Skocz do zawartości
IGNORED

łatwowysterowywalne kity kolumn

osimar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ponieważ chcę zrobić nowe kolumny, a nie bardzo wierzę, że sam dobrze zaprojektuję do nich zwrotnicę, zacząłem przeglądać kity akustyka i akkusa. Problem w tym, że mam gainclona premium (dodatkowo lampowe pre), czyli potrzebuję kolumn o łagodnym przebiegu impedancji i łatwowysterowywalnych. Przeleciałem forum i odrzuciłem już (za wpisami McGyvera) projekt HX18 akustyka (a najbardziej mi się podobał:-)). Obecnie biorę pod uwagę kit XT1 akustyka, oraz V.1 i V.2 akkusa. Poważnie myślałem też o kicie system7 ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwrotkę zaprojektował J. D'Apollito, ale problem ze sprowadzeniem głośników (wysokie koszta no i cło z Vatem można dostać w prezencie)

No i pytanie, który kit mógłby się sprawdzić? Może macie inne ciekawe kity z innych stron.

Pomieszczenie mam 24m2

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

https://www.audiostereo.pl/topic/37558-%C5%82atwowysterowywalne-kity-kolumn/

Osima,

piszę to bez złośliwości i jako ex fanatyk GC (swego czasu miałem najbardziej wypasioną wersję- PCB PD, Riken, Caddock i wszędzie BG, etc., potem przeszedłem na Pana FC)

zacznij od zmiany wzmacniacza na przykład na syma, A5 (to tylko przykłady).

no ja właśnie mam najbardziej wypasioną wersję i szczerze mówiąc nie narzekam. Nie mówią, że jest to najlepszy pod Słońcem wzmacniacz super hi-end itd, ale mi jego brzmienie odpowiada. Jak dołożyłem do niego pre (na 6n6p z kondami BG VK w zasilaniu, elną silmic w sprzężeniu, jupiterami na wyjściu, oraz rezystorami głownie Audionote) to na tyle mnie satysfakcjonuje, że chyba będzie to ostatnia rzecz w systemie do zmiany. Ale nie mówię, że nigdy tego nie zrobię:-))

Jakiś Xindak, źródło Sony QS jakiś wysoki model. Stereofonia pomimo że kolumny nie były optymalnie ustawione była rewelacyjna. Naprawdę polecam chociaż posłuchać. Niskoschodzący, szybki bas. Ciepła, ale jednocześnie bardzo naturalna średnica. Wysokie detaliczne, bardzo szybkie a jednocześnie nie ostre. Poważnie zastanawiam się nad tym kitem, ale trochę kaski brakuje.

Odpusc sobie te zestawy akkusa i akustyka, one maja zbyt niska efektywnosc. Zwroc uwage na ten projekt, jest tez wersja BR:

Ukryta Zawartość

przeczytaj tez:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a moze cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eMiL

Dzięki za linki. Tą konstrukcję na głośniku JA8008 przeglądałem wcześniej. Kiepsko z dostępnością Audaxa. Znalazłem tylko na stronach włoskich (61 euro/szt.) i rumuńskiej (!!!). AudioNote odpada (współczynnik akceptacji żony). C17 też mało dostępne.

Mam pytanie do Was. Znalazłem jeszcze takie coś

Ukryta Zawartość

Co o tym sądzicie?

W ogóle fajna stronka, warto na nią wejść.

Jeszcze mam pytanie odnośnie wysterowalności Ushera 8945-P. Kolumny na nim zrobione zbierają bardzo pochlebne opinie

Ukryta Zawartość

do GC szukać należy moim zdaniem głośników opartych o przetworniki , które mają mały ciężar membrany i ( bądź) wysoką podatność zawieszenia ( co w sumie przekłada się z reguły na wysoką efektywność)

bądź też szukać projektu z aktywną częścią niskotonową zasilaną oczywiście z innego wzmacniacza

dodo

dzięki z tymi vifami, ładnie bym się wpakował.

Czytałem też o 8945-P i też ludzie twierdzą, że potrzebuje dużo prądu. Jak tak dalej pójdzie, to okaże się, że nie ma takiego kitu, na ogólnie dostępnych głośnikach:-(

Co sądzicie o Aurum Cantus AC-165

Ukryta Zawartość

Visatonie al170 (vib 1700

Ukryta Zawartość

i alcone AC-6,5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osimar - na AS07 w pokoju Visatona graly moim zdaniem rewelacyjnie konstrukcje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko z tweeterem ceramicznym:

Ukryta Zawartość

Takiego kitu oficjalnie jeszcze nie ma.

Podpięte to było do jakiegoś ampli z kina domowego (duży wzmak) zwykłymi kabelkami klasy 10 zl/m. Taki wykop, że długo nie mogłem wyjść z szoku. Zagrało na prawdę dobrze. Ale uwaga - to chłodna, ostra strona mocy, jeśli szukasz delikatnego, relaksującego plumkania, to alu i ceramika raczej temu nie sprzyja.

Czy GC podoła, nie wiem. Jeśli mieszkasz gdzieś w okolicach Trojmiasta, w Sopocie mieści się firma, która wystawiała się na AS z Visatonem. Umów się z nimi na odsłuch i weź swego GC w ostateczności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat mieszkam dokładnie z drugiej strony Polski na Śląsku. Ale ten kit brałem pod uwagę. Wystraszyły mnie właśnie ostrości. Ktoś tam pisał, że KE gra fajnie dopiero od 3,3kHz. Obecnie też mam visatony, tylko ws130x2. Grają ciepło, ale trochę mało czytelnie na dole. Bas nie może się do końca uwolnić.

Ale kit jest ciekawy. Poniżej link do konstrukcji Al170 + KE 25. Może kogoś zainteresuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

. gdybym miał wybierać , poczełabym jeszcze parę miesięcy i kupiłbym takie głośniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do GC jak znalazł ( wysoka efektywność + super przebieg impedancji )

Nie znana jest jednak narazie cena takiego głośnika

Ukryta Zawartość

osimar - spójrz na ch-ke wysokotonowca na wykresie, na mój gust, to efektywnie będzie go słychać właśnie dopiero w okolicach 3 kHz i wyżej. Moje wrażenia z odsłuchu na AS2007 tego lub podobnego kitu (zwrotka mogła być inna, kwestia rozegrania bass refleksu, itp) na w.w. przetwornikach. Otóż brzmiało to przestrzennie, detalicznie z bardzo dużym wykopem, jeden z nielicznych pokoi niewielkich, w którym bas był sensowny (pomimo oczywistych zdudnień reznoansowych pomieszczenia, które jednak były natychmiast wygaszane, pokój bez adaptacji akustycznej ustrojami). Dynamika potężna, na dużych poziomach głośności dół zachowywał się rewelacyjnie tak, jakby słyszało się znacznie większą konstrukcję. Bardzo szybki, czuło się dużą swobodę i brak skrępowania. Jedyne, do czego mógłbym się przyczepić, to pojawiająca się przy bardzo dużych poziomach głośności krzykliwość na średnich. Pytanie, na ile głośnik, na ile system to powodował. Ale powtarzam, że przy na prawdę dużej głośności. A dodatkowym pieprzykiem dla mnie było to, na czym to grało, na zwykłych tanich kabelkach głośnikowych za kilkanaście złotych i dużej to fakt, ale końcówce Denona od kina domowego. Konkurencja miała w przytłaczającej większości znacznie droższe systemy jako całość.

Oczywiście ceramika i aluminium leża po detalicznej i raczej chłodnej stronie mocy, ale przy normalnych i nawet głośnych odsłuchach nie odczuwałem dyskomfortu z tego tytułu.

madly

Dzięki za opinię. Visatony cały czas biorę pod uwagę. Ale cały czas boją się ostrości. Pre lampowe wyciąga średnicę, kable mam kimbery 4TC i obawiam się, że razem do kupy może to zagrać ostro. Natomiast kusi mnie ten bas. AL170 właśnie z tego jest znany. W Greltonie mocno polecają Vib 170.

Generalnie w tej chwili na placu boju pozostały 2 konstrukcje. Właśnie Vib albo A-3 z Akkusa. Na razie mam mało danych odnośnie głośnika AC-165. Rozmawiałem z p. Albeckim. Mówił, że głośnik ma lekką membranę i miękkie zawieszenie, ale nie daje gwarancji, że zagra to ze słabym prądowo wzmacniaczem.

Ten głośnik jest na tyle ciekawy, że gra w monitorach (razem ze wstęgą Auruma) za $4000. Monitory były zestrojone tak, żeby uzyskać bardzo szybki i szczegółowy dźwięk. Wiadomo kosztem basu. Może w większej obudowie tego basu będzie więcej. Ale opinia recenzenta była bardzo pozytywna.

Natomiast po wpisach audio academy odpadła "drewniana" Vifa. Napisali, że AA tethys II dobrze grają z mocnym wzmakiem.

Może trzeba zwrócić swoją uwagę na jakieś egzoty?

EEhhh....Ciężkie jest życie audiofila:-))

Akkus A3 maja na oko efektywnosc 83dB, troche malo, najlepiej wez gainclona pod pache i posluchaj tego kitu, podobnie z visatonem, jezeli wysteruje to mozna sie zastanawiac dalej:)

Koledzy majacy kontakt z gainclonem polecali do niego z 18nastek tylko vife m18mh, zwrotka do ostinato jest powszechnie dostepna, najprawdopodobniej jest to najbezpieczniejszy wybor.

Ale i tak najlepsze bylyby kolumny o efektywnosci okolo lub powyzej 90dB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.