Skocz do zawartości
IGNORED

Odsluchy Sławka na AS2007 zapisy

intuos

Rekomendowane odpowiedzi

Proponowałbym, żeby każdy chętny z listy po zabraniu swoich słuchawek miał jakieś 10-15 minut na ich posłuchanie ze Sławkiem na swoim materiale muzycznym (po prostu niech każdy weźmie też 3 czy 4 kawałki, które najbardziej lubi, jest z nimi osłuchany i ew. na których może sobie dobrze przetestować sprzęt.

Potem wybralibyśmy 3-4 najlepsze egzemplarze, najbardziej reprezentatywne... na pewno z orthodynamików Yamaszki Intuosa, żeby ludzie przyzwyczajeni do zwykłych, dynamicznych słuchawek zobaczyli różnicę. Widzę też RS-2 z Grado, warto też porównać do klasyków - HD600 (szkoda, że nie HD-650:) i K701 - niestety z tymi ostatnimi nikt się jeszcze nie zgłosił, a szkoda.

Pozdrawiam,

W czym jest problem? Nie wynajmą pokoju na cały weekend, czy w ogóle nie wynajmą, i nie będzie prezentacji Włodka? Tak z innej beczki - zakładając, że impreza się odbędzie - ile będzie odtwarzaczy CD do słuchawek? Tomek, jakbyś wziął Yamahę, to by były 2, z Technicsem Rafaella 3. DO słuchawek dynamicznych miałbym ja wzmacniacz. Wiem, że jeden z kolegów zamierza zabrać LaRocco PRII MkII, a może jeszcze jeden wzmacniacz by był. Równolegle odsłuchy szłyby szybciej, zwłaszcza celem zapoznania się ze słuchawkami.

Sprawa pokoju juz wyjasniona.

Zrobie w Slawku dwa wyjscia w tym jedno z regulacja na druciaku dla wyrownania skutecznosci sluchawek. A moze tylko na dzielniku? problem w tym ze tylko Maranciunio da tak czysty sygnal ze bedziemy w stanie ocenic jakosc sluchawek bez obawy o jakosc zrodla. Ale on moze dawac dobry sygnal tylko na obciazenie 10k takie jak w Slawku lub Nalesniku. Zrobimy tak. Na Slawku szybko wyselekcjonujemy najlepsze sluchawki i porownmy je na Nalesniku i ew. na innych wzm jak kto przywiezie. czyli sprawa prosta. Odsluchow u mnie z Intuosem bardzo szybko zesmy wylapali te najlepsze. Slawek jest tak dokladny ze barzdo latwo sie testuje sluchawki no i zrodlo tez w tym bardzo pomaga. Zalozylem w Maranciuniu diody zenera wiec nie ma obaw o skoki napiecia. Mysle ze wiele mitow zostanie wyjasnionych po tej sesji.

no coz dynamiki pozostana zawsze dynamikami- Senicz wie o co chodzi a reszta niech slucha , ale niech slucha uwaznie....pamietajcie ze nie wszystko co sie blyszczy to zloto, co prawda tak krotki odsluch duzo nie pozwoli ale mam nadzieje ze damy rade przyblizyc ludziom jakosc, sluchalem DV 336, no i..... Slawek bije go na glowe, po peorwsze ma lepszy bas, lepsza gore, lepsza separacje zrodel, jest czysciutki w przekazie i do tego napedzi wszystko nawet kolumny :)))

ale naprawde warto przyjsc ze sprzetem by sprobowac poznac go na nowo. Np pioneerki se-a1000 zagraly na nim wysmienicie, a zobaczycie sami jak sluchawki za 280zl ida leb w leb z hd595 a moze i dalej:) ale niech ocenia to sluchacze, oprocz skibusa i ja wezme swoje tak by zobaczyc jak jest roznica pomiedzy wygrzniem skibusa i moim chyba duzo dluzszym. w kazdym razie michalowi kiedy mu je przeslalem nie podoblay sie za bardzo, po podlaczeniu do slawka sam przyznal ze nagle ozyly i wszystko czego brakowalo nagle sie znalazlo, uwazam ze dal tych co nie maja zbyt duzego budzetu a chca dobrego brzmienia to chyba tylko one w tej cenie

tomek ja pionków muszę też dłużej kiedyś posłuchać, pamiętam, że jak słuchałem ich wtedy jak pożyczałeś mi yamahy, to wydały mi się mocno nienaturalne, po pierwsze brzmienie przestrzenne ale dla mnie trochę sztucznie, trochę efekciarskie i wtedy mi instrumenty grały mocno nienaturalnie... ale pewnie się mylę, muszę dłużej ich posłuchać :)

• 2 tygodnie później...

no weic zostal potwierdzony kolecha kichu1979 z audiotechnika ad-2000

wiec mamy komplet ludzi : zlota 10 + kolega lenart-Jacek jako osoba sluchajaca obiektywnie

zamykam wiec liste w postaci:

>1. Senicz - stax electret

>2. Intuos - yamaha yh100 , sansui ss-100 orthodynamic team

>3. michal - senki hd595, grado 325

>4. skibus - se-a1000

>5. jareq - akg k530

>6. umka - senki HD600

>7. kopaczmopa - sr60 hd580

>8. raf_kichu - ATH-AD2000

>9. szwagiero tds5 i dt 150

>10. Cervantes - SR80, RS-2

+ jacek

bedzie nas 11 nie ustraszonych i rzadnych dobrych wrazen dzwiekowych:))))

chcialbym bysmy byli wszyscy miedzy 9-9.30, potem zamykamy pokoj i dajemy czadu na seniczowym zestawie, wielu z nas ma swoje systemy i w glowie dobrze zapamietany dzwiekową sygnature swojego domowego jako odnosnika.

klamka zapadla a zasuwa zamknieta, do zobaczenia za tydzien!!!

>chcialbym bysmy byli wszyscy miedzy 9-9.30, potem zamykamy pokoj i dajemy czadu na seniczowym

>zestawie

chcecie to robic na seniczowym zestawie...obawiam sie ze nalesnik tego nie wytrzyma....

Rafaell to gos specjalny:))))

i nie zapomnialem o nim:)))

ma zamiar wziac pare rzeczy swoich , za co z gory mu dziekuje w imieniu nas wszystkich

lista ktora podalem to lista oficialna

Rafaell byl na niej od dawna:)

ptx, 4 Lis 2007, 15:16

>>chcialbym bysmy byli wszyscy miedzy 9-9.30, potem zamykamy pokoj i dajemy czadu na seniczowym

>>zestawie

>

>chcecie to robic na seniczowym zestawie...obawiam sie ze nalesnik tego nie wytrzyma....

ptx przeczytaj dokladnie watek, a szczegolnie temat :))....

Ja niestety moglbym byc w okolicach 10... pociag przyjedzie na centralny o 9.40 wg rozkladu...

takze taxi do sobieskiego i jestem, a wczesniej nic nie bede mial sensownego w rozkladzie.

Z dobrych wiadomosci ze AD2000 dojechaly cale i zdrowe i na pewno by byly.

szybkim marszem 10min a dwa przystnki tramwaje w strone ochoty. kazdy tramwaj ale alejami do placu zawiszy. wejscie jest od strony grojeckiej bo tam sprzedaja bilety. Od 10 i tak jest kupa czasu na odsluchy.

jeszcze jednego kolege zgodzilem sie zabrac, ale to juz full, na wiecej osob za malo czasu , i tak bedzie ciezko:

>>1. Senicz - stax electret

>>2. Intuos - yamaha yh100 , sansui ss-100 orthodynamic team

>>3. michal - senki hd595, grado 325

>>4. skibus - se-a1000

>>5. jareq - akg k530

>>6. umka - senki HD600

>>7. kopaczmopa - sr60 hd580

>>8. raf_kichu - ATH-AD2000

>>9. szwagiero tds5 i dt 150

>>10. Cervantes - SR80, RS-2

>>11.Marek-41 - akg 141 monitor phillips hp1000

>+ jacek

Czy mógłby ktoś zrobić spis inwentaża - chodzi nie tylko o słuchawki. Czy mam przywieźć CeDeka? Dobrze by było, gdyby źródeł było tyle co wzmacniaczy słuchawkowych. Na razie zanosi się na 4 wzmaki. Maranciunio + mój technics + technics Rafaella + ... domyślam się, że Tomek weźmie Yamahę? Kable XLR-RCA też spadną zapewne na Rafaella. Ja będę miał tylko RCA-RCA 1-2 par.

michelangelo, 5 Lis 2007, 15:01

Postaram się dostarczyć na AS w sobotę (tylko niech mnie wpuszczą przed otwarciem bo zostanie mało czasu na rozkramienie)

Kabelki XRL-RCA (Rafaella) (może będą XRL złocone Neutriki zamówiłem ale nie wiem czy bedą)

RCA-RCA

a)"mulące"

b)Rafaella (ile par i jaka długość zrobić)

c)"wyastrzające"

według mnie jednak to wielu słuchawkom moze pomóc

Wzmacniacze słuchawkowe

LAKE PEOPLE G99/2

LAKE PEOPLE G93

Napęd CD Technics SL-P1200

Słuchawki Sony MDR-7509HD

Shure E4c (jak dostanę na czas wymienne wkładki higieniczne (słuchawki dokanałowe)

acar 5 gniazd

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Proponuję od jutra "Ciszę przedwyborczą" oczywiście w słuchaniu czegokolwiek, zarówno na słuchawkach, jak i głośnikach; żeby podczas odsłuchów na AS mieć słuch wypoczęty; co koledzy na to, dacie radę wytrzymać ?

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Cd to nie zabiorę, tym bardziej wzmacniacza, ale mogę Interkonekt WireWorld Atlans5 ( taki całkiem fajny budżetowy ), mogę też zabrać model Luna5 ( robi za podłączenie dźwięku z tunera n-ki do Tv )

Pawell31, 6 Lis 2007, 14:38

>A czy obciach by było przyjechać z Beyerdynamic DT 660 ??

obawiam se ze 2,5 3 godziny nie damy rady sprawdzic wszystkiego

dlatego wiecej sluchawek nie ma sensu odsluchiwac

Tomek ale każdy będzie miał możliwość chwilę posłuchać własnych słuchawek na Sławku? Jeśli tak, to kolega może przyjechać z tymi Beyerami, żeby chociaż usłyszeć je na Sławku, niekoniecznie muszą ich słuchać wszyscy inni uczestnicy przecież.

Nie wiem co ustaliliście, ale ja proponowałem, żeby najpierw parę minut każdy miał żeby odsłuchać swoje słuchawki, a potem wszyscy niech wybiorą powiedzmy 3-4 pary i każdy by słuchał już po kolei konkretnych słuchawek.

Zgadza się. 3-4 godziny i kilkunastu chętnych to będzie już niezłe kotłowanie. Na szczęście wzmacniacze Lake People mają po 2 wyjścia, ale wspólnie regulowane. Dlatego lepiej nie wpinać wysokoskutecznych słuchawek tam gdzie te o niskiej skuteczności, np. ortodynamiki. Przykładowo - żeby nie było konfliktu z ustawieniem głośności - SR60 i SR80 wpinamy do G93, SR325i i RS2 do G99/2, potem zamiana. Tak samo orthodynamiki lepiej razem. Soniaki i HD595 mogą grać razem, obie pary są wysoce skuteczne.

Co do zabaw z kabelkami - wolałbym to ograniczyć. Proponuję wetknąć "na stałe" jakieś dobre miedziaki, po wstępnym doborze na początku, a jako ciekawostkę np. takiego CT Pure Silver pod koniec, albo inny srebrny, jeśli ktoś ma. Do Sławka i Marańciunia nie trzeba na przykład podchodzić z wężem boa, żeby usłyszeć, o co w tym wzmacniaczu biega. ;) Do mojego CD playera nada się kabel z dobrym dołem i potęgą, do Rafaellowego może być detaliczny z większą ilością góry, chociażby mój IXOS 104. Itd., itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.