Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z kolei uważam sytuację w której werdykty TK są ostateczne, niepodważalne i nie ma od nich żadnej procedury odwoławczej - za szkodliwą i patologiczną. Skoro Zgromadzenie Narodowe (czyli sejm i senat obradujące razem) może przewidzianą w prawie większością głosów zmienić konstytucję - to taką samą większością powinien móc uchylić werdykt TK. To prostsze niż zmiana konstytucji.

Zwłaszcza, że TK niejednokrotnie się w przeszłości kompromitował i błaźnił swoimi werdyktami ferowanymi na polityczny, bądź ideologiczny obstalunek.

Brak kontroli lub samokontrola TK to już patologia.

Codzienna dawka bóldupienia lemingozy czyni mnie naprawdę szczęśliwym człowiekiem! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dzisiaj po 19-tej Schetyna pożalił się w TVN-ie, że PeŁOj pójdzie ze skargą na PiS do PEU i kilku jeszcze instytucji UE oraz ONZ.

Prawdopodobnie 13 grudnia nie będzie "telera..." tfu "wstajesz i wiesz", będzie za to lądowanie niebieskich hełmów

na Nowogrodzkiej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

powaznie kuzniar nie jest zorientowany w temacie??

dla ulatwienia

Ukryta Zawartość

Teraz już jest. Czy nie zdawał sobie sprawy jak jest postrzegany?

Miała być fala powrotów po odzyskaniu przez Polskę niepodległości.

Po ostatniej podwyżce akcyzy sprzedaż spadła. To będzie po 400 albo po 300 ;-). Jak nie patrzył to i tak Grecja na horyzoncie. Totalna amatorszczyzna.

Ukryta Zawartość

Z tym TK nie przeprowadzą reform,które obiecali Polakom.

Jakich reform? Sądzisz, że TK zakwestionuje te 500 zł, obniżenie wieku emerytalnego, kwoty wolnej od podatku, 7 latki w szkołach, zniesienie gimnazjów czy co tam jeszcze Szydło naobiecywała? W jakim składzie by nie był.

Nie o to tu chodzi. Chodzi o przywrócenie bezpośredniej władzy politycznej nad wymiarem sprawiedliwości. Bo tak się rządzi łatwiej. O zniszczenie z mozołem przez 25 lat lepiej, lub gorzej (częściej gorzej) budowanego na wzór dojrzałych demokracji 3 podziału władzy. Systemu który się tam sprawdza ale wymaga od polityków biegłości i umiejętności i skutecznie zapobiega władzy autorytarnej czy dyktatorskiej. Kaczorowi nie od wczoraj marzy się samodzierżawie i uznał, że teraz albo nigdy. I nawet jestem skłonny przyznać choć część racji niektórym, którzy twierdzą, że nasze społeczeństwo nie dorosło jeszcze do demokracji na wzór zachodni i skuteczniejsza i per saldo lepsza dla niego będzie władza nawet dyktatorska. Pytanie czy Kaczor na takiego dyktatora się nadaje? Nikt nie zna poza frazesami i populistycznymi hasełkami jego prawdziwych poglądów ani społecznych ani gospodarczych. Wiadomo tylko, że kocha władzę i temu podporządkował wszystko. I na tej tylko podstawie ma się mu oddać tą władzę nad blisko 40 mln narodem?

Gdyby choć wiedzieć czy on to prawica czy lewica? Prawdziwy klerykał czy tylko na pokaz? Czy on izolacjonista czy wręcz przeciwnie, czy bardziej za wschodem czy zachodem? Nie wiadomo nic...

Nie wiadomo też, czy Kaczor ma aż tak silną pozycję w samym PiS by jego partyjni koledzy pozwolili mu na wejście w rolę tego dyktatora. Za socjalizmu gensek wydawało się ma pozycję monarchy absolutnego. Ale nawet i genseka można odwołać, czego dowiódł przykład Gomułki.

a z kolei uważam sytuację w której werdykty TK są ostateczne, niepodważalne i nie ma od nich żadnej procedury odwoławczej - za szkodliwą i patologiczną.

To kwestia umowna. Można tak, można inaczej. Można sędziów KT na wzór amerykański powoływać dożywotnio. Można zapisać, że orzeczenia KT są ostateczne, lub nie. Tak było u nas do bodaj 2000 roku. Sejm mógł 2/3 odrzucić orzeczenie TK. Można wreszcie całkowicie znieść TK czy jego jakiś odpowiednik. Obecna pozycja TK to jakiś kompromis zapisany w konstytucji. Żadna konstytucja nie jest wieczna i każdą można zmienić. Ale skoro ktoś uważa, że obecna pozycja TK jest np. zbyt mocna, polityczna, etc. to musi ją najpierw zmienić. I tyle.

Prawdopodobnie 13 grudnia nie będzie "telera..." tfu "wstajesz i wiesz", będzie za to lądowanie niebieskich hełmów

na Nowogrodzkiej.

Spoko, spoko, będzie. Schetyna nie taki głupi by nie dać się im skompromitować na własną rękę. Wystarczy tylko za mocno nie przeszkadzać.

Jakich reform? Sądzisz, że TK zakwestionuje te 500 zł, obniżenie wieku emerytalnego, kwoty wolnej od podatku, 7 latki w szkołach, zniesienie gimnazjów czy co tam jeszcze Szydło naobiecywała? W jakim składzie by nie był.

To tylko jak mniemam flagowe obietnice a te ważniejsze dla państwa dopiero będą ale są już zapowiadane przez Morawieckiego.

Właśnie tego PiCmani się obawiają i słusznie.Jeśli TK jak twierdzisz nie jest temu polityczny,to o co ten kwik?

Ale skoro ktoś uważa, że obecna pozycja TK jest np. zbyt mocna, polityczna, etc. to musi ją najpierw zmienić. I tyle.

No to właśnie próbują zrobić przy jazgocie Peowej.Argumenty na zmianę wymieniłem wyżej.

Spoko, spoko, będzie

Sralis mazgalis rewerencys dupcys już jest 15%POparcia dla peło w ostatnim sondażu a Agent 007 Petru,Petrusewicz won Kłamaline ma jus 16% przy PiCmanach 42% łOJ SPOKO NIE BENDZIE.

Nie taki ale ostatnio coraz głupszy.

Oni nie pojęli jeszcze,że już po nich.Długo będą dochodzić?

Teraz to działa tak,że czym większy będzie jazgot i wrzask ze strony Popapranych tym więcej będą tracić.Część przejdzie do Pietru a część do PiSmanów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5%POparcia dla peło w ostatnim sondażu a Agent 007 Petru,Petrusewicz won Kłamaline ma jus 16%

Znaczy, że niedługo pełownicy będą zmieniać swetry na swetru.

Właśnie tego PiCmani się obawiają i słusznie.

Czego się obawiają? Zmian podatkowych? Preferencji (teoretycznych) dla polskiego kapitału, itp. Czego się mają obawiać w sytuacji, gdy podczas swoich ostatnich rządów w tej dziedzinie PiS nie zrobił dokładnie nic. I teraz też nic nie zrobi bo o tym nie ma zielonego pojęcia. Więcej; wygłodniały od zawsze fruktów płynących z rządzenia nie zrobi nic by się tych fruktów pozbawić. Lobbyście (by to tak eufemistycznie nazwać) jest absolutnie obojętne kogo lobbuje. Ważne by jego działania odniosły skutek.

No to właśnie próbują zrobić przy jazgocie Peowej.Argumenty na zmianę wymieniłem wyżej.

Na zmianę konstytucji nie ma w tej i dającej się przewidzieć przyszłości szans. I dlatego próbują to zrobić inaczej. Ale inaczej się nie da.

Nie da się to w tym kraju założyć spodni przez głowę.

Ale inaczej się nie da.

Czego się obawiają? Zmian podatkowych? Preferencji (teoretycznych) dla polskiego kapitału, itp.

Trzeba było posłuchać wywiadu z Morawieckim a nie klepać,że nic nie zrobią zanim zaczęli cokolwiek robić.

Na zmianę konstytucji nie ma w tej i dającej się przewidzieć przyszłości szans.

Niby dlaczego?

Brakuje coś około 35 szabel w sejmie.

Sralis mazgalis rewerencys dupcys już jest 15%POparcia dla peło w ostatnim sondażu a Agent 007 Petru,Petrusewicz won Kłamaline ma jus 16% przy PiCmanach 42% łOJ SPOKO NIE BENDZIE.

Teleranek będzie, teleranek, nie lądowanie niebieskich hełmów na Nowogrodzkiej...

Nie taki ale ostatnio coraz głupszy.

Nie doceniasz Grzesia. To twardy zawodnik i równie niezatapialny jak prezio.

Nie doceniasz Grzesia

Mam to za sobą...kiedyś przeceniłem.

niezatapialny

Raczej przemoczony i dryfujący, a dziur coraz więcej.

Tylko tak dalej a Polska będzie naprawdę fajnym krajem niedługo! :)

YESSSSSSSSSS!!!

12316653_904288072942096_41997603707949347_n.jpg?oh=286cfa4a49ee540ffaaa34818edfe992&oe=56F4B8B7

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Raczej przemoczony i dryfujący, a dziur coraz więcej.

Pozory, pozory. On z takiego materiału który zawsze ma dodatnią pływalność. Szanse na powrót drugiej i jedynej oprócz Grzesiowych pary cohones w tym towarzystwie na dziś żadne, chyba, że jedyne po drugiej stronie cohones wywiną coś zupełnie niewyobrażalnego lub znajdą się 2 m pod ziemią. Wprawdzie obok objawiły się na razie maleńkie cohoniątka ale Grzesiu nie z takimi dawał sobie radę.

YESSSSSSSSSS!!!

Aleś Ty naiwny, by nie nazwać tego po imieniu...

Nie można wycofać czegoś czego nie było i prędzej PiS w urzędach zrezygnuje z prenumeraty Gościa Niedzielnego czy Nowego Dziennika niż czołowego dziennika opozycyjnego. Bo pierwsze do czego sięga polityk każdego dnia to właśnie prasa opozycyjna. Znasz się na robieniu polityki jak świnia na gwiazdach...

Nie można wycofać czegoś czego nie było

Jak nie było jak było.

Reklamy pewnych instytucji państwowych, czy chociażby płatne info o przetargach państwowych.

Aleś Ty naiwny, by nie nazwać tego po imieniu...

Nie można wycofać czegoś czego nie było i prędzej PiS w urzędach zrezygnuje z prenumeraty Gościa Niedzielnego czy Nowego Dziennika niż czołowego dziennika opozycyjnego. Bo pierwsze do czego sięga polityk każdego dnia to właśnie prasa opozycyjna. Znasz się na robieniu polityki jak świnia na gwiazdach...

Co oni tam czytają to ich sprawa, ważne że Szechter nie dostanie już ZŁAMANEGO GROSZA z podatków Polaków!

I niedługo Gazetka bez Napletka bez rządowego wspomagania pójdzie na dno! Na samo dno!!! :) Już notują straty i zamykają oddziały lokalne.

Aż serce rośnie! :)

Jaroslaw_Kaczynski_wie_1728812.jpg

Tak od razu? Nawet bez kawusi?

TVN tak ma.

Bez kawusi ale po sztyfcie w żyły co by im się nie pomerdało.

Zostawmy to, przeca to prywatna maglownica...hamerykanska...a ci już powoli tracą cierpliwość.

Wszystko trzyma się tylko na olejnikowychpantoflach.

to prywatna maglownica...hamerykanska...a ci już powoli tracą cierpliwość.

Dokładnie! Wróżę rychły koniec tego ścierwa, które nazywa się tam "dziennikarzami". :)

A jak Jarosław Wszystkich Polaków się wkurzy to im po prostu odbierze koncesję. :)

YESSSSS! :)

Teoretycznie nawet mniej. Bodaj 32. Tylko co z tego? Nie ma nawet pewności, że wszyscy od Kukiza na to pójdą. Kto ma niby dostarczyć tych 32. Pertru i PSL? Może PO? Myślisz, że po tym co PiS teraz wyprawia i jeszcze będzie wyprawiał jest w stanie pozyskać większość konstytucyjną? W życiu.

Trzeba było posłuchać wywiadu z Morawieckim

No właśnie słuchałem. Myślisz, że ten 75% podatek kogoś nastraszy? Prawdziwe konfitury to nie oficjalne dochody.

No, bez kawusi. Bez kawusi ze starbucks'a

Czy ja mam rozumieć, że imputujesz mi tu pijanie tych szczyn? Mnie który ma się za kawusi konesera, ziarno takie, śmakie, młynek taki owaki, tylko kolba bo automat to dla neofitów, mnie który bez DOBREJ kawusi żyć nie potrafi?

Jak imputujesz to wiedz, że nikt, nigdy na tym forum nie zdołał mnie bardziej dotknąć do żywego, urazić, obrazić i spospolitować.

Jak nie było jak było.

Reklamy pewnych instytucji państwowych, czy chociażby płatne info o przetargach państwowych.

Być może. Papierowego wydania wyborczej nie miałem w rękach od dawna, a w elektronicznym to nawet nie wiem czy są takie ogłoszenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.