Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Klimax DS - koniec ery CD ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Marek

to zależy od rodzaju muzyki .

ale zrobił się offtopic.

Myślę ,że za 2 lata w katalogach audiofilskich firm będą serwery muzyczne z HDD ściągające i odtwarzające muzykę w bezstratnych formatach w cenach zaczynających się od 500 Euro . Za 3 lata ponad połowa to czytających będzie je miała w domu.

To wszystko pięknie, ale ja nie mam zamiaru rezygnować z płyt wychodzących w nakładzie od kilkudziesięciu do kilkuset sztuk w pięknej ręcznie robionej oprawie, np. metal, drewno, skóra, papier czerpany (kupowanych jednak ze względu na zawartą na nich muzykę).

nie obchodzi mnie co bedzie jutro, jutro nas moze juz nie byc....w systemie najwazniejsze sa kolumny , a nastepnie wzmocnienie, nawer sluchajac tasm matek na slabym zestawie nie dostaniemy dobrego dzwieku wiec te rozwazania sa bezprzedmiotowe...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Genesis, 20 Paź 2007, 13:42

>To wszystko pięknie, ale ja nie mam zamiaru rezygnować z płyt wychodzących w nakładzie od

>kilkudziesięciu do kilkuset sztuk w pięknej ręcznie robionej oprawie, np. metal, drewno, skóra,

>papier czerpany (kupowanych jednak ze względu na zawartą na nich muzykę).

I bardzo dobrze - kupisz, przyniesz do domu i zgrasz na HDD bo tak będzie po prostu lepiej grała. A płytkę sobie raz na jakiś czas obejrzysz i pomacasz dla poprawienia humoru :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W ostatnim czasie niektore pozycje na CD zyskaly w cenie na rynku wtornym; jak by nie bylo krazek CD jest swego rodzaju inwestycja. Oto kilka pozycji w mojej kolekcji ktore sa obecnie w cenie, jakos nie spodziewam sie zobaczyc je wkrotce we FLACU:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jaki sens wprowadzac CD do komputera i zamieniac we FLACa? Ma to jedynie sens kiedy FLAC jest dostepny z sieci. Dla mnie osobiscie odczyt z komputera nie bedzie wygodniejszy niz z krazka, a i lepszej jakosci raczej nie oczekuje. Szczegolnie teraz, kiedy uslyszalem co moze Shigaraki ;-)

Potraktujcie to jako jeszcze jeden wynalazek. Jestem staromodny i zostanę przy CD a pewnie kiedyś cofnę sie nawet do winyli.

Jak potrzebuję posłuchać w drodze ( na rowerze ) to słucham mp3 ( i starcza mi 200 Mb i to z zapasem )

Peter Daniel, 20 Paź 2007, 17:31

>Ale jaki sens wprowadzac CD do komputera i zamieniac we FLACa?

Dla wyższej jakości dźwieku. Samnie mam problemu z wkładaniem krążków, ale jeżeli faktycznie się okaże że muzyka z HDD będzie brzmiała lepiej, to nawet 5 minut nie będę się zastanawiał.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jesli faktycznie tak bedzie.

W mojej opini odczyt z krazka nie osiagnal jeszcze maksymalnego potencjalu. Poza tym jestem wygodny i aby osiagnac poprawe 5-10% nie chce mi sie za bardzo rezygnowac z tej wygody, lub przebudowywac kompletnie source equipment.

Dla tej samej przyczyny nie chce mi sie za bardzo przechodzic na vinyl jako glowne zrodlo, chociaz juz zainwestowalem pokazny wysilek we wstepna budowe takiego systemu.

Sam rytual wyciagania CD z jewel box, czytanie side notes (szczegolnie przy nowych remasterach) i instalacja krazka w kieszeni wprowadza nas w pewna atmosfere ktorej komputer raczej nie jest w stanie zaoferowac.

>Sam rytual wyciagania CD z jewel box (...)

To prawda, choć przy marnej jakości tworzywa, z którego wykonane są teraz pudełka (przynajmniej w PL) rytuał może zamienić się w horror - połamane zęby (pudełka) sama płyta lub paznokcie (dot. głównie kobiet), o ranach ciętych, szarpanych, czy otarciach spowodowanych przez ostre krawędzie nie wspominając ;-)

>kto mi

>zagwarantuje , ze po drugiej stronie globu czy gdzies sa wlasnie pliki o wysokiej jakosci ..czy

>jakis napalony łepek nie umieścił przekompresowanych MP3 czy WMA lub ??

Powinien ci to powiedzieć twój sluch a nie analiza częstotliowściowa. Jak brzmi dobrze to nie ma co analizować, prawda?

'wg. mnie na odwrót. cd, wzmak, kolumny...'

npl

co za herezje, ale nie wiem moze dla wlascicieli linna , ktory brzmi jak kupa istnieje taka kolejnosc, rece opadaja

to wez sobie w sklepie posluchaj systemu z cd za tysiac i kolumny tysiac, a potem podlacz to cd do kolumn za 10tysi , a kolumny do cd za 10 tysi, wzmacniacza nie zmieniaj i bedziesz mial odpowiedz, idz i nie osmieszaj sie wiecej....

Tak kolumny i słuchawki potrafią być okrótne dla pozostałej części toru i to jest najważniejsza część całości poza mikrofonem

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

gratuluję słuchu... ;-)

nie ma za dobrego odtwarzacza, są "za dobre kolumny". jeśli odtwarzacz i wzmak to taniocha, kolumny to pokażą. dlatego zaczynasz od tych dwóch, pierwszych elementów. inaczej słuchasz g. a nie muzyki.

Rzeczywiscie,w hfw peany nt tego kosztujacego 9600 funtow urzadzenia.pisal prof hawksford,chyba to jeden z zalozycieli i stypownikow lfd.osobiscie wolalbym,aby udoskonalal swoje swietne koncowki mocy,ktore kosztowaly 4x mniej

npl

jestes chyba idiotą, nie wiem po co tutaj wogole sie udzielasz, przeciez sam sobie przeczysz. jesli nie masz rozdzielczych kolumn to nic nie uslyszysz chociazbys nawet dcs-a podlaczyl, a na dvd za 300 pln mozna zbudowac zestaw z pogranicza hi-endu, idz do sklepu i zrob sobie doswaidczenie o ktorym pisalem i nie pier**l juz wiecej farmazonow...

npl

ze sluchasz gowna to ja jestem pewien, linn to maksymalnie overrated firma, nie przedstawiajaca 50% jakosci innych produktow w tej cenie, oprocz jednego gramofonu, ktory byl niezly...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.