Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro jarosław chce nawodnić Karpaty to czemu nie? Pzekopie nowe koryto...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

każdy jest lewakiem

Nie według tego, tylko według ciebie, a to różnica.

I nie każdy, tylko paru oligarchów i ich usłużne pachołki.

A lemingi wtórują co im szkiełko i oko pokaże, bo ich mózgi

w elektronikę zapatrzone, otępione są do stanu "demencji cyfrowej".

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Nie według tego, tylko według ciebie, a to różnica.

I nie każdy, tylko paru oligarchów i ich usłużne pachołki.

A lemingi wtórują co mi szkiełko i oko pokaże, bo ich mózgi

w elektronikę zapatrzone, otępione są do stanu "demencji cyfrowej".

Zjadłeś coś?

Jestem Europejczykiem.

Bo jest tak, że gdy dwóch siedzi i myśli, to niekoniecznie wychodzi im to samo z myślenia. Nawet jeśli mysla jednakowo intensywnie.

Jeśli obaj naprawdę myślą, analizują, wyciągają wnioski, to są w stanie dojść do zbieżnych ustaleń, co najwyżej różnią się skalą.

Gorzej jak myślą medialnie.

Mam w swoim otoczeniu takie przykłady, kiedy w pracy ktoś porusza niusy z TVN24 i broni tego z zaciekłością.

Nius wystarczy jako zarzewie sporu, oś wyznaczona jest przez sympatie polityczne.

A wystarczy przejrzeć trochę internetu, gdzie kontekst jest szerszy i wyrobić sobie własne zdanie.

Jeden wymyśli gigantyczne zadłużenie z powodu wybudowania marnej dróżki zwanej autostradą, a drugi wymyśli piekną autostradę za całkiem małe pieniądze....

Nie wiem co kto wymyśli, ale w naszej rzeczywistości jeden chce aby drugi podał wszystkie wymagane przez niego argumenty, a sam chce podać tylko sobie wygodne.

Mówienie nie całej prawdy też nie jest prawdą.

W Polsce jest wielkie pole prawne do nadużyć, i latami nic się legislacyjnie z tym nie robi, bo jest to wygodne tym którzy mają dostęp do wiedzy (terminy), pieniędzy (budżet) i decyzji (agencje).

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Kto i skąd wytrzasnął tego jelonka???

Masakra jakaś totalna. Plus za odwagę, z takim bełkotem wyskoczyć na publicznym forum to trzeba odwagi. Albo głupoty.

Pogubiłeś się Jarku. Do tego stopnia, że zagłosowałeś na Nowoczesną.

Udowodnij.

Podaj cenę za kilometr.

Rekord świata pobito na tzw. ekspresowej obwodnicy Warszawy – budowa 10-kilometrowego odcinka trasy S8 między Konotopą i ul. Powązkowską kosztowała przeszło 2 mld zł!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Praca z tobą musi męczyć. Obie strony.

Z czego ten wywód ? Ciekawym.

I pisze to jako zarzut admirator PiS? Sorry - wszyscy w domu?

Ja napisałem to jako zarzut ? Jak to napisał @Arku "Bo jest tak, że gdy dwóch siedzi i myśli, to niekoniecznie wychodzi im to samo z myślenia. Nawet jeśli mysla jednakowo intensywnie.". Nie wiem jak intensywnie ty myślisz, ale erystyka ci wieczorami całkiem dobrze wychodzi.

Czytaj moje wpisy uważniej, bo ci kwintesencja umyka

Pogubiłeś się Jarku. Do tego stopnia, że zagłosowałeś na Nowoczesną.

:)

PO = lewak

bo przecież nie prawica, dbająca o Naród i Państwo.

Jaka prawica? Ideologiczna wyłącznie, bo wybory wygrali pod hasłami stricte lewicowymi, by nie nazwać lewackimi.

500 na dziecko to czysty socjal, którego prawica nie rozdaje na prawo i lewo.

Obniżka kwoty wolnej od podatku to dla kogo? Milionerów?

Obniżenie wieku emerytalnego i 7 latki do szkół to skrócenie okresu produkcyjnego społeczeństwa, za które pracujący z własnej kieszeni zapłacą. Pracujący ze swoich dochodów, nie politycy.

Podatek od banków i dużych sklepów - czyli zabrać bogatym i rozdać biednym.

Z czego te obietnice (oby tylko obietnice) sfinansować? Albo podnieść podatki albo zadłużyć państwo czyli podnieść podatki w przyszłości.

I Ty masz na czelność pisać o prawicy?

Na razie to jedyną troską PiS jest dbanie nie o Naród i Państwo a jedynie o przejęcie jak największej władzy. Dokładnie jak poprzednią razą. I dokładnie jak poprzednio żadnej troski ani o społeczeństwo ani państwo nie będzie. Będą tylko gierki pod publiczkę i walka o stołki, synekury teraz dodatkowo o spadochrony, bo 3 raz nawet tak głupi naród jak nasz już nabrać się nie da.

dla tych którzy w swoim czasie mieli możliwości, znajomosci i wiedzieli skąd ciagnąć pieniądze.

Ba, właśnie ten do sławetnych ekranów autostradowych w szczerym polu wrócił na stołek...

Z czego ten wywód ? Ciekawym.

Z twoich postów. Jeśli masz kłopoty z ludźmi, to obowiązuje 3 zasada dynamiki:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

PO = lewak

Skup się na przedmiocie dyskusji, a nie błądzisz po tym co do Ciebie nie należy i od Ciebie nie zależy.

Ideologia Prawicy ma decydujące znaczenie, ale lata prania mózgów sprowadziły ją w umysłach "nowoczesnych"

Polaków do tezy Żakowskiego, że "patriotyzm to zaściankowość i niebezpieczny nacjonalizm".

Teraz Ci wszyscy myślący Tuskiem, nie wiedzą czy warto być czy nie być patriotą, czy opowiadać się za tymi

wartościami, czy za Unią i Wolnością.

Z twoich postów. Jeśli masz kłopoty z ludźmi, to obowiązuje 3 zasada dynamiki:)

Nie mam kłopotów, po prostu nie polemizuję z "faktami medialnymi".

Jeśli w pracy kogoś cenię za to kim jest, jaki jest, jak pracuje, to nie burzę

naszych wspólnych dobrych relacji w imię podrzucanych nam i podsycanych sporów.

Przytoczyłem tylko duch, jaki jest w wykształconym narodzie.

Dla mnie PO = lewak.

Komuniści kiedyś chcieli "oficjalnie" dobrobytu i równości dla mas, ale sami ślepą byli masą kierowaną przez jednego wodza.

Masą na tyle ślepą, że nie dostrzegali manipulacji jakich wódz i jego świta się na nich dopuszczali. Jak to w imię idei rujnowali państwo i ludzi.

PO jest partią wodzowską z posłami w sejmie służącymi wespół jako maszynka do głosowania.

Członkowie PO i ukryci medialni agenci, nieśli kaganek oświaty w podporządkowanych sobie mediach.

Lewica dba o ludzi, o ludzi pracy. Lewacy są bardziej radykalni, dbali tylko o własne interesy.

Cejrowski wyliczył wszystkie afery PO, nie będę ich wymieniał.

"Polacy nic się nie stało".

Cytat byś nie musiał silić się na zarzucanie mi braku zrozumienia i zdolności dojrzenia kwintesencji.

To PO - lewaki bo m.in. partia wodzowska czy nie?

Pytam więc jak ten argument ma się powszechnie znanego, niezwykle demokratycznego i koncyliacyjnego sposobu zarządzania PiS?

Cytat byś nie musiał silić się na zarzucanie mi braku zrozumienia i zdolności dojrzenia kwintesencji.

To PO - lewaki bo m.in. partia wodzowska czy nie?

Pytam więc jak ten argument ma się powszechnie znanego, niezwykle demokratycznego i koncyliacyjnego sposobu zarządzania PiS?

Nadal twierdzę, że nie czytasz uważnie i przytoczę moją wypowiedź

Dla mnie ... WON z POPIS-em.

PiS jest tylko narzędziem. To także pisałem wcześniej.

Na dziś dbam o nie, czyszczę, oliwię.

Nie chcę by było tępe i zardzewiałe.

Chcę by było ostre i cięło aż miło.

Cel to modernizacja i naprawa.

Teraz przez wielkie dziury z Polski wyciekają ogromne ilości pieniędzy,

jak z zepsutego silnika olej.

Jaki wzorowy leming. Nie dość, że rozpali pod własnym stosem to jeszcze podmucha coby nie zgasło ...

Untitled.001.jpg

Ideologia Prawicy ma decydujące znaczenie, ale lata prania mózgów sprowadziły ją w umysłach "nowoczesnych"

Polaków do tezy Żakowskiego, że "patriotyzm to zaściankowość i niebezpieczny nacjonalizm".

Po raz kolejny: jakiej u licha prawicy? Nie wystarczy się ogłosić prawicą, mieć usta pełne patriotycznych frazesów i usiłować innym zarzucać braku patriotyzmu na postawie tylko tego, że sobie nim gęby 30 razy dziennie nie wycierają. PiS był jest i będzie partią populistyczno lewicową z wyłącznie werbalną warstwą niektórych prawicowych hasełek. Ale tylko niektórych i traktowanych szalenie instrumentalnie. I doprawdy nie mogę uwierzyć by człowiek inteligentny dał sobie wmówić, że jest inaczej. A jeszcze gorzej w to uwierzyć i zdaje się, że z przekonaniem to publicznie głosić...

W obu kampaniach haseł prawicowych nie było wcale (oprócz niektórych Korwina - ale tego za całokształt nie sposób brać poważnie). Jedne które było odpowiednio nagłośnione to sławne już zmień pracę i weź kredyt Komorowskiego, czyli sam o siebie zadbaj a nie czekaj aż państwo ci da. Cóż to był za krzyk prawicowego ponoć PiSu. Właśnie taki on prawicowy...

A nie zastanowiło Cię jak to możliwe, że kiedy wszyscy mieli problem z ostatnim kryzysem, to Polska przeszła go suchą stopą ?

Inwestycje ? Jakie ? Autostrady za kredyt w UE ? Najdroższe w Europie ?

Pokryliśmy nasz sukces kredytem, który zadłużył Państwo do oficjalnej kwoty 1 bilion PLN (nieoficjalnie 3,5).

Albo chcemy żyć bezstresowo zapewniani kłamstwami o dobrobycie,

albo przyjmijmy uczciwie, że "państwo polskie istnieje tylko teoretycznie"

i weźmy się wszyscy do modernizacji Państwa, a dalej gospodarki.

Tylko nie karmmy dalej lewackiego raka.

Skąd bierzesz te informacje ? Od Cejrowskiego ? Polska nie była uzależniona od exportu i dlatego min. kryzys łagodnie się z nią obszedł.

Po raz kolejny: jakiej u licha prawicy?

Lewica dba o mniejszości i ludzi pracy.

Prawica o Naród i jego tożsamość.

Dzisiaj żadna prawica nie wygra wyborów bez lewicowych populizmów.

Co widać po KORWIN'ie.

Pisałem, że PiS się przygotował, dlatego wygrał wybory.

Teraz ma moje poparcie w działaniu. I niech tnie.

Prawi Polacy nie mają się czego obawiać, a gospodarka nie upadnie,

bo już klęczy i podpiera się na łokciach.

Reszta to krwiożercza propaganda.

Ewa Kopacz zapowiedziała, że PO będzie konstruktywną opozycją,

ale wiemy dobrze, że od objęcia rządów PiS, lewacka PO zaczęła totalną

wojnę informacyjną, która będzie dyskredytowała PiS na każdym kroku.

Teraz przez wielkie dziury z Polski wyciekają ogromne ilości pieniędzy,

jak z zepsutego silnika olej.

I lewicowi z natury kapitaliści z ochotą pozwolą na to by ich pieniądze, z ich inwestycji już nie wyciekały. Pstryknięciem palcem Prezia sami, z własnej woli transfery zastopują i owe ogromne ilości pieniędzy przeznaczą np. na te 500 zł na dziecko.

Orban - idol niektórych "prawicowców" już to przetrenował. Właśnie zmuszony był wszystko cichcem odszczekać bo zamiast zatrzymania wypływu owych mitycznych pieniędzy miał zmniejszenie tych które ci wredni burżuje byli łaskawi, jako ochłap naturalnie, na Węgrzech jeszcze oficjalnie płacić. A co miało wypłynąć i tak wypłynęło. Tempo wzrostu spada, akcja kredytowa 35% w dół, zadłużenie państwa rośnie dużo szybciej niż przedtem, bezrobocie rośnie - jest cacy.

Skąd bierzesz te informacje ? Od Cejrowskiego ?Polska nie była uzależniona od exportu i dlatego min. kryzys łagodnie się z nią obszedł.

Zadam Ci to samo pytanie.

Dla mnie Rząd PO jest tak skompromitowany, że jest niewiarygodny.

I nie biorę za pewnik żadnych informacji, które podaje.

To, że tłumaczą się eksportem, nie zwalnia ich z odpowiedzialności za gigantyczny dług publiczny.

Dla "znafcuf" gospodarki proponuje taki "chłyt marketindody".

Od teraz każdą wypowiedź broniąca Rządów PO proponuję

poprzedzać krótkim pomysłem na spłacanie polskiego długu.

Czyli:

1. Dług spłacimy w części poprzez ........................................

2. To wytłumacz mi teraz .......................................................

Lewica dba o mniejszości i ludzi pracy.

Prawica o Naród i jego tożsamość.

U nas mniejszości to z połowa społeczeństwa a ta druga to rentierzy, którzy nie muszą już pracować... O tożsamość to Ty się nie martw, damy sobie radę i bez farbowanej prawicy w postaci PiS. A i jeszcze jedno: historycznie to właśnie lewica, nie prawica na niepomiernie większe zasługi w utrzymaniu i krzewieniu polskości. W szkole się nie uważało?

Prawi Polacy

Rozumiem, że chodzi o tych którzy głosowali na PiS, bo reszta to kosmopolityczne lewactwo?

lewacka PO zaczęła totalną

wojnę informacyjną, która będzie dyskredytowała PiS na każdym kroku.

Przez ostatnich 8 lat PIS niczym innym się nie zajmował jak kochaniem i dopieszczaniem koalicji PO-PSL. Pociesz się, że PO już się od PiS tej "miłości" nauczyło i będzie to robić jeszcze lepiej i skuteczniej.

I lewicowi z natury kapitaliści z ochotą pozwolą na to by ich pieniądze, z ich inwestycji już nie wyciekały. Pstryknięciem palcem Prezia sami, z własnej woli transfery zastopują i owe ogromne ilości pieniędzy przeznaczą np. na te 500 zł na dziecko.

Orban - idol niektórych "prawicowców" już to przetrenował. Właśnie zmuszony był wszystko cichcem odszczekać bo zamiast zatrzymania wypływu owych mitycznych pieniędzy miał zmniejszenie tych które ci wredni burżuje byli łaskawi, jako chłap naturalnie, na Węgrzech jeszcze oficjalnie płacić. A co miało wypłynąć i tak wypłynęło. Tempo wzrostu spada, akcja kredytowa 35% w dół, zadłużenie państwa rośnie dużo szybciej niż przedtem, bezrobocie rośnie - jest cacy.

To są kapitalistyczne mantry.

Niczego nie da się zrobić jednym cięciem.

Orban rozpoczął proces, którym można w długim okresie sterować.

Przypomnę tylko, że kiedyś na podobny proces pozwolono Balcerowiczowi.

Zapaść była o rzędy wielkości większa i jakoś przeżyliśmy, więc obecne korekty też przeżyjemy.

Polityka wyznacza kierunki, dostosowuje prawo, tworzy klimat w gospodarce i w społeczeństwie.

Właśnie do tej pory te aspekty powodowały, że cieszyli się lichwiarze i złodzieje, a zwykły Polak

chce wyjechać za granicę.

W szkole się nie uważało?

Moja pani od historii powiedziała nam, że oficjalne podręczniki są sfałszowane i opowiadała nam historię prawdziwą.

Nie wiem, czy uczyliśmy się tej samej historii.

Więc to tak jak z tym myśleniem. Mimo iż poświęciliśmy tyle samo czasu, nasza wiedza o historii zapewne jest rozbieżna.

Rozumiem, że chodzi o tych którzy głosowali na PiS, bo reszta to kosmopolityczne lewactwo?

Nie, celowo przekręcasz. Przeczytaj jeszcze raz.

Przez ostatnich 8 lat PIS niczym innym się nie zajmował jak kochaniem i dopieszczaniem koalicji PO-PSL. Pociesz się, że PO już się od PiS tej "miłości" nauczyło i będzie to robić jeszcze lepiej i skuteczniej.

PO cały czas jest lepsze od PiS, bo jest bardziej bezwzględne.

Tu idzie o bardzo duże interesy.

Polska i Polacy to dla niektórych żaden interes.

Dla "znafcuf" gospodarki proponuje taki "chłyt marketindody".

Od teraz każdą wypowiedź broniąca Rządów PO proponuję

poprzedzać krótkim pomysłem na spłacanie polskiego długu.

Lepiej się zacznij zajmować zagadnieniem na ile dodatkowych eciepecie będzie musiał zadłużyć nas PiS (w postaci zwiększenia deficytu) by spełnić te swoje populistyczne obietnice albo zacznij już zawczasu wymyślać jak by w miarę składnie uzasadnić ich niespełnienie.

Podniesienie podatków, restrykcyjne przepisy, jawne podporządkowane polityce sądownictwo, jawna kontestacja wolnego rynku, nieprzychylny klimat dla kapitału zewnętrznego (a rodzimego mało) to są zachęty do rozwijania krajowej przedsiębiorczości?

I to ma niby powstrzymać ludzi przed wyjazdem?

Nie widzisz, czy propaganda PiS już spowodował u Ciebie zanik zdolności trzeźwego osądu rzeczywistości?

Lepiej się zacznij zajmować zagadnieniem na ile dodatkowych eciepecie będzie musiał zadłużyć nas PiS (w postaci zwiększenia deficytu) by spełnić te swoje populistyczne obietnice albo zacznij już zawczasu wymyślać jak by w miarę składnie uzasadnić ich niespełnienie.

Skoro jesteś leniem i nie czytasz mnie uważnie, ostatni raz piszę, że mnie to nie martwi.

Ja chcę zmiany prawa, konstytucji oraz klimatu społecznego i gospodarczego.

A jeśli to zostanie przeprowadzone, to nawet jeśli chwilowo zwiększy się dług,

to nie ma to już żadnego znaczenia przy tej gigantycznej kwocie która jest.

Jeśli będzie nowy klimat, ludzie stworzą nową rzeczywistość, a ta z czasem

wszystkim wyjdzie na dobre, a przynajmniej tym co chcą normalnego i godnego

życia, opartego na wartościach, a nie źle pojętej wolności "róbta co chceta" i POzorach.

KONIEC

Ludzie mają w dupie wartości i tworzenie nowej rzeczywistości. Wartościami się nie najedzą i nowej rzeczywistości wcale nie pragną. Ta która jest im odpowiada i z własnej inicjatywy nie zrobią nic by ją zmieniać. Ludzie chcą mieć tylko coraz więcej rzeczy i święty spokój by się nowymi zabawkami cieszyć. Są miejsca na świecie gdzie wartości są na pierwszym miejscu, właśnie z jednego z takich miejsc tabuny ludzi przemieszczają do miejsc, gdzie ważniejsze jest mieć niż być.

Żadna partia nie zadekretuje by ludzie żyli normalnie uczciwie i godnie. Jak się takiej postawy nie wyniesie z domu rodzinnego to jej nie będzie.

Chcesz sobie wierzyć w te propagandowe banialuki - wierz sobie, Twoja strata.

Ideologia Prawicy ma decydujące znaczenie, ale lata prania mózgów sprowadziły ją w umysłach "nowoczesnych" Polaków do tezy Żakowskiego, że "patriotyzm to zaściankowość i niebezpieczny nacjonalizm".

W takim razie "nowoczesnymi" Polakami są politycy PiS.

Od dawna słucham ich wypowiedzi próbując wyłuskać jakąś myśl która byłaby czymś więcej, niż przejawem nacjonalistycznego lub zaściankowego myślenia i niestety jest problem.

Czy to Pani minister od oświaty, czy minister spraw zagranicznych, tony ideologii i ledwie jakieś ślady racjonalnej myśli.

I tak od dawna niestety. Kilka razy słuchałem dyskusji politycznych w telewizji niemieckiej, czy francuskiej (kanał anglojęzyczny) i byłem pod wrażeniem rzeczowości i skupianiu się na argumentach. Tam rzeczywiście dyskutowało się o poglądach, koncepcjach i ideach, a nie przerzucało się głupimi hasełkami. Nie wiem, może miałem wyjątkowe szczęście, a raczej pecha, bo przełączenie z powrotem na naszą telewizje powodowało głęboki niesmak i nastrój depresji.

Jestem Europejczykiem.

Ba, właśnie ten do sławetnych ekranów autostradowych w szczerym polu wrócił na stołek...

Nie pisałem o drobnych cwaniaczkach, tylko zorganizowaniu władzy całego Państwa. O koteriach zawodowo partyjnych - prawniczych rodzinkach z awansu społecznego ciagnących swoją historie rodzinno-zawodową od czasów kursów dla stalinowskich sędziów bez matury. Obwarowanych systemem prawnym gwarantującym im nepotyczne kariery w tej branży.

Kilka razy słuchałem dyskusji politycznych w telewizji niemieckiej, czy francuskiej (kanał anglojęzyczny)

A gdzie to oglądałeś?

Bo, zasadniczo, w telewizjach zachodnich polityki jest duuuużo mniej niż w naszych. A, jak wiadomo, ilość zazwyczaj nie przechodzi w jakość. I trudno aby było inaczej, jeżeli u nas gwiazdami programów publicystycznych są, z jednej strony, politycy którzy jedynie jątrzą (z różnych partii), a z drugiej dziennikarze, którzy robią to samo.

Kuzyn murzyna

• Moderatorzy

Orban - idol niektórych "prawicowców" już to przetrenował. Właśnie zmuszony był wszystko cichcem odszczekać bo zamiast zatrzymania wypływu owych mitycznych pieniędzy miał zmniejszenie tych które ci wredni burżuje byli łaskawi, jako ochłap naturalnie, na Węgrzech jeszcze oficjalnie płacić. A co miało wypłynąć i tak wypłynęło. Tempo wzrostu spada, akcja kredytowa 35% w dół, zadłużenie państwa rośnie dużo szybciej niż przedtem, bezrobocie rośnie - jest cacy.

Ale wiele firm ma duże możliwości takiego zarządzania finansami by nie wykazywać zysków,

czy to rebranding, czy to szkolenia, opłaty za know-how do centrali czy zakup działek.

Unikają płacenia podatków wręcz na chama to trzeba im wlepić obrotowy.

Uważam, że jest to słuszne , a jak Biedronce czy innemu bankowi nie pasuje to niech zwija interes z PL.

A co do wzrostów i spadków to żonglowanie % to dziś podstawa, ale nie ma związku z dobrobytem ludzi i wpływami do budżetu.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.