Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to mniej więcej wygląda, mam nadzieję, że wada będzie widoczna...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Indeks prędkości 1-4x od dawna nie występuje. Na nic zdadzą się niskie prędkości, jak sam nośnik jest marny. Nie ma też znaczenia czym taką płytę nagramy, zakładając oczywiście, że nagrywarka jest sprawna.

Tutaj jest płyta "for audio" od Verbatim

Ukryta Zawartość

Prędkośc zapisu 40x i podejrzewam, że najlepsze efekty będa przy prędkości 16-24x. Może ktoś już próbował?

Ukryta Zawartość

konradskala, 21 Lis 2008, 19:46

>Indeks prędkości 1-4x od dawna nie występuje. Na nic zdadzą się niskie prędkości, jak sam nośnik

>jest marny. Nie ma też znaczenia czym taką płytę nagramy, zakładając oczywiście, że nagrywarka jest

>sprawna.

W nagrywarkach komputerowych oczywiście nie spotyka się już prędkości 1-4x, ale ja sam mam w domu cztery nagrywarki audio Pioneera nagrywające wyłącznie z prędkością 1x.

>kilka razy byla taka sytuacja, ze ich brakowalo a potem sie pojawialy i za jazdym razem sprzedawcy krecili, ze juz nie sa produkowane...

Dopóki Taiyo Yuden nie zaprzestanie produkcji płyt CD-R, nośniki tej firmy powinny się pojawiać w Polsce pod taką czy inną nazwą. Kilka miesięcy temu "Pastelki" były dostępne jako kolorowe Maxelle w cienkich pudełkach...

>W nagrywarkach komputerowych oczywiście nie spotyka się już prędkości 1-4x

Wyjątkiem jest wciąż dostępny Plextor Premium 2, nagrywający z prędkością 2x, lub 4x w Audio Master.

McGyver, 21 Lis 2008, 19:58

>W nagrywarkach komputerowych oczywiście nie spotyka się już prędkości 1-4x, ale ja sam mam w domu

>cztery nagrywarki audio Pioneera nagrywające wyłącznie z prędkością 1x.

A gdzie kupisz do nich płyty? Czy nagrywają na tych dostępnych obecnie? A jeśli tak, to z jaką jakością?

Nagrywają na wszystkich płytach "for audio" bądź "for consumer". A jakość? Micromega Minium nie chce czytać żadnych kopii zrobionych na jakiejkolwiek wypalarce komputerowej, natomiast płyty wypalone na Pioneerze na dowolnym nośniku czyta zawsze.

To, że czyta je Micromega nic nam nie mówi o ich jakości.

Bawię się właśnie CD Sony 555ES i czyta dosłownie każdą płytę momentalnie, chociaż sam wiem, że niektóre z nich to fatalnej jakości gnioty.

Toć wiem że 555ES czyta wszystko. Nawet byle jak wypalone płyty na złej jakości nośnikach i na wadliwych wypalarkach. Niektóre inne cedeki nie są tak tolerancyjne. I tu właśnie kłania się jakość wypalenia nośnika. Pioneer bardzo dobrze kalibruje moc lasera pod dany nośnik, tak że każda wypalona na nim płyta jest czytelna.

Ja dość często sprawdzam jakość płyt pod względem błędów C1, C2. Mam kilkanasćie płyt, których ilość C1 przekacza 35 tysięcy! Mimo to bez problemu czyta je chyba z 15-sto letni odtwarzacz CD Philipsa. Niby wszystko ok, ale świadomość lipnej płyty pozostaje.

>Chris01, 14 Lis 2008, 21:55

>co ty gadasz:

>

Ukryta Zawartość

>nie strasz mnie ;-)

no i niestety wykrakales...

na calym AleDrogo nie ma juz nic z PASTELi...

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

czy to są te same "pastele"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj są takie jak na tej zakończonej aukcji po 26,50,- (cake 50)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawcio>

tych płyt już nie ma, jak wcześniej pisałem - dzwoniłem i pytałem się, bo to że zdjęcie widnieje na stronie to jeszcze o niczym nie świadczy. Najwyżej o tym, że moderator, czy kto tam jest ospały.

ptx, 22 Lis 2008, 14:44

>z jaka optymalna prędkością nagrywać?czy im wolniej tym lepiej?

niekoniecznie - radzę popróbować i wybrać te prędkość generującą minimalną ilość C1 na danej nagrywarce

w praktyce dla płyt x52 nie będzie to mniej jak x4-x8, możliwe, że nawet x12

dawid33, 22 Lis 2008, 14:34

>A te?http://www.allegro.pl/item464693147_verbatim_cdr_pastel_50szt_marker_made_in_japan.html

ale co "a te"???

akcja zakonczona - plyt brak...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Sprawdzał może ktoś błędy na tych płytkach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokupiłem sobie zapas Pasteli, no ale pytanko jakie teraz płyty CD-R innego producenta są "grzechu warte" i przede wszystkim z bardo małą ilości błędów C1 ? Konkrety proszę, wykresy diagnostyczne mile widziane

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Oby tylko te płytki nie uległy 'autodestrukcji' po kilku latach przechowywania. Niestety zwykłe Emteki, również te w wersji "Audio Maxima" zbrązowiały mi po paru latach przechowywania w 'komfortowych' warunkach (w ciemnym kącie pokoju, temperatura w granicach 20-26 stopni). Ale tamte były produkowane w wytwórni Moser Baer India, a w wersji Gold chyba w MPO.

Dzisiaj nabyłem CD R Fuji, 'a 2 pln za szt ,(Cake 49,90).O ile mój CDR Phila wybrzydzał na TDKi i inne ,to te bezproblemowo chwyta. A i w osłuchu też są o.K..Realny czas zastrzegają że 79' 57". łatwo się nagrywa i szybko przechodza kalibracje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.