Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry tani CD z XLR-ami

Adamo D

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dobrego "taniego" tak w przedziale 3-5 tys odtwarzacza CD - używanego oczywiście z XLr-ami "na pokładzie". Będzie grał z Electrocompanientem ECI-3, Priorytet to oczywiście cena im mniej tym lepiej - od cd oczekuję przede wszystkim ładnej poukładanej przestrzeni, bogatej średnicy i niezłej dynamiki ze względu na ECI - oraz tego czegoś co nazywa się potocznie analogowym brzmieniem.

Co do kolumn będzie to wszystko grało albo z Harbeth 7 choć nie wykluczone że mogę powrócić do Spendorów - tu wszystko zależy od $

https://www.audiostereo.pl/topic/37409-dobry-tani-cd-z-xlr-ami/

Wypróbuj mhzs cd88e. Powinien spełniać twoje kryteria i do tego w tej cenie kupisz nowy. Analogowe brzemienie powinny zapewniać jego lampy. Myślę że warto posłuchać, sam powinienem miec taki egzemplarz niebawem, za jakiś czas zrelacjonuje jak to gra.

pozdrawiam

Skoro padla propozycja MHZS, to nalezy mocno podkreslic, ze ona sie sprawdzi ale z wymienionymi lampami (nie tymi dawanymi firmowo), w stanie surowym, ten cd da przestrzen i szczegolowosc, a takze dynamike, ale analogowosci zdecydowanie braknie, mimo ze dzwiek bedzie plynny. Poprawe tego aspektu wnosza juz niedrogie lampy Mullarda by Groove Tubes (2 sztuki = 100PLN), ale sa jeszcze lepsze niz wlasnie wsponiane a rownie tanie, o czym ponizej.

ps. tydzien temu zamowilem Tungsole12AX7, w tym tygodniu najpewniej dojda, jesli graja tak, jak pisza ich wlasciciele, to uwazam, ze to jest wlasnie optymalne rozwiazanie,dam znac jak jest rzeczywiscie.

Witaj

Tak na pierwszy rzut myśli to przychodzi mi do głowy jakiś CEC, Linn Ikemi (cholera, czy on jest zbalansowny?) lub Primare z serii 30 - te nowe cD 31 mają podobno problemy z napędem. Pisze podobno, bo sam nie sprawdałem. Mój starszy D 30.2 czyta wszystko, chodzi jak czołg i brzmienie ma naprawdę fajne.

A może uda Ci się AA Lektora w wersji z XLR-ami upolować z drugiej ręki?

Pozdrawoam Stempur

Adamo D, 5 Lis 2007, 10:55

>Trochę nie mam zaufania do chińszczyzny, ale z miłą chęcią posłuchałbym jak gra - można się wprosić

>na odsłuch?

Da radę się wprosić - zapraszam na priv.

Adamo D, widzę, że masz Naima cd 5i, mój kumpel też, jeszcze nie porównywaliśmy Naima 5i z Nadem S 500.

Ale mocno wierzę, ze NAD będzie lepszy od NAIMA. Z drugiej ręki wyrwiesz ponizej 3000 zł. Barwę ma na pewno ładną, aczkolwiek ja słucham na srebrnej łączówce więc dzwiek i tak jest dość szczupły, ale na dobrze zrealizowanych krążkach cd nie odczuwam braków.

Adamo D to mogę polecić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...

Witam,

odświeżę watek, który mnie interesuje.

Szukam CD z XLR-ami do 3 tys. pln, który zagra z moim Krellem kav300i.

Chciałem kupić Krella kav280 CD, ale cena przekracza mój budżet.

Zaproponujcie coś spełniające powyższe warunki.

Dzięki. Pozdrawiam

A że tak zapytam: po co ci XLRy? Jeśli w ogóle mają one sens w domowych urządzeniach, to tylko wtedy gdy mamy kanały w pełni zdublowane/rozdzielone w całym torze. Wiele urządzeń ma XLRy, ale wewnątrz i tak wspólne układy. Chcesz odtwarzacz do 3 tys. zł z XLRami, czyli jak rozumiem z drugiej ręki . Szczerze mówiąc wątpię, czy dostaniesz w pełni zbalansowane urządzenie w tej cenie.

Z XLR-ami to widze troche mitow uroslo.

O co chodzi z tym pelnym rozdzieleniem torow ?

XLR zostal wymyslony po to, aby przesylac sygnaly w studio i na estradzie na duze odleglosci przez prowadzenie sygnalu symetrycznego w fazie, przez pozbycie sie zaklocen, wspolnych dla obu drog sygnalowych, i na koncu podbicie czystych sygnalow o 6dB co wyraznie separuje syganl czysty od zaklocen.

Druga korzysc z symetrycznego XLR, to pozbycie sie zaklocen z tworzacych sie petli mas, co jest typowe w przewodzie koncentrycznym (sygnal i masa jako oplatajacy ekran).

I trzecia korzysc, to pozbycie sie problemow z roznicami potencjalow mas miedzy zrodlami sygnalu, a konsoletami mikserskimi.

Rozdzielanie torow powoduje problemy ze spojnym, skorelowanym fazowo zgraniem sygnalow na koncu drogi, czyli w kolumnach.

Takie mityczne dzielenie torow ani nie jest zbiezne z idea syganlow symetrycznych, ani nie jest proste w aplikacji.

Bardziej to audiofilskie bajanie, niz realna potrzeba i korzysc dla sluchacza.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

A że tak zapytam: po co ci XLRy? Jeśli w ogóle mają one sens w domowych urządzeniach, to tylko wtedy gdy mamy kanały w pełni zdublowane/rozdzielone w całym torze. Wiele urządzeń ma XLRy, ale wewnątrz i tak wspólne układy. Chcesz odtwarzacz do 3 tys. zł z XLRami, czyli jak rozumiem z drugiej ręki . Szczerze mówiąc wątpię, czy dostaniesz w pełni zbalansowane urządzenie w tej cenie.

Jestem laikiem w tej kwestii dlatego zapytałem. Podobno przez xlr-y jest lepszy dźwięk stąd moje poszukiwania. Jeżeli nie jest to prawda to będę szukał CD niekoniecznie z takimi złączami.

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Jestem laikiem w tej kwestii dlatego zapytałem. Podobno przez xlr-y jest lepszy dźwięk stąd moje poszukiwania. Jeżeli nie jest to prawda to będę szukał CD niekoniecznie z takimi złączami.

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

XLR-y mają stare, porządne Sansui: CD X-701 lub wyższy - 711... I chyba są najtańsze - 400-1000 zł. Czytają pięknie i wszystko, nawet płyty chodnikowe... Grają też przyzwoicie:)

Ale, nie przeceniałbym wagi łączy XLR w stosunku do RCA... Jak pisze Kolega powyżej. Nie zawsze są lepsze... Czy to w CD, czy we wzmacniaczach, preampach. Bywa RÓŻNIE.

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Bylo na forum wiele dyskusji na temat XLR i chyba je wszystkie przeczytalem.

Nie ma w tych dyskusjach nigdzie 100% wyjasnienia i pewnosci, dlaczego w systemach audiofili raz jest dobrze, innym razem tak samo jak z RCA, jeszcze innym razem gorzej niz z RCA.

Wydaje sie ze z punktu widzenia wiedzy i doswiadczen audiofili, jest to czysta loteria.

Tym bardziej, ze wymiany sprzetu sa dosc czestym zjawiskiem i wymieniajacy w wiekszosci przypadkow nie wiedza jak konkretne urzadzenia zmienaja calosciowa charakterystyke parametrow elektrycznych systemu audio.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Jak dobrze poszukasz to za 3200zł kupisz Stream Magic 6.

Jest w pełni zbalansowany i u mnie zastapił 280CD

Podpinasz dysk i ripujesz płyty . Albo kupujesz za 300zł CDka jako naped do niego.

A pliki 24/96 to juz bajka.

W tej cenie tez idzie wyrwac Krella 300 ale to leciwy klocek z niedostepnym napedem.

Ponoc Krell gra dobrze tylko po XLRach

"każda myszka swój ogonek chwali"....

w w/w przedziale cenowym kupisz nowy Teac CD-2000 z XLR , SACD i wejściem USB "B" . Po tym zakupie nie oglądam się za innymi.....playerami

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dzięki za odpowiedzi. Wysyp propozycji mnie zaskoczył;)

Jest w czym wybierać:)

Jak dobrze poszukasz to za 3200zł kupisz Stream Magic 6.

Jest w pełni zbalansowany i u mnie zastapił 280CD

Podpinasz dysk i ripujesz płyty . Albo kupujesz za 300zł CDka jako naped do niego.

A pliki 24/96 to juz bajka.

W tej cenie tez idzie wyrwac Krella 300 ale to leciwy klocek z niedostepnym napedem.

Ponoc Krell gra dobrze tylko po XLRach

Ten Cambrigde dawno mnie już intryguje. CD mam i mógłbym zastosować jak napęd.

Musiałbym to jakoś przetestować.

Opinie o nim są różne, nie zawsze pochlebne.

Cena, która podałeś jest ciekawa. Gdzie za tyle można kupić?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To ja pochwalę się swoim ogonkiem. Po XLR gra zupełnie inaczej jak po RCA, ma stopień lampowy, więc można sobie lampeczkami korygować dźwięk, podatny na okablowanie.W bonusie czyta HDCD i nie wiem po co MP3

Advance Acoustic MCD 204, nowy jeżeli da się go gdzieś jeszcze wyszarpać :)

a przysłowie było z pliszką, a nie myszką :)

post-32153-0-44969200-1368082977_thumb.jpg

post-32153-0-88468000-1368083514_thumb.jpg

post-32153-0-18264900-1368083533_thumb.jpg

Z XLR-ami to widze troche mitow uroslo.

O co chodzi z tym pelnym rozdzieleniem torow ?

XLR zostal wymyslony po to, aby przesylac sygnaly w studio i na estradzie na duze odleglosci przez prowadzenie sygnalu symetrycznego w fazie, przez pozbycie sie zaklocen, wspolnych dla obu drog sygnalowych, i na koncu podbicie czystych sygnalow o 6dB co wyraznie separuje syganl czysty od zaklocen.

Druga korzysc z symetrycznego XLR, to pozbycie sie zaklocen z tworzacych sie petli mas, co jest typowe w przewodzie koncentrycznym (sygnal i masa jako oplatajacy ekran).

I trzecia korzysc, to pozbycie sie problemow z roznicami potencjalow mas miedzy zrodlami sygnalu, a konsoletami mikserskimi.

Rozdzielanie torow powoduje problemy ze spojnym, skorelowanym fazowo zgraniem sygnalow na koncu drogi, czyli w kolumnach.

Takie mityczne dzielenie torow ani nie jest zbiezne z idea syganlow symetrycznych, ani nie jest proste w aplikacji.

Bardziej to audiofilskie bajanie, niz realna potrzeba i korzysc dla sluchacza.

No właśnie pisałem od samego początku: "Jeśli w ogóle mają one sens w domowych urządzeniach". Ja uważam, że nie mają, bo to estradowo-studyjne rozwiązanie powstałe z powodów które w domowym audio nie występują. Natomiast tor symetryczny ma sens i to się robi w audio profesjonalnym, ale to temat na inną dyskusję.

Adamo D, krótko mówiąc poszukaj po prostu dobrego odtwarzacza CD i nie przejmuj się czy ma gniazdka XLR, czy RCA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adamo D, krótko mówiąc poszukaj po prostu dobrego odtwarzacza CD i nie przejmuj się czy ma gniazdka XLR, czy RCA.

To mówiłem ja... KotD ;-)

CD mam, ale nie najwyższych lotów. Teraz poważnie biorę pod uwagę to co zaproponował muda44. Może czas iść z duchem czasu.

Ile osób, tyle opinii. Ja jestem jeszcze z tych co lubią mieć fizyczny nośnik. A i jakość obecnie dostępnych transportów plików jest dyskusyjna, wystarczy poczytać kilka wątków na tym forum. No i dostępność plików hi-res jest żałośnie skromna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.