Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt za 5kzł?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zbliża się okrągła rocznica moich urodzin i moge przeznaczyć kwotę ok. 5.000zł na sprzęt. Może ktoś nabył drogą kupna coś w podobnej kwocie i jest zadowolony? Już raz Was się radziłem, ale wtedy kwota była sporo niższa.

Moje oczekiwania to przestrzeń -głęboka scena stereo i miękki bas. Dźwięk może być lekko osłodzony. Chcę kupić coś na długie lata. Kolumny podłogowe, CD + wzmak.

Doradzicie coś?

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/37493-jaki-sprz%C4%99t-za-5kz%C5%82/
Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Proponuję posłuchać takiego zestawu: http://www.highfidelity.pl/artykuly/0705/aa.html + http://www.advance-acoustic.com/en-product.php?id=30. Dźwięk jest taki jak opisałeś (z wyjątkiem osłodzenia). Całość gra bardzo przyjemnie. Cenowo wyjdzie powyżej 5000 zł, ale przy zakupie całości należy starać się o rabat .

Pozdrawiam,

Adam

Proponuję Xindaka A-06 z CD tej samej marki. Co do kolumn to AA Phoebe IIs. Wzm+ CD to ok. 2800, kolumny 1700 w Audio Academy i reszta na kabelki. Gra świetnie a na pewno lepiej od CA 640. Razić może słabe wyposażenie Xindaka w stosunku do CA ale dźwięk zdecydowanie lepszy. Pełniejszy, cieplejszy, bardziej zrównoważony. Najlepiej jednak posłuchać. Kwestia znalezienia odpowiedniego sklepu gdzie można na kilka dni wypożyczyć sprzęt. W Bydgoszczy polecam Emar, i rozmowy z Piotrkiem....

posłuchaj łUKASZA BUłKI , niezłe zaproponował ci zestawienie ......

Ja proponuje , ROTELA cd i wzmak seria 02 lub 03 plus kolumny Tannoy , Elac, B$W.......jak dorzuciłbyś kasy polskie Harpia Acoustic ...

Zwróc też uwagę na kity Akustyka lub Akkusa .....to może być strzał w dziesiątkę !

Koledzy słusznie prawią, za tą kwotę ze sprzętów używanych złoży się zestaw o wiele lepiej grający niż z nowych.

Jeżeli miałbym wybierać w tej kwocie coś dla siebie, to uważam że możnaby się było pokusić o ściągnięcie z Chin nowiutkiego, ślicznego lampowca. Po małej modyfikacji śmiało może stawać do porównań z 2-3 krotnie droższymi lampowcami renomowanych producentów, i z tranzystorowcami za kwoty już nawet pięciocyfrowe.

Co do CD przychylam się do opinii, że z używek warto brać pod uwagę Rotela.

Kolumny? Widziałbym tu jakiś dobry kit Akkusa na przykład, bądź coś spod ręki mojej skromnej osoby...

Dzięki za fajne propozycje! Szczególnie dzięki za AA Phoebe IIs i propozycję McGyver'a, która poważnie rozważam. Lampa z Chin też jest niezłym pomysłem. Złym jest to, że nie wiem jak się zabrać za jej "ściągnięcie". Xindak? Jakoś nie mam przekonania, ale nie słuchałem.

Dzieki! chyba, że jeszcze coś wpadnie Wam do głowy:)

Godne najwyższej uwagi, tylko drogawe nawet jako używki.

Oprócz tego RCD975, RCD970, RCD971 dokładnie w takiej kolejności.

Z tańszych Akai CD79 jest naprawdę fajny, zanim kupiłem Meridiana zasadzałem się na tego Akajca żeby mu trochę w brzuchu pomieszać.

Trochę oftopowo chciałem zapytać, który z tych wymienionych przez McGyvera CD Rotela ma bardziej rockowe, właśnie takie zadziorne brzmienie ? Chodzi mi o takie sprawy jak szybki, punktowy, twardy bas (wykop), nie nadmiernie wyeksponowaną, ale analityczną średnicę, rozjaśnione, kiedy trzeba ostre brzmienie góry, po prostu dźwięk z charakterem. W dziale opinie jest tylko recenzja RCD-951, 961 i najwyższego 991, tylko że ten już uchodzi za ugrzecznionego. Po prostu jestem ciekaw czy brzmienie tych troszkę wyższych od 951 modeli Rotela poszło bardziej w kierunku 951 czy 991.

I love the sound of crashing guitars

Rady AdamWysokinski można wsadzić między bajki, przypuszczam że to właśnie on ma cos podobnego na zbyciu, szkoda czasu i pieniędzy na takie zabawki. Z tymi lampowcami chińskimi to tez nie przesadzałbym że nokautują wzmaki tranzystorowe za kwoty pięciocyfrowe bo to jest conajmniej śmieszne (bez urazy Mc).

Podam jeden z przykładów wydania tej kasy (w normalny spoób):

W tej kwocie dobrze było by zadbać o łatwe i pasujące kolumny do baltlab-a na przykład... plus właśnie ten wzmak. Odtwarzacz zostawiłbym na później, aż uzbierasz trochę kasy, bo przy tak ekstremalnie przeźroczystym wzmaku jak epoca będzie miał ogromne znaczenie. Epoka dobrze brzmi z DAC-ami Thety (słuchałem z tanią Pro Basic II i było fajnie) które można już kupić za niewielkie pieniądze.

Kolumny kto co woli, Totem Mite, VA Mozart, Epos M22, może coś z Harbeth... Może jakieś sensowne DIY

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Właśnie rozmawiałem ze znajomym, który ściągnął z Kanady jakiś

KIT - kopię renomowanego wzmacniacza. Koszt całkowity - 400PLN. Obudowa we własnym zakresie. Może ktoś z Was ma namiar na firmę zajmującą się sprowadzaniem takich elementów?

źródło: Docet Lector 5(używany ok 2Kzł, wyjście lampowe)

amp: Gainclone (kit na Black Gate +trafo ok 1Kzł )

kolumny....jezeli nie słuchasz cieżkiego łojenia to Fostex 206 w hornie ze sklejki wg planów firmowych

...i masz muzykę w domu....kable są rzeczą o niewielkim znaczeniu, bo słychać ich wplyw ale raczej robią muzyke inną niż lepszą.

...jezeli słuchasz rocka to współczuję wyboru kolumn :)

....celuj tak zeby było ładnie za te 2Kzł jak juz nie może byc prawdziwie.

Pozdrawiam

McGyver, 14 Lis 2007, 10:30

>HDCD nie ma nic do rzeczy, płyty z HDCD pojawiają się w ilościach śladowych. Na 1200 płyt mam

>zaledwie kilka z HDCD.

>

>RCD975 i 970 są lepsze od 951.

a masz Adam (albo inni koledzy i kolezanki) doswiadczenia ze sprzetem z UK ? podobno jakas inna wtyczka zasilania tam siedzi ale to chyba nie problem zeby przerobic.

__kot__, 14 Lis 2007, 11:02

>> IGNAC, 14 Lis 2007, 10:54

>Owszem, wtyczka jest inna. Ale 'adaptacja' do naszego standardu jest prosta - ucinasz lub odkręcasz

>wtyk z UK i montujesz nasz :)

oki, dzieki !

często w sprzęcie z UK ale tam nie produkowanym można spotkać taki trick - wtyczka we wtyczce

wtyczkę brytyjską rozkręcasz i wyjmujesz z niej normalną pasującą do naszych gniazdek bez jakichkolwiek przeróbek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.