Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Wam Targowica bliższa!

Czyli co konkretnie? Sprzedaliśmy Polskę do EU? Popatrz na Turcję, jak rozpaczliwie garną się do utraty suwerenności... Jarka tam poślijcie, może jeszcze ich uratuje.

Jak Chińczycy dostaną pierwszego Nobla, to daj znać.

To tylko kwestia czasu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

i nie wyobrażam sobie militarnej chińskiej inwazji na Irak ,itd...

Na Irak moze i nie , ale nie wiem czy wiecie , Chiny w ostatnim czasie zbroja sie po zeby!

Przeznaczaja mnostwo pieniedzy na zbrojenia. Ogolnie nie sa oni zainteresowani braniem udzialu w jakielkolwiek wojnach...

hmm w sumie w ich przypadku byloby to dla nich korzystne! , przeciez oni maja tyle ludnosci, i udzial w wojnie moglby troche rozwiazac problem przeludnienia w tym kraju haha, sorry, sorry zartowalem

Jednak Chiny sa spokojne do czasu! Wedlug mnie mogli by zareagowac militarnie ale tylko wtedy kiedy ktos zagrozilby im np. w dostawie surowcow do ich poteznej gospodarki,

mlb

Obecnie cały świat oczywiście namiętnie korzysta z tanich chińskich robotników, przymykając oko na łamanie praw człowieka

sluszny wniosek! jednak o tym nikt nie mowi i nie mysli.

Potęga gospodarcza Chin budowana jest na bazie wyzysku i nędzy.

A niby potega gospodarcza panstw zachodnich to na czym zostala zbudowana ???

KAPITALIZM z zalozenia jest wyzyskiem czlowieka nad czlowiekiem.

A toz zapomnieliscie historie ?? jak to panstwa Europy zachodniej z dobre 100 lat temu i dalej wstecz okradaly Afryke i inne panstwa kolonialne, grabily, zabijaly, mordowaly ??

a USA jak wykorzystywaly czarnych niewolnikow i budowano tam podstawy dobrobytu ,demokracji i kapitalizmu

Teraz gdy juz wszyscy na zachodzie wystarczajaca nakradli i sie wzbogacili to uwazaja siebie za tych cywilizowanych.

Obecnie Chiny maja w tej dziedzinie poslizg czasowy i chinczycy rabuja Afryke z czego sie da , i wywoza wszystko do siebie :))

A niby potega gospodarcza panstw zachodnich to na czym zostala zbudowana ???

KAPITALIZM z zalozenia jest wyzyskiem czlowieka nad czlowiekiem.

I dołączając do EU staliśmy się moralnie częścią tej zgnilizny... dobrze kombinuję?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

I dołączając do EU staliśmy się moralnie częścią tej zgnilizny... dobrze kombinuję?

kombinuj jak chcesz,

ja osobiscie w systemie demokratycznym i kapitalizmie widze bardzo wiele slabosci i wad.

Wiem ze nie ma idealnego systemu rzadzenia , jednak nie naleze do osob ktore sie zachwycaja demokracja.

Czym sie tu zachwycac ?Tym z 0,01 procent spoleczenstwa posiada 99 procent majatku ??

i o to walczyl Walesa ?? bym go za jaja za to powiesil :))

Adamowi zapewne chodziło o jakiś inny, egzotyczny kraj.

Raczej o cały świat..

Czy "egzotyczny" miał mieć w jakimś sensie pejoratywny wydźwięk?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Pejoratywny? Nie, bardzie użyłem w sensie "odległy" . Swoją drogą nie miałbym nic przeciwko nieco łagodniejszemu klimatowi w naszych rejonach.

Gorzka podwyżka

W ostatnich dniach kilogram cukru podrożał średnio o 50 groszy. Klienci robią zapasy w obawie przed kolejnym wzrostem cen. Cukru zabrakło już w "Biedronkach".

Klienci szturmują sklepy, bo może zabraknąć cukru... /© Bauer- Sama cukru nie używam, bo mam cukrzycę, ale placki dla wnuków piekę. Dlatego jak usłyszałam, że ceny mają skoczyć, kupiłam parę dni temu 10 kilogramów na zapas. Na pewien czas powinno wystarczyć - mówi emerytka z Nowego Sącza Katarzyna Górecka.

- Na robienie zapasów mogą sobie pozwolić bogaci, a ja muszę żyć z dnia na dzień. Jak cukier bardzo podrożeje, przestanę słodzić. Życie i tak jest gorzkie - dodaje pani Jolanta

W ostatnich dniach cena kilogramowej torebki cukru przekroczyła cztery złote.

Ceny rosną w błyskawicznym tempie

- Niespełna miesiąc temu mieliśmy cukier po ok. 3,60 zł za kilogram, dzisiaj ta sama paczka kosztuje 4,45 zł. - mówi Halina Janus, kierowniczka jednego ze sklepów spożywczych sieci "Społem" w Nowym Sączu. W innym sklepie tej samej sieci dwa tygodnie temu kilogram cukru kosztował 3,59 zł - wczoraj już 4,79 zł, w kolejnym trzeba zapłacić 4,19 zł. Cukier podrożał też w hipermarketach - "Real" sprzedaje go po 4,29 zł a "Carrefour" po 4,10 zł.

- Na razie nie brakuje nam cukru, chociaż ludzie zaczęli go wykupywać. Słyszeliśmy jednak, że inni mają z tym problemy - poinformował nas pracownik Hali Handlowej HPSP "Gorzków", gdzie cena cukru wzrosła do 4,49 zł za kilogram.

W Nowym Sączu cukru zabrakło w sieci sklepów "Biedronka", sprzedającej go po starej cenie - 3,59 zł za kilogram. - Wszystkie zapasy bardzo szybko zniknęły z magazynów, cukru nie ma w żadnym z naszych sklepów w Sączu - informują pracownicy nowosądeckich "Biedronek" dodając, że nie wiadomo kiedy będzie kolejna dostawa i czy zachowana zostanie stara cena.

Droższy tłuszcz i mąka. Teraz kolej na cukier

Więcej za cukier zapłacą też cukiernicy, a co za tym idzie w górę pójdą ceny słodyczy. - Podrożał już tłuszcz, mąka, a teraz cukier - wylicza Paweł Żygadło, manager Cukierni "Wyroby Własne Wincenty Żygadło" z Nowego Sącza. - Wyższe ceny cukru sprawia, że podrożeją też wytwarzane z niego półprodukty, np. galaretki i marmolady. Drobną korektę cen robiliśmy na początku roku, dlatego na razie nie planujemy dalszych podwyżek, bo tak jak większość firm nie chcemy stracić klientów - dodaje.

- Załamujemy się na widok każdej kolejnej faktury, ale na razie nie podwyższamy cen - mówi Beata Magiera, współwłaścicielka ciastkarni "Jaś" w Chełmcu. Podkreśla, że cenę jest łatwo podnieść, a trudniej znaleźć klienta, który jest w stanie więcej zapłacić.

Kryzys na rynku cukru spowodowała m.in. unijna regulacja jego produkcji - podaje "Dziennik Gazeta Prawna". W jej efekcie polscy producenci mogą wytworzyć tylko 1,4 mln ton cukru przeznaczonych na rynek całej Unii Europejskiej, a zapotrzebowanie samej Polski sięga 1,6 mln ton.

Izabela Frączek

W ostatnich dniach kilogram cukru podrożał średnio o 50 groszy. Klienci robią zapasy w obawie przed kolejnym wzrostem cen. Cukru zabrakło już w "Biedronkach".

Dość interesujące - bo właśnie wczoraj byłem z żoną na zakupach, potrzebny był cukier - i zajęło nam chwilę żeby się zdecydować który mamy kupić, tyle różnych rodzajów tam było... Rzeczywiście, nie była to Biedronka.

Róbta zapasy cukru i paliwa, mąki oraz magazynujcie gaz i energię elektryczną. Niech koniunktura kwitnie:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jak Chińczycy dostaną pierwszego Nobla, to daj znać.

Daję znać. Stało się to już dawno temu, konkretnie w 1957 roku dwóch Chińczyków dostało Nobla z fizyki.

mlb

<...że elektorat PiSu mentalnie żyje w czasach polskiej huzarii>

Wam Targowica bliższa!

Tak wygląda dyskusja z kimś kto musk oddał Partii. Trochę szkoda bo prawie nieużywany był.

Jestem Europejczykiem.

Chiny się zbroją bo brakuje im żywności, już nawet groziły USA użyciem broni atomowej(!)

Słońce ma jakieś przesilenie, na świecie szykuje się jakaś rewolucja, czy to nie za mało znaków?

Robienie zapasów to chyba dobry pomysł.

tłusty czwartek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niestety Prezydent Kaczyńskii jego oteczenie zachowywali sie jak kacykowie z PZPR. A Gosiewski dostał co chciał.

PiS od dawna w sprawie katastrofy stawia zasłonę dymną, bo pośrednio oni są winni.

Ukryta Zawartość

Albo zadyma to zasłona i temat do bicia piany dla idiotów. Amerykańce wylądują w Libii dla ropy a UE im pomaga. Czarny scenariusz-ruscy dla osłabienia USA/UE pomogą Kadafiemu i będzie wojna-kolejny pretekst by wyprowadzić kasę od nas. Jest 1 ale porządna susza w i Chiny zaatakują Tajwan albo... Rosję generalnie tam gdzie są złoża minerałów równie dobrze może to być Afryka. A Rosjanie Skandynawie. ŚMIERĆ DOWÓDCÓW POLSKICH w "wypadkach" i niestabilna sytuacja na BIAŁORUSI która współpracuje z KADAFIM przepowiednie Nostradamusa... Panowie to już nie przelewki.

tłusty czwartek

tomuś głupota też zdrożała.Korzystasz z zapasów?

Ukryta Zawartość

niestety Prezydent Kaczyńskii jego oteczenie zachowywali sie jak kacykowie z PZPR. A Gosiewski dostał co chciał.

PiS od dawna w sprawie katastrofy stawia zasłonę dymną, bo pośrednio oni są winni.

Z tej notatki informacja o telefonie jest szokująca

"Wtedy - jak czytamy w notatce - do dowódcy zadzwonił gen. Krzysztof Załęski, z-ca dowódcy sił lotniczych. To nowy, nieznany dotąd fakt.

Z notatki kpt. Pietruczuka: - "Generał Załęski próbował nakłonić mnie do zmiany decyzji i odbycia lotu bezpośrednio do Tbilisi. Kiedy przedstawiłem wszystkie argumenty uniemożliwiające wykonanie lotu i odmówiłem, pan generał spytał, czy drugi pilot kpt. A. Protasiuk może objąć moje obowiązki i wykonać lot do Tbilisi".

Armia okazuje się być prywatnym folwarkiem kilku generałów nominowanych przez Lecha Kaczyńskiego.

"W 2002 objął stanowisko szefa Zarządu Rozpoznania i Walki Elektronicznej A2 Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej, natomiast w 2003 został zastępcą szefa Sztabu Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej. Od 2004 do 2007 był szefem Centrum Planowania Dowództwa Operacyjnego w Warszawie. Następnie przez krótki czas służył w Sztabie Generalnym Wojska Polskiego w Warszawie jako zastępca szefa Zarządu Szkolenia P7, po czym został szefem Sztabu – zastępcą dowódcy Sił Powietrznych[5]. W dniu 15 sierpnia 2007, z rąk prezydenta Lecha Kaczyńskiego, odebrał nominację na stopień wojskowy generała dywizji."

i ten krąg znajomych wyjaśnia katastrofę za którą odpowiadają....Masakra.W wyniku tych zależności armia i PiS nie były zainteresowane w wyjaśnieniu tragedii tylko większym zagmatwaniu.Ciekawe co jeszcze ujawnią.

Ukryta Zawartość

Chiny się zbroją bo brakuje im żywności, już nawet groziły USA użyciem broni atomowej(!)

Słońce ma jakieś przesilenie, na świecie szykuje się jakaś rewolucja, czy to nie za mało znaków?

Watki ci się pomyliły - tu nie Teorie Spiskowe tylko Polityka :-).

Jestem Europejczykiem.

Wręcz rewelacyjny. Zwłaszcza pod koniec dołka ekonomicznego, pozwala producentom ruszyć pełną parą do przodu.

Senator z Opola Norbert Krajczy opuścił klub PiS i przeszedł do klubu PSL. Krajczy z list Stronnictwa będzie też startował w tegorocznych wyborach do Senatu. - Chcę przede wszystkim więcej pracować, a mniej krytykować - tak senator uzasadnił swoją decyzję.

Ukryta Zawartość

Pan senator najwyraźniej miał już powyżej uszu pustej paplaniny Prezesa i spółki, postanowił zrobić coś pożytecznego. Oby więcej takich ludzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dałem do polityki bo to sport już raczej nie jest. dla mnie kompromitacja sportu. jak widać kasa nie śmierdzi.

tu wypowiedź Justyny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanowiła mnie jedna informacja "Tajemnicze zniknięcie liderów opozycji w Iranie". Po Libii będzie Iran? Mam nadzieje że Polski Rząd wie w co się pakuje współpracując z USA.

A jak będzie klęska głodu w chinach to już na pewno III wojna się kroi.

Nic chyba tylko się modlić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tłusty czwartek

Co by było, gdyby dziś pod Grunwaldem stanęły hufce zbrojne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanowiła mnie jedna informacja "Tajemnicze zniknięcie liderów opozycji w Iranie". Po Libii będzie Iran? Mam nadzieje że Polski Rząd wie w co się pakuje współpracując z USA.

W większości krajów arabskich rządzonych przez dyktatorów występują nerwowe ruchy po obydwu stronach. Iran raczej jeszcze nie teraz, zbyt silna władza i tradycja. Ale widać że USA wykorzystuje sytuację by próbować ustawić ich w szeregu - zwłaszcza że Irańczycy inwestują w atom.

Masz rację - to Persowie. Chociaż i Kurdowie też są tam mocno widoczni - aż około 8mln.

Róbta zapasy cukru i paliwa, mąki oraz magazynujcie gaz i energię elektryczną. Niech koniunktura kwitnie:)

hmmmm, ja dzisiaj wlałem 95 po 4,98. Przebiło u kogoś 5 zeta?

The odd get even.

Wspominałem jakiś czas temu o roli prezydenta L.Kaczyńskiego w biznesowych planach faceta córki

"Kolejne kontrowersyjne przedsięwzięcie męża Marty Kaczyńskiej. Marcin Dubieniecki założył spółkę ze skazanym za wyłudzenie Adamem S., ułaskawionym przez ówczesnego prezydenta Lecha Kaczyńskiego - pisze "Polska The Times"."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.