Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mój rekordowy wypal. Płyta JVC palona 4x z amqr włączonym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

=>stanleypl, 29 Kwi 2010, 10:59

Zrób ten wypał na predkosci x4 i daj jak możesz Betę i Jitter. Pewnie oryginalna płyta to jakaś nówka nie smigana jakbyś ją zrzucił (testy) to było by super

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dostałem nowa partię Verbatim Music CD-R 43364 (Tayo Taiwan)

FE TE przed użyciem cudów z komórki

FE TE po zastosowaniu komórki jako demagnetyzatora dziewiczego niewypalonego nosnika

Ukryta Zawartość

post-24864-100005974 1272538446_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda to nienajlepiej. Ja niezależnie od wykresów zauważam różnicę dźwiękową na plus.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

=>absinth3, 29 Kwi 2010, 13:41

Zobacz lepiej układ odniesienia Zarówno FE jak i TE w porównaniu do Twoich pomiarów idą liniowo na całym obwodzie płytki. Trochę może pomaga temu zdławienie w ustawieniach napędu odtwarzania do 4x a nagrywania do 8x :) Nie lubię za szybko niedokładnie odczytanych i niechlujnie zapisanych płytek :)

>Zobacz lepiej układ odniesienia

O, kolejny termin używany bez zrozumienia. Tym, którzy jeszcze mają resztki naturalnych odruchów umysłowych polecam słynną książkę Sokala:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>tomaszg, 29 Kwi 2010, 14:08

Jakbyś na imieninach u cioci narobił do tortu to byś wyleciał na zbity pysk za drzwi a tak tutaj bezkarny internet umożliwia ci się produkować może stąd ta literka g na końcu nicka

włączam ci ignora PA

To byłoby wyjaśnienie. Ja nie zmieniałem ustawień, Plextools bada TE i TF na maskymalnej prędkości- więc pewnie dochodzi do 52x. Ostatnie moje zrzuty są ze złotych Mitsui- oczekiwalibyśmy więc najlepszych wyników, a tu TY dają superB wyniki. Nie miałem dotąd czasu wypalić ani jednej Mitsui ... I zdaje się że dziś znów nie dam rady

Ale wykresiki super.

Pytanie- czy na tych "zdekomórowanych" CD-r słychać różnicę dźwiękowe i w jaką stronę to idzie? Np sprawa głośności...

=>absinth3, 29 Kwi 2010, 14:15

>Pytanie- czy na tych "zdekomórowanych" CD-r słychać różnicę dźwiękowe i w jaką stronę to idzie? Np

>sprawa głośności...

Nie było czasu porównywać bo przeważnie człowiek porównywał oryginał z kopią i zawsze czegoś w kopii albo brakowało lub była inaczej przez napęd zagrana (odtworzona). Mam takie dawno nagrane stare nipponskie TY może później wieczorową porą jak jest dobry prąd i cisza pobawię się, to w końcu hobby :)

Aha, w nowej demokratycznej modzie pisanie bzdur przystoi, ale nie można komuś powiedzieć, że gada od rzeczy? Prawdziwa świetlana przyszłość nas czeka w objęciach szarlatanów i oszustów...

-> [email protected]

Sprawdziłeś już może, które komórki (konkretne modele konkretnych producentów) w jaki sposób wpływają na sygnaturę brzmieniową wypalanych cd-r'ów? Wiadomo przecież, że niektórzy pewnie by chcieli ukrócić poluzowany basik i dodać trochę planktonu, a dla innych ważniejsze byłby ocieplenie i uanalogowienie brzmienia. Warto by było zrobić listę najlepszych (znaczy w najlepszy sposób wpływających na płytę) komórek z dokładnym opisem, co zostało poprawione.

Testy robiłeś przy zasilaniu komórki z akumulatora czy z sieci? Bo przy zastosowaniu dobrego zasilacza wyniki mogłyby być jeszcze lepsze.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

absinth3, 29 Kwi 2010, 14:35

>Prowokator- weź sie odwal

Ano właśnie. Nic tak nie wywołuje agresji, jak wykazanie komuś jego własnego błędu. Pisz trochę grzeczniej, bo szybko zjeżdżasz na poziom Rafaela.

To był mój pomysł i jak ktoś chce coś wyrzygać z głowiny - to proszę do mnie się zwracać. Mało macie wątków?

>To był mój pomysł i jak ktoś chce coś wyrzygać z głowiny - to proszę do mnie się zwracać. Mało

>macie wątków?

Stary! Wątek ma tytuł: "na jakich CD-R nagrywac?" a nie "Jakie czary-mary i cuda na kiju wyczynia mój mózg pod wpływem promieniowania z telefonu komórkowego podczas wypalania płyty CD-R"

Chcesz wypisywać brednie to załóż nowy wątek. Tutaj prosimy o fakty.

>Popatrz na wykresy łosiu- to są fakty

Taaaa, a wpadłeś na to aby bez czarów z komórka zrobić próby dla różnych płyt z tej samej partii? A wielokrotna próba odczytu tej samej płyty daje zawsze takie same wyniki?

Ponadto jest to zupełnie nieistotne dla brzmienia. Błędy (do określonego poziomu) są korygowalne a jeśli nie są to NIE WYSTĘPUJE zmiana brzmienia a np. trzaski -to niewątpliwa zaleta techniki cyfrowej. Zmiana brzmienia występuje TYLKO I WYŁĄCZNIE W GŁOWIE słuchacza.

Ale was nic nie przekona zatem malujcie sobie płyty pisakami za dziesiątki dolarów i stosujcie rozmaitą magię oraz voodoo - lepsze to niż napadanie z łomem kobiet w parku. Przy okazji nabijacie kabzę różnym kolesiom śmiejącym się z was do rozpuku.

Wpadłem nie wpadłem. Na długo wcześniej zanim wystawiłem opisy, używam Acoustic Revive rd-3 i różnica jest- no nie przekonuj mnie że nie słyszę. Zakup sprzed pół roku, gdy jeszcze nie miałem przyjemności uczestnictwa w tym forum, a o żadnych wykresach i analizach nawet nie wiedziałem. TYLKO I WYŁĄCZNIE DLA ZABAWY ( nie wierzę w techniczne/technicystyczne podejście do życia ) zrobiłem wykres przed i po dm i ku mojemu najwyższemu zaskoczeniu okazało się że różnica istnieje. Chodzi o to że wykresy się różnią- wniosek uprawniony jest taki że dm wywołuje zmiany- i nic więcej, żadnych innych wniosków . Ale wywołuje.

Porównywanie partii płyt- oczywiście że to robiłem i oczywiście, różnice między poszczególnymi płytami na wykresach są wyraźne. Co do komórki- nie chce mi się powtarzać prób, bo mam stosowne urządzenie. Oczywiście, gdybym nie miał rd-3 to wykorzystywałbym koma.

Problem w tej dyskusji jest taki, że jedni próbują i eksperymentują a drudzy dogmatycznie wierzą że nie wierzą.

Nic złego by w tym nie było, gdyby nie fakt ,że wiele wpisów jest mocno niegrzecznych i niestosownych

absinth3, 29 Kwi 2010, 18:57

>Wpadłem nie wpadłem. Na długo wcześniej zanim wystawiłem opisy, używam Acoustic Revive rd-3 i

>różnica jest- no nie przekonuj mnie że nie słyszę.

Jasne, jakbym wydał tyle kasy to też bym "słyszał".

>Nic złego by w tym nie było, gdyby nie fakt ,że wiele wpisów jest mocno niegrzecznych i

>niestosownych

Prawda. Ale dziękuję, że się już poprawiłeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.