Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba we Francji jest 35 godz..To nie plebiscyt ani koncert życzeń.Tu trzeba sie zdać na opinię fachowców.Ale wydaje mi się,że nie ma teraz warunków na skracanie czasu pracy.

xniwax

Gdyby tak było jak mówisz to czemu wybrano tak niepopularną reformę?Podobno to rząd PR?

Właśnie PR ale kierowany nie do wyborców lecz na zewnątrz.

Co do skrócenia czasu pracy - jestem w obecnej chwili na nie.

Natomiast podział czasu pracy w tygodniu, to zaden problem i zalezy tylko od firmy i pracowników..

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Rewolucji nie bedzie, ba nawet dużych niepokojów społecznych w najbliższych latach. Ludziom wbrew wszystkiemu jednak żyje się coraz lepiej. Oczywiście nie wszystkim ale tych zdesperowanych jest coraz mniej. Ci najbardziej już wyjechali i dalej wyjeżdżają.

Możesz wymieć tych, którym żyje się coraz lepiej i z jakiego powodu?

W USA jak wiadomo są dwie partie,mnie bliżej do demokratycznej.Ale gdybym był obywatelem tego państwa to musiałbym wybierać miedzy nimi dwoma ze świadomością ograniczeń tego wyboru.Czy to jest dowód,że amerykański system jest zły?

(...)

A dobry? W tak bogatym kraju ok. 46 mln obywateli bez żadnej opieki socjalnej!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jakew

To Ty manipulujesz.Mężczyźni żyją średnio 72 lata a kobiety 82 to sobie policz ile będą na emeryturze.Te 67 to będzie za kilka lat a średni wiek życia będzie się wydłużał.

Zresztą o czym tu dyskutować.Jak do kogoś nie przemawiają argumenty demograficzne to może inne.Aby system emerytalny mógł dalej funcjonować należy albo podniść wiek emerytalny albo podnieść składkę.Albo albo.Jak myślisz.Czy gdyby nie było to konieczne to rząd wprowadzałby tak niepopularną ustawę?Przecież koszty polityczne trzeba zapłacić już teraz a efekty będą za lata a wtedy będzie już kto inny rządził.

Jeszcze jeden argument ( co prawda to już dyskutowaliśmy na ten temat w innym wątku).Za ok. 20 lat średnia wieku będzie ok. 80 dla mężczyzn i 90 dla kobiet.To kobiety byłyby 30 lat na emeryturze.Jaki system to wytrzyma?

Nie ma żadnej pewności, czy przy trwających od 1989 roku zaniedbaniach w opiece zdrowotnej, średnia życia będzie rosła. Nikt też nie zagwarantuje, że ludzie nie będą w ogóle przechodzili na emeryturę. Jakiś rząd może wprowadzić wiekową granicę przechodzenia na 99 lat.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Mam na myśli system polityczny w USA a nie ubezpieczenia społeczne.Nie chciałbym mieszkać w tym kraju.

Opieka socjalna jest pochodną systemu politycznego, w którym najbiedniejsi nie liczą się wcale!

dziadekwłodek

Daj spokój tej demagogii.Ludzie żyją dłużej niż 10 czy 15 lat temu i za 20 lat będą żyli jeszcze dłużej.To nie dzęki Tuskowi tylko dzięki postepowi cywilizacyjnemu.

W USA jest system dwupartyjny bez rozbudowanego socjalu a w W. Brytanii też dwupartyjny z socjalem.I tu itu jest system dwupartyjny.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadek dzieci masz???Indianie tez nie mieli.. a zyli.Przyzwyczajili sie łazegi do dobroczynnosci....

Nawet jak mam to się do nich nie przyznaje! Przez dobroczynność zapewne rozumiesz pacyfikacje dokonywane przez armię i białych oraz topienie Indian w podrzędnym wiskaczu, aby mieli odpowiednia świadomość!

nalezy wprowadzic system, kazdy sam odklada ile chce.I pocalujta wojta

dobre ale póki co utopia.

zachodzi pytanie czy ci gegacze maja jakas ustawe ktora weszla w ostatnich pieciu latach i im sie podoba.Z uwagi na to ze moze takiej nie byc to zachodzi nastepne pytanie...A jaka towarzysze by sobie zyczyli od ryzego jutro

Dobrowolność składek na swoje własne konto, przeinstalowanie systemu ZUS.

Obnizenie podatku dochodowego i uzaleznie jego wysokości od zadeklarowanych wpłat na własne konto emerytalne czy ubezpieczeniowe.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Daj spokój tej demagogii.Ludzie żyją dłużej niż 10 czy 15 lat temu i za 20 lat będą żyli jeszcze dłużej.To nie dzęki Tuskowi tylko dzięki postepowi cywilizacyjnemu.

W USA jest system dwupartyjny bez rozbudowanego socjalu a w W. Brytanii też dwupartyjny z socjalem.I tu itu jest system dwupartyjny.

I. No pewnie! Mój dziadek bez postępu cywilizacyjnego przeżył rządy caratu, dwie wojny światowe i wojne polsko-bolszewicką w wymiarze 85 lat. Ciekaw jestem, czy w dobie obecnego postępu ja dożyję tyle, a co do młodszych mam jeszcze większe wątpliwości.

II. Socjal brytyjski jest chyba trochę inaczej pomyślany i wywodzi się z polityki multi kulti.

Dobrowolność składek na swoje własne konto, przeinstalowanie systemu ZUS.

Obnizenie podatku dochodowego i uzaleznie jego wysokości od zadeklarowanych wpłat na własne konto emerytalne czy ubezpieczeniowe.

Państwo pobierające podatki jest coś winne swoim obywatelom. Opiekę zdrowotna, zasiłki, renty i emerytury chociażby.

Dlatego pisze o przeinstalowaniu ZUS w ten sposób aby nikt ale to nikt nie mógł manipulować kasą do innych celów.

dziadekwłodek Państwo jest coś winne.Ale ile?To powinno zależeć od tego ile sie odłożyło.Nie wszystkim po równo.

W czasach Twojego dziadka średnia życia wynosiła 50 lat.

A czy nie uważacie,że ZUS należałoby połączyć z NFZ?

jak mnie sie podobaja takie dywagacje.Alez prosze pana grecy zyja dluzej i maja wiecej slonca my przeciwnie mniej slonca a dluzej pracujemy.Tak mowia powazni ludzie???a jak zaproponujesz takiemu ..to masz i radz sobie sam to slysze.To nie przejdzie.Panowie jestescie dorosli czy tylko udajecie ..TAKICH.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dlatego pisze o przeinstalowaniu ZUS w ten sposób aby nikt ale to nikt nie mógł manipulować kasą do innych celów.

To raz. Do takiego ZUS powinny wrócić pieniądze z OFE po ich zlikwidowaniu. To dwa.

W ZUSie w razie śmierci pieniądze przepadają a w OFE nie.

Poza tym wydaje mi się,że ZUS będzie zawsze podatny na manipulacje polityków.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek Państwo jest coś winne.Ale ile?To powinno zależeć od tego ile sie odłożyło.Nie wszystkim po równo.

(...)

A czy nie uważacie,że ZUS należałoby połączyć z NFZ?

Może rozwiązaniem jest coś podobnego do tego co mają służby mundurowe. Obywatel dostawałby jakiś procent ostatniej pensji. Od razu widzę pozytywy: pracownicy nie godziliby się na proceder zaniżania pensji, budżet wiedziałby ile faktycznie kosztują go emerytury, a obywatel ile jej będzie miał.

Nie.

W ZUSie w razie śmierci pieniądze przepadają a w OFE nie.

Poza tym wydaje mi się,że ZUS będzie zawsze podatny na manipulacje polityków.

Temu co umiera jest wszystko jedno. Ustawowo można zagwarantować podział takich pieniędzy pomiędzy dziedziczących i państwo. Czy naprawdę jesteś tak naiwny, że uważasz, iż zarządzający OFE nie manipulują pieniędzmi tam odprowadzanymi?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Mnie nie jest wszystko jedno.I chciałbym aby moje pieniądze odziedziczyli moi spadkobiercy a nie państwo.

Jeżeli wszyscy obywatele przestana dzielić się z państwem, straci ono sens istnienia. Uważasz, że wówczas będzie lepiej? Dasz radę ze wszystkim i wszystkimi sam?

A gdzie ja napisałem,że nie należy się dzielić z państwem?Chodzi mi tylko o to,że w ZUSie w razie mojej śmierci moje konto przepada.A w OFE dziedziczą np. moje dzieci.Mnie to bardziej odpowiada.I tak część mojej składki na OFE idzie do ZUSu.

Możesz wymieć tych, którym żyje się coraz lepiej i z jakiego powodu?

Nazwiskami mam czy jak? Większość(80%) znajomych i rodziny. To samo widzę u siebie na wsi i w gminie. Sam należę do tej grupy, która wyjechała ale niestety to moja wina, że rzucałem kamieniami w szkołę.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Cytuję :

To co takiego stworzyli ci specjaliści z OFE, co zabezpiecza nasze emerytury? Czy orientujesz się, ile dokładnie pobrali prowizji z naszych pieniędzy i ile dokładnie są warte aktywa, które za nie nabyli? Powiem tylko tyle, że na koniec 2009 roku OFE zgromadziły mniej aktywów, niż wpłaciliśmy składek. Jeśli doliczyć ich ogromny zysk z prowizji (na początku sięgających 10%!) i 4% dodatkowego długu do PKB Polski mamy tragiczny obraz "reformy", której celem było wypasanie finansistów. Kto trochę liznął ekonomii ten wie, że liczy się money flow - dla bankierów cash dla frajerów obietnica wypłaty.

@GeraltRedhammer: Prawdziwym problemem nie jest zbieranie pieniędzy z OFE do ZUS. Prawdziwym problemem jest przymus wyboru pomiędzy złodziejem z OFE a złodziejem z ZUS. Rząd w swej łaskawości zostawił na możliwość wybrania, kogo mamy sfinansować. Czy zarządy OFE czy ZUS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piotr

Zielona Wyspa, Zielona Wyspa, tu Londyn, halo, czy mnie słyszycie, podeślijcie tu paru Pawlaków, Donaldów, Karambów, niech wezmą ze sobą Budę Ruską, żeby mieli gdzie spać, jest pare groszy do wzięcia, nie ma kto sprzątać po Olimpiadzie...........

Po obejrzeniu wstępu olimpiady, już chyba oba pałace wiedzą gdzie są.....................w rowie......................mariańskim............!

fox

Brak słów na tępotę Waszych wybrańców, oraz na głupotę jeńców, których oni wzięli, ku ich radości.

Podywagujcie sobie, kto i jak Was lepiej zaprowadzi na rzeź.

Policzcie głosy............

Może Karamba......zgodzicie się, bo Miller już był.............

Cimoszewicz i Kwaśniewski też.

Biedaku, Wyjdź na ulicę, pojedź gdzieś, Telewizja i internet to tylko namiastka rzeczywistości.

Pozdrawiam serdecznie Przyjacielu.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Karamba musiał na początek wywalić syna z posadki.

Ciekawe czy zażądał, aby T., zrobił to samo w stosunku do swoich potomnych......ulokowanych.

Biedaku, Wyjdź na ulicę, pojedź gdzieś, Telewizja i internet to tylko namiastka rzeczywistości.

Pozdrawiam serdecznie Przyjacielu.

Mylisz mnie z kimś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.