Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z lampowcami?

filip

Rekomendowane odpowiedzi

Parsec->>>

Chcialem wkleic tutaj zdjecie skromnego DA-60 JADIS i pokazac dla twoich oczu piekne wnetrze w cale okazalosci "birds eye view" ale niestety okazalo sie ze za duzy plik.

Moze jutro lub na twoj prywatny e-mail.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

-> Lacrimosa

Tak porownywalem ceny w USA. Moze ta dziwna sytuacja z Jadis wynika z wykorzystywania dobrej reputacji firmy przes dealerow na zasadzie : zobaczmy ile da sie maksymalnie wyciagnac od klienta.

Parsec

->Lacrimosa

A co sądzisz o wzmacniaczach Jolidy? Jadis jest zdecydowanie poza moim zasięgiem finansowym. O Jolidzie, szczególnie 502, jest dużo dobrych opinii. Wersje modyfikowane, np. przez Response Audio, to max ~1700$ plus koszty. To daje w sumie kwotę, o jakiej jeszcze mógłbym pomyśleć.

Poza tym wersje standardowe można kupić i u nas, bo jest dystrybutor.

Lacrimosa>>>

Witam! Piszesz interesująco o Jadis. Przyznam, że należe do licznego grona marzycieli o tym wzm. Zaciekawilo mnie Twoje zdanie o wersjach wzmacniacza w zależności od zastosowanych lamp. 6550 lub KT88 lub KT90. Sam mam wzmacniacz na 6550 (sovteka) cenię sobie potencjał tych lamp choć są drogie. Moje pytanie brzmi - ponieważ wiem, że 6550 są bezpośrednio zamienne z KT88 czy podobnie jest z KT90.? Wiele dobrego słyszałem o tych lampach i dobrze byłoby puki nie kupię sobie jakiegoś JAdis'a to przynajmniej zagrają mi KT90. Pozdrawiam serdecznie ! Tomasz

Lacrimosa, to co napisałeś o wlaścicielach firmy Bat (a nie daj Boże, żebyś coś wspomniał o właścielu firmy np. Linn) może spowodować zaciekłe ataki na Ciebie, tutejszych tropicieli antysemityzmu...

Lacrimosa -> oczywiście to zupełny przypadek, że mając doświadczenie dystrybutora tej firmy tak chwalisz Jadisa? A może dalej masz związki z tym wytwórcą?

W momencie Twojej wypowiedzi na temat właścicieli firmy BAT stałeś się dla mnie osobą całkowicie niewiarygodną w jeśli chodzi o głoszone opinie. Mam nadzieję, że człowiek, który zapoczątkował ten wątek też nie będzie brał pod uwagę Twojego bezsensownego ględzenia.

Mam negatywne zdanie o 6550, brzmienie zbliżone do tranzystora, ale jeżeli to polecam sovteka. Polecam lampy El34 6C33 300B.Wamacniacze Jadis? Dobry wzm.,ale nie rewelacja mimo wszystko Amplifon wt40 zgadzam się z miroalien, dobry opis tego wzm.

• Redaktorzy

normalny - ale to tez za grzeczne nie bylo. Jakkolwiek ja rowniez uwazam ze facet z nazwiskiem Chomenko bedzie razczej Ukraincem nizli starozakonnym.

W sprawie Lacrimosy. Próba teoretycznego wyjaśnienia dla zwolenników spiskowej teorii dziejów.

Pewnie dlatego taki tendencyjny, że jedne rzeczy mu się bardziej podobają, a inne nie. I ma tendencję do mówienia, że coś jest dobre kiedy mu się podoba i tendencję do mówienia, że niedobre jak mu się nie podoba. Strasznie z niego tendencyjny typ, no nie?

Nie widzę nic złego jeżeli ktoś mówi, że jakieś urządzenie jest g... warte albo fantastyczne, o ile potrafi jakoś uzasadnić tę tezę. Nie ma co owijać w bawełnę. Zresztą z kontekstu wiadomo, że to jego gust i jego opinia a jak się nie zgodzimy to nie będziemy się obrażać. Wydaje mi się, że odróżnieniu od niektórych forumowiczów Lacrimosa wie co mówi, a nie tylko mówi co wie.

Parsec->>>

Tak jak napisales o wykorzystywaniu dobrej reputacji tak bylo ale przez dystrybutora, ktory wykorzystywal dilerow a co za tym idzie kazdego milosnika dobrej lampy. Dzieki bogu juz tego nie robi stracil wszystkich dilerow i marka JADISA ma zla opininie w Stanych, nikt nie robi testow od wielu lat i sie o jej generalnie nie mowi.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Glista->>>

Nie rozumiem dlaczego mialbym byc odpowiedzialny za jakikolwiek antysemitzm? Chyba zartujesz, ja tylko stwierdzilem kilka faktow o filozfi tych dwoch firm i ich (podejscia calo ksztaltu). Nie widze absolutnie wtym nic zlego.

Pozdr.

Filip->>>

Przyznawalem sie do tego juz tutaj kilka razy ze moje preferencje w brzmieniu sa na stronie cieplej neutralnosci.

Taki dzwiek mi odpowiada, jak wiesz audio jest bardzo subiektywne i ja zawsze polecam/nawiam zeby posluchac i po eksperymentowac samemu zanim sie wyda ciezko zarobiony pieniadze.

Pozdr.

...ze facet z nazwiskiem Chomenko bedzie razczej Ukraincem nizli starozakonnym...

Kochani! Czy wam już zaczyna odbijać?

A co ma do rzeczy fakt, że jeden z konstruktorów jest wodą a drugi "nożem" (jak np. Saul MARANTZ) chrzczony???

Albo to, że jeden "klocek" skladał Chińczyk z Tajwanu a drugi Hiszpan z Madrytu.

N.b. "klocek" zaprojektowany i markowany przez Japończyków!

Bo, moim zdaniem, najważniejsza jest jakość sprzętu - a nie to czyje ręce go składały!

Jak ktoś wciąż tego nie rozumie to proponuję wizytę u specjalisty: to skrajny przypadek audiofilii bądź audiofilisu :>

Tomekkk-

Zgadzam sie z teoria ze 6550 brzmia tranzystorow ale nie we wszystkich aplikacjach, ale powiedzmy sobie ze sa NEUTRALNE i CZYSTE.

KT-90 Jak dla mnie jest cieplejsza lampa ja taka prefureje osobiscie przyznaje sie bez bicia :-) ma lepsza srednice, kontrole bassu i w przypadku JADIS czujesz wiecej "mocy" jest bardziej effortless.

W wiekszosci wzmcniaczy te lampy sa zmienne tylko musisz ustawic inny pokald pradu. Problem jest to ze coraz trudniej kupic dobre kT-90. Ja lubie lampu firmy EI.

Pozdr.

=> ZoltAn

No to jest właśnie najzabawniejsze, że gdy Niemiec, Hiszpan, Japończyk, Francuz i Bóg wie kto jeszcze, to nic...

no ale gdy Żyd, nooo! to już jest a n t y s e m i t y z m....

=> Lacrimoza

I bardzo dobrze, że nie rozumiesz dlaczego miałbyś być odpowiedzialny za jakikolwiek antysemitzm, bo nie jesteś, no ale przyznasz, że tych kilku chyba "rozumie" mówić oględnie nieco inaczej....

Czy żartuję? i tak i nie...

Powiedziałeś co powiedziałeś, ja też nie widzę w tym nic złego, ale kilku sądzi jak widać inaczej...

Nie wiem dlaczego pomyślalem, że znasz się nie tylko na sprzęcie...

• Redaktorzy

lacrimosa tylko z glista nie dyskutuj, bo on monomaniak. Wszedzie jak nie Zyda, to Antyzyda widzi. Robi mu sie tak w najbardziej niespodziewanych momentach, niezaleznie od tematu. Zaraz zobaczysz, jak zastartuje...

Lacrimosa

Dzięki za info. Rzeczywiście mogą być kłopoty z dostępnością KT90. Ceny też rożne - nawet do 2000 PLN za kwartet. Co ciekawe najtańszą ofertę (podobną cenowo do kt88 itp. - 37,50 $/szt.) znalazłem w Kanadzie w prow. Ontario. Gdybym to wiedzial wtedy jak tam byłem. Mam tam kontakty więc może się coś wykombinuje jeśli to jest aktualne. Nie sprawdzałem wiec to tylko takie luźne rozważania. Faktem jest, że moje 6550 powoli będą chciały przejść na zasłużoną emeryturę w szuflandii i będzie okazja się pobawić. Ważne że mogą być wymienione na np kt90. Dzięki i pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.