Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam Szanownych Panstwa po paroletnim odpoczynku od audiofilskich forow ;-).

Czy przyjma Panstwo do klubu ze skromniutkimi Dynaudio Audience 40? ;-)

Interesuje mnie tez, czy gdzies w okolicach Warszawy mozna by posluchac Mini Utopii. Oczywiscie tej starej, z tioxidowa kopulka. Nowa kopulka, jak sam producent twierdzi, jest BE ;-).

Troche sie ostatnio napalilem na ten glosnik, a nie znam go zbyt gruntownie. Przyznam, ze dokladniej posluchalem Elektr, a konkretnie 936 i 905.

Pozdrawiam,

Dobieslaw Wroblewski

wrobldob,

Ciebie do klubu przyjmiemy , ale Twoich kolumn już nie :-))

Gdzieś na początku tego wątku zaproponowałem orientacyjną granicę ceny monitorów o jakich tu piszemy.

Niestety jakby nie liczyć Audience 40 są duuuuuuuuuużo poniżej tej ceny :-(

Natomiast Mini Utopie to jest coś co kochamy i przyjmiemy do klubu z otwartymi rękami ;-)

pozdr.

Arkadix

Wieloletnie obcowanie z czterdziestkami upewnia mnie, ze jest to jeden z tych kilku produktow na rynku Hi-Fi, ktory sie wylamuje klasyfikacjom cenowym i zeby poczuc ewidentna poprawe, to juz trzeba siegnac przynajmniej po Elektre.

Ale... coz... nie bede sie narzucal ;-).

Faktycznie zaczalem polowanie na Mini Utopie. Dwie aukcje juz przegralem, ale pewnie w koncu ktoras wygram ;-).

• 3 tygodnie później...

Dawno nic się nie działo więc zaproponuje wątek pośrednio związany z monitorami. Chodzi o uzupełnienie dolnego pasma subwooferem. Czy można zgeneralizować: używać suba czy nie (oczywiście chodzi o stereo a nie o jakieś kinko domowe)? Chodzi mi o rzeczową opinię a nie oczywiste stwierdzenie: "zależy od upodobań". Osobiście używam SF Signum - po przeniesieniu do pokoju powyżej 20 m2 zabrakło "potęgi" dźwięku. Należy wymienić monitory na większe czy raczej podpiąć suba? A jeżeli już to jakiej firmy? Słuchałem u kolegi Velodyne SPL Ultra - pomijam z czym to grało - to b. dobra firma ale mi nie podobało się (odzielnie grały kolumny a oddzielnie wspomniany SPL, pomijam miękkie, rozlazłe dźwięki).

Stara prawda ludowa mówi, że jeśli słyszysz subwoofer, to znaczy, że gra on zbyt głośno.

Sam nie jestem fanem podobnych rozwiązań (w sumie nawet nie wiem dlaczego konkretnie) ale tak znawcy tematu powiadają ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To może lepiej coś o dobrych standach ktoś napiszecie, które grają z waszymi pięknymi monitorami. Sam jestem na etapie wyboru czegoś fajnego.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Hmmm... wygląda całkiem podobnie do JMLab PS5.1

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Tadeiro,

Nie wiem cos Ty za gosc , ale masz oko:-). Trafiony, zatopiony.

U mnie od 1996 . Kiedys jako pierwszy zestaw , od pocztaku 2008 gra jako drugi, bo go duza mlodsza siostra zastapila.

W jednej z kolumn wysokotonowy zepsul sie; od pazdziernika nie moge sie dogadac z Trimex'em , czy maja jeszcze u Focala czescie zamienne;

Kto cos wie o inzynierach , ktorym nie strach oddac to do naprawy, jesli u Focala nie bedzie oryginalnego tweetera?

marslo

Konto w trakcie usuwania

Bez przesady Panowie, bez przesady.

Na wiadomym portalu aukcyjnym można bez problemu dostac zarówno kompletne wysokotonówki z tej serii jak i zestawy naprawcze do nich. Wszystko nówki fabrycznie pakowane i w całkiem przyzwoitych cenach. Bez łaski Trimexu i bez płacenia jak za zboże. Sam się zastanawiam czy by sobie nie kupic "na zapas" do moich PeeSów...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

marslo, 11 Lut 2010, 19:39

>Arkadix,

>A takie wystarcza na czlonkowstwo ? W podtekscie zagadka : co to za monitor?

>marslo

hehh dożyliśmy czasów kiedy w Klubie dobrych monitorów jako zagadka pojawia się zapytanie o jedne z bardziej charakterystycznych monitorów ever...

Parantulla,

Jasniej poprosze:-) .Portal na A, czy E- , czy moze jakis inny?

I jak szukac : zastaw naprawczy do PS 5.1 , czy tweeter do PS 5.1 , a moze jeszcze jakos inaczej.A jak sie juz kupi i nie bralo sie nigdy za otwieranie kolumn, to komu dac do naprawy?

Bede wdzieczny za podpowiedz.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

>Lucmaster

Faktycznie, swego czasu były słynne za sprawą redakcji Magazynu Hi-Fi gdzie uzyskały bardzo dobre oceny i stały się sprzętem, na którym testowano resztę elementów toru audio.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

marslo, 12 Lut 2010, 14:29

>Parantulla,

>Jasniej poprosze:-) .Portal na A, czy E- , czy moze jakis inny?

Chociażby ten na A

>I jak szukac : zastaw naprawczy do PS 5.1 , czy tweeter do PS 5.1 , a moze jeszcze jakos inaczej.

RTV i AGD / Sprzęt audio dla domu / Głośniki / Wysokotonowe / Focal TC90

Dawno nie zaglądałem na audiostereo, cieszę się, że wątek nadal się rozwija, trochę szkoda , że tak powoli ;-)

> A takie wystarcza na czlonkowstwo ?

Zdecydowanie TAK. PS5.1 to legendarna, genialna i jednocześnie kontrowersyjna konstrukcja JMLaba.

Spotkałem się z PS5.1 w roku 1995 w warszawskim sklepie Audiofil w czasach gdy jeszcze pracowali tam panowie z obecniego HiFi Clubu. Niestety nie było mnie na nie wtedy stać. Trzy lata później o mało ich nie kupiłem ale ostatecznie wybrałem model Electra 905, którego słuchałem z ogromną przyjemnością przez następne 5 lat.

A swoją drogą to ciekawe jaki procent czytelników audiostereo nie potrafi rozpoznac tych kolumn ?

> Do klubu dobrych monitorów dopisuję moje BARDZ DOBRE monitory 1sc.

Witamy i prosimy o kilka słów na temat brzmienia. Ja niestety nie miałem z nimi do czynienia wystarczająco długo aby coś więcej napisać.

Słuchałem za to klonów 1sc sprowadzonych z Chin w czasach gdy dolar kosztował 2 zł. Te klony pod względem barwy , przestrzeni , jakości wysokich były lepsze niż oryginalne Studio 100.

Słuchałem tych klonów z Piano Craftem o poważnie myślałem aby sobie taki zestaw zafundować i zapomnieć o całym tym audiofilskim szaleństwie .....

pozdr.

Arkadix

• 1 miesiąc później...

Naliczyłem już w tym wątku czterech posiadaczy Mini Utopii. Faktycznie to doskonały głośnik. Mi najbardziej podobało się brzmienie Utopii z lampami, a tymczasem tu widzę, że właściciele Mini preferują krzem :-)

pozdr.

Arkadix

plustek,

hmmm......... jakby to powiedzieć ..... na tym zdjęciu niewiele widać ...... czyżby lampa błyskowa się zacięła ? ;-)))))

Arkadix

Przecież każdy pozna te Wilsony Duette, pewnie lampa się zacięła dla podkręcenia atmosfery. Można zacząć zazdrościć. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>tymczasem tu widzę, że właściciele Mini

>preferują krzem :-)

W moim przypadku "preferuja" to duze slowa ;-).

Po prostu rozbudowe budzetowego systemu zaczalem od kolumn, a jaka bedzie docelowa elektronika to jeszcze nie wiem.

Natomiast boje sie lamp od strony uzytkowej i najchetniej znalazlbym "lampe tranzystorowa" ;-). Jak to sie skonczy - sam nie wiem.

Natomiast - wybaczcie - wyglosze tu herezje: Kambodza sobie zaskakujaco dobrze radzi z Mini Utopiami (i mowie to po kilku juz testach porownawczych). Wprawdzie na poczatku cos mi nie gralo, ale wiele znakow na niebie i ziemi potwierdza, ze ku mojemu totalnemu zaskoczeniu kupilem kolumny niewygrzane :-O.

wrobldob

"Natomiast boje sie lamp od strony uzytkowej i najchetniej znalazlbym "lampe tranzystorowa" ;-). Jak to sie skonczy - sam nie wiem."

To moze rozejrzyj sie za Passem X250 (to sa tylko uzywki wiec chodza bardzo tanio). Jest to przejrzysty, detaliczny i bardzo muzykalny wzmacniacz z dobra kontrola. Powinien Ci podpasowac. Do tego jakies zrodlo z regulowanym wyjsciem a w pozniejszym okresie dokupisz przedwzmacniacz.

Arkadix, 22 Mar 2010, 20:53

>plustek,

>

>hmmm...... jakby to powiedzieć ..... na tym zdjęciu niewiele widać ...... czyżby lampa błyskowa

>się zacięła ? ;-)))))

>

>Arkadix

Sadze,ze teraz widac nieco lepiej - pozdrawiam

post-18953-100008917 1269359604_thumb.jpg

plustek

Fajne te kolumny, lubie podstawkowce, ktore nie maja problemow z basem. Te, sadzac po wielkosci przetwornika, raczej dobrze odtwarzaja kontrabas - czy to jest 20cm woofer? Tez mialem ochote na te kolumny ale jak wrocilem z pracy to juz niestety ktos je ustrzelil na Audiogonie. Ciezko je dostac.

A co Waszmosciowie myslicie o Krellu KAV 300i jako partnerze Mini Utopii?

Nie mam pojecia, jak potocznie okreslano jego dzwiek, ale sam pare razy slyszalem i mi sie podobal - zdal mi sie dosc cieply i gesty, a to by sie dobrze moglo zgrac z Mini.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.