Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2007 WRAŻENIA!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka wrażeń z soboty. Nie wartościuję sprzętu bo wiem, że odsłuchy na AudioShow nie są wyznacznikiem jego jakości. Opisuję tylko jak to dla mnie grało w określonych warunkach.

1. Firmowy zestaw MBL - dla mnie świetnie. W końcu słyszałem bas w 14 nagraniu Kari Bremnes (Munk) trzymany z mordę. Świetna barwa i scena. Dla mnie numer 1 wystawy.

2. Wzmacniacze Jadis+ głośniki Sonus Farber - nie zastanawiałem się nad aspektami dzwięku - grała muzyka. To chyba wystarczające określenie.

3. MBL + AudioPhisic Virgo 4 - świetna barwa, świetna scena ale lekko odchudzony bas. Tak czy inaczej, b.dobrze

4. Avangardy+Accuphase - żywiołowy system dający złudzenie koncertu na żywo. Dla mnie bardzo dobrze. Accu - znacznie lepiej niź w zeszłym roku z innymi kolumnami.

5. Ancient Audio - rewelacyjnie jedwabista góra pasma. Spore problemy z niskimi rejestrami (brak kontroli) i podbita niźsza średnica. AA był chyba w tym samym pomieszczeniu co w zeszłym roku i to może być problem.

5. Baltlab - dla mnie OK. Dobry stosunek jakości do ceny.

6. Sound ART - może doczekam się chwili kiedy ten sprzęt zagra na chociaż średnim poziomie. Stłamszony, bezjajeczny dźwięk jak z metalowej puszki, podobnie jak w zeszłym roku. Bełkoty marketingowe, "teraz mamy kontrakty w Niemczech i dostępność w Polsce będzeie ograniczona" uważam za dobrą informację dla polskich audiofili.

7. Dźwięk w pokoju z ustrojstwami Ansae. Gładko i bezspośrednio ( tak jak w zeszłym roku).

8. Maki+najnowsze kolumny Thiel - zestaw dla aptekarza. Bardzo dokładny. Swietna przestrzeń ale siodło na średnicy i lekko wysuszone lokale (prawdopodobnie nie dotarte kolumny). Dość fajne wprowadzenie do prezentacji (bez nadęcia) przez przedstawiciela wystawcy. Źle dobrany repertuar demo (ile czasu można słuchać samej perkusji ?).

9. DCS+Audio Research+ Wilsony Sophia - bezsensowna 25 minutowa prezentacja przed odsłuchem. Marketingowy bełkot i pseudo-techniczne tłumaczenia. System co najwyżej można określić mianem "prawidłowy". Znajomym się zestaw podobał ale na twarz krzyżem nie padali.

10. Avalony+Cary - co tam było zepsute ? Czy ktoś kręcił gałkami "wysokich" i "niskich". Dzwięk bez rozdzielczości i bez wykopu. Barwa OK. Jeżeli pomieszczenie jest za małe do tego zestawu to albo nie wystawiać się na AudioShow albo zmienić pomieszczenie.

11. RCM - Bonasus. Hmmm nuda. Może nie trafiłem na odpowiedni moment. W zeszłym roku było dużo lepiej.

12. Athem+Paradigme. Dla mnie całkiem OK. Fajna barwa i przestrzeń. Jak widać moźe być dobrze i bez kontrwersyjnych wybuchów z subów.

13. Kolumny VLM+Sub. Nic szczególnego. Może nie trafiłem na dobry repertuar.

13. Duże kolumny ESA+Piramidy NAGRA - Czuć , że w tych kolumnach jest potencjał. Mam wrażenie jednak, że piramidki nie do końca panowały na tymi smokami. Konstruktor/ prezenter ESY powinien mieć ustawowy zakaz występowania przed szerszym audytorium !!! Niech konstruuje ale się niech się nie odzywa. Schować do kańćiapy na AudioShow i nie wypuszczać. Przedsawiciele NAGRY (Intrada), w odróźnieniu od kontruktora ESY, to bardzo sympatyczni ludzie.

14. System Lyngdorfa - całkiem ciekawie. Podobało mi się. System korekcji dzwięku działal bardzo dobrze.

15. Demagnetyzery do płyt CD (w wielu pokojach) - jeźeli ktoś twierdzi, że to tylko magia i pierdoły niech nie zawracami d...y bo to działa. :-)

16. System Senicza - określę to dyplomatycznie - dobre chęci to nie wszystko (aczkolwiek gratuluję odwagi).

17. Telewizory LCD Toshiba - fajna wystawka i fajne klocki. Dobrze i rzeczowo rozmawiało się "front manem" w tym pokoju.

18. Zestaw Audio Note - Oj, cholera, kurcze blade - to jednak gra (w końcu). Rewelacyjna kultura i zrównoważenie dzwięku. Bez sztucznego podlizywania się słuchaczowi. Świetna barwa. Jedwabista ale szczegółowa góra.Siedziałem tam dłużej i dla mnie grało to bardzo dobrze (w odróźnieniu od zeszłego roku).

Reasumując. Uważam AudioShow 2007 za znacznie ciekawszy niż Audioshow 2006.

P.S.

Pozdrawiam forumowiczów jakich miałem okazję spotkać na AS 2007 :-)

Przepraszam za błedy i literówki.

@zildjian

:)

Nie rozmawiałem z tymi Panami, więc nie wiem. Może ktoś z forumowiczów miał kontakt z Nimi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

nie wiem moze to kwestia muzyki puszczanej ale mi sie cholernie monitorki Audionovy podobaly - wiecie co to bylo?

Swietna rytmika i muzykalnosc Helene AA

Znakomita przejrzystosc Minas Anor

Co do Creeka i Eposow - ma ktos wrazenie ze "zalewalo" tam wyzszym basem, w kazdym razie mi tam cos nie zagralo...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ciekawe, że nikt nic nie napisał o Adamach Tensor Beta - mi się bardzo podobały. Wspaniałe kolumny, z przyjemnością postawiłbym je u siebie. Bardzo mi się też dobrze słuchało muzyki w pokoju Markówa z Lorelei i monitorkami Audiowave.

chris77, 11 Lis 2007, 14:01

>najbardziej podobał mi się dzwięk z zestawu na pierwszym zdjęciu.

to może zacznijmy opisy pozytywami co ci się podobało w Tubowym szaleństwie :)

Może te efekciarskie głosy ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

niestety ni mogłem byc na wystawie z przyczyn zawodowych więc mam do kolegów pytania:

- jak sprawa Baltlaba III ?

- czy pokozano wersje handlową Bitofonu ?

- czy Pro-Tonsil pokazał cos nowego ( np. Omege ) ?

pozdrawiam !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Anthony Gallo Acoustics - przyjemny ale najbardziej udziwniony i odrealniony dźwięk z tych nietypowo "powykręcanych" kolumienek (fotka)

MBL - granie, które robi porażające, ekscytujące wrażenie od pierwszych chwil odsłuchu. Duża rozpiętość dynamiki, potęga, rozciągnięcie i kontrola basu. W przypadku tego systemu chyba trzeba zabezpieczyć się w pomieszczenie ze 100m kw. żeby dźwięk nie zabił po pierwszym tygodniu odsłuchu ;)

Skala dźwięku w sam raz na wystawy (fotka)

Sound Art - świetne, przejrzyste, neutralne i potężne (jak z tak malutkich monitorków) brzmienie Sonus Faber Guarneri Memento (wg. prezentera P. Sylwestra Witkowskiego to nowy model Sonusów, 27 egzemplarz na świecie) stojących na podstawkach Stand Art i zasilanych gigantycznym (w całości, chyba poniklowanym) , firmowym wzmacniaczem. Sieciówka i zasilanie także Sound Art.

Ukryta Zawartość

post-10752-100000083 1194790081_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

a może ktoś zrecenzować naszych rodzimych producentów ? Ciekaw jestem jak wypadli w porównaniu ze światowymi "tuzami". Ma ktoś jakieś opinie? (tylko nie wciskajcie już więcej w tym wątku Senicza - bo on ma jako najlepszy konstruktor osobny wątek jako jedyny! )

Słucham tylko muzyki.

Podobały mi się Deimosy II firmy RLS oczywiście poza basem gdzie większość miało na AS problemy n.p. LyngorF czy jakoś tak (mimo cyfrowej korekcji)

Na Manleyu byłem ale tak mnie osłabił Marantz że mimo że wszedłem do pomiestrzenia z Manleyem nie byłem chwilowo skupić się na dżwięku widziałem tylko te ich kolorowe k locki,nie wiedziałem że tak dupianie wcześniej zagrany dżwięk może tak wytrącić na dłuższy czas z równowagi Najciekawsze że Manley mnie bardzo interesował i chciałem go posłuchać

Jag , ładne brzmienie i bardzo kantaktowy wystawca.Żeby sie sprzedać trza mieć to coś bez tego ani dudu.

Ogólnie lepiej niż w zeszłym roku ale zapaszek w niektórych pokojach był cudowny.

Gustaw, 11 Lis 2007, 14:17

Uzupełnieniem poprzedniego postu.

19. Pokój z klockami Creek-a. Bardzo fajny dzwięk za rozsądne pieniądze. Moeże nie analityczny i z super wykopem ale swobodny i zrównoważony.

20. System NAIM - nuda, jak zwykle. Może to tylko gra w taki sposób na wystawach ?

21. Classe+nowe B&W - cała para poszła w gwizdek. Nic szczególnego. Gdzie podziały się KRELL-e i ProAci w Audioklanie? Już są passe ?

22. Kolumny Aktywne ADAM Tensor - sterowane pre Fat-mann. Może trochę zbyt efekciarsko ale ogólnie bardzo fajnie to grało.

21. Aspekt humorystyczny AS 2007 - lekko nadpobudliwy koleś katujący wiele high-endowych systemów nagraniem z płytki Formacji Nieżywych Schabuff.

Ja rozumiem, że jego prawo ale tłumaczenie, że chce usłyszeć jak drogie systemy dadzą sobie radę z kiepsko nagranymi płytami jest trochę dziwne.

Czyli jak ? Jeżeli słaba płyta wypadnie kiepsko na high-endzie to system jest do bani bo nie dał sobie rady ? A co będzie jak system wypadnie dobrze tzn, że jest do bani po upiększa. Totalnie bez sensu.

Manley brzmieniowo niczym moim zdaniem nie zachwycił. Za to bardzo fajnie świecił :) w przyciemnionym pokoju.

Ukryta Zawartość

post-10752-100000080 1194792071_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

steq, 11 Lis 2007, 15:51

>Gustaw, 11 Lis 2007, 14:17

>

>>Kilka wrażeń z soboty. ....

>>

>>

>Brawo Gucio, świetny wpis- bardzo obiektywny. Jak na ciotkę, to masz całkiem normalny słuch. Szerze

>gratuluję.

Ja też Ciebie mocno całuję w czółko. ;-)

pozdrawiam (szczerze)

Gustaw

Guciu, to wy tak tylko w czółko, tak po ojcowsku, przypuszczałem, że w was trochę więcej perwersji. Ale nie ważne.

Dzięki za recenzję- dokonał jej wreszcie ktoś, kto nie jest głuchy.

panowie czym grał JAG-Może tą konkurencja rosyjskich lampek do 2A3???? jestem bardzo ciekaw mocy ich wzmaków,z czym gały cos tubowgo wysokoefektywneego?Piszecie ze sie wyrozniał ???????

skyrobin, 11 Lis 2007, 15:41

Balans bieli w aparacie się kłania kolorki Manleya bardzo żywe były.

Acha już wiem co mnie także z Manleya wygoniło-te dupiane kolumny których wcześniej gdzie indziej słuchałem,jednak konfiguracja sprzetu to wielka sztuka

ja słuchałem manleya u nich w sklepie i gra to wręcz powalająco szczególnie stingray. wedlug mnie stingray to jeden z tańszych i lepszcyh (wlasciwie juz hi - endowych) wzmaczniaczy lampowych

Co do anthony gallo, ten wysokotonowiec pokazał wszystkim świstkom co to znaczy prawdziwa przestrzeń i wybrzmienia w muzyce, najlepsza ezoteryka ze wszystkich systemów szkoda ze bas troche przeginał,wystawca tlumaczył ze to wina fatalnego stropu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.