Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladnie to zapis cyfrowy do za bzdury nawet najwiekszy idiota z gimnazjum wie ze jedynie w kasetach magnetofonowych liczyla sie jakos nosnika cd to cd jedynie kolor okladka i trwalosc to decyduje o jakosci !!!!!

Witajcie Panowie.

Czytam wasze wypowiedzi odnośnie nagrywanych CD-R.

Jeśli mogę dorzucic swoje własne sugestie dotyczące CD-R :

Kiedyś posiadałem nagrywarkę Philips 760 ,to stacjonarna nagrywarka CD.Podłaczona była przez kabelek coaksiax Oehlbach NF 113. Do urzycia kopii służy mi głównie TDK AUDIO XG lub VS oraz Verbatim AUDIO.Czasami BESTMEDIA lub PHILIPS audio.Każda kopia odtwarzana na CD wtedy miałem NAD-a 541 wychodziła inaczej.Chciałem tu bezwarunkowo zaznaczyć iż przegrywana kopia prędkością x1 z napędu NAD-a.Najlepsza wg mojego subiektywnego ucha była TDK VS.Dziś nie ma takiej na rynku.Widziałem na allegro niedawno TRAXDATA x16 AUDIO.Zakupiłem ostatnio,ale to później.Mój NAD-ik był bardzo kapryśny na CD-R wydział rysy,których nie było.To poza mną.Niedgy nie udało mi się skopiować w 100% materiału w identycznie brzmiący sposób.To brakowało dynamiki,obraz stereo był przesunięty,lekko zapiaszczony.Muszę jednak dodać że Cd kupowane na targu,np: ukraińskie podróbki brzmiały gorzej niż kopia z oryginału!To dziwne.Piszecie o będach i mnóstwie cyferek.Ja wiem że cos one mówią,ale zauważcie że oryginał nie raz ma wiecej tych złych cyferek a gra lepiej.Więc cyferki cyferkami a ucho uchem.

Dzię posiadam CD ARcam 72 NAD 340 Kolumny QBA 1.1 SE .Kable VDH wind mk2.The First. zasilanie tara labs,listwa lester za 70zł.

NAD wzmacniacz przerobiłem dokładając mu gniazdo IEC,polecam.

Wracając do idelanych kopii.Posiadam Plextor-a Premium 2 z biosem 1.02. Na dzień dzisiejszy robiąc kopie ripuje CD-DA Extractorem wersji: 10. Próbowałem własnym softem plextora(brak różnicy) oraz EAC-iem BETA.Ten ostatni osławiony nie podoba mi się.

Zrobiłem tescik: nagrałem na :Verbatim Super AZO; PHILIPS audio Verbatim AUDIO, TDK AUDIO, MEMEOREX AUDIo FUJI AUDIO.

System nagrywanie AUDIO SUPER MASTER dostępny w w/w plextorze.

Panowie,każda Cd-R ma inne rodzaj brzmnienia.Z CD-R typowo komputerowych najlepiej zagrała Verbatim Super azo,pełny dzwięk,równowaga tonalna,ale emocji przekaz-zero.Kolejen poszły do testu AUDIO.Jest lepiej,szerzej,ale nie ma dalej tego co lubia tygrysy najbardziej.Brud na średnicy pozostaje.

Nagrałem TRAXDATĘ AUDIO oraz FUJI AUDIO i tu mogę Wam polecic szczerze,jest lepiej.Chodź do oryginału mu daleko to deklasują konkurencje.

Nie wiem do dzis jak skopiować w 100% dźwięk chyba to poprostu nie możliwe.Czym kupisz z wyższej półki CD tym bardziej będziesz słyszał różnicę.

Preferuję osobiście FUJI AUDIO PRO warto spróbować lub TRAXDATĘ AUDIO.Ta ostatno ma fajny sprężysty dźwięk,przypomina mi trochę TDK VS już dzis nie produkowaną.Trzeba przyznać iz jakość nośników jest coraz gorsza wraz ze spadkiem ceny.Są to najtańsze nośniki daleko odbiegajace starym Cd-Rom.Sami przekonaliście sie nie raz że dawne Cd-ry chodzą do dziś a nowe szybko sie sypią.Brakuj ena rynku porządnych CD-R jak kiedys audiofilska TDK PRO AUDIO za niebotyczne 15zł lub MAXEL XL PRO AUDIO.

Panowie, o tych 200 błędach C1 na nowej tłoczonej płycie uczyli mnie na politechnice. Jak widać, w rzeczywistości jest znacznie gorzej.

Nie da się rozróżnić na podstawie dźwięku płyty oryginalnej i skopiowanej CD-R. Są to praktycznie idealne kopie (CD-R mają tylko krótszą żywotność). Z zapisem cyfrowym już tak jest- albo mamy doskonałą jakość (odczytamy wszystkie bity), albo nic. Nie ma wartości pośrednich.

Jakość płyt nagrywanych w nagrywarkach typu deck może być gorsza, ponieważ układy przetwarzające sygnał cyfrowy na analogowy i z powrotem mogą ten dźwięk nieco zniekształcać. Jeśli kopiujemy płytę CD w nagrywarce komputerowej bit po bicie to otrzymujemy idealną kopię.

zxgregor, 1 Lut 2009, 16:42

I tym się różni informacja odczytana od informacji sprawdzonej.

Inżynier teoretyk od inżyniera praktyka...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wełniany, szczera prawda ;) Ale jedno jest pewne- błędów C1 nie da się usłyszeć. Już sam kod, w którym zakodowane są bity na płycie rozpoznaje te błędy i zna prawdziwą wartość błędnych bitów.

Sam kiedyś nie wierzyłem, że "głupi" kod wszystko wie.

Nie prowokuję...

Zajrzyjcie do Wikipedii:

"W telekomunikacji KOD HAMMINGA jest liniowym kodem korekcyjnym, wynalezionym przez Richarda Hamminga. Kody Hamminga wykrywają i korygują błędy polegające na przekłamaniu jednego bitu (...)"

TAAAK

Lepsza Kaseta CC zasąpiła gorszą taśmę na 19.05cm

A teraz w radiu zapis bezstratny MP2

SORRY ALE JA CZASEM CHODZĘ NA KONCERTY I WIEM JAK BRZMIĄ INSTRUMENTY NA ŻYWO

Hamming był po prostu geniuszem, że wynalazł taki kod.

Swoją drogą mam całą książkę, w której opisane są zabezpieczenia płyt CD przed utratą danych.

Wiecie, że już sama grubość płyty jest zabezpieczeniem i polepsza odczyt płyty? Poliwęglan, z którego jest wykonana płyta CD tworzy coś w rodzaju soczewki, przez co laser "omija" zanieczyszczenia i rysy na spodniej powierzchni płyty.

>> Dear77

Masz sensowny sprzęt, interesujesz się budowaniem kolumn, wydajesz się rozsądnym gościem, chcesz kogoś sprowokować, czy może jakieś problemy ze słuchem dokuczają ?

Gwarantuję, że jeśli z uszami wszystko ok. to na swoim systemie wyraźnie usłyszysz różnice między płytami, prędkościami zapisu, softem użytym do wypalania itp.

Mnie dziś dobiła płytka Memorex Music CD-R (jewel case), 30000 C1 i dźwięk jak zza koca.

zxgregor

Niefortunnie to zabrzmiało, nie chodziło mi o to, że płytka słabo brzmi ze względu na dużą ilość c1. Ten Memorex jest po prostu zupełnie do niczego - kiepsko brzmi i beznadziejnie wypada w testach :)

Wcześniej zresztą już pisałem, że niektóre słabsze pod względem ilości błędów płyty grają lepiej od lepszych w tej konkurencji.

Sam chciałbym się dowiedzieć, dlaczego tak się dzieje, tłumaczenie tego zjawiska ilością błędów to chyba niewłaściwa droga.

zxgregor, 1 Lut 2009, 17:13

>artekk, błędów C1 nie usłyszysz. Być może gdzie indziej dostają się przekłamania czy straty

>sygnału, ale C1 nie da się usłyszeć.

No już bardziej sensownie piszesz.

Skoro odsłuchowo płyta CD-R z ilością błedów C1 niższą niż 1000 jest już bardzo dobra dżwiekowo a płyty z wiekszą ilością błędów C1 niestety już nie i jest tych płyt masa! To znaczy a nawet należy się spodziewać że jakaś ŚCISŁA zależność już jest.

Całkiem możliwe a raczej napewno że gdzieś w samych odtwarzaczach ale do diaska 25 lat temu tak reklamowane płyty CD miały tak samo dobrze grać.

Co mamy dziś orginalne płyty nie trzymają parametrów standardu odtwarzacze ich też nie zachowują i mamy misz masz. Mówimy cały czas o możliwych w ramach standartu parametrów do osiagniecia.

W płytach CD-R to już jest żenada że TYLKO niektóre płyty nawet tych samych producentów jak na przykład : Verbatim Pastel,Verbatim Music są produkowane w 99% co do spełnienia zakładanych parametrów technicznych,dżwiekowych i jakościowych formatu zapisu.

Pomysleć tylko że każdy producent używający logo Philips CD Technology nie radzi sobie a raczej gorzej,celowo nie spełnia założeń tego standardu zapisu.

Dla tego ponieważ przeciętny meloman nie ma innych metod dokonania pomiarów nośników CD-R pomiar ilości błedów C1,C2 będzie zgrubnym ale bardzo obiektywnym dla użytkownika testem.

Na cdrinfo.pl stwierdzili praktycy ze Plextor ma najlepsze do wykonywania obiektywnych testów wypalarkijak i programy i dla tego moim zdaniem tylkote testy pokazują dosyćwyrażnie co jest dobre a co złe.

Panowie proszę wrzucać skany pomiarów z Plextools Profesjonal i eliminować dziadowskie płytki z handlu

1000 błędów w Plex Toolsie to jest maksimum co można akceptować w płydkach CD-R dla melomana-audiofila.

Teorie sobie zostawmy dla hobbystów, nas interesuje TYLKO EFEKT KOŃCOWY-WZORCOWE NAGRANIE

artPaw, mój sprzęt nie ma tu nic do tego. Nie da się odróżnić płyty oryginalnej od wypalanej bit po bicie. Na płytach CD dźwięk jest zapisany za pomocą bitów, więc jeśli mamy ciąg bitów na CD-R identyczny jak na oryginalnej płycie to nie ma możliwości ich odróżnienia. Dźwięk jest identyczny.

Skoro błędy C1 są w 100% regenerowane to także nie mają one wpływu na dźwięk.

Płyta oryginalna (tłoczona) różni się od nagranej CD-R tylko trwałością. A trwałość tych ostatnich jest ostatnimi czasy wyjątkowo fatalna.

Zapewne istnieje zależność między ilością błędów C1 a trwałością płyty.

Zależność między ilością błędów C1 a jakością dźwięku nie istnieje.

zxgregor, 1 Lut 2009, 18:01

Proponuję koledze do czasu nastepnych wpisów zrobić sobie z orginału parę kopii CD-R na nosnikach róznych producentów. Następnie podejść do najbliższego salonu dla audiofili (nie mylić z MM czy Orionem)Poprosić pana sprzedawcę jaki aktualnie najlepszy aktualnie odtwarzacz CD mają na stanie do połuchania Następnie poprosić o możliwość posłuchania i porównania ze sobą oryginalnej płyty i poszczgólnych kopii.Myślę że 15 sekundowe fragmenty tego samego utworu w porównaniach powinny wystarczyć.

Trochę mi te nasze rozmowy przypominają dyskusje o sexie po przeczytaniu lekarskich ksiażek ale bez fizycznej znajomości żadnej kobiety

zxgregor, jesteś czystym teoretykiem nie mającym pojęcia o faktczynym działaniu zwykłych odtwarzaczy CD. Sam jestem sceptykiem co do rozwodzenia się nad różnicami w kopiach na CD-R, ALE miałem okazję się przekonać, że zwykłe odtwarzacze CD odtwarzają czasami gorzej CD-R od oryginału i słychać to w dźwięku.

Tak jak ktoś już wspomniał w tym wątku, CD domowe są strasznie biedne technicznie i nie potrafią czasami poradzić sobie choćby z dużym jitterem z CD-R co pociąga za sobą błędy odczytu. Mimo wszystko taka płyta będzie bitowo zgodna z oryginałem i na kompie następna kopia będzie taka sama. Audiofilskie CD są daleko w tyle w stosunku do cd-romu za 50zł jeśli chodzi o możliwości odczytu płyt. Moim zdaniem często są drogim gównem. Wiadomo, że mają bardzo przyzwoicie wykonane obwody analogowe i D/A, które decydują o brzmieniu, ale sam czytnik to śmiech na sali. Co za problem dzisiaj zrobić napęd, który ma choćby 10sek bufor, i podczas pracy ma czas na ponowny odczyt źle odczytanych sektorów? Odpadają tu argumenty, że napęd jest wtedy głośniejszy, bo przy odczycie 4x zamiast 1x nie ma to znaczenia

Ja pier....le. Ale Wy macie problemy. Żeby sprawdzić jakość kopii, wystarczy zrobić ripa do wav-a z oryginału i kopii i porównać oba pliki. Jak będą identyczne to kopia jest idealna. Proste. Do porównaniu obu plików najlepiej użyć EAC-a. Zdziwicie się na jakich tanich płytkach uzyskaliście kopię bitperfect.

rbej, 1 Lut 2009, 18:45

Ta kopia ma poprawnie grać na klasycznym już niezłej jakości CD z niedorobioną przez producentów jak widać korekcją błedów Czyli kopia musi być zrobiona tak aby zwykły odtwarzacz nic po drodze nie zmienił .Z paru powodów nie widzę sensu wypalania na CD-R przy przechowywaniu danych na HD celem porównywania plików EAC-em ;)

Witam!

Też trochę szukałem porządnych płytek ale tak jakoś wyszło że nagrywam jednak na tanich i chyba całkiem przyzwoitych jakościowo. Płytki sygnowane są logiem Vobisa i pochodzą z tłoczni Plasmona. Skany takie jak widać. Palone x8 na NEC ND-3500AG a odczyt x32 na ASUS DVD-E818A bo NEC nie raportuje błędów. Z tymi płytkami naprawdę zero problemów z odczytem nawet w bardzo starych lub w egzotycznych urządzeniach.

Skany zrobione przy maksymalnej prędkości x32 (przy niższych prędkościach oczywiście wyniki są lepsze) dla dwóch płyt wybranych losowo z szafy. Tak przez przypadek wyszło że złapałem płytki zapisane do 76 i 78 minut ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10615-100005022 1233579482_thumb.jpg

post-10615-100005023 1233579482_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

atreyu

Wyniki trochę podejrzane, najlepszy Verbatim Pastel miał u mnie w Plextools średnią błędów C1 0,23 przy płycie 64min. I Pastel to jedyna płyta, która schodzi poniżej 1000 błędów C1. Wszystko od Plasmona daje przeważnie błędy C1 liczone w dziesiątkach tysięcy.

Dziś odbiorę nagrywarkę DVD Benq i sprawdzę jak zwraca błędy w Nero Discspeed w porównaniu do Plextora i Plextools.

Dzisiejszy rekordowy wypał Verbatim Pastel. Chyba niepotrzebnie kupiłem BENQ DW1640, bo Plextor 2 via Plextools pokazuje u mnie zbliżone wartości błędów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>artekk

W Nero DiskSpeed symbol dyskietki to jest zapis testu, nie trzeba specjalnie wycinać tak jak w PlexTools. Nadajesz plikowi odpowiednią nazwę, zapisujesz w formacie JPG albo PNG i potem możesz już tutaj zamieszczać. Tylko że Forum nie przyjmuje obrazków w formacie PNG, mimo że jest informacja że przyjmuje. :)

BenQ będzie przydatny, bo bez problemów możesz wrzucić nam tu kilka testów. :)

Karmaj

Powyższy wypał wkleiłem dokładnie tak, jak opisałeś :) Zastanawiałem się zawsze skąd takie ładne zrzuty ekranu się biorą :)

Nero jest bez wątpienia wygodniejszy od Plextools, nie trzeba liczyć średniej błędów na kalkulatorze, można sobie archiwizować dane o jakości płytek i wrzucać na forum :) Pokazuje na oko ok. 10-12% błędów więcej niż Plextools. Nie pokazuje natomiast minimum błędów na sekundę.

Nie wiem, czy błędy C1 słychać czy nie, ale te płytki proszę omijać szerokim łukiem :)

Memorex Audio CD-R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.