Skocz do zawartości
IGNORED

denon 1500AE czy sony TA FA5ES (50ES)

guerreros

Rekomendowane odpowiedzi

sorry za zwłokę, nie miałem dostępu do kompa

z RLS Triton, więc kolumny przejrzyste i nie zmulone

pomimo niskiej skuteczności osiągałem całkiem wyskie poziomy głośności,

dźwięk jest prężny, impulsy basowe mocne i dość krótkie

przed zakupem wzmacniacza słuchałem też w salonie w pomieszczeniu odsłuchowym z kolumnami Wharfedale Opus (podłogowe) i grało jeszcze lepiej, wyraźniej, precyzyjniej bez ekspozycji żadnej części pasma

To nieprawda ze denon syczy.

Wystarczy ocieplony (nie wyostrzony) cedek i kolumny grające pastelową średnica nie eksponujące zbytnio góry.

Patrz wpis o mnie guerreros.

Jest bardzo fajnie choć oczywiście to nie high end.

pzdr

• 2 lata później...

ok wiec podsumowanie,

denon - wyeksponowana gora wiecej szczegolow jasniej przejzysciej

sony - bardziej cofnieta gora ciemniej gladszy dzwiek

co wybrac? tutaj to w sumie tylko kwestia gustu dzwiekowego - ja preferuje jasniejszy bardziej przejzysty i szczegolowy dzwiek wieksza potege basu(tego akurat nie wiem czy denon spelnia) wiec wybor jest tylko jeden,

ale nie wybieram zadnego z obydwu gdyz za ta cene spokojnie wyzszej klasy uzywany sprzet kupilbym...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Sony nie ma cofnietej góry ma ją w odpowiedniej dawce a co ważne - przy tym o pastelowym delikatnym odcieniu. denon 1500 AE (nie mylić z 2000 AE) to nieokrzesane ztechnicyzowane brzmienie i dla niektórych jedyne odpowiednie - to tyle...

Denon PMA 1500AE był dość podstepny. Po zakupie tego urządzenia byłem pod wielkim wrażeniem. Byłem uhahany po pachy przy odsłuchach. Grał razem z dość ciemnymi i misiowatymi Avance Omega 503. Dopiero po pewnym czasie stwierdziłem, że jest zbytnio męczący. Ale na początku był bardzo przekonywujący i nawet się na niego złapałem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Miałem możliwość porównania sony TA-F690 z denonem 1500ae. Na moje ucho sony bardziej ociepla dźwięk, co według mnie bardziej odbiega od "neutralności brzmienia", a denon jak dla mnie to bardzo przezroczysty wzmak, tak samo dobry w makro jak i mikrodynamice, bas dobrze zdefiniowany, góra otwarta, ale gładka, do tego naprawde dobra średnica.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

adams 19

Nikt nie twierdzi, że Sony jest neutralne. Barwa ich wzmacniaczy jest specyficzna tak jak i starych luxów - mają swój charakter i swoje brzmienie ale właśnie za to je cenią. Rzadko jest tak, ze wzmacniacz uznany za neutralny taki faktycznie jest a 1500AE jest jedynie bardziej jazgotliwy nie neutralny. Np.2000AE jest o niebo bliższy neutralności choć nie jest idealny. Jednak w nim jest coś czego nie ma w niższym modelu - wyrównane proporcje i odrobina klasy. Również pojawia się potęga brzmienia gdy w 1500AE jest jedynie hałas. Reasumując Sony mimo braku neutralności i przekłamanej barwy jest znacznie przyjemniejszym w odbiorze niż "popularnie" grający Denon. Ja swego czasu też lubiałem syczenie i przesadne cykanie ale odkąd usłyszałem, że można te "efekty" z muzyki wyciąc bez

straty na poziomie wysokich tonów to zrozumiałem co tylko imponuje a co też zachwyca ...

Spoko.

Denon PMA1500AE ma nieco wyeksponowaną, i niezbyt czystą, niezbyt dźwięczną górę. Jest jaka jest, a przy tym jest jej dużo, zatem ma tendencje do podkreślania sybilantów, i wywlekania na wierzch wszelkich brudów wygeneroawnych przez źródło. Upraszczając opis zjawiska napisałem że "syczy", bo w Soniakach ES takowego zjawiska nie uświadczysz, grają cieplej, nie tak "kanciasto", i po prostu przyjemniej. Za wyjątkiem FA3ES który jest leniwym, buczącym mułem.

A od obecnie produkowanego PMA1500AE wolałem bardziej zadziornego, ale chyba jednak czyściej grającego staruszka PMA1560. Tylko znajdźcie teraz egzemplarz w dobrym stanie, i nienaprawiany kiepsko przez jakiegoś patałacha, życzę powodzenia.

denon napewno nie syczy.chyba że spięty z kiepskimi kolumnami i tandetnym okablowaniem.Dzwięk denona można kształtowac jak się chce.W tym przedziale cenowym to jeden z najbardziej neutralnie grających wzmacniaczy.

Miałem 1500R i powiem, że mcgyver najlepiej opisał denona - SYCZY. Naprawdę wysokie tony są straszne brak średnich tonów, kompletnie nie ma czym zachwycać się w wokalach, a bas jest taki byle był.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

kivlov

Najzyczajniej słuchałeś tego wzmaka w złym zestawieniu reszty toru lub akustyka pomieszczenia była do kitu; a może jedno i drugie. Ja nie słyszę żadnego syczenia tylko czyste wysokie oczywiście dotyczyto płyt przynajmniej dobrze nagranych np. audiofilskie zajawki z audio.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

sittek, 28 Maj 2010, 17:48

>kali77, 28 Maj 2010, 17:34

>

>jeśli piszesz o neutralności PMA 1500AE to może ona zabić, lub co najmniej ogłuszyć.

Człowieku przestań wszystko krytykować.W ilu zestawieniach słuchałeś 1500-ki.Zapewniam że w odpowiednim zestawieniu potrafi ładnie zagrać z dobrą średnicą i kapitalnym basem.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

kali

pamietaj, ze tzw. zestawienia mają na celu "wycięcie " faktycznych ułomności sprzetu lecz a nie wyciąganiu potencjału ! Inna sprawa, ze nie odbywa się to bez szkody dla równomierności pasma i innych "dobrych" cech.

kali77, 29 Maj 2010, 07:00

Ja nie krytykuję wszystko a jedynie model PMA 1500AE. Poza tym nie rób ze mnie analityka i badacza sprzętu audio w jednym. Zauważ, że nie pracuję w sklepie RTV ani nie dysponuje nieograniczonym czasem aby siedzieć w studiach odsłuchowych i porównywać wszystkie możliwe kombinacje. Nie jestem też recenzentem poczytnych gazet audio.

Jeśli piszę, że mi się nie spodobała prezentacja dźwięku przez ten model Denona, to tak było i już. Wydałem pieniądze, posłuchałem i sprzedałem. Moja strata. I nie musisz tego brac do siebie. Jesli Twój zestaw Ci odpowiada, to tylko się cieszyć. Innym nie podobają się inne produkcje, w tym uwielbiane przeze mnie rotele. I psów na nich nie wieszam, przyjmuje ich krytykę. Bo różni jesteśmy w tym co lubimy i już.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Może to "syczenie" to tzw. szumy uszne. Na starość się podobno czegoś takiego dostaje, babcia mi o tym opowiadała. Tę przypadłość narządu słuchu podobno można leczyć, są odpowiednie poradnie. Wiem co mówię, babcia chodziła do takowej.

szwed75, 29 Maj 2010, 18:19

>Pierwsze słyszę aby wzmacniacze denona syczały. A słuchałem kilku i w różnych konfiguracjach

A czy tu było pisane że WSZYSTKIE wzmacniacze Denona syczą? Pierwsze słyszę.

>tak więc myślę, że trzeba dobrać elementy a potem pisać o syczeniu.

A ja myslę że najpierw trzeba mieć jakąś ogólną skalę porównawczą, a potem dopiero pisać o dobieraniu. Zresztą o owym dobieraniu bardzo dobrze napisał na poprzedniej stronie Czubsi. Maskowanie niepożądanych cech jednego z klocków w zestawie przez połączenie go z klockiem posiadającym przeciwstawne cechy to na dłuższą metę nic dobrego.

>A ja myslę że najpierw trzeba mieć jakąś ogólną skalę porównawczą, a potem dopiero pisać o

>dobieraniu. Zresztą o owym dobieraniu bardzo dobrze napisał na poprzedniej stronie Czubsi.

>Maskowanie niepożądanych cech jednego z klocków w zestawie przez połączenie go z klockiem

>posiadającym przeciwstawne cechy to na dłuższą metę nic dobrego.

To chyba jest z tobą coś nie tak.Twierdzisz że dopasowanie całego toru nie ma znaczenia?.Bardzo inteligentna odpowiedz.

Z tego co pisałeś można taki wniosek wysnuć.Na tym forum ciągle padają zarzuty że denony syczą i.t.p.Ja twierdzę tylko że z dobrym okablowaniem i dopasowanymi kolumnami takich zjawisk nie ma.Na niektórych nazwa "Denon"działa jak czerwona płachta na byka.Czego nie potrafię pojąć.

Ja tylko tak na marginesie

CZY KTOS PATRZYL NA DATE POWSTANIA TEMATU - TEMAT MA 3 LATA.

Czlowiek krory go założył pewno juz dawno sie zdecydowal na jakis wzmacniacz i teraz tylko sie smieje z kolejnej wojenki na AS, a prawda jest taka ze jedni wola Sony a inni Denona, a jeszcze inni wola co innEgo tylko nie maja kasy i chwala to co maja.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

kaszanka7, 31 Maj 2010, 08:53

>Ja tylko tak na marginesie

>

>CZY KTOS PATRZYL NA DATE POWSTANIA TEMATU - TEMAT MA 3 LATA.

hehe,a cóż to za argument dla chorych ambicji wszystkowiedzących megalomanów

Gość czubsi

(Konto usunięte)

chore to jest przypisywanie ludziom ich własnego zdania. Zawsze uważałem "nowe" Denony za sprzęt niedopracowany bo taki w rzeczywistości jest. Wielu - uważam - , że słusznie, zauważało iż do złudzenia przypominają kopie ... Sansui. Nigdy nie mówiłem, że to zły sprzęt i nadal tak twierdzę. Odraża mnie coraz więcej dowodów na brak samodzielności w tej firmie a po obejrzeniu słynnego, ba - kultowego S-1 wręcz jestem zdegustowany bo wszystkie części w tym urządzeniu to czyste Sansui ...

Można doszukiwać się różnych wyjaśnień itd ale prawdą jest to, że Sansui było pierwsze i stosowanie

niektórych rozwiązań w tym słynne już boczniki u-con+polistyren to niestety nie wymysł Denona a Sansui i stosowane w najwyższych modelach ich sprzętów przeszło .... 20 lat temu ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.