Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Starego Cd Grundig 7550...jak ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

.... z miłością, poświęceniem, dużą ilością wolnego czasu, w pełnym systemie grundiga, powoli, z wyczuciem i każdą częścią testowaną osobno.... ten piękny sprzęt jest jak kobieta - każdy inny ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mądrze powiedziane ....ale potrzebne konkrety ...znam dużo ludzi którzy kupili ten model ...ale co dalej ?
Wiem ,że super zagra w systemie z Grundigami , ale nie można wymagać aby ludziska posprzedawali zaraz swoje systemy , ja mam dwa ...naprawdę drogi ale tez i drugi tańszy ...a mam jakiś sentyment do cd 7550 !
Fajnie mieć kawałek historii w domku !

Ameryki nie odkryję - ten cd raczej słabo gra z przypadkowym sprzętem. Niektóre modele Grundiga posiadają swoiste rozwiązania i pasują idealnie ale tylko ze sobą. To nie jest moja wyobraźnia bo ma to uzasadnienie techniczne. Bez reszty dobranego systemu lepiej zaprzestać zabawę.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dragon, G7550 to stary cedek zrobiony na tanich podzespolach - nawet jak na czasy, kiedy byl produkowany. Moim zdaniem zbyt wiele z niego nie "wycisniesz", a czasu i pieniedzy to pochlonac moze sporo... Sluchaj go wiec takiego, jakim jest i... kochaj, albo rzuc :)
Co do teorii o grundigowej synergii, to zapomnij o tym - szkoda czasu. To uganianie sie za legendami, ktore nigdy nie byly tak naprawde poddane probie w oparciu o wspolczesne mozliwosci zbadania tematu. Nikt nigdy nie skonfrontowal owego "legendarnego systemu grundiga", malo kto "to" slyszal, a peany pialo wielu :)))

Pozdrawiam!

o, pajacyk się odezwał :D

Oj myślę ,że staruszek ma potencjał , ruszyłem zasilanie ...ponoć nie warto bo dobre jest ...ale zmiany są na lepsze , wzrosła dynamika i przestrzeń i sopranki lekko sie odfiltrowały !
Słuchałem niedawno tego modelu po tuningu w Niemczech , i to jak zagrał wprawiło mnie w zdumienie ....ciągle piszecie ,że jest mało szczegółowy ...tam słyszałem co innego ....szkoda ,że Gregaudio nie ma czasu na przeróbkę !
Ciekawe czy można zaingerować w sam układ np. z Nosem ?

Dragon66,

Mysle ze realnie o kierunku takich, czy innych zmian po tuningu mozna mowic majac mozliwosc bezposredniego porownywania klocka tuningowanego i klocka "nie ruszonego" (bezposrednie przelaczenia) - eliminujemy autosugestie ("wymieniam na lepsze, 'poprawiam', wiec na 100% gra lepiej" - ale czy aby na pewno?).
Czy w Niemczech sluchales systemu Grundiga opartego o Grundig Box 650 Professional, G7550 i wzmaka V1700? No wlasnie... To nie byl przeciez 'system Grundiga w synergii', tak zachwalany przez naszego forumowego komandosa, ale zupelnie inna bajka. Pytales moze, ile kosztowaly 'modyfikacje' G7550 i czy jest to nadal G7550?
To nie jest zatem tak, ze wystarczy kupic G7550 i "odleciec", bo do tego to raczej droga daleka (cd w oryginalnym stanie to nic nadzwyczajnego).
Wlasnie sie przeprowadzam, ale mam nadzieje ze w styczniu znajdziesz czas i posluchamy owego G7550 i kilku innych klockow (wcale nie tak drogich), na spokojnie, w domowych warunkach. Cekawy jestem Twojej opinii :)

Pozdrawiam,
Lete

dragon66- błagam ostrożnie, bo spieprzysz na dobre!!! Rada "za darmo" , bo ogólna - zrób dobry przegląd tego cd. On wymaga co prawda specjalnego podejścia ale może zakumasz. One po wielu latach często słabo grają , bo potrrzeba im przeglądu.

Z miłością do staruszka i .... z "kontaktem s". Jak nie wiesz co to wszystko co można. Powodzenia!

> dragon66

zapomnij o pomocy, gdyz ten model owiany jest tajemnica wieksza niz inne... w skrocie - jak nie dojdziesz sam to nie dowiesz sie nic.... troche tego nie rozumiem, bo myslalem ze to forum jest od wymiany pogladow i doswiadczen....

Ja tez troche bawie sie modami tego CDka i wiem ze ma potencjal. Badzo latwo go spieprzyc, a trudno polepszyc. To niezla maszyna, ale ma swoje ograniczenia i niestety pewnego pulapu nie przekroczy.

Legendy o wspanialosci tegoz systemu Grundiga dalego odbiegaja od mojego idealu dzwieku. Sluchalem taki system zrobiony w calosci "pod siebie" przez cenionego tu na forum tuningowca.... Nie gralo.....

Mam 7550 w systemie sypialnianym, bo w swojej cenie jest bardzo dobry i traktuje go hobbistycznie do bawienia sie lutownica....

Drogi rafko - znam tylko jedną osobę w Polsce, która w pełni pojęła ten model. Robiłem szereg eksperymentów samodzielnych, które w pełni potwierdzają jej wnioski. Tak więc, jestem pewny, że tuning robił Ci ktoś inny, bo w przeciwnym razie byłbyś z pewnością zadowolony z efektów. To jeden z nielicznych sprzętów, który nawet bez tuningu potrafi (odpowiednio zestawiony) zagrać dźwiękiem niedostępnym dla większości cd. Sam nigdy nic nie zrobiłem za pieniądze i nie mam żadnego interesu w tym co mówię a jeśli coś doradzę - jak powyżej - to z czystej życzliwości, żeby nie zrujnować tej maszyny.

Witaj rafko . Nie słuchałeś systemu zestrojonego w całość Wiem o jakim przesłuchaniu mówisz ;) . Tam ja 220 był robiony pod polskie wielkie bassreflexy nie pod grundigi box prof. Okablowanie raczej też nie zgrane , Cd był robiony jako wersja uniwersalna bez dopasowywania w system grundiga i ja 220 z okablowaniem . A to jest wielka róznica w dżwieku .To przypadkowy system bo kazdy człon był robiony w innycm okresie i odzielnie . Teraz jest jeszce inna koncepcja i inne kolumny u tego znajomego on lubi sam eksperymentować . Pamietasz o swoim 7550 co powiedziem po przesłuchaniach u Ciebie . Tylko w całosci moge zestroić uniwersalne strojenie nie wchodzi w rachube . System i okablowanie to jedna całosć a moderind 7550 jest inny do kazdego zmodeli polecanych wzmaków a co dopiero mówić o przypadkowych wzmakach kolumnach czy kablach :) .

Zaiste, niebywale... No prosze! :)

Zauwazylem cos ciekawego...
Jak to sie dzieje, ze generalnie na co dzien Greg nie ma za bardzo czasu (ani ochoty), aby sprawdzac, co dzieje sie na tym forum (czasami nie ma go tu calymi tygodniami), ale w sytuacjach 'kryzysowych 'jest po prostu niesamowicie blyskawiczny w reakcjach, pojawiajacy sie natychmiastowo, wprost z podziemi, zawsze niezawodny! :)

Zauwazyliscie, ze jak tylko powstanie 'male zamieszanie', ktore podwaza podstawy 'legendy' G7550, jest on o tym blyskawicznie informowany (jakis szybki cynk telefoniczny od przyjaciela?) i juz po chwili (a to sa doslownie minuty!) loguje sie na forum i "skrobie" kilka zdan wyjasnienia (najczesciej utrzymanego w duchu "ale to nie tak, to zupelnie o co innego chodzi, znowu sluchaliscie nie tego, co trzeba")...

A legenda nadal probuje trwac i nawet wychodzi jej to jako tako :)

Pozdrawiam!

> Gregaudio

Witaj. Nie wiem jak to jest z tym systemem. Wiem ze byles u niego i dlatego myslalem ze jest on zestrojony.. Skoro twierdzisz ze nie to OK. Ale system tamten nie gral i juz....
A teraz zapytam zupelnie powaznie: Czy jest jakakolwiek mozliwosc mosluchania gdziekolwiek w 100% zrobionego przez Ciebie i dopasowanego systemu Grundiga? Na prawde chcialbym posluchac tego....

gregaudio : "Cd był robiony jako wersja uniwersalna bez dopasowywania w system grundiga i ja 220 z okablowaniem . A to jest wielka róznica w dżwieku"

Moj Audio Note nie byl pod nic robiony i na przypadkowym systemie i okablowaniu rozlozyl 7550 na lopatki od pierwszej sekundy, czyzby tamten system byl az tak zle dopasowany?

Rafko,

G7550 (nawet po tuningu) to w moim odczuciu tania alternatywa dla ludzi przesiadajacych sie z bardzo budzetowych Technicsow, Onkyo, Marantzow (cd za 100-200 zl z Allegro)...

Audio Note i 3/4 innych odtwarzaczy w cenie powyzej 500-800 zl (uzywka) jest juz poza zasiegiem G7550.
"Milosc" do G7550 jestem w stanie zrozumiec tak, jak jestem w stanie zrozumiec, milosc do tego, co daje ludziom mile wspomnienia i przywraca obrazy sprzed lat ("pierwszy samochod taty", "pierwszy rower", "pierwszy adapter", etc.).

Ale na milosc Boska - nie stawiajmy poczciwego Grundzia obok konkretnych maszyn, bo to jest niepowazne.

Pozdrawiam

"G7550 (nawet po tuningu) to w moim odczuciu tania alternatywa dla ludzi przesiadajacych sie z bardzo budzetowych Technicsow, Onkyo, Marantzow (cd za 100-200 zl z Allegro)..."

Mysle ze troche przesadziles. Moj nietykany 7550 zagral lepiej od paru CDkow za ponad 1000, czesto dodatkowo tuningowanych. G7550 ma miekna barwe trudna do osiagniecia dla innych drozszych CDkow.

"Audio Note i 3/4 innych odtwarzaczy w cenie powyzej 500-800 zl (uzywka) jest juz poza zasiegiem G7550".

j/w, tyle ze 7550 ma swoje ograniczenia i choc do pewnego pulapu wygrywa barwa i aksamitem z CDkami do jakiejs tam kwoty, powyzej jej juz niestety pada - moj AN ma podobna barwe ale i detal i klimat i wykop i, i..... Dlatego posluchalbym chetnie idealnie dopasowanego systemu Grundiga robionego przez Gregaudio, a moze zmienie zdanie....

rafko
zgadzam się z tobą Audio Note jest firma która dba o barwe od zawsze Pamietam jeszce daca wysoki model Audio Note z Philpsa 882 tranportem słuchany u mnie . To jest ten typ brzmienia które mnie sie podoba i nie wzgardził bym , ale to sporo kasy i wole sam dojśc do podobnych efektów .Twojego modelu nie znam wiec nie moge sie wypowiadac ,ale lubie te firmę i niesądze zeby pozwoliłaby sobie na" kupe" :). CD 7550 ma ogranizcenia w pewnych aspektach ale w barwie trudno go pobic nawet w pułapie z wysokich pułek . Krótko mówiąc lubie żeby zszedł niżej i żeby bas był bardziej kontrolowany i twardy .Lepsza separacja i przejrzystość instrumentów tez mu sie przydaje . srednica bardziej otwarta i namacalne wokale . ale żeby szczęście było pełne nie wolno zmienic barwy a moze trzeba ja ciutke przymatowic na wysokich Tu zaczynają się schody o które rambo przerabiał i wie jazda jest niezła . Dlatego trzeba paru zabiegów i systemu zeby to wyszło . Nie jestem z tych ludzi którzy organizują show swoich klocków nie mam nato czasu . Najblizsze są we Włoszech . Moze kiedys rafko uda się mam nadzieje że jeszcze troche pozyjemy;) i siądziemy przy winku i winilu . Teraz drąze ciekawy temat który mozę podnieśc jeszce poprzeczke pewnym cd dlatego czas ucieka mi przez palce i niezajmuje sie robieniem do demo swoich sytemów. Wolę poszukiwania nowych technologi i możliwosci .To mnie bardziej rajcuje .
Grunt ze którzy ich uzywają sa zadowoleni i to mnie cieszy . Nie mam na pułce swojego 7550gat nigdy nie polerzał długo . Ostani poszedł do aktywnych box30 prawie rok temu . Kupic coraz trudniej i coraz drozej . GAT stoją przez pewien czas na rozgrzewaniu wtedy osłucham sie do bólu . . Moje własne są po jednym oryginalne. One muszą byc w takim stanie . Po pracach GAT w róznych systemach polecanych trzeba kontrolować czy barwa nie odpłyneła co jest priorytetowym aspektem. Ludzie poprawiają szczegół niuanse scene oddech w 7 rzedzie o dyrygenta :) a skrzypce brzmią jak instrument blaszany :) ) hehe .

Jak ktos nie lubi grundiga jego brzmienia niech go sprzeda. Chetni się zapewnie znajdą ;) . A kto lubi go w całym systemie nawet oryginalnym niech uzywa z radością .Gra całkiem dobrze według mnie , nawet według niektórych rewelacyjnie .
Ja mam wszystkie 14 bitowe jakie robił grundig cd30 .cd7500, cd7550, i wersja ekonmiczna cd35 . Przymierzam się do podługim ociąganiu do nowych wstawek do strony i fotek moze pod choinke uda sie coś uzupełnic .

Apropo mam wolne kolumny mini monitory grundig box 300 w średnim stanie zewnetrznym techiczne 100% sprawne . Zamieniłbym sie na box400 w podobnym stanie ( powód mam dwie pary) . Wchodzi w rachube tylko zamiaiana moze ktos ma dwie pary box400. zaznaczam ze nie sprzedaje gotówka mnie nie interesuje tylko zamiana .

Kończę bo ktoś już dostał sraczki jak tylko zobaczył mój wpis . Teraz pewnie bedzie długie i czeste sr.... (Y) . Pozdrawiam grundigowców . na maile odpowiadam najszybciej jak potrafie . Tutaj zaglądam sporadycznie jak na gadu ktos linka podesle na temat grundiga

pozdrawiam greg

Greg, fajnie "plywasz", ale ja jednak lubie konkrety. Wystawilbys wreszcie jednego GAT'a na "odsluch publiczny" i wszystko byloby jasne. Ludzie nie musieliby pytac, pisac i rozdrapywac watkow, ktore prowadza tak naprawde do nikad... Od bardzo dlugiego czasu unikasz podjecia tematu, zaslaniajac sie brakiem czasu. Skoro jednak G7550 w wersji GAT sprzedales ostatni raz blisko rok temu, to moze nie jest to juz AZ TAK KOMERCYJNY temat i moglbys wreszcie sie tu troche "wysilic", z pozytkiem dla forum...
Rozumiem, ze nie masz wprawy w kontekscie slowa pisanego, wiec w zupelnosci wystarczylaby jakas niezalezna prezentacja lub chocby wskazanie, kto z forumowiczow uzywa GAT'a i Twoim zdaniem ma dobrze zestrojony system... Ludzie sobie dalej juz poradza. Chyba, ze wskazanie "personaliow" takiego posiadacza to rowniez jest kwestia "wstydliwa" i nie podlega publikacji. Ja w kazym razie nie rozumiem tych Twoich oporow :)

Pozdrawiam,
Lete

• 8 miesięcy później...

Witam Szanownych Pro i Contra (Grundig)!

Wobec tak szacownego kwiatu audiofilstwa polskiego czuję jak przedszkolak i nie jest to kokieteria bo zaledwie półtora roku gonię króliczka ;-)

Temat już (patrząc na daty) umarł śmiercią naturalną ale postanowiłem go jednak na chwilę ożywić.

Wiąże się to także z faktem iż temat Grundiga jest mi osobiście bliski. Moim zdaniem dyskusja pobiegła w kierunku mniemanologii stosowanej. Postanowiłem więc przekazać jedynie moje empiryczne wrażenia jakie docierają do mojej głowy przez moje własne uszy.

Piszę dlatego że dysponuję od paru dni konfiguracją moich dotychczasowych marzeń. Odebrałem przesyłkę od Grega z klockami po tuningu i obecnie mój system podstawowy to:
1. Sanyo JA-220 GAT po tuningu Grega
2. Grundig CD 7550 GAT po tuningu Grega
3. kabelek dobierany przez Grega, „szary” (interkonekt CD-wzmak dł. 110 cm) - pod który był strojony cały system
4. Grundig BOX 850a Prof oraz BOX 650 Prof.
5. kabel głośnikowy Vivanco od Grega 2 x 4 mb – dobierany specjalnie do tego systemu
6. tuner Grundig T 7150
7. deck Braun C2
8. gramofon Grundig PS 1010

Wcześniej słuchałem Grundiga w zestawie CD 7500, v1700, BOX 650 Prof.
Po zestawieniu „nowego” sprzętu od Grega – nastąpiła audio EUREKA !!!

Oto co od razu „rzuciło się w uszy”, bez dzielenia zapałki na czworo:
- 2 x poszerzyła się scena na szerokość !!! wyszła na boki poza obie kolumny
- 2x poszerzyła się scena na wysokość
- nie zauważyłem powiększenia się głębi sceny
- wzrosła bardzo znacząco szczegółowość, słychać mimiszczegóły, smaczki, drobiazgi w różnych punktach czasoprzestrzeni
- polepszyła się co zaskakujące jeszcze bardziej barwa która jest niezwykłym, flagowym atutem Grundiga!!! Np głos Cassandry Wilson jeszcze bardzie zyskał, choć stał się mniej punktowy. Kayah w duecie z Ceasrią Evorą (Emabaracacao) brzmi jeszcze bardziej chrapliwie aż na granicy nieprawdopodobieństwa - ale nadal niesamowicie czarująco – to dla mnie najbardziej fenomenalne barwowo i feelingowo nagranie Kayah.

Generalnie w całości – RE-WE-LA-CJA jak na moje jeszcze nieobyte ucho ;-). Wreszcie jest tak, że przy dobrze nagranej płycie czuję pełną wielką frajdę ze słuchania muzyki! Nastąpił ogromny jak na moje ucho, skok o parę pięter w górę. Słyszę co prawda jeszcze braki w głębi sceny i lokalizacji źródeł dźwięku ale to drobiazgi w porównaniu z tym co się poprawiło.

Co dalej planuję: optymalizować ustawienie kolumn, standy, inna dłuższa ściana itp - podobno są tu duże możliwości … posłucham bardziej doświadczonych.

Żebyście drodzy nie sądzili że macie do czynienia z całkiem zielonouchym człeczkiem który naiwnie uległ egzaltacji – opiszę porównanie z klockami które przesłuchałem w renomowanym sklepie próbując odwieść kolegę od zakupu kina domowego:

Słuchałem nie tak dawno zestawu Marantz PM 7001 KI + CD 7001 na B&W 608 i TRAGEDIA do sześcianu za 9000 zł. Dźwięk tragicznie sztuczny, zdigitalizowany, niczym z taniego samplera. Potem słuchałem ROTELa 1062 i 1072 na B&W CM7 - tragedia do (już tylko) kwadratu. Dudniący bas, brak sopranów, sztywny, twardy dźwięk. Na koniec zestaw YAMAHA S2000 + CD na Proac 110 za 20 tyś. zł (same kable kosztowały 3000 zł) i dopiero to grało tak, że nie miałem się obiektywnie do czego przyczepić - grał dobrze ale nie zamieniłbym go nigdy za mój obecny zestaw ;-) !!!

Tak więc cieszę się bardzo że na drodze swoich poszukiwań spotkałem Massimo oraz Grega którzy zarazili mnie miętą do staroci Grundiga. Grzegorz w swoim geniuszu łącząc wrażliwość muzyczną, słuch oraz wytrwałość w swoich poszukiwaniach poszedł znacznie dalej niż Massimo który zaleca nic nie zmieniać z wyjątkiem tylko jakiegoś magicznego „myku”.

Aby dodatkowo uwiarygodnić moje „zeznania” ;-) przekażę na koniec wrażenie mojej żony która choć bardzo lubi muzykę nie podziela mojego hobby. Gdy zestawiłem klocki tuż po tuningu, stwierdziła że "niechętnie ale musi przyznać że jest znacznie lepiej" ;-) a to więcej mówi niż dywagacje nawet 10ciu złotouchych audiofili ;-)
Dodam że Żona usłyszała nawet różnicę dźwięku po przepięciu IC – a ja sam jeszcze pół roku temu nie wierzyłem że kable „grają” lub nie grają w zestawie ;-)

Tak więc po 1,5 roku poszukiwań znalazłem klocki które za rozsądną cenę (zestaw kosztował w wersji podstawowej (bez GAT) około 1500 zł z oboma kablami) daje niespotykaną frajdę ze słuchania. Mam naprawdę rewelacyjny zestaw stereo za niewielkie pieniądze (patrząc na ceny w salonach audio). Tuning Grega daje dodatkowy odjazd w chmury. I liczy się naprawdę system – zrozumiałem to dzieki Gregowi już na początku mojej przygody z audio.

Co dalej? Pozostaje mi teraz tylko wygrzać sprzęt i słuchać, słuchać, słuchać. Na razie kupuję tylko muzykę. W przyszłości, kiedyś na pewno skosztuje lampy i OB. Ale na razie chcę nacieszyć się muzyką.

Tak więc wielkie dzięki Grzegorz! To nie laurka przedszkolaka, nie ma w tym żadnej egzaltacji. Jesteś w mojej opinii naprawdę wielki i gratuluję Ci niezwykłego talentu i wytrwałości które pozwoliły mi wejść do Krainy Wielkich Wzruszeń Muzycznych! Po prostu cieszę się bardzo i stwierdzam wszem i wobec że po prostu zawdzięczam To właśnie Twojej koleżeńskiej życzliwości oraz cierpliwości (w odpowiadaniu na moje niezliczone lamerskie pytania, telefony, e-maile). Po 2 latach poszukiwań dzięki Twojej niebywałej erudycji i wiedzy jestem na szczycie Audio zamiast samodzielnie dreptać w kółko, kupując po omacku kolejne audio-niewypały. Przyznaję otwarcie wszem i wobec że dzięki Grzegorzowi zaoszczędziłem mnóstwo nerwów czasu i pieniędzy. Dla mnie Grzegorz jest Wielkim Mistrzem Audio i tak już pozostanie!

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich Szanownych Audiofili! Wybaczcie dłużyzny - ale ja już tak mam ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.