Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

słyszał ktoś z Was monitory woodcone JVC SX-WD500?

20061010111736.jpg

200610101117362.jpg

200610101117363.jpg

200610101117376.jpg

gdyby zdjęcia nie działały poniżej link

http://aving.net/kr/Exhibition/default.asp?mode=read&c_num=25789&SP_Num=33&mn_name=exhi&BTB_Num=218

pozdr

JVC stosuje i promuje swoje drewniane membrany w tanich wieżyczkach. W tym wątku lepiej pisać o czymś, co ma już potwierdzoną wartość... brzmieniową, a nie marketingową.

zwykłybanan,

A już myślałem, że o PS 5.1 słuch zaginął.

To niewątpliwie monitorowy klasyk, proszę o jakieś recenzje, przemyślenia , opinie ....................... i zdjęcie :-)

pozdr.

Arkadix

Arkadix

Przekopiuje opinie która dodałem 2 lata temu na stronie "Hi Fi i Muzyki"

JMLab point source 5.1

zalety:

Wspaniały,realistyczny dźwięk.Bardzo dokładne,analityczne brzmienie,znakomita stereofonia.Kopułka tioxidowa.Niezwykle szybkie i dynamiczne.Wymagają dobrego sprzętu towarzyszącego.

wady:

Brak niskiego basu (na szczęście rekompensowny dobra dynamiką i szybkością).Wymagają dokładnego ustawienia na ciężkich, bardzo stabilnych podstawkach.

opinia:

Słuchałem tych kolumn w różnych pomieszczeniach i konfiguracjach sprzętowych.Najlepsze efekty osiągnąłem w połączeniu ze wzmacniaczem lampowym SE.Zdziwilem sie jakością basu (in plus) po podłączeniu Audiolaba 8000A.Z Audiolabem 8000S było za dużo "mięsa".Ciekawy dżwięk z LFD Mistral.Dla uzyskania optymalnych efektów brzmieniowych polecam lampę,najlepiej SE oraz dobry,neutralny CD,np.NAD S500.

system odsluchowy:

CD NAD S500,CD Marantz 63 KI,lampa SE,LFD Mistral,DPA Renaissance,kable XLO,Audioquest,VdHull,srebrne...

cena:

4800-6500 za parę

Ocena:

Autor:

piotrek

Data dodania:

2005-02-24

Minęło dwa lata i kolumny nadal mnie cieszą

Chyba nawet z sentymentu nigdy ich nie sprzedam:)

Mam wersje w naturalnym drewnie.Obecnie pracują w 18 metrowym pokoju srednio umeblowanym (troche niestety za duzy pogłos,ale bede nad tym pracował).

Tranzystory zastapiła lampa Phast SET.

Nie jest moze to sprzet uniwersalny (czytaj: do kazdego rodzaju muzyki), ale na dzien dzisiejszy daje mi mnóstwo satysfakcji.

Pozdrawiam Klubowiczów!

Piotrek

• 2 tygodnie później...

gutekbull, 9 Gru 2007, 21:37

>Odsłuchuje w domku JMLab UTOPIE Mini i zastanawiam się czy przystapić do klubu ??? ;-)

Nie ma się nad czym zastanawiać to monitor legenda jak jest w dobrym stanie i cenie to brać

Tez go sobie kiedyś kupię:)))

Graja doskonale ,świetne wysokie ,lepsze niż w 804 , graja bardziej soczyście jak B&W, basik w moich 18 m niezły, choć w Wilson Benesach lepszy i tam potęga była genialna i był czar, którego trochę mi brak w JMlab - grają prostym dźwiękiem.

Duży otwarty dźwięk , trochę ostro wywaliłem- Sonus Oliwa I.C i dałem zwykły miedzianny-firmowy I.C Accuphase

gutekbull, 9 Gru 2007, 22:24

>Graja doskonale ,świetne wysokie ,lepsze niż w 804 , graja bardziej soczyście jak B&W, basik w

>moich 18 m niezły, choć w Wilson Benesach lepszy i tam potęga była genialna i był czar, którego

>trochę mi brak w JMlab - grają prostym dźwiękiem.

>Duży otwarty dźwięk , trochę ostro wywaliłem- Sonus Oliwa I.C i dałem zwykły miedzianny-firmowy I.C

>Accuphase

Z Focalami tak już jest, są szczere aż do bólu ale jak się dobrze dobierze resztę toru to już nie ma odwrotu od nich

Pozdrawiam

zwyklybanan

Szkoda ,że nie posiadasz do tych JMlabów dedykowanych subów PS10.1.

Dopiero w pełnym połączeniu ten zestaw dosłownie "zabija".

Wada - potrzebne bardzo wydajne wzmocnienie.

pp=>

u mnie jest trochę specyficzna - odwrotna sytuacja , ja szukam kolumn do określonej elektroniki ,

a nie odwrotnie. Wiem ,że to sa niemalże legendarne monitory - to słychać ;-)

Jednak mają swój określony charakter min. grają bardzo jasno , dość neutralnie, prostym dźwiękiem ,bez magi,

a takim dźwiękiem o podobnej aurze bawiłem się ostatnie 7 lat ;-)

Także trudna decyzja, alternatywa dla nich są Wilson Benesch.

Mimo wszystko to najlepsze monitory jakie słyszałem.

Tak .W pięknym stanie ,praktycznie "nówki ".

Słucham 2 dzień i jestem coraz głupszy ;-)

A co do wygladu - rzecz gustu ,dla mnie trochę siekierą ciosane choc jak na JMLaba to i tak niezłe.

JMLab - to dla mnie firma która robi jedne z najbrzydszych kolumn, no ale liczy sie dźwięk ;-)

Jak można było HI ENDowe monitory za kupę kasy okleić okleiną , która nawet nie przypomina drewna ,

wygląda jak tandetna tapeta ;-)

Ale grają doskonale, góra jest chyba nawet lekko przejaskrawiona, nietypowo podany jest wokal , obfity jakby lekko tłusty dźwięk na średnicy, myślę ,że gdyby miały zostać to muszę I.C zmienić.

gutekbull,

O Mini Utopiach napisałeś :

" ..... nietypowo podany jest wokal , obfity jakby lekko tłusty dźwięk na średnicy ....."

To najdziwniejsza opinia jaką w życiu słyszałem o Mini :-)

Czy Ty przypadkiem nie podłączasz Mini do elektroniki od McIntosha lub od Accuphase ?

A może słuchałeś z jakąś lampą ?

Dla mnie najpiękniejsze brzmienie jakie udało się usłyszeć z Mini to połączenie z lampowym Jadis DA60 słuchane kiedyś u pana Mietka w warszawskim sklepiku przy ul.Batorego. To był wtedy system moich marzeń .

Kiedyś chyba miałeś B&W 805(s) ?

Ten wątek jest poświęcony monitorom i jest to świetne miejsce aby napisać kilka słów porównania 805 z Mini :-)))

pozdr.

Arkadix

Arkadix=> tak podłączyłem JMLab Mini Utopie do;

końcówki mocy McIntosha 252 pre C41 MACaCD Accuphase DP 500 kablami R.D i I.C Sonus OLiva

Inaczej JMLab Mini Utopie wylądowały w moim systemie zamiast B&W 804S ,które spisywały sie doskonale,

ale najzwyczajniej w świecie po ok.7 latach mi sie znudziły.

Miałem 805, 804, 804S.

Po bardzo selektywnej takiej zebranej średnicy Nautilusów ,średnica JMLab Mini Utopi zabrzmiała tak jak napisałem lekko tłusto, obficie jakby "poluzowana", ale nie należy tego rozumieć źle,

po prostu tak to wypadło po 804 i podpisuje sie pod tym "ręcami i nogami" ;-)

To nie zmienia faktu ,ze JMLab Mini Utopie są po prostu lepsze od 804s i nie ma o czym gadać.

A 805 miałem 3 lata ,tam w ogóle nie było basu, w Utopiach Mini jest ,wprawdzie wyraźnie brakuje dolnego zakresu ( tydzień temu sprzedałem Wilson Benesch ACT ONE-doskonały bas )

ale ten co jest w Mini Utopiach,jest niezły jak na monitory.

JMLab Mini Utopie są o niebo ciekawsze od 805 i po prostu lepsze ,ale tez cena była inna, także bądźmy sprawiedliwi.

Wysokie to mistrzostwo świata ,słyszałem lepsze tylko ze wstęgi ART i Diamentu.

JMLab rwą sie do grania , chyba są bardziej analityczne, bardziej płynne, dźwięczne w średnicy (stąd ta tłustość dźwięku )!!!

805 zachowywały spokój zawodowca i taką beznamiętność, suchość.

JMLab i 805, 804. 804S grają jasno (nawet chyba za jasno)

Wszystkie przeginaja z wysokimi.

Cóż JMLab Mini Utopie to najlepsze monitory jakie słyszałem !!!

Z tego wynika ,ze nie koniecznie Diament czy Beryl ,

nawet tańsza tioxidowa moze być doskonała ,

to kwestia jak sie to zamontuje - ustawi w JMLab Mini Utopiach gra bajecznie ( nawet troche przegina ;-)

zildjian=> jak zwykle masz rację, ale to kosztuje ............... ;-)

Mam w tej chwili CD podłaczone , Sonus Oliwa na XLR, a na RCA Tara Labs AIR 1 i...........

I przełączam w preampie pilotem kabelki ;-)

Nia ma różnicy ,w ślepym teście nie rozpoznaje kabli - niee wiem który aktualnie gra ;-)

Sonus O. jest ostrzejszy ,a AIR1 łagodnijszy ,ale to nic dziwnego bo jeden to srebro ,a drugi miedź .

Słychać dokładnie to samo na bardzo selektywnych JMLabach Mini Utopia.

Nie ma różnicy na basie ,wysokich,szczegółach tylko kwestia komu który bardziej pasuje .

Tak, ale tu masz miedź-AIR1 ,a ona zawsze zagra łagodniej w b.dobry kablu .

Co nadal nie świadczy żle o żadnym , w jednym systemie sprawdza sie łagodny kabel w inny potrzebny jest ostrzejszy ;-)

Tylko S.Oliwa to ok.600zł (ja mam 1,2m) a Tara Labs AIR 1 to................. ?

Tara ma opinię bardzo chłodnych,prawda? Spróbowałbym jakiegoś XLO albo Straight Wire. Albo Acoustic Zen Wow - jest w wyprzedaży w Audio System.

Wydaje mi się ,ze jeśli chodzi o JMLab Mini Utopia to kewestia nie w I.C tylko w glosnikowych ?

Co zmiast R.D i aby nie zabolało w kieszeni i uszach - oto jest pytanie ??? ;-)

-> Gutek

Nie wiem ile tam C41 moze zmulac, jesli niewiele, to pewnie ku zgorszeniu wszystkich tu obecnych polecam Cardas Golden Cross (najlepiej uzywany), nie wiem jak dlugich odcinkow bedziesz potrzebowal. Na pewno uplastyczni, doda troche masy gorze i srednicy i ograniczy ostrosc gory (jesli takowa wystepuje) ale w duzo bardziej wyrafinowany sposob niz drwal - Cardas Neutral Ref. Cardas powinien tez dociazyc troszke (niewiele) bas w porownaniu do Red Dawna.

Pozdr.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.