Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Zbigniew Nienacki był aktywnym członkiem PZPR (od 1962), ORMO (od 1963), PRON (od 1982) i ZLP. W latach 80. w lokalnej prasie pisał artykuły krytykujące "Solidarność". W latach 60. zasiadał w Wojewódzkiej Radzie Narodowej w Łodzi.

jozwa maryn, 8 Cze 2010, 09:05

>Nie wiem, o co ci chodzi. Kilka wpisów wcześniej podano "oszałamiającą" liczbę kul na dowód nie

>wiem czego, ale chyba szału zezwierzęcenia żołnierzy. Ja zaś spokojnie piszę, że w sytuacji bojowej,

>a za taką najprawdopodobniej uznano starcie z uzbrojonymi ludźmi na pokładzie, strzela się

>najczęściej seriami po trzy pociski (co wynika z ustawienia selektora rodzaju ognia). Gdyby

>strzelano z broni krótkiej (np. policja w sytuacji zagrożenia), również byłoby po kilka pocisków w

>ciele każdego napastnika, bo wówczas oddaje się kilka strzałów pojedynczych. Ja wiem, że zwolennik

>wojska jako instytucji pieszczącej wolałby, zeby żołnierze mieli zakaz strzelania w ogóle, ale w

>jednostkach specjalnych taka opcja nie jest przyjęta.

Wysłanie jednostek specjalnych na cywilny statek to coś nie tak. Gdyby Izrael działał w dobrej wierze (sprawdzamy statek i nie chcemy nikogo mordować) to wysłałby policjantów albo żołnierzy przygotowanych do ewentualnego odparcia ataku bronią obezwładniającą (choćby z taserami czy z gazem obezwładniającym). Jeżeli wysłali uzbrojonych po zęby komandosów to chcieli doprowadzić do sytuacji, w której zginą cywile - moim zdaniem chodziło o zastraszenie uczestników przyszłych podobnych konwojów. Postępowanie Izraela jest zbrodnicze, moralnie gorsze od postępowania nazistów tłumiących powstanie w gettcie warszawskim ( w latach II Wojny Światowej nie było praktycznie broni obezwładniającej); pozbawienie ludzi lekarstw czy żywności skutkuje tym samym, co obóz zagłady - śmiercią. Mur odgradzający Palestyńczyków to tak naprawdę stworzenie getta, tylko większego. Strzelanie do palestyńskich cywilów zbliżających się do muru bliżej niż na 300 m niczym nie różni się od postępowania podwładnych Stroopa - tyle że w odróżnieniu od Izraelczyków naziści otwarcie przyznawali, że chcą wyniszczyć Żydów. Izrael się do tego nie przyznaje, ale robi to samo.

Czytałem książki o latach II Wojny Światowej. Przeciętny SS-mann zachowywał się lepiej od żołnierzy izraelskich. Podobnie jak Izraelczycy postępowali przeważnie żołnierze Waffen SS (np Galizien) czy szczególnie zdegenerowani członkowie grup specjalnych:

"Izraelscy żołnierze w końcu zaatakowali statek Jasiewicz. - Od razu zaczęli strzelać i rzucać granatami dymnymi - mówi. - Dwudziestu ich wlazło na pokład i zaczęli bić moją koleżankę. Oni wsadzili mi karabin w twarz. Powiedzieli, że mnie zabiją, że jestem dziwką - dodaje. Jasiewicz twierdzi, że chciała pomóc koleżance, ale nie pozwolono jej. Potem, jak opowiada, żołnierze zaczęli ją bić.

Statek, przejęty przez żołnierzy, został skierowany do Izraela. - My powiedzieliśmy, że to co robią, jest nielegalne i stawiamy bierny opór. Mnie musieli nieść. Ponieważ tak zrobiłam, to tak na złość jeden z komandosów nadepnął na moją twarz - opowiada."

tą pi..ę Jasiewicz to bym zabrał do Oświęcimia, i pokazał parę rzeczy, tak samo melomana, który naukę historii pobierał, no właśnie gdzie? porównywac ss do żołnierzy żydowskich? napisz jeszcze,że to zydzi rozpętali wszystkie wojny, pobudowali obozy koncentracyjne i zamordowali miliony niewinnych Niemców

shane63, 8 Cze 2010, 20:58

>tą pi..ę Jasiewicz to bym zabrał do Oświęcimia, i pokazał parę rzeczy, tak samo melomana, który

>naukę historii pobierał, no właśnie gdzie? porównywac ss do żołnierzy żydowskich? napisz jeszcze,że

>to zydzi rozpętali wszystkie wojny, pobudowali obozy koncentracyjne i zamordowali miliony niewinnych

>Niemców

Odnieś się łaskawie do tego co napisałem i nie przypisuj mi twierdzeń, których nie napisałem.

- mordować ludzi można w różny sposób - pewnie gdyby naziści mieli więcej czasu i nie prowadzili wojny postępowaliby tak samo jak Izrael wobec Palestyńczyków - pozwoliliby swoim ofiarom umrzeć nie trudząc się ich zabijaniem. Skutek dla ofiar jest taki sam, niezależnie od tego czy umrą one z głodu, czy zostaną zastrzelone.

- nie napisałem, że Izraelczycy zamordowali miliony niewinnych Niemców, tylko że mordują Palestyńczyków

nie no facet, litości, czy ty wiesz chociaż co piszesz? podaj choć 1- słownie jeden przykład mordowania turbanów przez żydów! podaj choć1 przykład obozu koncent. dla turbanów, wywozki do obozów smierci,rozstrzeliwań, etc, etc, tylko proszę weż pod uwagę definicję morderstwa, która rozciąga się na 2 państwa będące w stanie wojny!

shane63

Proszę bardzo - załączam link. To pouczająca lektura.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"pewnie gdyby naziści mieli więcej czasu i nie prowadzili wojny postępowaliby tak samo jak Izrael wobec Palestyńczyków"

Oto wnikliwa analiza! Ale naziści właśnie mieli więcej czasu: mieli konkretnie tysiąc lat, o ile dobrze pamiętam założenia programowe.

"Z publikowanych przez Reutersa zdjęć z izraelskiego ataku na konwój z pomocą dla Strefy Gazy wycięto fragmenty, na których widać trzymane przez aktywistów noże"

Ukryta Zawartość

Pierwsze zdjęcie bez retuszu. W prawym dolnym rogu widać nóż drugie zdjęcie poddane poprawności politycznej...winny żyd

post-14383-100001696 1276067029_thumb.jpg

post-14383-100001697 1276067029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"- Jarosław Kaczyński to człowiek z charakterem, który bardzo zaangażował się w budowę IV RP, dlatego nie wyobrażam sobie kompletnego odejścia od tego modelu. Jest za poważny, aby robił coś, od czego wcześniej się odżegnywał. Jeśli ma zachować tożsamość, musi kontynuować linię, którą prezentował przez całe życie polityczne - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską gen. Wojciech Jaruzelski."

JK nareszcie ma uznanie.

• Redaktorzy

"Stanisław Janecki napisał, dlaczego wygrać powinien prezes PiS". Zarząd TVP jednak broni szefa publicystyki telewizyjnej "Jedynki"

W kodeksie etyki jest zapisane, że "dziennikarz nie może wspierać wyborczych kampanii parlamentarnych, prezydenckich lub samorządowych" ani nie może "prowadzić agitacji na rzecz partii politycznych i innych organizacji o charakterze politycznym, uprawiać propagandy politycznej ani publicznie manifestować własnych preferencji politycznych lub ideologicznych".

A to właśnie zrobił Janecki w komentarzu opublikowanym wczoraj przez "Fakt" pod wszystko mówiącym tytułem: "Kaczyński to po prostu mąż stanu".

Janecki do TVP 1 (która po podziale władzy w telewizji między PiS a SLD przypadła prawicy) przyszedł w połowie maja. Jego nominacja była pierwszą personalną decyzją nowego szefa "Jedynki" Witolda Gadowskiego. Na Woronicza przyjście tej dwójki komentowano jako zgodę zarządu TVP na jeszcze mocniejsze zaangażowanie "Jedynki" w kampanię Kaczyńskiego.

Janecki jest też współpracownikiem Programu 3 Polskiego Radia (prowadzi program publicystyczny), który także przypadł PiS. Zarząd w specjalnej uchwale zakazał pracownikom i współpracownikom agitacji na rzecz któregokolwiek kandydata.

Angażowania się w kampanie wyborcze zakazują także uchwały KRRiT ("Członkowie kierownictw mediów publicznych nie mogą angażować się po stronie jakiegokolwiek kandydata" i "Nadawcy publiczni powinni zadbać o to, aby dziennikarze i inni pracownicy spółek publicznej radiofonii i telewizji nie uczestniczyli w prowadzeniu kampanii wyborczej w jakiejkolwiek formie").

Co na wyborczą agitkę Janeckiego władze TVP? Bronią dyrektora: „Tekst Stanisława Janeckiego w żadnej mierze nie może być uznany za przykład przytoczonych przez Panią pojęć [z kodeksu etyki TVP]: »agitacja na rzecz partii politycznych «, »propaganda polityczna « czy »manifestowanie własnych preferencji politycznych lub ideologicznych «. Tekst jest utrzymany w konwencji felietonu, nie stanowi osobnej całości, lecz wyłącznie dopełnienie felietonu publikowanego na tej samej stronie, poświęconego powodom, dla których wybory prezydenckie może wygrać Bronisław Komorowski. Zarzut »agitacji « jest tu zatem całkowicie nieuzasadniony”.

Rzecznik Polskiego Radia nie odpowiedział na pytanie o zachowanie Janeckiego, a on sam nie odpowiedział na naszą prośbę o komentarz."

Ładne, co?

Jozwa

„W kodeksie etyki jest zapisane, że "dziennikarz nie może wspierać wyborczych kampanii parlamentarnych, prezydenckich lub samorządowych"”

W takim razie co w tej samej telewizji, publicznej, robią „dziennikarze” Lis czy Żakowski, żeby daleko nie szukać?

Ładne, co?

Bo to, co oni robią w stacjach „zaprzyjaźnionych” z Wajdą, powiedzmy, że nas nie interesuje.

wymienieni dziennikarze są odpowiedzialni za kształt publicystyki w TV publicznej?

"Od kwietnia 2010 felietonista gazety „Fakt”. Od 11 maja 2010 pełni obowiązki zastępcy dyrektora TVP1 ds. publicystyki"

lurowaty dostrzegasz różnicę?

wladz, 9 Cze 2010, 09:03

>Pierwsze zdjęcie bez retuszu. W prawym dolnym rogu widać nóż drugie zdjęcie poddane poprawności

>politycznej...winny żyd

Powinieneś napisać żołnierz izraelski. Nie każdy Żyd jest żołnierzem izraelskim.

jozwa maryn, 9 Cze 2010, 09:07

>"- Jarosław Kaczyński to człowiek z charakterem, który bardzo zaangażował się w budowę IV RP,

>dlatego nie wyobrażam sobie kompletnego odejścia od tego modelu. Jest za poważny, aby robił coś, od

>czego wcześniej się odżegnywał. Jeśli ma zachować tożsamość, musi kontynuować linię, którą

>prezentował przez całe życie polityczne - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską gen. Wojciech

>Jaruzelski."

>

>

>JK nareszcie ma uznanie.

Ja tu widzę raczej proste stwierdzenie faktów i ironię (można mieć np. podły charakter). W żaden sposób nie odczytałbym wypowiedzi gen. Jaruzelskiego jako wyrazu uznania dla kaczyńskiego

A propos wyborów - Chomsky czy Loach to wielkie figury:

"Od znanego reżysera brytyjskiego Kena Loacha poprzez posłów niemieckiej Lewicy, tureckich związkowców, działaczy, ekonomistów, ludzi kultury z wielu krajów świata po prof. Noama Chomsky’ego – długa jest lista osób spoza granic Polski, które udzieliły poparcia kandydaturze Bogusława Ziętka. Bo łączy je zaangażowanie “przeciwko prywatyzacjom, wyzyskowi pracy, zaangażowaniu w wojnę w Afganistanie, o progresywne podatki, płacę minimalną i europejski kodeks pracy…” "

przeczytałem całą listę poparcia dla tow.Ziętka i włos mi się zjeżył-przedstawiciele Ruchu na Rzecz Socjalizmu, Socjalistycznej Partii Pracy, Nowej Partii Antykapitalistycznej- noż k...a, ale towarzystwo!

shane63, 9 Cze 2010, 18:58

>ale jaja ,czy te 2 barany coś wiedzą o niejakim Ziętku?

Chomsky baranem - hmmm... To ma mniej więcej taki wydźwięk jak "ten kretyn Einstein" albo "ten idiota Darwin".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.