Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe spojrzenie na kwestię obecnie wysokich cen paliwa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sumie trudno odmówić racji, obecnie większą rolę gra czynnik psychologiczny.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Rozczarowujesz mnie mlb.

Mógłbym powiedzieć że przykro mi z tego powodu, ale nie lubię kłamać.

Natomiast bardzo ciekaw jestem reakcji środowiska PiS na nowy film o papieżu:

Ukryta Zawartość

Przecież to komedia.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Dlatego ponawiam apel.

Obłudnicy wszelkiej maści, wszelkiego pochodzenia - zdajcie sprzęt, zajmijcie się czynnościami, które mają w swym finale dobro i zwycięstwo człowieka nad słabością, słabością która stara się uznać za możliwe, to co jest niemożliwe mianowicie, że można jednocześnie służyć Bogu i mamonie.

Otóż nie możne, nie można drodzy państwo.

Kto tak myśli, czyni, popełnia grzech, popełnia błąd, to nie jest możliwe.

Nie jest możliwe ponieważ nie da się służyć dwóm Bogom na raz, nie da się, gdyż jednego z nich oszukiwać będziemy, wobec jednego z nich nie dochowamy lojalności, wobec jednego z nich będziemy nie w porządku.

"...Dlatego zdecydujcie się komu chcecie służyć.

Jest ku temu dobra, fantastyczna okazja, będziemy w maju świadkami finału procesu beatyfikacji naszego Ojca Świętego.

Poświęćmy ten czas na zadumę nad naszym postępowaniem, zastanówmy się czy może być lepsze, dokonajmy postanowień że naprawimy szkody wyrządzone braciom naszym, że przeprosimy ich za nasze grzechy wobec nich, że odmawialiśmy im praw, prawa do posiadania racji, prawa do zabierania głosu.

Papież gdyby żył namawiałby do tego, przyjmijmy więc wiarę, że on jest wśród nas, patrzy na nas z góry i pragnie pojednania.

Zakończmy raz na zawsze wojnę polsko-polską.

Spierajmy się i dyskutujmy z poczuciem, że po drugiej stronie mamy naszego brata, naszą siostrę.

Nie dajmy sobą manipulować, tego chce nasz wróg, abyśmy wewnętrznie się ścierali, aby to nas osłabiało.

Bądżmy silni, wierzmy w naszą siłę, dzięki tej wierze, dzięki tej sile zdołamy przenieść góry.

Damy radę.

Bóg jest po naszej stronie.

Pozdrawiam. "

747...czytałeś to co napisałeś..?

Ludzie są już tak zdesperowani, że sięgają po białą broń i żądają wydania kosztownych przedmiotów.

Do tego prowadzi właśnie zbrodnicza polityka Partii.

To nie duże miasto, więc zostawiliście ich samych sobie, taki jest tego efekt.

Tak dbacie o państwo.

Jest też wypadek autokaru w Niemczech.

Dlaczego nie ma tam jeszcze premiera?

Skandal.

Dawno nie czytałem podobnie śmiesznych rzeczy.

Panowie! Nasz Kolega to prawdziwy skarb i apeluję, żeby o niego dbać i obchodzić się z Nim delikatnie. Dobrze traktowany odwdzięczy się nam wpisami podobnej urody!

Jestem Europejczykiem.

Nie pochodzę z żadnego środowiska PiS.

Nie podoba mi się tylko rodzaj tu uprawianych nastrojów, wobec tego środowiska, które nie jest winne niczemu o co oskarżają tych ludzi Wasze media, a Wy łykacie to i transmitujecie dalej, okraszając jeszcze, jak kto potrafi i z tego nic już nie ma, co miałoby mieć jakikolwiek związek z prawdą.

Po tym jak wielu z Was dopisuje jeszcze swoją prywatną filozofię, opartą na własnym bogatym doświadczeniu życiowym i to już wystarczy na niestrawność

Jedynie nieodżałowany użytkownik wladz, potrafił z właściwą sobie głębią i przenikliwością zdobyć się na rzeczową krytykę, która miała realny sens.

Mimo, że w niczym się z nim nie zgadzałem, ceniłem sobie jego uwagi.

Również brak Szanownego Pana Redaktora jozwa maryn jest odczuwalny, w jego wpisach zawsze obecna była szeroka wiedza merytoryczna i udawana grzeczność.

Electro również brak jest odczuwalny, jego pochylanie się z właściwie rozumianą troską, będącą następstwem powołania medycznego, jest, był, nie do przecenienia.Zawsze dziękowałem mu za rady, za podane numery chorób, które w ten sposób skuteczniej można eliminować.

Teraz dzięki niemu, zdrowy, energiczny, gotowy do pracy i poświęceń, mam ochotę, werwę, do dynamicznych działań.

Pozostał Filut i Jaro747 ze swoim przyjacielem na czterech nogach, którego wizerunek jest kilka stron wstecz.

Filut ciężko pracuje, doceniam to.

Jaro to opozycja, opozycja w państwie demokratycznym, jakim będzie kiedyś Polska, jest konieczna, dlatego nie mam do niego uwag.

Mam tylko uwagi do tych z Państwa, którzy pisząc nie rozumiecie do końca dlaczego dokonujecie takich a nie innych wpisów.

Po za użytkownikiem Filut, którego wpisy, trudno nazwać wpisami autorskimi, gdyż są to przedruki prasowe, ale to pożyteczna działalność w tej części, która pozwala zaoszczędzić czas na samodzielne poszukiwanie informacji w przestrzeni.

Opieranie się na oficjalnym nurcie informacyjnym i wyrabianie sobie poglądu dzięki temu, kończy się tak, jak skończyła się właśnie wina pilotów TUtki

W doświadczalnym locie samolot, odszedł na drugi krąg, po wciśnięciu przycisku "uchodż"

Piloci żyją, maszyna jest cała, stenogram czarnych skrzynek jest rozszyfrowany i co?

Wina pilotów?

Drodzy państwo, nie było żadnej winy pilotów, znam się trochę na tym, to doborowi ludzie, bardzo doborowi można powiedzieć, najlepsi, tam nie ma miejsca na przypadek, na błąd ewidentny, zawsze oczywiście może się przydarzyć sytuacja zaskakująca, wymagająca natychmiastowej właściwej reakcji, ale nie ma miejsca na błąd strukturalny, ewidentny żeby nie powiedzieć podstawowy.

Nikt nie jest samobójcą, w takim towarzystwie zwłaszcza, każdy chce wypaść jak najlepiej, pokazać się z jak najlepszej strony, pokazać klasę.

A tu masz PO dostało SMS-y o treści, że wina leży po stronie pilotów, bo chcieli lądować we mgle.

A tu pech, nie prawda, chcieli podejść na wysokość decyzji, zobaczyć jak to wygląda i zgodnie z procedurą podjęta została decyzja o odejściu, tylko samolot nie odpowiedział właściwą reakcją i nastąpiła, no właśnie nikt nie wie co nastąpiło, ja również nie wiem, więc nie napiszę nic.

W każdym razie nie wrócili do dzisiaj do domów, tyle wiemy na pewno.

Podałem przykład z pilotami i feralnym lotem, jako fakt celowej dezinformacji mediów nurtu głównego czyli Waszego.

Z przygniatającą większością informacji jest podobnie, lecz nie mają tej siły rażenia, jak informacje o śmierci 96 osób będących pasażerami lotu do Smoleńska 10 kwietnia 2010r.

Ponawiam prośbę

Zdajcie sprzęt, albo chociaż, jak nie możecie tego zrobić, to choć podawajcie pewne sprawdzone informacje, oraz budujcie o takie właśnie swoje tezy, teorie, poglądy i przekonania.

Będzie Wam wtedy o wiele łatwiej nawiązać kontakt z tymi osobami, które indoktrynacji głównych mediów się nie poddają.

Będzie Wam również o wiele łatwiej zrozumieć zachowania strony opozycji pozasystemowej, co to znaczy i dlaczego uważana jest za taką właśnie.

No i przede wszystkim będziecie Drodzy Państwo wtedy działać w prawdzie, prawda jest okrutna ale tylko ona jest interesująca.

Pozdrawiam.

747...czytałeś to co napisałeś..?

Jak widać, nie czytał.

Duplikuje.

Po tym jak wielu z Was dopisuje jeszcze swoją prywatną filozofię, opartą na własnym bogatym doświadczeniu życiowym i to już wystarczy na niestrawność

Zatem po co się tak męczysz, masz w tym upodobanie?

Filut

Czy podważasz stronę jaką trzyma w sporze polsko-polskim Bóg?

Filut

Odpoczywam, nie męczę się, czasami męczę moją żonę, budząc ją w nocy, żeby podpowiedziała mi coś z głębokiej wiedzy politologicznej jaką zechciała posiąść, wtedy dostaje ochrzan że zajmuję się jakimiś pierdo..mi.

Filut

Czy podważasz stronę jaką trzyma w sporze polsko-polskim Bóg?

Podważam sprawność twojego umysłu.

Nie mieszam Boga do obrzydliwej gry trupami jakiej oddaje się PiS z prezesem na czele.

Filut

Odpoczywam, nie męczę się, czasami męczę moją żonę, budząc ją w nocy, żeby podpowiedziała mi coś z głębokiej wiedzy politologicznej jaką zechciała posiąść, wtedy dostaje ochrzan że zajmuję się jakimiś pierdo..mi.

Zatem tak jak przypuszczałem, masz upodobanie w zadawaniu sobie niestrawności. Normalnym ludziom niestrawność przynosi ból i cierpienie. Tobie "odpoczynek".

Czy uważasz, że to normalne?

Myślę, że 747 ma rację. Przed boska interwencją (lub jej świadomym brakiem) w Smoleńsku Lechu miał takie szanse na powtórny wybór jak ja na Nobla z fizyki. I nagle wszystko zmieniło się jak za dotknięciem magicznej różdżki.

Myślę, że Bóg zmienił zdanie dosłownie w ostatniej chwili. Pamiętacie moment gdy Jarosław wyszedł na prowadzenie? Wtedy Bóg przeniknął jego myśli i przeraził się tym co chce zrobić po wygraniu wyborów.

Jestem Europejczykiem.

To że istnieje gra trupami, to wiemy jeśli oboje oglądaliśmy program Pana Rymanowskiego w TVN24, gdzie gościem jego była córka, Pani Małgorzata Wasserman.

Po zapoznaniu się z treścią tej audycji, proszę uprzejmie Kolegę o dokonanie może ponownej oceny, kto i czym gra.

Dlatego napisałem godzinę temu, że pracujecie na niepełnych w prawdę tekstach, a niepełna prawda drodzy państwo to fałsz, to zwykłe kłamstwo.

Mnie pisanie prawdy przynosi ulgę od wyrzutów sumienia, kiedy widzę na co stać moich konkurentów do przekazywania onej, nie mogę biernie przyglądać się i nie reagować, kiedy lży się Jarosława Kaczyńskiego, Antoniego Macierewicza, Annę Fotygę czy nieżyjącego od roku z niewiadomych przyczyn św pam Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Wy Filut tego nie rozumiecie, nie jesteście w stanie tego pojąć, jak tak można nie być obojętny.

Dla mnie to norma.

Nie jestem obojętny na zło jakie panoszy się wokół za Waszych rządów, jak rządził Jarosław Kaczyński z Andrzejem Lepperem i Romanem Giertychem również nie byłem obojętny, jednak wtedy żyłem w innym świecie, nie wśród braci forum audiostereo.

... a niepełna prawda drodzy państwo to fałsz, to zwykłe kłamstwo.

Czyli dokładnie to, co Jarosław Kaczyński i sztab dupolizów w PiSie uznał za swoje narzędzie do walki z Polakami.

... jak rządził Jarosław Kaczyński z Andrzejem Lepperem i Romanem Giertychem również nie byłem obojętny, jednak wtedy żyłem w innym świecie, nie wśród braci forum audiostereo.

Może jednak lepiej abyś nadal żył w swoim "innym świecie" bo tu robisz z siebie nieustannie pośmiewisko.

O to właśnie chodzi trzeba się czymś wyróżniać.

Tacy poważni goście tu pisują, że co tam ja, mogę w tym towarzystwie być tylko pośmiewiskiem.

Nie to co, Filut, równiacha, czy mlb zarządca ostrzegający, wszystkowiedzący, wszędzielatający, wszędziebedący, nie lubiący za bardzo Amerykanów.

To po jasny gwint Wasi Peowi czy pechowi specjaliści od kampanii wyborczych w internecie, właśnie uczą się od Amerykanów fachu?

Przecież Chiny mlb to potęga intelektualna, informatyczna, całe zastępy hakerów inwigilują USA.

Filut

Jak ja jestem pośmiewiskiem, to poczytaj sobie teksty z dni, kiedy nie było żadnego wpisu z mojej strony.

Tylko się nie przeraż.

Po za obrzucaniem się błotem, nie jesteście do niczego innego zdolni.

A jak jesteście w zamkniętym gronie towarzystwa wzajemnej adoracji, to opisujecie świat z bajki S-F, który istnieje w wyobrażniach wczesnego dzieciństwa, tacy z Was Filut poważni goście.

747

Czy często zdarza Ci się rozmawiać z Bogiem?Podejrzewam,że tak bo z Twoich wypowiedzi wynika,że znasz jego myśli!

Jak to się stało,że dostąpiłeś tego zaszczytu?Wielu by tak chciało.

747

Czy często zdarza Ci się rozmawiać z Bogiem?Podejrzewam,że tak bo z Twoich wypowiedzi wynika,że znasz jego myśli!

Jak to się stało,że dostąpiłeś tego zaszczytu?Wielu by tak chciało.

Prawdziwa wiara polega na tym, że bezapelacyjnie przyjmuje się myśli swojego mistrza/wodza, którego uważa się za namaszczonego przez Boga.

A tajemnica wiary polega na tym, by do takiego stanu u wierzących doprowadzić. Nie jest to wcale takie trudne, bo umysł ludzki ze swej natury potrzebuje rozstrzygnięć na TAK lub NIE. Życie w niewiadowmej i nieokreśloności jest dla niego zabójcze.

Mistrz/wódz zadba o symbole wiary.

"Pomniki w każdej wsi. Szkoły imienia brata i bratowej. 10 kwietnia świętem narodowym"

Jak mówił Smolar, Kaczyńskiemu zależy na zemście na przeciwnikach; chodzi także o to, by wpisać brata i siebie w historię - stawiając pomniki. - Kaczyński te pomniki postawiłby w każdej wsi. Wszystkie szkoły ponazywa imieniem swego brata, bratowej i współpracowników. Być może ustanowi 10 kwietnia świętem narodowym.

Ukryta Zawartość

post-17911-0-02459000-1303031348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyne co wyciekło z wikileks to to co miało pasować władzy- jak przyjedzie Obama do Polski to będzie kolejny SUKCES Tuska. Hm kabaret czy kpina z inteligencji Polaków?

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Jedyne co wyciekło z wikileks to to co miało pasować władzy- jak przyjedzie Obama do Polski to będzie kolejny SUKCES Tuska. Hm kabaret czy kpina z inteligencji Polaków?

Myślisz że Tusk steruje Wikileaks?

A tak na marginesie - wyciekło więcej ale dziennikarze a za nimi lud prosty widocznie tylko tyle zrozumieli.

Jestem Europejczykiem.

Większość działań PiS ma na celu wywołanie jazgotu i zamieszania. W kraju jest to do obrzydzenia widoczne. Ponieważ pisowi jest nieustannie za mało wrzasków i histerii czuje przymus wypróżnaniania się z nienawiści na arenie międzynarodowej. Tak mniej więcej można ocenić pomysł na "wystawę upamiętniającą" w Parlamencie Europejskim.

- Gdy przyszedłem na tę wystawę, od razu wiedziałem, że będzie wielka awantura. To nie jest wystawa o pamięci ofiar, tylko to jest wystawa o tragicznie zmarłym najwybitniejszym prezydencie w historii Rzeczpospolitej - każdej: trzeciej, czwartej, piątej, którą tam chcecie - i podejrzeniach kto mógł go załatwić. Taki powinien być pełny tytuł tej wystawy. Ta wystawa była przygotowywana z życzliwością władz PE. Kwestorzy, cenzorzy, zachowali się rutynowo. Gdyby ktoś napisał: "Wolny Tybet", to też by to zakleili, bo to jest niezgodnie z prawem międzynarodowym, bo Tybet należy do Chin - powiedział europoseł SLD Marek Siwiec.

Ukryta Zawartość

Jednocześnie aby uzmysłowić zagranicznym politykom jak wygląda polski dół z gnojem zwany tu polityką, znany podróżnik polityczny Czarnecki (NZS, UPR, ZChN, Akcja Katolicka, KKW Ojczyzna, AWS, AWSP, Samoobrona RP, PiS) posługuje się kłamstwem wobec Polaka pełniącego obowiązki Przewodniczącego PE Jerzego Buzka a umęczony pobytem na marginesie Ziobro żałośnie histeryzuje jak za czasów swojego ministrowania. Zapowiadane są kolejne akcje euroczłonków z ramienia PiS.

Oglądanie przez społeczność międzynarodową popisów wściekłych z nienawiści durniów z pewnością poprawi wizerunek Polski i przyniesie wielkie korzyści dla kraju.

Ukryta Zawartość

Jadwiga Staniszkis dla wirtualnej Polski:

Donald Tusk pod trybunał stanu, za zapisanie nas do klubu Euro plus.

Proszę o opluwanie pani profesor, tylko z klasą.

Filut

Zebrałeś już ślinę, taką z pod gardła?

To pluj, tu i teraz.

Przecież jesteś cool, nie to co ja oszołom.

Pluj, jak to staruszka nie ma racji, nie udaje jej się trafiać z przewidywaniami, pluj, plujcie wszyscy, którzy macie potrzebę, to Was wyzwoli, tego Wam najbardziej potrzeba, tego uczucia wyższości nad innymi, tymi, którzy są zerami, jak ja, tacy jak Wy to dopiero postacie, mocne, silne, inteligentne, wybitne, spadochroniarskie na bocznicy niestety.

Jakbyś Drogi Kolego Filut miał organ, to wkleiłbyś od czasu do czasu pogląd drugiej strony, pogląd obecny przecież na łamach medium, z którego czerpiesz garściami treści do swoich wrzutek.

Ale co tam druga strona, ona się nie liczy, ja mam zlecenie na oczernianie J.Kaczyńskiego, jak nie zobaczę cyferek w odpowiednim miejscu, to ani mi się śni, cokolwiek robić innego.

Tak pojmujecie prawdziwy patriotyzm, co na Was tam na Łubiance mają, że tak tańczycie Filut?

Teraz jak przyjechali rosyjscy prokuratorzy, przesłuchają członków rządu odpowiedzialnych za przygotowanie wizyty prezydenta w Smoleńsku, to dopiero będzie szał.

Będą Rosjanie mieli zeznania pod przysięgą, gdzie ich treść oczywiście tajna, będzie mogła być przedmiotem niezłej gry.

Albo zbiorą dowody, na całkowity bałagan w polskim systemie i ujawnieniem tego będą szachować gabinet D.Tuska, albo przeciwnie, albo odstąpią od takich działań w zamian za ustaloną cenę, na przykład umożliwienie wejścia smoka na polski rynek energetyczny.

W każdym razie D.Tusk tak się zamotał z Rosjanami, że bawią się nim jak dzieckiem.

Będzie szedł im na pasku, bo w przeciwnym razie czeka go Trybunał Stanu, Rosjanie bez trudu znajdą na to argumenty, jak tylko będzie to w ich interesie, dlatego obserwujmy D.Tuska i patrzmy jak godzi się na wszelkie ustępstwa wobec Rosjan.

Angela też dawno już wyczuła z jakim partnerem w osobie D.Tuska ma do czynienia, nie robi sobie nic z niego proponuje dwie prędkości w Unii, skazując nas na rolę śmietnika w Europie, magazynu taniej siły roboczej, czego już w maju doświadczą młodzi, wykształceni, ze wszystkich miast i wsi nawet oraz miasteczek, kiedy zaczną nęcić ich agencje pośrednictwa pracy, powstające jak grzyby Napieralskiego.

Jadwiga Staniszkis oczywiście nie dla wirtualnej polski, lecz portalu onet./Chodzi o wywiad w "wprost"/

Przepraszam za błąd, oczywiście winny jego powstania jest użytkownik Filut, który, z sobie znaną tylko emocją atakuje dobre imię działaczy PiS.

A kto to jest Jadwiga Staniszkis?

Ty się nie pytaj kto to jest Jadwiga Staniszkis

Ty się pytaj co to jest klubu Euro plus

filutku

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Proszę o opluwanie pani profesor, tylko z klasą.

Filut

Zebrałeś już ślinę, taką z pod gardła?

To pluj, tu i teraz.

747 wystaw jeszcze swoją gołą dupę przez lufcik a przechodniom rozdaj rózgi i bazie, niech cię posmagają. Może to cię zaspokoi skoro niestrawność już ci spowszedniała i nie przynosi oczekiwanego przez ciebie efektu zadowolenia.

A dlaczego nie ONJ?!

Czasami program połyka mi jakieś literki.

Oczywiście John Travolta.

Filut czepiał się mnie niedawno za "tera" zamiast "teraz"

Czy on potrafi w ogóle cokolwiek innego?

Czepianie to jego forma komunikowania się z innymi osobami na forum.

Jego wrzutki za każdym razem są niczym innym jak dezawuowaniem przeciwnika politycznego, polegające na odnoszeniu się do prostych i prymitywnych emocji.

Nigdy użytkownik ten nie przedstawiał żadnych alternatyw, nad interpretacje faktów, podaną w korzystny dla jego formacji sposób.

Sposób interpretacji faktów, użytkownika Filut, jest oczywiście normą w świecie dzisiejszego mainestreamu.

Użytkownik ten płynie "z falą" głównego nurtu.

Znalazł sobie wroga, zbiera więc wszystko co jest w przestrzeni aby wykazać swą rację, mieć argumenty na poparcie tezy, tezy, którą stara się uczynić prawdziwą.

Szkoda, że tak mało pisze o dekomunizacji - nieprawdaż Filut, mało Kolega na ten temat pisze.

Szkoda, że tak mało pisze o korupcji, w ogóle w Polce nikt już nie pisze o korupcji, to fascynujące, co osiągnęła w tej przestrzeni Pani 6,50.

Tak wyczyściła z tej patologii przestrzeń publiczną, że aż miło.Sukces, prawdziwy sukces rządu, nie ma w Polsce korupcji - jest o niej cisza.

Jak za dotknięciem magicznej różdżki.

Jak będzie rządził PiS korupcja w Polsce osiągnie monstrualne rozmiary, obecna będzie niemal wszędzie, wszędzie tam gdzie publiczne pieniądze łączą się z prywatnymi, ale nie tylko.

Zaczną łapówki brać przedstawiciele wolnych zawodów, urzędnicy dający koncesję, lekarze, urzędnicy min finansów, itd.

Ale teraz na złość PiS nie biorą, nikt nic nie bierze.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.