Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy AU/RA P3Z

Alegator

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie nie pracuje to dobrze z Technicsem SL 1210 M5G i Amplifikatorem. Przydźwięk jest nie do zniesienia . Ciekawe, że w innych konfiguracjach pracuje poprawnie, nie pomogło uziemianie i nne sztuczki. Zastosowałem inny przedwzmacniacz i jest ok. wszystko gra fantastycznie. Ale co jest z tą AU/RĄ ? Czemu buczy?. Pracowała poprawnie z gramofonem AU/RA i różnymi wzmacniaczami w tym lampowcem. Z Technicsem i Amplifikatorem nie chce podła! Pomożecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/37460-przedwzmacniacz-gramofonowy-aura-p3z/

... w moim gramofonie - Pro-Ject masa na gnieździe wyjściowym nie ma połączenia galwanicznego z masą elektryczną

gramofonu ( śruba masowa/zacisk - do którego przykręca się trzeci przewód ) . Trza to sprawdzić omomierzem.

Wg mojego rozumienia ,,podawania masy,, z gramofonu do stopnia korekcji rzecz przedstawia się następująco :

- na gnieździe wyjściowym TT brak jest masy.

- masa sygnału podawana jest przez zacisk śrubowy z TT za pomocą trzeciego przewodu interkonektu gramofonowego do śruby w korektorze.

Przy takim połączeniu nie powinno być problemów z przydźwiękiem z masy, o ile to jest to.

No tak ale ja robiłem różne doswiadczenia z tym. Po pierwsze przedwzmacniacz AU/RA nie posiada takiej możliwosci , żeby podłączyć dodatkowy przewód masowy z gramofonu. Po drugie zasilany jest z baterii więc czy tu masa ma wpływ. Ale zakładając różne możliwości zastosowałem podłączenie przewodu masowego z gramofonu do przedwzmacniacza - prowizorycznie do masy na obudowie - nic to nie zmieniło. Zastosowałem podłączenie przewodu masowego z gramofonu do wzmacniacza głównego i też to nic nie dało, więc co to jest?

Dodam, że inny przedwzmacniacz (innej firmy) działa bez zarzutu oraz , że AU/RA też swietnie gra z innym gramofonem i wzmacniaczem. Sam nie wiem co to jest.

... trza by się pobawić z prowadzeniem masy do stopnia korekcji - rozumiem przez to : sprawdzenie omomierzem, czy masa elektryczna TT - na śrubie jest zwarta z masą na gnieździe TT w założeniu na być ,,otwarta,,.

Trzeba też ewentualnie rozłączyć masę we wtyku wejściowym przewodu do przedwzmacniacza i osobnym przewodem ( tym trzecim ) poprowadzić masę z TT ( ze śrubki ) do centralnego punku masy przedwzmacniacza ( do śrubki jeśli ma lub trza dolutować do masy płytki ). Pozostaje jeszcze minusa z zasilacza - baterii. Na początek do masy na płytce, układu lub eksperymentalnie do styku masy - śruba. Powinno zagrać.

Na tym kończą się moje umiejętności dydaktyczne. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.