Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2007 WRAŻENIA!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Na AS byłem krótko, stąd nie mogę napisać pełnej relacji, może trochę o markach bardziej egzotycznych, które dobrze wypadły: dla mnie udany był debiut LOG (bardzo mi się poodobało, z wooferów Focala uzyskano lepszy efekt niż sam Focal), RLS z Naimem (ktoś pytał, ile kosztuje Oberon II: 10 000 pln). Cieszę sie tym bardziej, ze w Magazynie pisaliśmy pierwszą recenzję Oberonów i oceniliśmy je obaj z guttenem bardzo wysoko. Podobało się w Ansae (po tym, jak odsłuchałem je również w domu, zbieram na zakup), w SoundArcie (może jestem stronniczy, jako użytkownik lubię ten dźwięk). JAG jest ciekawy, warto posłuchać w ludzkich warunkach, i jeszcze jest taka nowa firma z Krakowa, coś jak Telecom, ale inaczej. Więcej na razie nie pamiętam, ale ogólnie fajoska wystawa, to miło, że Elberoth nie ustaje w wysiłkach, dzięki niemu każdy listopad niesie przyjemne wydarzenia.

McGyver, 12 Lis 2007, 13:32

skorzystałem z zaproszenia na PW i odwiedziłem icognito w sobotę Wasz pokój-warunki do prezentacji mieliście trudne a właściwie dupiane,gorsze niż Senicz ale mnie bardzo się podobały te największe kolumienki -przypomnij nazwę bas był z racji pomieszczenia nieokreślony ale reszta bardzo miło grała.Napisz coś o konfiguracji systemu.

Ten budżetowy IC (wersja mulaca) odemnie po południu w sobote uratował trochę prezentację wzmacniacza i słuchawek Bayerdynamic tak ze może się jednak skusisz na odsłuch obu wersji ? A ja może się któregoś dnia te 70 kilosów potłukę na zachód do Was posłuchać w godziwych warunkach tych fajnych kolumienek :)

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

McGyver - aż musiałem sprawdzić wyszukiwarką, co zapamiętałem i czy czegoś nie przekręciłem i... faktycznie masz rację i dobrą pamięć - powiedziałeś rzeczywiście jedynie, że Pro-Tonsile mają lepszy bas w porównaniu do Phoebe, natomiast NIE POWIEDZIAŁEŚ tego, co napisałem W swojej sklerozie zarejestrowałem wpis Piotrka608 jako Twój.

Piotrek608 13 Paź 2007, 20:11 - A A PHOEBE IIs czy Phonar Volume 2 - wątek: 36837

"Miałem Phonary Volume i słuchałem dwukrotnie Phoebe...dosłownie tydzien temu krótko bo z godzinę słuchałem ProTonsila Siesty i bez wachania wybrałbym ..Protonsila..bo poprostu leje te kolumny "w mordę"..tak jakościa dzwieku ,jakoscią basu ,jak i wykonaniem skrzyń."

Zatem odszczekuję"hau, hau" i przepraszam za pomyłkę, kompletnie nie zamierzoną.

Całe szczęście, że łatwo dojść w wyszukiwarce i naprawić błąd.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

TomekL3, 12 Lis 2007, 11:26

>Chillout i Cherio Jak dla mnie rewelacja!!! Luxman 505f i te monitorki - była magia, ale za te przegięcie z kawą powinniśmy ubić kogo trzeba, a przynajmniej związać i schować do szafy :)))

jozwa

w ansae ci sie podobało?

ty chyba zartujesz

dzwiek był koszmarny, buczący rozmyty i koszmarny, zreszta jak w wiekszości pokojów w Sobieskim. wszedzie tylko te rezonanse pomieszczen - fe....... zresdzta jak bede miał czas to napisze na forum recenzje

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A dla mnie odkryciem na AS były:

1. N-Audio w pokoju 16 Herz - ta 4 watowa lampa mnie po prostu rozwaliła (2200 zł? Ludzie!). Takiego poweru i zwarcia w basie to się nie spodziewałem w ogóle. Informacja o mocy rozbiła mój sposób postrzegania świata. CZTERY waty. Informacja o cenie sprawiła że "zachorowałem" na "a.nervosa" znowu. Dźwięk - ja tam się nie znam, MBL na moich słabych polskich płytach zabrzmiał kiepsko, a w pokoju 16 Herz mi się po prostu podobało. Chyba sobie sprawię jako drugi system do wieczornych odsłuchów. Na tych 90 dB kolumnach to brzmiało tak, że można robić w domu imprezy techno.

2. Pokój Secznia w niedziele: te klocki Petera za parę set złotych naprawdę grały, w przeciwieństwie do systemów za setki tysięcy złotych. Przynajmniej MOJĄ muzykę, bo może faktycznie na audiofilskich tłoczeniach i adapterze w cenie wygodnej kawalreki + samochód możliwe że ten MBL się sprawdza lepiej.

3. A.D.A.M. - jeden z 3 pokoii do których wróciłem posłuchać jeszcze raz. Te czarne monitorki za 2200 zł popędzone lampowymi monoblokami 2 x 100W zrobiły spektakl. Zakochałem się w tych monitorkach i poważnie zaczynam myśleć o wymianie głośników na coś ze wstęgą. Ten głośnik mnie urzekł. Szkoda że tak wymagający mocowo (lampowe 25W to już nie było to co 100).

4. Lyngdorf - ciężko niby ocenić nie znane elementy osobno jak grają razem, ale ja tam słyszałem duży potencjał, ciekawy kolor (taki jasno zielony, ale ciut ciemniejszy niż na ich reklamach), świetną separację "rzeczy". Szkoda że te ich odgrody nałożyły na to swój syk i brakbasu.

5. Audiovector M1 Signature - chyba najlepsze wykonanie Kultu na całej wystawie, perkusja miała taki "strzał" prosto w podświadomość, że nie miałem czasu analizować reszty pasma. Niesamowita kopułka. Wstęga ADAM`a to przy tym przyjemna budżetówka.

Reszta rzeczy - mętlik w głowie.

Mój Kult i Formacja Nieżywych Schabów wykładały się na większości drogich i bardzo drogich systemach, bo ponoć "system pokazał nędzę nagrania". W du*** mam taki system. Jak mój system ma grać TYLKO specjalnie preparowane płyty i "pokazywać nędzę nagrania", to dla mnie nadaje się tylko do zrzucenia przez okno.

Z "topowych" systemów moje "nędzne nagrania" zabrzmiały raczej dobrze na: Audio Note (grało muzykę, choć w sposób daleki od doskonałości), Magnepany (blisko doskonałości, muzyki nie grało). Avalony i reszta "pokazały nędzę" (... nagrania).

Dzięki Rafaell.

Do nas oczywiście zapraszam. Gwarantuję kawę nie gorszą niż serwowano w Chillout Studio.

Wiem że chciałeś się zapoznać również z moim Meridianem, który na Audio Show robił tylko jako napęd.

Cashlack, 12 Lis 2007, 14:11

>Mój Kult i Formacja Nieżywych Schabów wykładały się na większości drogich i bardzo drogich

>systemach, bo ponoć "system pokazał nędzę nagrania". W du*** mam taki system. Jak mój system ma grać

>TYLKO specjalnie preparowane płyty i "pokazywać nędzę nagrania", to dla mnie nadaje się tylko do

>zrzucenia przez okno.

>

>Z "topowych" systemów moje "nędzne nagrania" zabrzmiały raczej dobrze na: Audio Note (grało muzykę,

>choć w sposób daleki od doskonałości), Magnepany (blisko doskonałości, muzyki nie grało). Avalony i

>reszta "pokazały nędzę" (... nagrania).

Aaaaa. Tu Ciebie mamy, kochanienki :-)

Napisz Cashalak jak byl cel puszczania FNS ? Wiedziales, ze nagranie nie jest wysokich lotow to jezeli high-end zagra to dobrze to jest do bani bo sztucznie upieksza ? A jezeli zagra zle to jest OK bo wierny ? Rozumiem, ze w gre wchodzi opcja pierwsza. Dla mnie zupelnie bez sensu ale to Twoje swiete prawo.

McGyver, 12 Lis 2007, 14:16

Kiedyś Merdian robił naprawdę wysokiej klasy CD

Co do kawy to ja chcę jeszcze trochę pożyć siekiera z CHilout Studio mogła kogos zabić już tylko samym zapachem ;)

McGyver jak jest z 'efektywnoscia ' Mimo i Minasow - to chyba nie przypadek ze te drugie zagraly sporo glosniej na tym samym ustawieniu?

Co do warunkow tez wydaje mi sie ze ta klitka co mieliscie byla taka sobie zeby zaprezentowac mozliwosci sprzetu.

Jaki cel puszczania FNS? Bo to jest piękna muzyka! Tym bardziej Kult.

Tak serio - jakoś tego nagrania nie jest nic gorsze niż 90% innej muzyki.

Mam ochotę posłuchac czasami radia, techniawki, mp3, hip-hopu, i starej polskiej muzy. W przyszłości również płyt przyniesionych przez mojego syna.

Jeżeli system za ileś set tysięcy czy ponad milion sprawia, że mogę posłuchać z przyjemnością tylko płyt "audiofilskich", a radia więcej nie włączę, to co to za system?? Po co się UNIESZCZĘŚLIWIAĆ za koszmarne pieniądze??!

Po drugie. Ja te kawałki znam bardzo dobrze, słyszałem je na wielu systemach, choć na AS byłem po raz pierwszy. JA WIEM, że te kawałki mogą zabrzmieć bardzo dobrze i w kilku przypadkach na AS tak własnie zabrzmiały.

Rafaell, 12 Lis 2007, 14:37

>McGyver, 12 Lis 2007, 14:16

>Kiedyś Merdian robił naprawdę wysokiej klasy CD

>Co do kawy to ja chcę jeszcze trochę pożyć siekiera z CHilout Studio mogła kogos zabić już tylko

>samym zapachem ;)

Na życzenie robili mi tam zawsze taką jak lubię. Czyli dużą, umiarkowanie mocną, i ze spienionym mleczkiem.

>Jeżeli system za ileś set tysięcy czy ponad milion sprawia, że mogę posłuchać z przyjemnością tylko

>płyt "audiofilskich", a radia więcej nie włączę, to co to za system?? Po co się UNIESZCZĘŚLIWIAĆ za

>koszmarne pieniądze??!

Wniosek: Nie potrzebujesz wiernego w przekazie systemu.

OK. Niech tak bedzie.

to n-audio to to takie cus?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

=>Cashlack, 12 Lis 2007, 14:39

W szaleństwie jest metoda, ! jestem za Twoim pogladem

>Jeżeli system za ileś set tysięcy czy ponad milion sprawia, że mogę posłuchać z przyjemnością tylko

>płyt "audiofilskich", a radia więcej nie włączę, to co to za system?? Po co się UNIESZCZĘŚLIWIAĆ za

>koszmarne pieniądze??!

Gustaw, 12 Lis 2007, 14:44

>Wniosek: Nie potrzebujesz wiernego w przekazie systemu.

nie jest zupełnie tak prosto jak mówisz n.p. dobry Tuner naprawdę fajnie gra w tej chwili tylko na 3PR Ale na słabszych stacjach wrzucasz w nim filtry i nie masz kaszany na głośnikach, niektórzy wrzucaja jeszce lampki ale mnie taki w sumie fajny dżwiek nie zawsze cieszy (nie mówię o jakiś lampkach n.p Audionote czy ARC)

Gustaw>

> nie potrzebuję systemu wiernego?

Ja potrzebuję systemu BARDZO WIERNEGO, takiego do bólu. Kult najlepiej mi do tej pory brzmiał na słuchawkach, każdy system głośnikowy z trudem emulował ten efekt. Najlepiej to wyszło na Audiovector M1 napędzanych "klocami" w stylu 2x200W. Ja bym powiedział, że dopiero to było "wierne". ADAMy były za to bardziej "bajkowe" na FNS, choć i z Kultem radziły sobie bardzo dobrze i do wieczornego relaksu przy lampkach wolałbym chyba te.

Moje zamęczenie wystawy Kultem spotykało sie z różnymi reakcjami wystawców, od zniechęcenia (kiepskie nagranie ;-( po entuzjazm (o! normalna muzyka! ;-).

Ale od jednego z wystawców usłyszałem poradę, że poszukuję "dźwięku studyjnego" cokolwiek to znaczy.

Cashlack, 12 Lis 2007, 14:58

>Gustaw>

>

>> nie potrzebuję systemu wiernego?

>

>Ja potrzebuję systemu BARDZO WIERNEGO, takiego do bólu. Kult najlepiej mi do tej pory brzmiał na

>słuchawkach, każdy system głośnikowy z trudem emulował te

Bardzo Ciebie Cashlak przepraszam ale Twojemu rozumowaniu brak logiki.

Albo system jest wierny i gra to co jest na plycie albo upieksza i nie gra tego co jest na plycie.

Jezeli, tak jak twierdzisz FNS nie jest super nagrana a gra "wiernie" na danym systemie to system nie jest wierny i tego potrzebujesz :-)))

Ukryta Zawartość

Tu macie linka do strony producenta N-Audio. Zdecydowaliśmy się na współpracę z nimi ze względu na uczciwy dźwięk za niewygórowaną cenę.

A nasze Minasy grały głównie ze znanymi na forum monoblokami pana Maćka.

Ukryta Zawartość

Cashlack nie wiem jakie plyty Kultu serwowales, np. "Tata Kazika" muzycznie-repertuarowo jest plyta genialna ale realizacyjnie brzmi zle, i to delikatne okreslenie. Bynajmniej polskie oficjalne wydanie SP Records.

JarlBjorn>

"Tata Kazika" jest kiepsko nagrana? Pierwsze słyszę. Mi tam na malutkich Creative SBB 240 za 49 zł brzmiało to rewelacyjnie. Później zacząłem się uszczęsliwiać audiofilią i przestało grać. A szkoda, bo fajna muzyka.

Ale powoli "odzyskuję" dobry dźwięk - jeszcze tylko jakieś mulące kable, "brytyjskie" monitory, lampa...

Cashlack, 12 Lis 2007, 16:05

>JarlBjorn>

>

>"Tata Kazika" jest kiepsko nagrana? Pierwsze słyszę. Mi tam na malutkich Creative SBB 240 za 49 zł

Acha. A to nie mam więcej pytań i wszystko rozumiem.

Chyba jednak nie porozmawiamy.

pozdrawiam

Gustaw

Cashlack - miałem przyjemność słuchania FNS na MBL i sprawiło mi to dużo frajdy :-) "Wreszcie 'normalna' muzyka" ;-). A na poważnie, to chyba szukasz sprzeczności - detaliczna i jednocześnie upiększająca lub ukrywająca to, co realizator najzwyczajniej sp.... Pytanie tylko, czy nie doprowadzisz do systemu, w którym dobrze będzie brzmieć tylko część płyt?

Osobiście nawet rozumiem Twój dylemat.

Po wyjściu z pokoju Visatona byłem przekonany, tak, te kolumny dwudrożne muszę mieć. Potem wszedłem znów do Studio 16Hertz i... już przestałem być tego pewien. Kompletnie inne granie, które również mi się bardzo podoba, a ja chciałbym mieć 2w1 :-) Szybki wykop na basie, dużą dynamikę i rezerwę kolumn, detaliczność do bólu z kulturą i delikatnością chilloutowych Minasów :-). Minasy są jak elegancka dama, która jest nastrojona zabawowo, gdzie wiesz, że spędzisz czas miło i przyjemnie ale z kulturą, a Visatony, jak metalowa kocica chętna do wspólnego odlotu ;-). Oczywiście w skali budżetowej. Taaaak. "Era po drugiej stronie ulicy". ;-)

Madly, podłącz Minasy do szybkiej, detalicznej lampy push-pull na KT88 z możliwością pracy w trybie triodowym, a będziesz miał dwa w jednym. W trybie pentodowym wykop, czad, detaliczność, a w trybie triodowym miękkość i ciepło.

Krótkie podsumowanie

1.Podziekowanie dla Adama za zorganizowanie tych igrzysk audiofilskich

2.podziekowanie wystawcom za wytrzymałość w wysłuchiwaniu różnych uwag i ich cierpliwośc i brak rękoczynów :D

3.podziękowanie za przybycie fanom muzyki pięknej lub piękniejszej zależnie od gustów

4.ogólne podziękowanie sobie za dowartościowanie sie że wcale takiego tragicznego systemu i lokalu :D nie mam

5.życzenia aby przyszłoroczne targi były przynajmniej w Bristolu i za cene niższą niż w Sobieskim (oj ciężko będzie)

6.życzenia lepszej akustyki jeszcze milszych hostess i najważniejsze nowych bardzo dobrych budżetowo do udżwigniecia sprzętów

Wszystkich Pozdrawiam co złego to nie ja Przepraszam

do zobatrzenia za rok w jeszcze lepszym towarzystwie i na wyższym poziomie

A teraz ciułać pieniażki i kupować,kupować,kupować; niech się chociaż te targi zwrócą z uczciwą górka wystarczajacą do zabłyśniecia za rok

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.