Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

modrzew

muszę Cię zmartwić.UE i euro przetrwa.Zresztą UE jako jedna przestrzeń gospodarcza,finansowa,polityczna ma sens tylko wtedy gdy będzie wspólna waluta.Oczywiście po niezbędnych reformach i stworzeniu mechanizmów kontrolnych w zakresie finansów poszczególnych państw.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

A kto miał robić ten kapitalizm w 89r.?Robotnicy?Cinkciarze?Oczywiście,że nie!Ludzie ,którzy mieli kontakty,znali nazwiska i telefony,rozumieli biznes,otarli się o centrale handlu zagranicznego,pracowali w handlu zagranicznym.To oczywiste,że tylko oni wtedy mogli to robić!A że byli z PZPR to też oczywiste.To były koszty transformacji.Powiesz,że to niesprawiedliwe?Tak i będziesz miał rację.Ale tak musiało być.

Cały czas uważam, że nie było to najlepsze rozwiązanie. Może należało by przycisnąć gen. Jaruzelskiego nie za Stan Wojenny czy za inne takie, ale za to co mówi o kulisach transformacji prof. Kieżun:

"- Wszystko zaczęło się od przyjazdu do Polski amerykańskiego wielkiego spekulanta giełdowego, jednego z najbogatszych ludzi na świecie George´a Sorosa, mającego jednocześnie wielkie ambicje rozwijania idei "otwartego świata". Tę społeczną działalność realizował poprzez tworzenie licznych fundacji i finansowanie uniwersytetów - w sumie miliardami dolarów. W maju 1988 r. przyjechał do Polski, spotkał się z gen. Wojciechem Jaruzelskim i premierem Mieczysławem Rakowskim, przedstawiając swój plan radykalnej transformacji systemu gospodarki planowej na wolnorynkową, i otworzył w Warszawie Fundację im. Stefana Batorego. 7 miesięcy po jego wizycie ustawą z dnia 23 grudnia 1988 roku komunistyczny rząd i Biuro Polityczne Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, partii, której statutowym celem było zbudowanie socjalizmu na gruzach kapitalizmu, podejmują decyzję o wprowadzeniu w Polsce ustroju kapitalistycznego w jego klasycznej, ortodoksyjnej formie na podstawie kodeksu handlowego z 1934 roku. (...)"

Ówczesna opozycja, a późniejsza władza też jest za taką transformację to odpowiedzialna.

A kto mówi,że teraz?Po pierwsze nie spełniamy jeszcze warunków.Po drugie trzeba wejść po reformie unijnych finansów,czyli za kilka lat( aby casus Grecji czy Portugalii nie mógł się powtórzyć).A czemu?Aby być w grupie tych którzy będą mieli głos w unijnych sprawach.Być w grupie tych lepszych.

A kto zagwarantuje, ze będziemy mieli głos - może będziemy jeno przytakiwać.

(...)

muszę Cię zmartwić.UE i euro przetrwa.Zresztą UE jako jedna przestrzeń gospodarcza,finansowa,polityczna ma sens tylko wtedy gdy będzie wspólna waluta.Oczywiście po niezbędnych reformach i stworzeniu mechanizmów kontrolnych w zakresie finansów poszczególnych państw.

Taka wielka przestrzeń, szczególnie o tak wielkim stopniu zbędnych regulacji i wielkiej biurokracji, musi w pewnym momencie stać się niewydolna. Z wielkich oczekiwań będzie jeszcze większy krach.

A mnie się wydaje,że wtedy większy wpływ niż Soros to miał prof.Sachs chicagowski neoliberał.Zawsze można powiedzieć,że można było zrobić lepiej.Tego się nie dowiemy.Uważam,że i tak przebrnęliśmy przez ten okres obronną ręką.

No może wystarczy?Pora na Ligę Mistrzów!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wygląda jednak, że obu łączyła odbudowa kapitalizmu w Polsce:

>>20 lat temu w prestiżowym Financial Times ukazał się pod datą 22 czerwca 1989 roku króciutki artykuł Edwarda Mortimera, Johna Lloyda, Petera Riddella i Lionera Barbera, przedrukowany niewiele później w polskim Forum pod datą 2.07.1989. Tekst informował o zaaprobowaniu w zasadzie przez ekspertów komunistycznego rządu Mieczysława Rakowskiego i „Solidarności” planu opracowanego przez światowego finansistę nowojorskiego Georga Sorosa. Plan ten, nazwany później "terapią szokową", zakładał rozwiązanie ekonomicznych i finansowych problemów Polski za pomocą drastycznych oszczędności połączonych z wprowadzeniem wymienialności pieniądza i szybką odbudową kapitalizmu.

Oprócz drastycznych wyrzeczeń socjalnych oczekiwanych od polskiego społeczeństwa, jego kluczowym założeniem był faktyczny rozbiór gospodarczy polskiego przemysłu państwowego w formule prywatyzacyjnej, dzięki temu iż, rząd polski (…) przekazałby wszystkie przedsiębiorstwa państwowej agencji likwidacyjnej, która przeprowadziłaby ich reorganizację w spółki akcyjne. Z 25-30 proc. kapitału stworzono by fundusze powiernicze zajmujące się obsługą zadłużenia kraju – ich szefów – mających prawo odsprzedaży tych akcji – mianowaliby wierzyciele.

Zaaprobowanie tego planu przez przedstawicieli ówczesnego rządu komunistycznego i postolidarnościowej grupy politycznej tzw. doradców na czele z nieżyjącym już prof. Bronisławem Geremkiem, było samo w sobie czymś zdumiewającym. Oznaczało to, że polski rząd poza granicami kraju i w tajemnicy przed własnymi obywatelami zawiera międzynarodowe uzgodnienia dotyczące nie tylko najważniejszych spraw gospodarczych i socjalnych, ale zasad zbycia całego majątku przemysłu narodowego, co po prostu nazywa się zdradą narodową.

W Polsce o tym planie zapadło zgodne i głuche milczenie (z dwoma jednostkowymi wyjątkami – nieżyjącego już prof. Józefa Balcerka i niżej podpisanego) trwające po dziś dzień. Ale w 1991 roku autor tego planu G. Soros opublikował książkę, w której dość szczegółowo omówił swoją rolę w polskiej transformacji, poczynając od założenia w Polsce swej Fundacji Batorego w 1988 i spotkania z gen. Wojciechem Jaruzelskim oraz przedstawienia idei terapii szokowej nieżyjącemu już komunistycznemu premierowi M. Rakowskiemu (G. Soros, Underwriting Democracy, The Free Press, New York 1991). Przygotowałem szeroki program ekonomiczny obejmujący trzy elementy: stabilizację monetarną, zmiany strukturalne oraz reorganizacje długu – pisze G. Soros – Zaproponowałem swego rodzaju makroekonomiczną wymianę długu na akcje polskich przedsiębiorstw. (…) Połączyłem swoje wysiłki z prof. Sachsem z Uniwersytetu Harvarda, którego działalność sponsorowałem przez Fundację Stefana Batorego. Współpracowałem również blisko z prof. Stanisławem Gomułką, doradcą Leszka Balcerowicza." []

Oprócz kluczowej akceptacji przez triumwirat „Solidarności, jak J. Sachs nazywa Adama Michnika, Jacka Kuronia i Bronisława Geremka, a następnie akceptacją Lecha Wałęsy – będących żałosna kompromitacją merytoryczną i polityczną elity nowej „Solidarności” - decydująca okazała się rozmowa w sierpniu 1989 roku z desygnowanym do roli nowego premiera T. Mazowieckim, który Musiał znaleźć kogoś, kto naprawdę byłby w stanie podjąć się tak ogromnego wysiłku. Wspomniał o Leszku Balcerowiczu, którego nie znałem. W końcu to właśnie Balcerowicz pokierował wykonaniem trudnych zadań gospodarczych.

"Efektem tej „szokowej terapii”, której zasadnicze założenia opracował G. Soros a rozwinął J. Sachs przy wsparciu D. Liptona, acz oznakowanej nazwiskiem L. Balcerowicza, była skrajnie neoliberalna transformacja gospodarki i społeczeństwa lat 90. z wszystkimi tego katastrofalnymi skutkami w postaci od spadku produkcji przemysłowej o 30% poczynając, a ma głębokiej pauperyzacji i tak już zbiedniałego społeczeństwa kończąc. Realizacja planu zasadniczo uprzywilejowywała kapitały i gospodarki państw wysoko rozwiniętych kosztem rodzimej gospodarki i polskiego społeczeństwa."<<

(Tekst pochodzi z: http://blogmedia24.pl/node/52717)

Tomek

A kto miał robić ten kapitalizm w 89r.?Robotnicy?Cinkciarze?Oczywiście,że nie!Ludzie ,którzy mieli kontakty,znali nazwiska i telefony,rozumieli biznes,otarli się o centrale handlu zagranicznego,pracowali w handlu zagranicznym.To oczywiste,że tylko oni wtedy mogli to robić!A że byli z PZPR to też oczywiste.To były koszty transformacji.Powiesz,że to niesprawiedliwe?Tak i będziesz miał rację.Ale tak musiało być.

Może i tak Wojciech.Mieliśmy też możliwość przyjęcia modelu szwedzkiego.Zapewne słyszałeś o tym.Nie byłoby to złe w naszym przypadku.Że tak powiem , podłoże już było.Chcieli to wprowadzić polscy ekonomiści.Wygrał plan Balcerowicza , praktycznie przywieziony przez Sorosa.Szkoda , po prostu, że wtedy ludzie rozsądnie myślący nie mieli władzy potrzebnej do przeprowadzenia przekształcenia ustroju polityczno-gospodarczego.Zapewne byśmy byli zupełnie gdzie indziej po tylu latach.

to są chyba koledzy Tomka L3

Zamaskowani narodowcy wdarli się na wykład Środy na UW. "Raz sierpem, raz młotem czerwoną hołotę!"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nieciekawie , bezrobocie wzrasta a wraz z nim radykalizm

Taa, władz.Pewnie moi.Gonili twoich.Tych czerwonych.

I tak możemy sobie wrzucać na okrągło.

Dokładnie tak jest.Tomuś to twoi kumple?

Ja chociaż mam kumpli.

A kto mówi,że teraz?Po pierwsze nie spełniamy jeszcze warunków.Po drugie trzeba wejść po reformie unijnych finansów,czyli za kilka lat( aby casus Grecji czy Portugalii nie mógł się powtórzyć).A czemu?Aby być w grupie tych którzy będą mieli głos w unijnych sprawach.Być w grupie tych lepszych.

Wojciech.

My ,że tak powiem,nigdy nie spełnimy tych warunków.Nie jesteśmy w stanie.Po za tym, jak widać na przykładach, nie ma szans na równy rozwój w strefie euro.

modrzew

Mam odmienne zdanie.UE być może przetrwa.Na pewno nie w takim kształcie.A euro upadnie.To kwestia czasu.Kilku lat.

Ukryta Zawartość

rewolucję a la Pol Pot?

Wymóżdżyłeś coś o czym nawet nie pomyślałem.

Acha...nie o to chodziło oczywiście, spróbuj jeszcze raz....

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zrozumiałem,że chodzi Ci o to ,że polska rewolucja była zbyt mało radykalna?

Tomek

Czemu uważasz,że nie spełnimy tych warunków?

dziadekwłodek

Dziwi mnie to,że Ciebie dziwi,że Soros jak i Sachs chcieli odbudowy kapitalizmu w Polsce.Przecież to oczywiste!

xniwax

Nie wiem czy mi się chce próbować dalej!Może nawiązujesz do Czechosłowacji,nie wiem?Ale czemu model czechosłowacki miałby być lepszy od naszego?

modrzew

UE poradzi sobie bez Angoli,Angole bez UE raczej nie.

To może tak na koniec.Ja chciałbym aby wszystkie zasoby IPN,te teczki i papiery wysadzić w powietrze.Dajmy sobie z tym spokój.Zacznijmy od nowa.

Czemu uważasz,że nie spełnimy tych warunków?

Nie stać nas na euro.Po prostu nas nie stać.

Dziwi mnie to,że Ciebie dziwi,że Soros jak i Sachs chcieli odbudowy kapitalizmu w Polsce.Przecież to oczywiste!

Dokładnie.To stare cwaniaki .Wyczuli kasę i przyjechali.

To może tak na koniec.Ja chciałbym aby wszystkie zasoby IPN,te teczki i papiery wysadzić w powietrze.Dajmy sobie z tym spokój.Zacznijmy od nowa.

To się tak nie da.Zbyt dużo krzywd się nawarstwiło.Ktoś musi za to beknąć.Sprawca jest właściwie jeden.

To utnij mu łeb. Będzie ci sie żyło lepiej? Skoro nawet nie doświadczyłeś w swoim dorosłym życiu ubiegłego systemu to nie pier**l jak Ziebro.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

(...)

Zapewniam Cię, że ich działalność nie budzi mojego zdziwienia. Natomiast ciągle budzi moją ciekawość wyjątkowa zgoda i przyzwolenie decydentów PZPR i "S" na ich poczynania.

" - Trochę mi to przypominało - choć oczywiście trzeba zachować proporcje - takie napaści na wykłady Uniwersytetu Latającego w 1979 r. Ja wtedy chodziłam na wykłady np. do Adama Michnika czy Jacka Kuronia. Wtedy socjalistyczny Związek Młodzieży Polskiej przychodził w takiej właśnie roli - powiedziała Środa."

dokładnie , tylko zmieniono cel ale mentalnie nadal bydło

Co ten Orban wyprawia? Nie wie, że presesunio był przeciwny? Co na to Chofman? Oskarzy Orbana o zdradę? Nie po to pissmacy gardłowali za Orbanem,żeby im teraz taki numer wykręcił. Znowu kurdupla wykiwano.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A jednak IPN zakłamuje historię. W nr 8 tygodnika "Przegląd" zwrócił na to uwagę we wstępniaku "Wstyd Wołyński" jego redaktor naczelny Jerzy Domański.

Napisał m.in. tak:

"A także pogonić do pracy Instytut Pamięci Narodowej, który, tak aktywny w ściganiu wrogów politycznych, w sprawie zbrodni na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej ma na koncie tylko fałszujące prawdę i dezinformujące uczniów teki edukacyjne - bezskutecznie oprotestowane przez środowiska kresowe oburzone na manipulacje IPN."

Rekonstrukcja rządu PO! MegaMózgi lll RP .Najlepsi z najlepszych elita narodu czyli polityczne puste manekiny ha ha ha

Rekonstrukcja rządu PO! MegaMózgi lll RP .Najlepsi z najlepszych elita narodu czyli polityczne puste manekiny ha ha ha

a co PO rudym oczekiwałeś, jak zwykle wyszło wielkie g.A ile było o tym w mediach POpłuczyny tvn-owskie już od kilku dni o tym trąbiły.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nowy sondaż: http://sondaz.wp.pl/kat,27417,wid,15349356,wiadomosc.html.

SLD osiągnęło wyraźna stabilizację na poziomie 13-15 procent.

Widać, że jak się wie czego chce, to głowę można trzymać nawet w czyjejś dupie, ale o własna dupę zawsze trzeba umieć dbać!

Prawda xniwax?!

a elita odPOczywa(głupiś ty Narodzie);

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZMIANY W RZĄDZIE

Jedyną zmianą o której wiadomo na pewno jest to, że oklaski dla Tuska będą teraz na posiedzeniach rządu głośniejsze

20&dstw=308&dsth=174

Może nawiązujesz do Czechosłowacji

Nie to nie to ale próbuj dalej. Jak będziesz miał ochotę daj znać. Mnie nie zależy.

Prawda xniwax?!

Prawda ale stale, a nie doraźnie.

Miller powinien postawić kolejkę Palikotowi, Ryfińskiemu i Rozenkowi.

To już pięć dup się zrobiło by Millera do 13-15% poziomu sprowadzić.

OK

Wolę Millera cynika niż niezrównoważonego Palikota z jego kociarnią.

,,Po ponad 60-ciu latach znamy miejsce pochowania kolejnych polskich bohaterów. Ppłk. Stanisław Kasznica (ostatni Komendant Główny Narodowych Sił Zbrojnych), Stanisław Abramowski, żołnierz AK i NSZ, Bolesław Budelewski ps. „Pług” oraz Tadeusz Pelak ps. „Junak” zostali zamordowani przez komunistycznych oprawców i spoczęli na warszawskiej Łączce. IPN ogłosił kolejne nazwiska ofiar komunistycznej bezpieki, które zidentyfikowano po ekshumacjach na Powązkach.''

<br />A jednak IPN zakłamuje historię. W nr 8 tygodnika "Przegląd" zwrócił na to uwagę we wstępniaku "Wstyd Wołyński" jego redaktor naczelny Jerzy Domański.<br />
A nie trza ich do likwidacji..........przeznaczyć?Co bendom zafałszowywywać historie.....komunistycznom.Była ogólnie przecież dobrom dla Polaków a tylko ten Walensa przed orkiestre sie wyrwał.

I przez płot...też.

I przez płot...też.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A nie trza ich do likwidacji..........przeznaczyć?Co bendom zafałszowywywać historie.....komunistycznom.Była ogólnie przecież dobrom dla Polaków a tylko ten Walensa przed orkiestre sie wyrwał.

I przez płot...też.

I przez płot...też.

Od kiedy to historia Kresowian jest komunistyczna i co ma z nią wspólnego takie pisanie?

największy wróg forumowych siebie kompromituje i nic . Może jakieś wnioski jak można przy pomocy spokoju , dystansu i inteligencji skompromitować bohatera .

" Mimo że przeprosił, drążył jednak. - A wie pani, co ona powiedziała? Żebym wrócił do swojego zawodu, bo szkodzę PO. Czemu ją to w ogóle obchodzi, skoro przecież na PO już nie zagłosuje. Ja już pani Holland dziękuję, proszę mnie więcej o nią nie pytać.

Kiedy dziennikarka powiedziała posłowi, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie chce przeprosin, ten odpowiedział: - No to pokazała wielką klasę. Pani Holland, która uchodziła za jakiś autorytet, nabluzgała mi i tym samym wystawiła świadectwo sobie. Ja się zdobyłem na przeprosiny, a ona mi, delikatnie mówiąc, nabluzgała - zakończył."

takim słowami z niego idiotę , chama i prostaka zrobiła

" odpowiedziała Holland. - Jeśli Niesiołowski naprawdę tak martwi się o notowania swojej partii, powinien wrócić do zawodu i nie kompromitować jej więcej - powiedziała w TVN24. ( z zawodu specjalista od robaków )

- Nie uważam, że jest mnie za co przepraszać, ponieważ słowa pana Niesiołowskiego nie obraziły mnie, nie były w stanie mnie obrazić. Jeżeli premier przeprasza mnie za pana Niesiołowskiego, to wolałabym, żeby zamiast słów były jakieś działania w tym kierunku, żeby to się nie powtarzało - powiedziała

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zet Agnieszka Holland, odpowiadając na przeprosiny premiera. Dodała, że ona sama ma "grubą skórę", ale chciałaby, aby nie byli obrażani ludzie, którzy "są bezbronni wobec takiego rodzaju, agresji, nienawiści i chamstwa".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest w tym kraju najważniejsze, kiedy jeden lepszy burak z drugim lepszym burakiem publicznie się onanizują nad swoim ego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.