Skocz do zawartości
IGNORED

Nidrogiekolumny podstawkowe

Buks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku miałem zamiar kupić kolumny podłogowe, niestety mój pokój jest za mały nawet na małe podłogówki (~ 11m^2) , a przeprowadzka do większego (ok. 18 m^2) nastąpi najwcześniej koło lipca. Z tego względu jestem zdecydowany kupić kolumny podstawkowe, z tym że później zamierzam zakupić podłogówki, a kolumn podstawkowych zacznę używać jako surroundy do KD.

Kolumny które zwróciły moją uwagę:

jbl l830 (podobno bardzo dużo wysokich tonów - a ja wolałbym, aby wysokie tony nie były bardziej wyeksponowane do średnich, ale za to podobno wulkan energii - co sobie cenię)

jbl e50

jbl e30 (podobno praktycznie brak średnicy - z racji na częste słuchanie kawałków rockowych i nu metalowych raczej odpada)

paradigm monitor titan v5

monitor audio bronze br2

wharfedale evolution 2-8

Słucham dosyc różnej muzyki, ale głównie:

muzyka elektroniczna:

- hardstyle

- techno

- trance

- house

oraz różne pochodne rocka:

- rock

- hard rock

- nu metal

Czasami słucham też typowo popowych kawałków oraz co prawda bardzo rzadko (ale zdarza sie) również klasyki.

Szukam sprzętu, który:

- będzie potrafił zagrać na podobnym poziomie niezależnie od gatunku odtwarzanej muzyki

- o w miarę neutralnym brzmieniu , o dobrej podstawie basowej - tak, żebym nie musiał wspomagać ich subem, dynamicznych, o dobrej przestrzeni, stereofonii i przyzwoitych średnich i wysokich tonach

- zależy mi na hmmmmmm jakby to określić....... na usłyszeniu pojedynczego muśnięcia strun na gitarze, coś takiego udało mi sie usłyszeć na podłogowych rubiconach (nie pamiętam modelu, ale jakiś podobno nowy) za ~2500 zł +nad c320 +cd nada.

Do tego przydałoby sie jeszcze zakupić jakiś wzmacniacz, myślałem nad czymś z nada (podczas w/w odsłuchu rubiconów z nad'em brzmienie mi odpowiadało)..... 320, albo używany 352/372. Słyszałem opinie, że nad352 gra praktycznie tak samo jak nad 320/325 tylko, że ma większą moc, czy to prawda? Do kolumn podstawkowych wydaje mi się , że powinien wystarczyć i model 32*, ale w perspektywie kupna kolumn podłogowych pasowałoby się zaopatrzyć w coś mocniejszego chyba......

Proszę o porady i sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/37436-nidrogiekolumny-podstawkowe/

Dodam, że chciałbym na nie przeznaczyć możliwie jak najmniej pieniędzy (ze względu na to, ze później będą pełniły rolę "tylko" surround'ów. Najważniejszy jest dla mnie stosunek cena/jakość.

Mam jbl e30 i jakos slysze wokale :)

Po zastosowaniu kabelkow glosnikowych 200zł za metr srednica wyraznie sie poprawila :)

Mysle ze w swej klasie cenowej to dobre kolumny , nie wiem kto ci nagadal tych banialuk

o nich pewnie jakis sprzedawca sklepowy.Maja bas reflex z przodu wiec nie musza stac 50cm

od sciany.Jako pozniejsze surrond byly by znakomite.Obecnie mozna je kupic nawet za 600zl

uzywki na allegro.

Kable 200 zł za metr do e30? To kable do nich wyniosłyby mnie sporo więcej od nich :E?

Co do tych banialuk na temat średnicy to przeczytałem recenzję użytkownika na tym czy też na innym forum (już nie pamiętam dokladnie).

te sie zdziwilem ze do JBL e30 kable po 200zl za metr - nawet 4 metry wychodza 800zl - toz to jak dla mnie troche bez sensu, wolalbym kupic Procaba za 20zl te 4 metry i 780zl dodac do innych kolumn:)))

Dobra . Skupmy się na głównym temacie. Które według Was z wymienionych przeze mnie kolumn są najbliższe spełnienia postawionych przeze mnie (i wpisanych w tym temacie) wymagań? Czy są jakieś inne (używane ) kolumny podstawkowe warte zainteresowania? Co myślicie o paradigmach monitor 3v2, 3v4 oraz studio 20v2?

Toż ja zartowalem z tymi kabelkami 200zl za metr :)

Jble e30 graja bardzo dobrze w swoim przedziale cenowym , na allegro obecnie mozna kupic za 620zl uzywki.

Jak chcesz miec dobra srednice to jbl + jakis wzmak ktory tej srednicy nie skaszani...

Poczytałem ostatnio trochę i w do grupy interesujących mnie kolumn dorzucam jeszcze używane: dynaudio 52 se (tylko nie wiem czy uda mi się je zdobyć w akceptowalnej przeze mnie cenie), b&w 602 s3 (musiałbym jakoś poskromić te wysokie tony, ktoś opisywał w pewnym wątku ich modyfikację, ale nie wiem czy sam bym dał radę), Avance EPSILON 910/930, paradigm studio 20v2/v3/v4 . Co o nich myślicie? Mógłby ktoś porównać je? Może wiecie gdzie w Warszawie można ich odsłuchać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

te bardzo fajnie dawały sobie radę na AS2007, byłem pod wrażeniem z elektroniką Cyrusa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety z recenzji wynika, że nie radzą sobie najlepiej z ciężkim rock'iem oraz głośnym słuchaniem muzyki -

"Jeśli zachowamy wcześniej przywołane zasady – dobry, mocny wzmacniacz, nie za duże pomieszczenie i nie będziemy katowali ich ciężkim rockiem, otrzymamy dźwięk, jaki charakteryzuje wielokrotnie droższe kolumny, jak chociażby świetne pod tym względem konstrukcje Harbetha HL-P3ES-2."

Ale jak ktoś szuka kolumn do w miarę spokojnej muzyki i nie słucha muzyki bardzo głośno to może być to dla takiej osoby bardzo dobry wybór.

• 2 tygodnie później...

Czy mógłby ktoś napisać parę słów na temat różnic w dźwięku z dynaudio 52 se oraz paradigm studio v2/3/4 ? W odwodzie zostawiam jeszcze nowe b&w 686 i paradigm monitor v5. Ostatnio udało mi sie odsłuchać dynaudio 52se, niestety w nie najlepszych warunkach - sala odsłuchowa ok. 45 m^2 i ciężko mi wyciągnąć jakieś głębsze wnioski z tego odsłuchu poza tym, że brakowało basu i dolnej i średnicy w utworach rockowych. Musze jednak przyznać, że wysokie i średnie (poza tą najniższą ich częścią) dawały radę nawet w tak dużym pomieszczeniu. Troszkę jednak przeszkadzała mi góra, była lekko męcząca (ale to może być spowodowane tym, że w dużym pomieszczeniu tony wysokie najłatwiej się rozchodzą) - panowie z salonu audiocolor powiedzieli, iż ciężko będzie o dobranie kabli, takich aby jeszcze złagodzić tony wysokie, chyba, że jakimiś hybrydami....... Zestaw odsłuchowy to był oczywiście NAD 372 + cd NADA (nie pamiętam modelu) oraz chyba jakieś kabelki głośnikowe van den hula, nazwy interkonektu także nie pamiętam.

Odsłuchiwałem głównie utworów około rockowych takich zespołów jak: system of a down, tool, limp bizkit oraz linkin park. Cena tych kolumn w audiocolor jest dosyc wysoka, ponieważ zostały one wycenione około 1400 zł. drożej niż stoją nówki na allegro :o

W każdym razie do techno, trance, house i tych klimatów odpuściłbym na Twoim miejscu wszelkie wyuzdane audiofilkie monitorki. Monotonne elektroniczne stopy bijące rytm w takiej muzyce na kolumnach z krótko trzymanym swietnie kontrolowanym basem brzmią idiotyczną punktową pierdziawką - bez sensu. Coś z JBL czy Paradigm powinno być dobre, miałem kiedyś JBL seri LX tyle że małe podłogówki - i to brzmiało dobrze... Dziś już słucham czego innego stąd wiem jak brzmią takie klimaty na audiofilskim sprzęcie.

Pozdr

Ostatnio częściej słucham rocka, hard rocka, nu metalu i progressive niż muzyki elektronicznej ( tak na prawdę to techno można jako tako skreślić z w/w przeze mnie listy. Z muzyki elektronicznej są to pochodne trance'u i house'u.

Jeszcze coś dopiszę:

Mareg: hymn qlimax 2004 (czy tam 2005) brzmiał całkiem nieźle na tych dynaudio :p, Z tego co czytałem to nadzik troszkę wydłuża bas, dynaudio 52 se również nie mają raczej jakiegoś strasznie punktowego basu, także myślę, że najgorzej by nie było. Chciałbym je sprawdzić w domu,w metrażu w jakim będę grały - niestety jedyny salon (z tego co wiem), w którym są one dostępne to audiocolor, a oni liczą sobie 100 zł za wypożyczenie kolumn na dobę. Dodatkowo ciężko u mnie ze znalezieniem dnia, który mógłbym cały poświęcić na odsłuchy oraz problemem jest (nawet większym) dowóz ich i odwóz - mieszkam 65 km. od Wawy, a wiezienie ich w autobusie, tramwaju czy też pociągu nie jest chyba najlepszym pomysłem :/

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj słuchałem paradigm titan monitor v5 oraz paradigm studio 20v4 wraz z XINDAK MUSE 2.0 + XINDAK XA-6950V. I już w tejc hwilimoge napisac , ze titaniki odpadają. Dźwięk z nich wydobywał się jakby z zza kotary. Bas w tym zestawieniu nie był wcale jakiś mocny, nie schodził nisko, był twardy i kiepsko kontrolowany. Uderzenie w bęben brzmiało jak walnięcie rurą w beton - tylko, że było wydłużone. Ogólne wrażenia negatywne, dobrze, że nie zdecydowałem się na ich zakup w ciemno - byłbym mocno nie zadowolony.

Paradigm studio 20v4 wypadły znacznie lepiej. Bas był troszkę mocniejszy, a przede wszystkim był głębszy, miętszy. Jego długość zależała od konkretnego basu, gdy trzeba było był krótki, a kiedy powinien wybrzmiewać dłużej to tak było , uderzenie w bęben brzmiało tak jak powinno. Tutaj już się dało odczuć pewną separację instrumentów, do mistrzostwa jeszcze daleko, ale było już całkiem ok.

Obecnie moimi faworytami są dynaudio 52 se i paradigmy 20 v4/v3. Niestety dyniek na 90% nie uda mi się odsłuchać w domu, a w audiocolor następne odsłuchy chyba nie mają sensu. Paradigmy może natomiast mi się udać wypożyczyć, chociaż w salonie polpaka po raz kolejny usłyszałem, że już nie wypożyczają sprzętu do domu :/ (wcześniej na e-maila również odpowiedź była negatywna, ale po interwencji jednego z forumowiczów udało mi się uzyskać odpowiedź pozytywną - teraz muszę sobie załatwić transport kolumn tu i z powortem i spróbuję ponownie uderzyć z pytaniem).

Jak uważacie, czy warto jeszcze przesłuchać przed zakupem te kolumny :jbl l830, jbl e50, jbl e30 , b&w 686?

PS. jak ktoś ma do sprzedania 52se , albo studio 20 v4/v3 to proszę o kontakt.

PS2. Studio 40 też nie pogardzę, ale tylko w bardzo atrakcyjnej cenie

Piszecie w kółko, że patrzenie na rankingi sprzętu w pisemkach audio to głupota itd. itp., ale no niestety ..... niektórych do tego sami zmuszacie nie udzielając im rady. Jeżeli mi jej nie udzielicie to również będę zmuszony wziąść hi-fi muzyka,audio, czy też hi-fi choice, przejrzeć ranking kabli i na podstawie gwiazdek oraz paru słów opisu jakieś kupić..........

Prosiłbym jeszcze o polecenie jakiegoś kabla do połączenia yamahy rx-v650 z NAD'em c372 (pre-out -->> pre-in)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.