Skocz do zawartości
IGNORED

zegary - porównanie

josef

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

Jest to jeden z niewielu przypadków na forum, kiedy wolałbym widzieć dane z pomiarów zamiast wrażeń odsłuchowych. Niedawno przekonałem się, że na brzmienie wpływa mocno mniejsze lub większe rozjechanie częstotliwości napędu i DACa względem siebie, no ale to raczej nie jest zaskakujące. Stawia to jednak wyżej w rankingu zegary z możliwością dostrojenia częstotliwości.

.... mało tego-przeważnie dac jest taktowany nie czystym sygnałem zegara ale brudem zegarowym, który daje filtr cyfrowy pracujący często jako generator albo do którego podłacza się zegar (to ostatnie też niewiele daje). Efekt - jitter :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

josef, 17 Sty 2008, 19:26

>no ale jeśli transport i DAC są taktowane tym samym zegarem.... ?

W zintegrowanych CD to chyba ciężko zrobić, bo musiałbyś podciągać zegar kablami, zapewne koncentrycznymi, żeby nie śmiecić, plus kulturalna terminacja tychże i bufor odbiorczy... U mnie jest kwarc 33.8688MHz przy DACu, a 16.9344MHz w napędzie, ale nie wyobrażam sobie jak miałbym do tego napędu dołożyć osobny zegar. Mogłem tylko podmienić kwarc na OMIG co uczyniłem i nastąpiła kosmetyczna poprawa przejrzystości i barwy cichszych partii muzyki.

Jak masz oddzielny transport no to pewnie - jeśli tylko ma kiepski zegar, to trzeba przebudować, ale w osobnych transportach spodziewałbym się wysokiej jakości zegarów, inaczej nie widzę sensu rozdzielać napęd od CD, potem SPDIF, kable, regeneracja zegara, błeee...

A ja byłem sceptyczny wstawiając Jocko Clocko do Marantza CD53 (pracuje jako transport dla Kustagona DIYa)... a tu miła niespodzianka... bas stał się jakby mocniejszy... byłem naprawdę miło zaskoczony.

michelangelo możesz wkleić fotkę PCB tego cedeka? zawsze widziałem tylko jeden kwarc siedzący przy filtrze cyfrowym - z niego sygnał zegara szedł na elektronikę transportu oraz na DAC...

• 2 miesiące później...

michelangelo, 17 Sty 2008, 18:15

> przekonałem się, że na brzmienie wpływa mocno mniejsze lub większe

>rozjechanie częstotliwości napędu i DACa względem siebie,

chcę wymienić zegar w moim denonie s10, i mam pytanie.

Widzę tam dwa kwarce rozumiem że jeden jest od DACa drugi od napędu?

Czy można i czy warto wymienić oba na np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wersje mkII z osobnymi zasilaczami?

post-13709-100007059 1205932284_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mialem w mojej poprzedniej yamaszce cdx-1050 zegar z kwarcem omig od mrelektronik mk2 z zasilaczem i musze powiedziec,ze poprawa byla znaczna:) mimo,ze to najwyzszy i bardzo udany model Yamahy. W moim nastepnym cd rowniez zastosuje ten zegar, polecam :)

ja mialem w mojej poprzedniej yamaszce cdx-1050 zegar z kwarcem omig od mrelektronik mk2 z zasilaczem i musze powiedziec,ze poprawa byla znaczna:) mimo,ze to najwyzszy i bardzo udany model Yamahy. W moim nastepnym cd rowniez zastosuje ten zegar, polecam :)

>michelangelo, 18 Sty 2008, 15:24

>W zintegrowanych CD to chyba ciężko zrobić, bo musiałbyś podciągać zegar kablami, zapewne

>koncentrycznymi, żeby nie śmiecić, plus kulturalna terminacja tychże i bufor odbiorczy...

Czy to naprawdę tak ciężko zrobić?

U mnie

>jest kwarc 33.8688MHz przy DACu, a 16.9344MHz w napędzie, ale nie wyobrażam sobie jak miałbym do

>tego napędu dołożyć osobny zegar.

No i pięknie! Dajemy zegar z DAC na napęd, dzielimy przez dwa i voila!

Jestem Europejczykiem.

Molibden, 20 Mar 2008, 22:26

>napisz na jakich częstotliwościach pracują te kwarce to się wyjaśni.>napisz na jakich częstotliwościach pracują te kwarce to się wyjaśni.

Oba te kwarce mają 16mhz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.