Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

No, teraz sam widzisz, jak wygląda twoja "wiedza".

Jak znowu będziesz chciał błysnąć, to najpierw sobie przypomnij ten wpis.

Może unikniesz kolejnego obciachu.

jak bedziesz kiedys chcial mnie osmieszyc,to dokladniej przygotuj sie do zadania,a nade wszystko przeczytaj wlasciwy wpis ,tam jest odpowiedz na pytanie ktore mi zadales,zadales jak slepiec,jak ktos,kto nie przeczytal tego co jest przyczyna tego pytania.

odsylam Cie do punktu wyjscia.

w zyciu tez jestes taka pier**la?

jak bedziesz kiedys chcial mnie osmieszyc,to dokladniej przygotuj sie do zadania...

Wcale nie miałem takiego zamiaru. Chciałem wiedzieć, jak wg Ciebie, wg Twojej przepowiedni, ten kataklizm dotknie "wszystkich" jak napisałeś.

Co do ośmieszania... Tomek, ja wiem, nikt lepiej niż Ty tego nie zrobi.

Wcale nie miałem takiego zamiaru. Chciałem wiedzieć, jak wg Ciebie, wg Twojej przepowiedni, ten kataklizm dotknie "wszystkich" jak napisałeś.

Co do ośmieszania... Tomek, ja wiem, nikt lepiej niż Ty tego nie zrobi.

akurat opinia niektorych z tego PO forum jest dla mnie,,,,jak pochlebstwo,,,wiec dawaj,,,

a co do Ciebie i czytania ze zrozumieniem,,,miales fatalnych nauczycieli,,,niedouczony jestes,,,tak jak wiekszosc sympatykow PO.

akurat opinia niektorych z tego PO forum jest dla mnie,,,,jak pochlebstwo,,,wiec dawaj,,,

a co do Ciebie i czytania ze zrozumieniem,,,miales fatalnych nauczycieli,,,niedouczony jestes,,,tak jak wiekszosc sympatykow PO.

A zatem nie wiesz w jaki sposób "wszyscy" zostaną "dotknięci"?

nie moj problem,moze Twoj.

lubisz sobie przed snem tak popitolic?nie masz z kim w domu np?

Warto pomyśleć zanim się coś napisze lub powie. Pewnie dla Ciebie to trudne. Ale poćwicz, zanim ogłosisz kolejną katastrofę, która dotknie wszystkich. Trening czyni mistrzem miszczu.

Warto pomyśleć zanim się coś napisze lub powie. Pewnie dla Ciebie to trudne. Ale poćwicz, zanim ogłosisz kolejną katastrofę, która dotknie wszystkich. Trening czyni mistrzem miszczu.

no tak,ja rozumiem dlaczego tu pisujesz...ale dla takiego "gatunku"nie mam ani szacunku,ani wspolczucia,ani litosci.

nie napisze doslownie bo cenzura mnie zbanuje.

zaproponowalbym abys "pomyslal",ale sam rozumiesz,jest to dla Ciebie jak przemnozenie w pamieci dwoch 4 cyfrowych liczb,co ja pisze 2 dwucyfrowych.a moze i to zbyt ambitne zadanie,,,

no tak,ja rozumiem dlaczego tu pisujesz...ale dla takiego "gatunku"nie mam ani szacunku,ani wspolczucia,ani litosci.

nie napisze doslownie bo cenzura mnie zbanuje.

zaproponowalbym abys "pomyslal",ale sam rozumiesz,jest to dla Ciebie jak przemnozenie w pamieci dwoch 4 cyfrowych liczb,co ja pisze 2 dwucyfrowych.a moze i to zbyt ambitne zadanie,,,

A jak to się ma do twoich apokaliptycznych wizji bankowo-podatkowych?

mlb

<Bardzo wygodne: napluć komuś w twarz, otrzymać rozgrzeszenie i zabawę z czystym kontem można zaczynać od nowa. Tutaj tak to niestety nie działa. >

Jeżeli nie możesz uczciwie, to przynajmniej bądź miłosierny.

robienie wody z mózgu to domena Tuska jak stwierdził że reformą OFE zaoszczędził 190mld zł(do 2020r).a niby jak można zapytać- to jest kasa którą trzeba będzie oddać przyszłym emerytom więc rząd nie zaoszczędził lecz odwlekł w czasie ową płatność był to tylko fiskalny zabieg z korzyścią polityczną.no chyba że za 10- 20 lat kolejna ekipa kiedy o Tusku już ślad polityczny zniknie wyprze się owej płatności.

Z tego co zrozumiałem - oszczędności polegają na pominięciu darmozjadów z OFE.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

To ci którzy przerzucają składki na zlecenia zakupu obligacji SP (wymuszane przez obowiązującą ustawę o OFE). Wysiłek żaden, a prowizja leci do kieszeni OFE.

W tej całej reformie właśnie chodzi o usunięcie bezsensownie traconych pieniędzy w procesie składka -> OFE -> Skarb Państwa (obligacje).

W rezultacie reformy de facto więcej pieniędzy będzie inwestowane w akcje i fundusze, a te pieniądze które trafiały do SP poprzez obligacje - zasilą ZUS. Moim zdaniem całkiem niegłupio to wymyślili, stabilizując emerytury i zmniejszając pieniądze tracone na prowizjach w OFE.

Mocno protestują środowiska które z tych łatwych pieniędzy nieźle żyją, nieznajomość tego procesu wykorzystują też populiści do wzniecania politycznych awanturek - ale myślę że każdy kto potrafi liczyć - powinien przyznać że reforma jest korzystna.

Właściwie lepiej powinien to wytłumaczyć kolega tomek7776, który przed chwilą deklarował tak doskonałą znajomość zagadnień ekonomicznych.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb

<ale myślę że każdy kto potrafi liczyć - powinien przyznać że reforma jest korzystna.>

Od kiedy to reformę reformy nazywa się reformą a nie demontażem?

jaro747

<Nie ma tu jakiegoś akwizytora OFE? Może by coś napisał o swoich zarobkach? Ile to od łebka płacili? jak robiło się przekręty?

To Tusk wyznacza wam kolejnego wroga?

Nie jestem pewny, ale podejrzewam, że miałeś prawo wyboru i jako tak świadomy obywatel nie dałeś się nabrać i pozostawiłeś część ruchomą swojej składki w ZUSie. Więc może dałbyś nam zdecydować, co dla nas dobre.

Natomiast nie ma co ukrywać, że koszty obsługi systemu są za duże i tutaj Tusk mógł błysnąć ale jemu wyraźnie nie o to chodziło.

jaro747

<Nie ma tu jakiegoś akwizytora OFE? Może by coś napisał o swoich zarobkach? Ile to od łebka płacili? jak robiło się przekręty?

To Tusk wyznacza wam kolejnego wroga?

Jeszcze nie zdążyłem zabrać w tej sprawie głosu a ty już wiesz co myślę i kto za tym stoi. Widzę, że PiSSmanów cechuje chorobliwa podejrzliwość i przekonanie, ze wszystko jest zdalnie sterowane.

To co, jest z nami jakiś akwizytor?

Jestem Europejczykiem.

Od kiedy to reformę reformy nazywa się reformą a nie demontażem?

Całość nie jest demontowana - zmienia się częściowo sposób alokacji składki.

Swoją drogą też jestem ciekawy dlaczego Tusk nie wytłumaczył tego prostym rachunkiem.

Panowie może coś sprostuje owe 190 mld które Tusk nazywa oszczędnościami to są składki (nasze)które trafią do wora ZUS.obiecuje że w jakiejś formie ktoś nam je kiedyś(kolejny rząd )odda.zadziabisty cud i oszczędność.

Nie do końca. Policz sobie za jakie kwoty są kupowane obligacje. Policz sobie jaka jest prowizja OFE za obrót tymi pieniędzmi. W końcu dodaj do tego koszt wykupu obligacji (plus gwarantowana "premia", czyli sztuczne pompowanie długu publicznego).

W ZUSie pieniądze nie wpadają do worka (jak to było kiedyś), wpadają na indywidualne konta.

mlb <- nie masz racji. W OFE, pomimo wielu ich wad, np. absurdalnie wysokie prowizje, zwlaszcza na poczatku (przekret, za ktory ktos powinien pojsc siedziec), pieniadze byly gromadzone na indywidualnych rachunkach, ktore odzwierciedlaly aktulana wartosc intrumentow rynku kapitalowego (glownie obligacje Skarbu Panstwa, ale tez akcje GPW). Czyli OFE de facto, bylo posiadaczem obligacji. Dzialalo to mniej wiecej podobnie do funduszy inwestycyjnych. ZUS dziala na innej zasadzie. Co z tego, ze rachunki sa prowadzone na indywidualnych kontach. Na te konta nie ida pieniadze, a "wirtualne" zapisy, bowiem pieniadze sa wydawane na biezaco w celu oplacenia zoibowiazan wobec obecnych emerytow i rencistow. Na kontach masz tylko zapisy, ktore moga ewentualnie odzwierciedlic proporcje, w jakich w przyszlosci beda wyplacane PRZYSZLE srodki (ich jeszcze nie ma - beda musieli je zaplacic przyszli podatnicy) przyszlym emerytom. Na tym polega Bismarckowski system emerytalny - dziala on dobrze przy odpowiedniej wymianie pokoleniowej, a problemy pojawiaja sie przy starzejacych sie spoleczestwach - wiecej mlodych musi pracowac na emeryta. Panstwo i tak sie zadluza wystawiajac obligacje, ale inny jest tutaj sposob ksiegowania. Przesuwajac pieniadze z OFE do ZUS budzet nie musi pokrywac deficytu (pomimo ze niby itu i tu jest dlug czyli obligacje).

racze niesmialo zauwazyc ,ze OFE to pomysl ekipy tuska sprzed lat.to oni sa tworcami tego "pasztetu".ktory sami teraz krytykuja.

W czasach kiedy to powstało - giełdę mieliśmy dużo bardziej niestabilną i inwestycja w obligacje była praktycznie jedynym gwarantem podtrzymania wartości kapitału, kosztem długu publicznego. Czasy trochę się zmieniły.

jaro747

<Jeszcze nie zdążyłem zabrać w tej sprawie głosu a ty już wiesz co myślę>

Wręcz przeciwnie. Ty już sam nie wiesz, co o tym mysleć.

I dlatego tak "zaufałeś" Tuskowi. Pogratulować experta.

W czasach kiedy to powstało - giełdę mieliśmy dużo bardziej niestabilną i inwestycja w obligacje była praktycznie jedynym gwarantem podtrzymania wartości kapitału, kosztem długu publicznego. Czasy trochę się zmieniły.

no i jak sie teraz zachowa gielda?czy rozumiesz chodz troche zasady dzialania gospodarki ???

Nie ma czegos takiego, jak "niestabilnosc" giledy. Jest gra popytu i podazy i emocje, ktore ja formuja. Co powiesz o zjezdzie WIG20 z 3900 na 1300 miedzy pazdziernikiem 2007 a lutym 2009? Stabilna gielda jakos sie nie obronila przed kryzysem.

Morven, co z tego że OFE były właścicielem obligacji? Tylko tyle że pobierały prowizję za obrót. W przypadku niewypłacalności państwa, pieniądz w obligacji jest równie wirtualny i bezwartościowy jak pieniądz w ZUSie, a dodatkowo narastający dług publiczny coraz bardziej przybliżał nas do tej niebezpiecznej granicy.

Co robiły OFE w momencie wygasania obligacji? Inwestowały zysk w akcje? Guzik prawda, były zmuszone ponownie je zainwestować w obligacje, pobierając kolejne prowizje - a skarb państwa był zmuszony na wypłacenie premii, po czym te pieniądze dostawał z powrotem. Błędne koło, w którym skarb państwa finansował zysk OFE, a tylko w małej części ten zysk trafiał do posiadaczy rachunków w OFE.

Nie ma czegos takiego, jak "niestabilnosc" giledy. Jest gra popytu i podazy i emocje, ktore ja formuja. Co powiesz o zjezdzie WIG20 z 3900 na 1300 miedzy pazdziernikiem 2007 a lutym 2009? Stabilna gielda jakos sie nie obronila przed kryzysem.

to byla reakcja na rzad POdatkowych rozbojnikow,gielda zareagowala prawidlowo,jaki rzad taka reakcja,i wszystko sie sprawdzilo.

mlb

<Błędne koło, w którym skarb państwa finansował zysk OFE, a tylko w małej części ten zysk trafiał do posiadaczy rachunków w OFE. >

Małej? Czyli jakiej?

Czysta tuskowa demagogia.

Zjazd był i to spory, też na nim trochę straciłem. Jeśli choć trochę orientujesz się w ekonomii, to wiesz że długofalowe efekty decyzji podejmowanych przez rząd zawsze pojawiają się w gospodarce z opóźnieniem, a i też giełdy są bardzo dobrym barometrem nadchodzącego kryzysu lub czasów prosperity.

Tym razem zjazd to głównie efekt zaniechania reform w czasach prosperity połączona z ogólnoświatowym trendem spadkowym. Nie muszę chyba przypominać kto wtedy usiłował rządzić i nie wykorzystał okazji na przeprowadzenie reform. Nie muszę też chyba przypominać kiedy giełda zaczęła się podnosić, o dziwo, wbrew światowym trendom. Sama z siebie, a rząd tylko siedział i czekał z założonymi rękami? Czy raczej miał tyle roboty że nie przykładał uwagi do PR-u i demagogii by podtrzymywać sondaże?

no i jak sie teraz zachowa gielda?czy rozumiesz chodz troche zasady dzialania gospodarki ???

A niby jak się ma zachować? Część składki inwestowana w akcje ma być stopniowo zwiększana - rzeczywiście prawdziwa tragedia dla giełdy, "ekspercie".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.