równoległej do tej przy której stoją kolumny. Kiedyś miałem też M5 a takim ustawieniu ale daleko im do P20-tek. Świetne podłogówki do takiego małego pokoju (jeśli już się ktoś upiera) to Phonar Volume II. Pomimo br z tyłu są bardzo łatwe w ustawianiu. Polecam te maleństwa a czystym sercem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.