Skocz do zawartości
IGNORED

Mucia Dońcia, Viva polońcia!

Nowy2

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymałem zapytanie na priva co to volapuk i co po polsku znaczy ów tytuł wątku.

odpowiadam na drugie pytanie; w wolnym tłumaczeniu brzmi to - "Macie Dońcia, niech żyje Polska!"

>Nowy2, 23 Paź 2007, 23:34

>Otrzymałem zapytanie na priva co to volapuk i co po polsku znaczy ów tytuł wątku.

>

>odpowiadam na drugie pytanie; w wolnym tłumaczeniu brzmi to - "Macie Dońcia, niech żyje Polska!"

widzę, że od samego początku dbasz o całkowitą przezroczystość. Tak trzymaj.

Viva Polońcia!

pozdrawiam

ps, podziękowania od mojej żony za język!

Volapük (spolszczenie volapik lub wolapik, nazwa oznacza 'język (ogólno)światowy') - sztuczny (planowy) język opracowany w 1879 roku przez niemieckiego księdza Johanna Martina Schleyera, który wierzył, że robił to z nakazu Boga. Powstał w oparciu o łacinę, niemiecki, francuski i angielski, przy czym najwięcej elementów pochodzi z tego ostatniego.

W roku 1880 ukazała się obszerna gramatyka języka, "Volapük - die Weltsprache", rok później zaczęto regularnie wydawać gazetę "Volapükabled", wokół której skoncentrowało się życie społeczności użytkowników języka.

Volapük zyskał w pewnym okresie znaczną popularność - w 1889 roku, a więc jeszcze w dwa lata po ukazaniu się esperanto, istniało 316 podręczników w 25 językach, 283 kluby i 25 gazet; działało 1600 dyplomowanych nauczycieli języka. W tym czasie aktywnych użytkowników języka było ok. 200 tys., głównie na kontynencie europejskim i amerykańskim, a więc więcej niż miał jakikolwiek język sztuczny poza esperanto.

Opracowana przez Schleyera gramatyka, zgodnie z zaleceniami XVII-wiecznych filozofów, charakteryzowała się prostotą. Wyrazy były jednak zniekształcane tak, że niełatwo można było odczytać pochodzenie użytych słów. Volapük pomimo, że był z założenia aposterioryczny, przez zniekształcenie słownictwa był trudny do opanowania pamięciowego. Przykładem przeobrażeń są słowa "stuk" (od "construction") i "cin" (od "machine"), a także sama nazwa języka - "vol" (świat) i "pük" (język) pochodzą od angielskich wyrazów "world" i "speech". Wyrazy mało zmienione lub identyczne z pierwowzorami (np. "vin" - wino, "sal" - sól) stanowią bardzo małą część słownictwa. Trudność czynnego opanowania spowodowała, że nawet podczas oficjalnych kongresów pomagano sobie użyciem innych języków (sam autor miał problemy z płynnym wyrażaniem myśli w volapüku).

W roku 1887 założone przez Benjamina Franklina Amerykańskie Towarzystwo Filozoficzne w Filadelfii powołało komisję, mającą zbadać użyteczność projektu Schleyera jako języka międzynarodowego. Volapük oceniono negatywnie, jako nie spełniający podstawowych warunków (wymagano m.in. fonetycznej ortografii i prostej gramatyki). Od tej pory język był sukcesywnie wypierany przez znacznie łatwiejszy w nauce projekt Zamenhofa.

W 1931 roku Arie de Jong dokonał rewizji volapüku, m.in. wprowadzając do alfabetu głoskę "r" oraz zmieniając wiele zniekształconych słów. Reforma początkowo została powszechnie przyjęta przez niemal wszystkich zwolenników języka, ale później została zarzucona. Volapük był trapiony przez walki wokół proponowanych reform i zasad kierowania językiem. Od początku XX wieku dawni zwolennicy języka zaczęli przechodzić na esperanto lub tworzyć własne języki, często będące "zreformowanym" volapükiem. Tak powstał m.in. w roku 1901 idiom neutral, a w 1903 - latino sine flexione.

Język volapük ożył w pewnej mierze po pojawieniu się Internetu - istnieje kilka pocztowych grup dyskusyjnych, a także Wikipedia w tym języku, która w lecie 2007 r. przekroczyła 100 tys. haseł.

Duże zbiory publikacji w tym języku istnieją w Internacia Esperanto-Muzeo w Wiedniu, American Philosophical Society w Filadelfii, (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), oraz Centre de documentation et d'étude sur la langue internationale w Chaux-de-Fonds, Szwajcaria.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>dudivan, 24 Paź 2007, 00:06

>dartman, 23 Paź 2007, 23:42

>

>>ps, podziękowania od mojej żony za język!

>

>I ty je spokojnie przekazujesz?

>Ludzie nie przestaną mnie zadziwiać!

dudi, proszę

Drogi Zbigu, naprawdę nie chcę Cię mieć na sumieniu, bo już drugi raz zmusiłem Cię do odezwania się na mój post. Medium jakieś, czy cóś! Jest późno więc zamilknę ja i zamilknij i Ty. A na koniec zawołanie w volapuku

Viva Polońcia!

Późną nocą nachodzą mnie wolne numery, a więc O. Kwaśniewski ogłosił koniec IV RP, co stwarza nieznośną próżnię, która powinna być jak najszybciej wypełniona i ów twór, który teraz powstaje proponuje ochrzcić POLOŃCIĄ.

Właśnie!

W przypadku upowszechnienia się tej nazwy muszę zastrzec się, że Polońcię słyszałem kiedyś w jakimś radiowym kabarecie, lecz niestety nie kojarzę. Może ktoś ma lepszą pamięć.

Donald to super polityk,

wielki jest, przegrał i nie odszedł, nie poddał się ale po dwóch latach zawalczył i wygrał, teraz kaczory pójdą do mamra,

za to że dwa lata upokarzały polskę, za to że zabiły popiełuszkę i bartoszczewskiego.

a za zabicie niedźwiadka bekną dodatkowo.

• 2 tygodnie później...

Muszę przeprosić PT forumowiczów za nieumyślne wprowadzenie w błąd. Wczoraj dostałem sprostowanie z Commission International de Volapuk, że >mucia< po polsku znaczy więcej. Jeszcze raz bardzo przepraszam zainteresowanych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.