Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie kupować winyle?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Do Łodzi daleko z Trójmiasta, więc ograniczę się do internetu.

Przede wszystkim ebay, duży wybór na ebay uk, ale trzeba uważać, bo Angole najbardziej zawyżają stan płyt, więc poniżej stanu EX nie ma co kupować, no chyba, że od dobrego, sprawdzonego sprzedawcy. Na ebayu też jest dużo nowych winyli.

W Polsce to allegro - jest tam paru bardzo dobrych sprzedawców, ale są drodzy (jak na polskie warunki), a nowe to np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli zależy Ci na jakości dzwięku, to nie polecam reedycji, szczególnie nowych reedycji. Osobiścię tylko nową muzykę kupuję na nowych winylach, bo w winylach jest zasada, że im starsze tłoczenie tym lepsze. Ważne jest też to, gdzie płyta została wytłoczona, najlepsze tłoczenia to Anglia, Japonia, Stany i Niemcy. Niestety obecnie trwa renesans winyli, więc ceny starych dobrych tłoczeń czasem są kosmiczne.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ps: w smstepie mają idiotyczną wyszukiwarkę i żeby znaleźś np. Milta Jacksona nie należy wpisywać "Milt Jackson" bo wtedy nic nie wyskoczy, tylko samo "Jackson", albo - żeby zawęzić wyniki wyszukiwania - "Jackson, Milt".

Witam,

był już kiedyś wpis na ten temat.

Sklep "Muzyczna Piwnica" na Przymorzu.

Wiele tysięcy vinyli i bardzo kompetentna obsługa.

Sam kupiłem tam kupę płyt bywając czasem w Gdańsku.

Pozdrawiam

Wojtek

>>>synromka,

Naprawdę tak wysoko stawiasz tłoczenia angielskie ? Czy porządek: Anglia, Japonia, USA, Niemcy był tylko przypadkowy ? Ja bym je wymienił na końcu, chyba nawet po niemieckich, a na pewno po holenderskich.

Pozdro,

Yul

>>Yul

Porządek raczej był przypadkowy. Jakość zależy od okresu: np. angielskie tłoczenia z lat 60-tych i początku 70tych są jak dla mnie fantastyczne (często lepsze od Japońskich z tego samego okresu), potem Anglia obniżyła loty, ale nadal różne wytwórnie wydawały świetnie brzmiące winyle. Niemcy trzymali (i poniekąd trzymają) klasę przez cały czas - wiele z ich tłoczeń z lat 60-tych i 70tych może konkurować "w moich uszach" z najlepszymi tłoczeniami angielskimi z tego samego okresu, również w latach 80tych wydawali pięknie brzmiące płyty. Stany i Japonia to osobna działka. Generalnia brzmienie płyt ze Stanów ma inny charakter niż płyt europejskich (porównałem sporo tytyłów: Stany vs. Niemcy, Stany vs. Anglia) i prawie zawsze brzmią bardzo fajnie, tak trochę inaczej. Japonia to wiadomo - super czystość i analityczność brzmienia czasem kosztem głębi, stare tytuły zazwyczaj wolę na europejskich i amerykańskich tłoczeniach, nowsze na japońskich. Holenderskie owszem są również najczęściej bardzo dobre - sporo Holendrów wygrało u mnie starcie z tłoczeniami japońskimi. To tyle :)

Pozdrawiam!

W SMStepie masz w katalogu prawie wszystko,ale UWAGA na czas realizacji zamówień.

Ja czekam już prawie 2 miesiące na kilka pozycji i ani widu ani słychu.Po zadaniu pytania o ten stan rzeczy-cisza.

Zobaczymy jak sklep wyjdzie z tej opresji.

Ale rzeczywiście można znaleźć tam wszystko.

>>>synromka,

Co do Twojego resume tłoczeń angielskich, to się zgadzam. Pod koniec "ery vinylu" (przełom lat 80/90-tych) słychać spadek formy "anglików".

"...Generalnia brzmienie płyt ze Stanów ma inny charakter niż płyt europejskich i prawie zawsze brzmią bardzo fajnie, tak trochę inaczej...."

Słyszałem takie określenie płyt amerykańskich: "amerykańskie sykawy". Zgadzasz się z tym ?

>>Yul

Sykawy - nie słyszałem tego określenia. Czy się zgadzam? Żeby się zbytnio nie rozwodzić, powiem tak: obecnie nie mam z tym problemu, zdarza się, że na amerykańskim tłoczeniu "s" i "c" jest nieco bardziej słyszalne niż na tłoczeniach europejskich, ale w niczym mi to nie przeszkadza i w żadnym razie nie jest to przesłanką na rzecz tego, żebym miał unikać "amerykańców".

>>janek_dolas

W 95% najlepsze są macierzyste wytwórnie, jeśli dany wykonwca nagrywał dla wytwórni "x", to bierz tłoczenie z "x", najlepiej pierwsze.

pozdrawiam!

Witam.

Może koledzy Pomogą mi w sporządzeniu listy polskich wykonawców (współczesnych) którzy wydają na winylu.

do tej pory znalazłem (nabyłem)

- Smolik "smolik 3"

- Ania Dąbrowska "Kilka Historii Na Ten Sam Temat"

Jest jeszcze stos hip - hopowych składów,ale to nie moje klimaty.

Będę ogromnie wdzięczny za rozwinięcie mojej listy.

Coraz więcej Polaków wydaje na winylach, ale nadal bardzo mało. Jest to przede wszystkim elektronika i hip-hop, potem punk i metal, trochę tzw. alternatywy - np. Komety, reggae'owcy pewnie też coś wydają. Z klasyki to ostatnio Penderecki, poza tym raczej totalna posucha, to samo tyczy się np. jazzu.

Jest dosyć prawdopodobne, że ludzie którzy słuchają Smolika, kupią go na winylu (bo kultura klubowa etc.), natomiast kto z fanów Edyty Górniak albo Góreckiego wie, że w ogóle nadal są ludzie którzy słuchają płyt winylowych i że normalne longplaye są nadal tłoczone? Spośród fanów Góreckiego paru by się pewnie się znalazło, ale to za mało, a fanów punku, którzy chcą muzykę punkową słuchać z winyla znalazło się tylu, że bodaj Obuh Records rozpoczął tłoczenie winyli.

pozdrawiam!

Ciekawostka:

Obuh wydał ostatnio Jerzego Miliana:

Ukryta Zawartość

a z nowych polskich rzeczy około-jazzowych, Robotobiboka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [LP]/Robotobibok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

byłem w Muzycznej Piwnicy - fajne zbiorowicho kurzu... poza tym nauczyłem się co w świecie winylu znaczy pojęcie "płyta w b. dobrym stanie" - w świecie CD oznacza to "gładka jak lustro, bez rys"... ale widzę, że nie tutaj ;)))

Adam, ze swej strony szczerze polecam wspomiana juz "Muzyczna Piwnice". Co miesiac tam jestem,cos kupie,nawet cene ponegocjowac mozna,duzo dobrych wydan,bardzo duzy wybor,polecam :-)

No i w MM tez sporo plyt nowych sie pojawilo, w Kolporterze tez cos maja :-)

w MM byłem - mało co w sumie, kupiłem Depeche Mode Excitera i Norah Jones "Come away with me".... w Muzycznej Piwnicy kupiłem Floydów "Wish u were here " i "Animals " i Dire Straits "Brother in Arms" - hmm i niby winyle w stanie dobryma le pełno mikrorysek itd. - to o jakie mam pytac aby odstać w stanie IDEALNYM? gdzie takei kupować?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.