Skocz do zawartości
IGNORED

podłogowe do 18m^2 do 1000 zł

mihal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem tutaj nowy dlatego proszę o wyrozumiałość. Temat był już wałkowany wiele razy no ale wiadomo : rynek się zmienia. Przejde do konkretów . mam przeznaczone max. 1000 PLN na kolumny podłogowe . Ma to grać z Akai AA-1030 oraz CD Technics SL-PG200a. Pokój to ok. 3,7 x 5,1 m . Kolumny maja stac na tej dłuższej scianie , dlatego nie chce ich odsuwać od ściany , zatem chyba BR powinien byc z przodu (?) . Myslałem o nowych , ale używki w dobrym stanie tez wchodzą w gre. Od razu pisze , że nie mam mozliwosci odsłuchu i mam mozliwosc zakupu tylko przez internet dlatego tak ważne są dla mnie opinie innych . To co znalazłem to :

- Heco Victa 700 - nowe około 900 ;

- Wharfedale Crystal 30 ;

- Tonsil maestro II 130; (750 zł)

- Jamo 708s (tylko ze srebrne - 1k zł),

- Rubicon RP-06f ,

Moze jakies uzywki z allegro ?

W sumie beda to moje pierwsze kolumny więc nie wiem za bardzo czego mam oczekiwać . Wiem tylko , że potrzebuje koulmn , które grając cicho jednoczesnie wypełnią ten pokój (mieszkam w bloku z kiepskim wygłuszeniem ).

Pozdrawiam

Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/36645-pod%C5%82ogowe-do-18m2-do-1000-z%C5%82/

Wiem, że tonsil raczej nie jest tu lubiany, ale mam maestro II 130 (800 zł nowe za parę) i graja jak dla mnie, ze tę cenę bardzo dobrze, u mnie z nowym amplitunerem stero yamahy. Nie wiem jaki rodzaj muzyki preferujesz, bo moim zdaniem maestro na pewno sprawdzą sie przy spokojnej, niezagęszczonej muzyce, bardziej klasyka i jazz niż rock

NIe wiem jeszcze jak będzie to brzmiało z Twoim Akai, który chyba ma ze 30 lat, prawda? Sam mam w domu rodziców AA 930 bodjaże i powiem, że możę bym go dalej uzywał, ale do wymiany sa juz przełączniki i potencjometry, poza tym byk ogromny i nie zmieścił mi się w meblach blokowych, pokój obecnie mam prawie takich samych wymiarów co Ty. I taka ciekawostka - tego Akai AA 930 uzywałem jako wzmacniacza do gitary basowej - podłączałem do niego taką "małą kolumnenkę" 4 niskotonowce o średnicy 30 cm każdy i grało to całkiem głośno, pozdrawiam

Witam!

W sumie nie mam na czym sprawdzić tego Akai . Ale w razie czego sprzedam go , dołoże kilka stówek i zakupie cos lepszego. Narazie jednak skupiam sie na kolumnach. Faktycznie obawiam sie troche tonsil'ow . Ciezko znalezc cos pozytywnego na ich temat. A szkoda , bo to nasze - polskie :) Jesli chodzi o rodzaj muzyki to słucham dosłownie wszystkiego od Turnau'a przez trip-hop i klasyke rocka do red hotów i ostrzejszego grania.

pozdrawiam

Michał

No ale mamy teraz Tonsile Premium, które chyba są jakościowo lepsze niż Maestro? Cena na allegro i nie tylko - 850 zł/parę. Sam je posiadam, niestety nie podejmuję się ich oceny, bo są u mnie tak ustawione i mam tak złe warunki lokalowe, że chyba nic nie wypadnie tam dobrze, dopóki się nie wyniosę na swoje :( Niemniej zyskały one dobrą recenzję w prasie, mają porządne przetworniki średnio-niskotonowe, a kopółkę chyba tę samą co Maestro. Pewną wadą jest brak gwintów na kolce i kolców w standardzie, no i wysokość niewielka, więc jeśli siedzi się dość wysoko (krzesło), to jakieś podstawi i tak będa konieczne, choć to podłogówki :/ Może ktoś się o nich wypowie, chętnie usłuszę głos (zwłaszcza zadowolonego) z Premium ;-) Da mi to nadzieję na odkryciu ich na nowo w nowych warunkach lokalowych :-)

marooned - przygotuj się, że teraz będą nas krytykować za tonsila :)))

co do premium, to również podobało mi się jak brzmiały, ale aż tak wielkiej różnicy nie było w porównaniu do maestro, które odpowiadały mi bardziej kolorystycznie, poza tym maestro maja ciut większą efektywnosć i są 8 a nie 6 omowe jak premium.

Mihal - sa jeszcze najnowsze siesty tonsila, ale to już wydatek rzędu 1800 zł, poczytaj i tych konstrukcjach.

Podaję linki do recenzji:

premium:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

maestro II 130:

Ukryta Zawartość

siesta:

Ukryta Zawartość

Nawet jeśli nie kupisz tych tonsili warto przynajmniej o nich poczytać, gdyż obecnie tonsil to nie tylko altusy, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IGNAC, 5 Paź 2007, 15:58

>lepiej DIY przez kogos kto sie zna albo uzywane.

To juz nie DIY a handmade, pozatym co to za budzet i co z tego bedzie, przeciez ten kto ma zrobic tez musi zarobic...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

ja pakupiłem eltax linear response za 800 zł (uzywane), katalogowa 3500 zł :) serio, jak nie wierzysz to przeglądnij wyszukiwarke.

albo kup se:

Ukryta Zawartość

i zrób modyfikacje albo niech ktos kto sie zna zrobi. wyjdzie około 1000 zł ale ani tonsile ani crystale nie mają polotów !

Ukryta Zawartość

foxbat, 5 Paź 2007, 16:00

>IGNAC, 5 Paź 2007, 15:58

>

>>lepiej DIY przez kogos kto sie zna albo uzywane.

>

>To juz nie DIY a handmade, pozatym co to za budzet i co z tego bedzie, przeciez ten kto ma zrobic

>tez musi zarobic...

to niech kupi te missiony ! i zmodyfikuje. miałem je od kolegi jakis czas. fajne są ale wymagają dociągnięć. za około 1000 zł jak znalazł.

Jeżeli już mówimy o modyfikacjach, to te Tonsile Premium są do tego nawet lepsze niż ta para Missionów 702 z Allegro. Są to Missiony z końcowego okresu produkcji, i już nie mają tej fajnej Peerlessowskiej kopułki, tylko Tonsila, niemal takiego samego jak ten z Premium. A Premium ma nawet lepsze woofery.

McGyver, 5 Paź 2007, 16:10

>Jeżeli już mówimy o modyfikacjach, to te Tonsile Premium są do tego nawet lepsze niż ta para

>Missionów 702 z Allegro. Są to Missiony z końcowego okresu produkcji, i już nie mają tej fajnej

>Peerlessowskiej kopułki, tylko Tonsila, niemal takiego samego jak ten z Premium. A Premium ma nawet

>lepsze woofery.

oki ale te missiony ma za 300 zł pewnie, bo chyba cena z 255 nie wzrosnie na 500 zł. a tonsile nowe 750 zł i modyfikacja ..... nie wiem ile, bo facet ma do wydania 1000 zł. chyba ze kupi uzywki jak trafi

Hmm. sledziłem ostatnio troche aukcji i obawiam sie ze cena moze skoczyc do 500. Jakos malo jest tanich uzywanych podlogówek. Na te missiony tez sie zaczaiłem. Co do modyfikacji , to przy nowych kolumnach to troche nieopłacalne , bo traci sie najwiekszy ich atut czyli gwarancję. No chyba , żeby wziasc sie za to po okresie gwarancyjnym , akurat jak juz sie osłuchają. Miałem na oku jeszcze uzywane KEF'y cresta 3 - wyniosły by mnie około 550 zł. Ale ostatecznie zrezygnowałem. COs jeszcze warto wziasc pod uwagę ?

pozdr.

mihal

Missiony spokojnie pójdą za parę stów (przynajmniej powinny względem tego jak dotychczas chodziły).

A może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Prawdziwy rarytas :). Napisz do gościa, moze opuści deko, moze dożuć te dwie stówy.

Ukryta Zawartość

Coś mi się nie podobają tweetery w tych liberty. Oryginalnie powinny tam być Vify MG27TG... z doklejonym na froncie piankowym pierścieniem. Tutaj są jakieś inne tweetery, i to na pewno nie Vify. Żaden model Vify nie miał takich czterech śrubek do mocowania magnesu jaksą tutaj.

Najbardziej podobne do tych byłyby głośniki z najtańszej serii Logic produkowane na Tajwanie przez NMB na zamówienie Vify, ale i one mają inny kształt frontu i śrubek.

Tu macie Logic by Vifa BC25:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te wysokotonówki są bardzo podobne, do tych z nowszej serii (srebrnej). Może w okresie przejściowym (gdy przechodzili na inne głośniki w produkcji Liberty, czyli w trakcie przechodzenia z serii czarnej na srebrną) zaczęli już montować te wysokotonówki z innego źródła.

Nigdy nie widzialem Liberty z "czarnej" serii z takimi tweeterami.

Podobieństwo tweeterów do tych ze "srebrnej" serii jest niepokojące. W sreii "srebrnej" zamiast głośników Vify zastosowano jakieś no-name, i nie grało to już tak dobrze jak pierwsza seria.

A może:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tu ponegocjowałbym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze cos takiego ?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za porady. Kupiłem te missiony 702e z allegro .Wylicytowalem za 565 Pln. Myślę , że nawet jeśli mi nie podpasuję to sprzedam je za podobną kwotę. Przynajmniej będę mógł sobie wyrobić jakieś zdanie czego brakuje temu brzmieniu i czego oczekuję od idealnego brzmienia , które chciałbym kiedyś usłyszeć.

Pozdrawiam

>czego oczekuję od idealnego brzmienia , które

>chciałbym kiedyś usłyszeć

jak już będziesz miał taki sprzęt to się ogłoś i bilety sprzedawaj. Ja pierwszy kupię :)

no to gratulacje !!! te missiony są całkiem całkiem.

jak juz wczesniej Ci mówiłem można z nich zrobić dużo bardziej zacne kolumny. jeśli nie masz na tyle rozeznania zeby samemu coś w nich grzebnąć poproś o pomoc na forum. Przy nie dużych nakładach możesz mieć sprzęt o niebo lepszy. Jakby co też moge Ci kogoś polecic.

mihal, 8 Paź 2007, 16:30

>Dziękuję wszystkim za porady. Kupiłem te missiony 702e z allegro .Wylicytowalem za 565 Pln. Myślę

>, że nawet jeśli mi nie podpasuję to sprzedam je za podobną kwotę. Przynajmniej będę mógł sobie

>wyrobić jakieś zdanie czego brakuje temu brzmieniu i czego oczekuję od idealnego brzmienia , które

>chciałbym kiedyś usłyszeć.

>

>Pozdrawiam

jeszcze pewnie nie dotarły do Ciebie a już chcesz sprzedawać :) mysle że te kolumny + dobra modyfikacja i nie trzeba bedzie juz szukać czego kolwiek innego w tych pieniądzach. ale niech tez jakis fachowiec sie wypowie .....

A ja bym to prościej zrobił

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kerikawon, 9 Paź 2007, 11:41

>A ja bym to prościej zrobił

>

>

Ukryta Zawartość

E tam. Kerikawon, zapewniam Cię że modyfikowanym Missionom niewiele podłogówek

do 3000zł podskoczy.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.