Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Starego Cd Grundig 7550...jak ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

lete napisał:

"Greg, fajnie "plywasz", ale ja jednak lubie konkrety. Wystawilbys wreszcie jednego GAT'a na "odsluch publiczny" i wszystko byloby jasne. Ludzie nie musieliby pytac, pisac i..............

--------------------------------------------------------------------------------

lete,

Rzygowino moja ukochana.
Słuchałeś kiedyś np. CD Grundiga 9009 po tuningu grega?
Analogówka na elementach dyskretnych. Masz lepszy pomysł? Może jakiś genialny opamp?
Nie pozdrawiam
ap.

Przecież taki odsłuch porównawczy to nie jest zły pomysł.
Już kilka razy próbowano podjąć temat niezależnej, forumowej oceny tuningu i diy. Teraz da się to już zrobić łatwo, bez zbędnej dyskusji, bo wystarczy jedna decyzja administracji?
Byłaby jakaś biblioteka wiedzy na temat bardzo popularnego, a podziemnego rynku opartego głównie na szeptanej informacji. Testy, informacja kto odmówił, zdjęcia jak jest wykonane,itp.
Może Redaktor zorganizował by takie stałe testy pod szyldem forum? Przeczuwam sukces redakcji

artPaw,

A ty znow sie unosisz... Taka nerwowosc powoduje skoki cisnienia zagrazajace zdrowiu. W twoim wieku slownictwo takie rowniez juz nie przystoi...

A propos?
Czyzby Greg mial ostatnio mniej 'roboty' i potrzebowal troche "odswiezyc" ten temat po wielu miesiacach zastoju (rowniez w interesie)?
A moze konkurencja w postaci Lukasza Fikusa i np. McGyvera ostatnio "monopolizujacych" forumowy rynek DIY i sprzedajacych przez forum mase tuningowanego sprzetu, majacych tu juz niemal 'wylacznosc' powoduje tak nerwowa atmosfere?

Wiecej opanowania polecam. No i popieram pomysl StefanaB - porownan zorganizowanych pod patronatem Redakcji. To jednyna droga do potwierdzenia/obalenia tez.

Pozdrawiam,
Lete.

stefanB juz ktorys raz jako jeden z konstruktorow jesli moge tak powiedziec podnosi ten problem zawsze bez odzewu ze strony tych "największych"
zawsze uwałem ze to bardzo dobry pomysł,a obecnie mozna wykorzystac Redakcje co uwiarygodni cała ocenę

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 2 tygodnie później...

Grundig ma tyle wystarczający potencjał, że można to sprawdzić bez mojego udziału . Wystarczy nabyć Box 650prof z okablowaniem. Wzmak v1700 i 7550 z kablem grundiga lub 7500 który ma na stałe . Zalecam kupno od kolumn bo najtrudniej je kupić . Potem cały system . Samo cd to tylko jedna kostka układanki .
Ustalić fazowość wtyczek sieciowych i posłuchać . Ta podstawowa konfiguracja już dała wielu do myślenia . Jeżeli ten sytem podoba się to cieszy . GAT tez będzie się podobał . Jeżeli nawet ktoś zostanie przy oryginalnej konfiguracji podstawowej i tak będzie miał sporo frajdy -zapewniam;) . W razie rozczarowania można sprzedać i to na poziomie oryginałow, bo GAT nie zmieni gustu słuchacza .Z gustem sie nie dyskutuje poprostu każdy go ma. Zawsze są chętni na Grundiga jak sprzęt jest w ładnym stanie.Jeszce nie zdarzyło się pozbywanie sie systemu z tych co sprubowali. To jest jak choroba która wciąga :) i każdy dokupuje następne klocki .

Cieszy mnie jak nazwałeś lete że "monopoliści" którzy opanowali forum sprzedają dziesiątki urzadzeń .Ja bynajmniej nie mam z tego powodu czkawki:). Człowiek uczy sie całe życie lete, ale to Ciebie raczej niedotyczy . Na słowo Grundig dotajesz białej gorączki i odrazu plujesz na ludzi którzy śmią sie odezwać na jego temat .( jeden wpis i odrazu dostajesz spazmy) . Trzeba mieć otwarty umysł na nowe pomysły. Lampizacja jest interesująca . Kiedyś stosowałem lampy w cd w moim arcamie nadal tam siedzą :) Aktualnie znalezłem wiele innych ciekawych tematów które wymagają czasu a nie wymagają lamp :) Grunt że ludziom daje to sporo radości i właśnie o to chodzi . Kto nie lubi Grundiga bo tak uważa niech nie czyta i nie kupuje . Ja kilka razy w miesiącu kupuje rózne klocki na swoje ryzyko nieliczne są dobre jak Grundig . To daje do myślenia dlaczego ich tak mało . Dobra rada nigdy nie oceniajcie jednego klocka w oderwaniu od systemu . Moze grać bardzo dobrze , Moze grac zle . System to potrafi zmienić o 180 topni w zaleznosci ile ktos włozył wysiłku w jego dopasowanie w całość.

Grzesiu, zajalbys sie jakims legalnym biznesem, aby realizowac swoj 'zapal' do Grundiga (nota bene mam koncowke oparta o A-9000, wiec obalam tym Twoja teze o mojej 'alergii' na ten sprzet), bo naprawde te 'odgrzewanie kotleta' w temacie G7550 smierdzi na kilometr...

Małe uzupełnienie co do wyboru kolumn

Monitory 650prof raczej regał lub standy 55cm standy podstawa z marginesem 30cm większa od kolumn
box850a prof do średnich pomieszczeń stand standart 38-55 w zaleznosci od wysokosci siedliska miejsca odsłuchu
box1500aprof ze wmzacniaczem v7000 standy 38cm duże pomieszcenia

Zakupione kolumny należy "rozegrać" często stoja pare lat nieurzywane i na początku mogą nie mieć pełnego obrazu dzwiekowego ( elektrolity ). Po dwóch tygodniach moze być zauważalnie lepiej , to info jednego z uzytkowników który był zaskoczony transormacją .

Sposób ustawienia należy rozpatrywać unwidualnie w zależności od pomieszczenia, ale zawsze nalepiej kolumny na dłuższej ścianie pokoju .

Grzesiu, kolumny ludzie sobie tak ustawia, jak im bedzie wygodnie (jezeli oczywiscie beda chetni na te 'nie grane od lat', do wygrzania). Daj spokoj... Mam inne pytanie. Dojrzales moze do tego, aby napisac cos rzeczowo w temacie 'tuningu GAT' i G7550, czy nadal marketing bedziesz uprawial w nadzieji na te marne pare groszy, ktore czasem moze i wpadnie, a moze i nie... Az taka 'kasa' z tych przerobek starego sprzetu Grundiga, ze przez lata nie mozesz sie zdobyc na pare fotek i opis tego, co proponujesz? Faktury chociaz wystawiasz, czy 'po calosci' jedziesz? Eh...

lete, wziąłbyś się sam za robotę zamiast opluwać innych którzy dzięki ciężkiej pracy coś osiągnęli... może chociaż lampucerę w końcu złożyłeś - czy i tutaj wietrzysz podstęp Wielkiej Mafii Chińskiej robiącej brudne interesy na tym forum?

CD7550 to bardzo zacne żelastwo, a w dedykowanym sytemie Grundiga gra świetnie, nie dziwię się opinni rearta. Greg dodatkowo to wszystko dopasowuje i całość zdecydowanie idzie do przodu, ale i bez ingerencji jest nieźle. Słyszałem, sam posiadam to i owo. A z tego co się orientuję nie ma jednej uniwersalnej metody tuningu, za każdym razem trzeba się dopasowywać bo poszczególne klocki nie grają zawsze tak samo.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, czekam jeszcze tylko na glos Rambo i ArtPaw i bedziemy mieli was w komplecie ;) Chlopaki z jednej paki ;)
A poza tym, to nie jest zadna tajemnica, ze forum jest wykorzystywane do organizowania lewych interesow i 'naganiania' klientow takim, czy innym 'guru od audio'... Mechanizm jest naprawde az nadto czytelny. Poki co, Grzesiu nie zdecydowal sie 'upublicznic' swoje rzekomo genialne odkrycia, a wiec mozliwosci mamy dwie:

- nadal chce zarabiac na ludziach z tego forum (stad koniecznosc 'odswiezania' watkow o Grundigach i tu pojawiac sie beda od czasu do czasu 'peany' posiadaczy 'systemu GAT' - oczywiscie spontaniczne! :P);

- nie ma tak naprawde niczego konkretnego do pokazania, co nie wzbudziloby poblazliwego usmiechu wsrod ludzi majacych podstawowa wiedze o elektronice i dobry sluch (te 'rewelacje' to bylaby de facto z duzym prawdopodobienstwem kompromitacja i koniec 'pseudo-kariery' na forum).

Jakimi pobudkami sie tacy ludzie by nie kierowali (nie mowie tu tylko o naszym guru od Grundiga - dla jasnosci), jezeli robia to 'na lewo' (bez faktury i pokątnie), to wykorzystywanie forum w tych celach moralnie NALEZY POTĘPIĆ - niezaleznie od wielkich slow, czy 'osiagniec' pod jakimi takie praktyki probuje sie ukryc...

Forum to nie sklep i radze o tym pamietac.

Pozdrawiam,
L.

Lete, ty nasz forumowy Sancho Pancha... Jakbyś miał jaja to byś do kogoś z takim systemem przyjechał i posłuchał. Ale od ponad roku Cię na to nie stać więc wnioski pozostawiam innym. Dziwne że nie czepiasz się McGyvera który przez kilka lat robił kolumny forumowiczom czy innych chłopaków którzy robią płytki na sprzedaż, montują i sprzedają swoje klocki na Allegro czy przez forum...
Guru od audio czy elektroniki nie zostaniesz ale przynajmniej miej szacunek dla innych którzy rzeczywiście coś w tym temacie robią. A co do Grundiga, to temat został pierwotnie rozpracowany przez Massimo z Włoch, a Greg tylko to potwierdził i rozwinął, modyfikacje które wprowadza zresztą wcześniej w tym wątku opisał - kto zna się na rzeczy, wie jak z tego skorzystać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Już nie mogę czytać o tym śmieciowym audio

ja tam wolę czytać o śmieciowym audio które gra muzykę niż o hiendzie który tego nie potrafi...

mlb,

Bardzo 'zajadle' bronisz Grega i probujesz 'wybielac' fakt zarobkowania na lewo z wykorzystaniem forum...
Raz jeszcze podkresle -> LEWE INTERESY (bez faktury, bez zakladania watkow sponsorowanych, itd.) NALEZY WYŁĄCZNIE POTĘPIĆ - smierdzi ta sprawa na kilometr.
Zupelnie inny stosunek mam do zabawy, hobby i udzielanie sie na forum. WYRAŹNIE ODDZIELAM dzialalnosc tak zacnych osob, jak Mobliden, Misiomor (wielki szacunek dla tych panow), od typowo komercyjnej dzialanosci i wykorzystywania forum w ciemnych interesach i wylacznie dla czystego zysku.

Moralnie potepiam zatem to, co robi Greg - czysty marketing i instrumentalne poslugiwanie sie na te okolicznosc kilkoma 'pozytecznymi' forumowiczami, ktorych wymienilem w tym watku.

Pozdrawiam,
Lete

lete, nikogo nie próbuję wybielać, a raczej zastanawiam się skąd wynika Twoja zajadłość i wnioski nie świadczą dobrze o Tobie.
Nikt nikomu nie broni kupować tego sprzętu i samemu eksperymentować, wiele osób tak robi, m.in. Rambo, ArtPaw, Fikus, jeszcze kilka innych (mnie włączając czasami) - i jakoś dziwnym trafem nikt nie ma pretensji do Grega a raczej na odwrót - jest to duże uznanie. Więc lepiej zastanów się nad sobą zamiast oskarżać cały świat o niesprawiedliwość. Jakoś nie kojarzę żeby na forum Greg kogoś namawiał do tuningowania tego sprzętu u siebie i mogę Cię zapewnić że wcale się z tego nie utrzymuje. Tego sprzętu na rynku jest niewiele więc ta cała zabawa jest dla hobbystów z otwartymi umysłami potrafiących słuchać i poszukiwać ciekawego dźwięku.

mlb, poswiecasz wiele czasu na to, by bronic Grega w roznych watkach - nawet, gdy obrona zdaje sie byc bezcelowa i nieuzasadniona (tak, jak w tym przypadku). Naturalnie nie potepiam ludzi placacych Gregowi za jego 'uslugi' (ich pieniadze, ich sprawa).
Zwracam jednak raz jeszcze uwage na fakt nieetycznego wykorzystywania forum do prowadzenia pokatnych interesow (chyba, ze Greg przedstawi dowody, iz jego dzialalnosc jest legalna?) i stosowania form zaawansowanego nowoczesnego e-marketingu, ktore maja bardzo duzy wplyw na czytajacych. Jak juz wspomnialem - forum to nie sklep-wlasny folwark i warto o tym pamietac.
'Nagabywanie' klientow realizowane jest nie tyle przez samego Grega (nie posadzam go o brak inteligencji w tym zakresie), ale przez kilka osob (doslownie kilka), ktore sa wyjatkowo aktywne w tym watku - niestety, z Toba na czele. Moze i robisz to nieswiadomie, co nie zmienia faktu, ze dzieki "zyciu" takich watkow, faktycznie Greg ma nowych klientow, ktorzy nie zastanawiaja sie nad moralna ocena takich zakupow (budowa mechanizmu 'okazji' jest na tyle silna, ze najprawdopodobniej beda nadal korzystac). Mowiac inaczej, we wszystkich dyskusjach Greg celowo udziela sie dosyc skromnie, ale obroncow ma kilku i to wyjatkowo aktywnych, wytrwalych, ktorych spora naiwnosc wykorzystuje bez skrupolow.
Gdybym byl Gregiem i malbym naprawde 'czyste konto', juz dawno zasugerowalbym Ci, abys 'dal sobie spokoj' i nie wystepowal w moim (Grega) imieniu. Z tego, co obserwuje, Gregowi nie przeszkadza Twoja - przepraszam za dosadnosc - 'usluznosc' i najwyrazniej jest zadowolony z tego, jak sie "podkladaja" jego 'przyjaciele' (watpie, czy ma Was za przyjaciol) w obronie tej jednoznacznie nagannej dzialalnosci.

Pozdrawiam,
L.

ja wcale Grega nie bronię, tylko irytuje mnie Twoja czysta zazdrość o to że ktoś coś potrafi a Ty nie. Dla mnie jest to czyste hobby w którym znajduję przyjemność a Grega cenię za dużą wiedzę w tym temacie i za to że chętnie pomaga jeśli go o to poproszę. Każdy ma jakieś swoje sektety, bez tego życie byłoby nudne.

Szanowny Don Lete: naucz się analizować schematy i trzymać lutownicę to możemy pogadać na poważnie. Ponawiam pytanie - złożyłeś już lampucerę?

mlb, nie badzmy dziecinni w argumentacji. Ja mowie o jednym, a Ty o zupelnie czym innym... Jakbys kompletnie nie zrozumial sensu mojej wypowiedzi. Pokatny handel nalezy jasno i wyraznie potepic.
Chwala ludziom, ktorzy pisuja na forum bezinteresownie i z zamilowania.
Mlb, moja reka jest wyciagnieta caly czas na zgode. Do Ciebie nic nie mam, ale naprawde nie moge patrzec, jak dajesz sie tu wykorzystywac :(

PS.
Lampucerki nie zlozylem - nie kupilem jej jeszcze i de facto nie wiem, czy bede ja skladal w najblizszym czasie. Na razie, od niedawna gram na bardzo zacnym zrodelku (OMS 7E II, juz w wersji 2) i do samego zrodla zastrzezen na dzis nie mam, co niejako oslabia moja 'determinacje' w kierunku Lampucery. Jest juz teraz bardzo dobrze. Skupiam sie obecnie na upgrade kolumn, ktore po wymianie czesci toru wymagaja dostosowania (nowe zrodlo i znakomity preamp). Potwierdzam przy tej okazji opinie mzawka odnosnie Bosch MP - w klarownych i jasnych systemach kondensator ten charakteryzuje sie pewna 'szorstkoscia', co na chwile obecna uwidocznilo sie u mnie ewidentnie i wymaga korekty.

Pozdrawiam,
Lete

widzisz lete, Ty dalej nic nie rozumiesz.
Jakbyś sam dłubał DYI to może zrozumiałbyś na ile DYI to jest trudne i ile jest warta wiedza i czyjaś pomoc w tym temacie. Tutaj nikt tym sprzętem nie handluje a wręcz przeciwnie, takie wątki jak ten powodują wzrost cen co nikomu nie jest na rękę - zresztą i Greg nieraz o tym pisał - no ale o CD7550 już można pisać bo stał się zbyt znany. Są jeszcze inne "śmieciowe" modele mniej lub bardziej opisane na forach które mają podobne zalety i nie piszę się tutaj o nich tylko dlatego żeby handlarze nie podnosili cen a ludzie którzy są zainteresowani takim brzmieniem spokojnie mogli je kupić i ich słuchać - czy to aż takie trudne do zrozumienia??
A w tym wątku jest mnóstwo informacji jak taki sprzęt tuningować - jeśli tego nie potrafisz odczytać to znaczy że jeszcze sporo nauki przed Tobą...

sorry, miało być DIY

Co do G7550, to na chwile obecna nie widze powodu, aby sie 'uwsteczniac'. G7550 ma duze ograniczenia (zwlaszcza niska rozdzielczosc dzwieku jest absolutnie niewystarczajaca).
Skoro G7550 jest jednak juz az tak 'zdezawoluowany' (nie da sie na nim zarobic, z tego co piszesz?), to dlaczego wciaz Greg tak chroni 'wiedze tajemna', ktora ma rzekomo z tego 14-bitowca czynic godnego konkurenta dla maszyn z zupelnie innej polki?

Podsumowujac - jestem przeciwnikiem handlu pokatnego. Nielegalnego handlu nic nie usprawiedliwia. Niezaleznie od tego, czy ktos lutuje cale zycie, czy bawi sie lutownica 2 dni. Nie widze tez powodu, aby kazdy pisujacy na forum musial byc 'mistrzem DIY', aby jego glos rozsadku byl dostrzezony. Forum skupia ludzi, ktorzy dobrze slysza i kochaja muzyke. Nie jest to absolutnie miejsce dla wzajemnej adoracji 'mistrzow DIY', ktorych tak naprawde jest garstka - zwlaszcza tych z zasadami.

Pozdrawiam,
Lete

Widocznie nie słyszałeś G7550 w dobrym towarzystwie. Owszem, scena nie jest bardzo rozbudowana, ale za to barwa jest bezkonkurencyjna i o to cały ten zamęt. Niestety żeby ta barwę usłyszec trzeba mieć odpowiednią resztę toru bo w przypadkowym systemie gra on rzeczywiście przeciętnie. A barwa to coś więcej niż przestrzeń czy bas, wiele tzw. hiendowych klocków, nawet bardzo drogich jej nie ma. To barwa decyduje o tym czy wokal, pianino, saksofon czy skrzypce mają dźwięk absorbujący i wciągający czy tylko "liniowo poprawny". Jakbyś posłuchał takiego systemu z piękną barwą to byś zrozumiał o czym mówię.

>>mlb, 19 Sie 2008, 21:07

G7550 to dobry CD, jedyne czego mi w nim brakowało to rozdzielczość, separacja. Jeśli jakikowiek tuning nie schrzani barwy a pomoże tej słabostce to warty jest każdego lutu i wydanej na to kasy.

Do systemu w sypialni urzadzenie takie, jak G7550 moze i sie by nadalo. W glownym systemie, co zauwazyl tez saczek_XTRM, sa problemy z separacja, precyzja, rozdzielczoscia (najprawdopodobniej nikt nie wymienia w tym cd owego 14-bitowego TDA 1540, a wiec lepiej tu juz nie bedzie - sa fizyczne ograniczenia). Jezeli ktos preferuje wylacznie barwe (i godzi sie z okreslonym brakiem szczegolu, problemami z dokladnym 'wyrysowaniem' konturu dzwiekow i pozycjonowaniem) i dodatkowo nie testowal tez innych przyzwoitych cd, to byc moze 'grundi' ma prawo mu 'podejsc'. Wystarczy jednak posluchac szybkiego cd, z dobrym zasilaniem, na przyzwoitych elementach, dobrze zrobionej analogowce, w miare solidnym DAC (warto, aby byl przynajmniej 16 bitowy), to powrot to G7550 moze byc 'powrotem do przeszlosci', ktory jezeli nie bedzie 'obrosniety' sentymentem do tego urzadzenia, zakonczy sie szybka oferta tego Grundiga na Allegro z nota "Legendarny...". Wielokrotnie tak juz bywalo - dotyczy rowniez wersji GAT, ktore trafiaja sie na Allegro.
Nie mam pojecia, czy wszyscy slysza te aspekty o ktorych mowie. Moze nie wszyscy. Moze nie wszyscy tez szukaja tego, co ja preferuje - zero zmulenia, klarownosc, szybkosc, charakter no i barwa. Bardzo trudno jest pogodzic wszystkie te parametry i zamknac je w jedno cd - najczesciej jest to jakis kompromis. Dosyc latwo mozna osiagnac szybkosc, dynamike (w tanich cd najczesciej kosztem barwy). Jezeli stawiamy na barwe, to znowu jest problem - w tanich cd czesto tracimy szybkosc i dynamike. Istotne jest to, aby sluchac muzyki z przyjemnoscia i moze... mniej czytac na takich forach, jak to - bedzie czlowiek bardziej zadowolony z tego, co ma ;)

Pozdrawiam,
Lete

no zaczynasz coś z rozsądkiem pisać. Ale trochę mylisz pojęcia, barwa nie musi być kosztem dynamiki i szybkości, np. G7550 na starcie jest trochę wolny, ale po modyfikacji robi się całkiem żwawy nie tracąc barwy. Scena w porównaniu do dobrego 16-bitowca jest faktycznie nieco uboższa, natomiast wciąż akceptowalna. To czego mi w nim brakuje to sterowanie pilotem :)
Mam trochę porównania, bo mam też cd na tda1541 (znakomity cd960), lampucera to 24/192, mam też dac na crystalu 24/96 w ampli NAD-a i jeszcze parę zabawek w szafie - każde z nich grzebane i osłuchane. Jeśli urządzenie ma barwe, to pozostałe aspekty nie są trudne do uzyskania - niestety większość tej barwy nie ma i maskuje to efekciarską dynamiką i przestrzenią. Lampucera jest tutaj ciekawostką - coś czuję że uda się z niej uzyskać przyzwoitą barwę przy zachowaniu pozostałych audiofilskich gadżetów które już teraz są na bardzo przyzwoitym poziomie... eksperymenty w trakcie.

• 2 tygodnie później...

http://www.allegro.pl/item427096884_grundig_sxv_6000_vintage_preamp_spitzenklasse.html
Podkleiłem sie do tematu.
Zna ktos moze mozliwosci tego preampa ? Solidnie wyglada ,wnetrze ładnie rozplanowane.
http://img408.imageshack.us/img408/2300/sxv60001mk2mx9.jpg
Wiadomo że wszyscy polecaja lampowe preampy ale ja łacze rózne pre tranzystorowe z lampowa koncowka i uzyskuje fajne efekty( nie zawsze ).
ten grundig kiedys to jakas straszna kasa .
pozdro

Grundig High Fidelity

do mzawek!

znam ten preamp bo zrobiłem na nim zestaw STEREO dla kolegi:
1. Marantz CD84
2. AKAI 75 deck
3. Grundig T-903
4. SXV 6000 preamp
5. Aktiv BOX 40
6. Yamaha 630 - dekoder KD (wzmacniaczy nie używam)
7. + centralny RFT dwudrożny i na tyły 3 drożne Heco na głośnikach peerlees

jak wcześniej szukałem preampa zamiast SXV 6000 padło na Kenwood C2. Tragedia choć w środku zrobiony na pierwszy rzut oka rewelacyjnie. Ale to NIE grało! Po zakupie SXV 6000 nagle czar się objawił i wszystko ZAGRAŁO! Kenwood C2 został zdeklasowany. Podobno XV 7500 gra jeszcze o klasę lepiej i potwierdzają to doświadczenia znawców tematu - ja się przekonam jak podstawię go do zestawu kolegi - niedawno zakupiłem go na allegro. Ponoć dla miłośników vinylowej płyty świetna sekcja PHONO. Także nie próbowałem. Ale preamp po prostu rewelacyjny - nie wiem tylko choć jestem ciekaw jak zagrałby z innymi końcówkami mocy i kolumnami. Ale wymaga to sporej wiedzy i doświadczenia. A poeksperymentować z nim na pewno warto!

a czym się różni sxv6000 od xv7500?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.