Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

W kwestii kiboli.

Alnilam napisał, że włodarze PO "zalecali" się kiedyś do kibiców. Nie musieli tego robić! W roku Pańskim 2005, przed wyborami parlamentarnymi i prezydenckimi, kibolska Polska w swym stadionowym przekazie była za PO, wściekle obawiając się rządów PiS-u. Na jesiennym meczu Lecha Poznań tuż przed dniem wyborów, cały kocioł kibiców Kolejorza prowadził wtedy doping słowami: "Ch.j w d... temu, kto odda głos Kaczyńskiemu" oraz "Głosuj na Tuska"...

Minęło prawie 6 lat i sytuacja się odwróciła. Chociaż nie do końca. Kibole są mocno zjednoczeni w postawie antyTuskowej, nie widać jednak żadnych masowych oznak poparcia dla którejś z partii opozycyjnej (co najwyżej jest podział na media wrogie i przychylne, ale bez odniesień propartyjnych).

Ale te niecałe 6 lat, oprócz zbierania doświadczeń, to też cała epoka w szybko przemijającym życiu kibolskim. Przyjmując, że średnia wieku ultrasa to jakieś 22 lata, to w 2005 roku większość współczesnych aktywnych kiboli nie miała prawa wyborczego. Tak więc młoda fala ma teoretycznie znacznie mniej powodów do poglądowego kaca, w stosunku do kiboli trochę starszych, ale też w sporej części już "emerytowanych" i nie traktujących już tak śmiertelnie poważnie swojej kibolskiej drogi życiowej.

Inna sprawa, to wpływ ruchu kibolskiego na wyniki wyborów. W 2005 roku poparcie na stadionie niewiele w skali kraju pomogło Donaldowi i PO - wybory prezydenckie i parlamentarne zostały przez nich przegrane. Chociaż w samym Poznaniu, PO i Tusk wygrali zdecydowanie - ale to tradycyjnie rejon im mocno sprzyjający, raczej niezależnie od spraw kibolstwa, aczkolwiek bardzo ciekawe, jak rozłożą się głosy na PO w najbliższych wyborach właśnie w takich bastionach Platformy jak Poznań, czy też Wrocław albo Gdańsk.

Jakaż to typowa hiPOkryzja. Kiedyś mizdrzyli się do kiboli aż mdłość brała- Orliki sraliki, Donald piłkę kopie. A jak kibice pokazali gdzie mają takich wazeliniarzy to pozostał tylko- szczery już- zamordyzm zamykania stadionów.

Donald od lat kopał piłkę, zanim jeszcze zaczął działać w polityce - więc nie rozumiem o co chodzi. Chyba tylko o to żeby sobie ulżyć.

Co do zamykania stadionów to jestem za. Polska pod wieloma względami zbliża się do standardów europejskich, ale to co dzieje się na stadionach ligowych i co sobą reprezentują kibole to nawet nie trzeci świat, to wylęgarnia kryminalistów. Jeśli podczas mistrzostw mają do nas przyjechać normalni kibice z całej Europy i wyjechać stąd żywi, to nie widzę innej metody niż to co Tusk zaczął robić. I tak zabrał się za to późno, kto wie czy nie zbyt późno.

Przypuszczenie, że PIS gra kibolami jest śmieszne.

Poniekąd masz rację, Błaszczak wczoraj mnie autentycznie rozśmieszył.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Donald od lat kopał piłkę, zanim jeszcze zaczął działać w polityce - więc nie rozumiem o co chodzi. Chyba tylko o to żeby sobie ulżyć.

(...) nie widzę innej metody niż to co Tusk zaczął robić. I tak zabrał się za to późno, kto wie czy nie zbyt późno.

Brawo Dońciu, wreszcie będzie w wylęgarniach ZŁA POrzondek! Aż słupki (rtęci) POpenkajo! Brawo, brawo, brawo! Genialne zagranie establishmentu, który bazuje na nic-nie-robieniu, POd publiczkę (grilująco-oczytaną).

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jakie tam nowe. Kaczor & Donald, w jednym żyli domku.

Niezbyt ciekawie natomiast dzieje się na Białorusi: coraz mniej "biało", coraz bardziej "rusi".

Nie bądż za bardzo POstępowy i nie uszczęśliwiaj Białorusinów na siłę. Jak dotychczas to wydaję się, że z Łukaszenki najbardziej niezadowolone są tzw. białoruskie elity - czyli skłócona ze sobą opozycja w liczbie 99 (najwyżej!) ludzi oraz dziennikarze GW I Bielsatu oraz nietórzy działacze polonijni. Tu nie chodzi o Białoruś lecz o osłabianie Rosji.

Co do tego jak traktować wypowiedzi ludzi pokroju Błaszczaka, Hofmana czy Kaczyńskiego można wiele się dowiedzieć po wypowiedziach byłych członków PiS.

Kamiński:

Każdy miesiąc utwierdza mnie w przekonaniu, że odszedłem z PiS i dobrze zrobiłem - mówił europoseł PJN w programie „Gość Wydarzeń”. Dodał też, że czuje jakby odszedł z sekty i teraz może mówić prawdę.

Rozwijając swą myśl M.Kamiński mówił: to była trudna decyzja, bo z PiS-em bardzo wiele mnie wiązało i mam tam w dalszym ciągu wielu ludzi, których szanuję. Natomiast styl przywództwa Jarosława Kaczyńskiego, a zwłaszcza to, że cała grupa ludzi, która ciężko pracowała w kampanii wyborczej dla Jarosława Kaczyńskiego i przedstawiła bardzo klarowną i - moim zdaniem - dobrą dla PiS strategię polityczną, strategię, która mówiła: idźmy do centrum, a nie idźmy na skrajną prawicę. Ta strategia przyniosła 47%. Po tych wyborach nikt z ludzi, którzy w nich ciężko pracowali nie usłyszał od Jarosława Kaczyńskiego "dziękuję". Co było dla mnie szokiem - usłyszeliśmy obelgi, że ta kampania była zła, że była zdrada, że niepotrzebnie się nie mówiło o katastrofie smoleńskiej itd. itd.

- Powiem szczerze: ja ma takie trochę odczucie jakbym odszedł z sekty. Mam dziś odczucie, że mogę mówić i będę mówił prawdę w polityce, że nie będę musiał chodzić na jakieś niepotrzebne kompromisy, na które – i to jest prawda – w PiS niepotrzebne chodziłem - mówił w Polsat News M.Kamiński.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie można jednak zapominać co Kamiński mówił jak w PiSie był. Dlatego warto do wszelkich wypowiedzi polityków podchodzić z dużym dystansem, natomiast do bredni wypowiadanych przez wymienionych przeze mnie na początku panów można przyłożyć filtr choroby umysłowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bankructwo Białorusi to nie tylko białoruski problem, to też nasz problem. Coś jak sąsiedztwo USA i Meksyku.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

broy staczasz się....POwoli

prezes POwoli osiąga zamierzony cel.

Faktem jest że nasz Kolega popadł w PiSowską malignę.

Cały czas zastanawia mnie dlaczego członkowie i zwolennicy partii mającej w nazwie Prawo tak tym prawem pogardzają. Czyżby cała nazwa była jedynie atrapą za którą ukrywa się żądza władzy?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nareszcie w Twoim słowotoku znałazłem coś sensownego: "(...)

ktoś ma w tym interes, że tu jest zacofanie, bo jakby przyszła nowoczesność np z USA,(...)

Po nas to choćby potop.............

(...)

Można to odnieść do perspektywicznej eksploatacji złóż gazu łupkpwego w Polsce przez Amerykanów.

Mój ulubiony komentator polityczny - prof. Bronisław Łagowski - napisał o tym tak: "(...)Eksploatacja złóż gazu łupkowego w Polsce jest kolejnym pomysłem Amerykanów na uchronienie Europy przed ekspansjonizmem energetycznym Rosji.(...)Amerykanie, majac olbrzymie terytorium, mogą sobie pozwolić na zatrucie relatywnie niwielkiego obszaru, dla Polski będzie to niebywała katastrofa ekologiczna.(...)" Od siebie dodam, że gorsza niż Czarnobyl czy Fukuschima. Uzasadnienie - Amerykanie się za to biorą, a oni z tybylcami nie liczą się.

Bankructwo Białorusi to nie tylko białoruski problem, to też nasz problem. Coś jak sąsiedztwo USA i Meksyku.

Aleś Ty głupi! Ani Polska nie jest USA, ani Białoruś Meksykiem! Normalnie POkręciło Cię!

Polityka Radosława Sikorskiego względem Białorusi odnosi sukces, niczego innego, innego wyniku w ogóle nie może przecież być.Same sukcesy.

Życzę samych sukcesów.

Tylko szkoda, że sukcesy w zyski zamienia A. Romaszewska, a nie Polska!

Aleś Ty głupi! Ani Polska nie jest USA, ani Białoruś Meksykiem! Normalnie POkręciło Cię!

dziadek, do najbystrzejszych chyba również nie należysz skoro nie potrafisz tego zrozumieć. Nielegalna emigracja, wzrost przestępczości, spadek wymiany towarowej... mówi Ci to coś?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Biedny ty biedny bo świat oglądasz okiem chłopka-roztropka.

Skoro Łukaszenko tak zdecydowanie szykanuje konkurentów politycznych nie zważając na koszty to widocznie ma powody. Widać już nie jest ukochanym przez naród wodzem i aby utrzymać się przy władzy musi ludzi zastraszyć. Jaszcze kilka lat temu wybory wygrywał w cuglach dzięki propagandzie i kiełbasie wyborczej. Teraz na kiełbasę już go nie stać a propaganda już nie działa na ludzi tak mocno bo problemy gospodarcze są coraz poważniejsze. Teraz wybory musi fałszować a ludzi zastraszać. Przy władzy będzie tak długo jak długo Rosja uważa że to się jej opłaca i może kilka dni dłużej.

Znowu ten Twój idealizm! Może pojedż tam i zapytaj tzw. "prosty lud" czy do szczęścia jest mu potrzebna demoktacja zachodnia (nie nylić proszę z socjalistyczną)!

dziadek, do najbystrzejszych chyba również nie należysz skoro nie potrafisz tego zrozumieć. Nielegalna emigracja, wzrost przestępczości, spadek wymiany towarowej... mówi Ci to coś?

Ty! mlb! Nie bądż taki moderator! Bo Ci wiąchę poślę, je...y ośle! Na forum to ja dla Ciebie jestem "dziadekwłodek"!

Zrozumiałeś obojniaku!

W Polityce jest wywiad ze Staruchem.Prezentuje poglądy niczym członek jakiejś sekty.

Nieśmiej się ze Starucha. Ktoś taki w Polsce może zostać posłem. Gdyby tylo tego chciał!

Przypuszczenie, że PIS gra kibolami jest śmieszne. Nie ma żadnych podstaw, na takie twierdzenie- żadnych działań ze strony PIS, które by nakręcały środowiska kiboli. Kibole po prostu wyrażają swoje zdanie na tą naszą rzeczywistość.

Działania są, i to bardzo konkretne- ale ze strony rządowej. Dlaczego akurat TERAZ, że się tak naiwnie zapytamy. No co nie macie zdania- dlaczego TERAZ? A może to tłumienie spontanicznej ekspresji politycznej? Na pewno nie? Jak cepem- urzędowym zamykaniem stadionów.

Że na transparentach Szechter i Tusk- to nie miało znaczenia? ;-)

No tak widzimy też posłuszną falę zwiększonej wrażliwości na forum, jakżeż kibole stali się nagle bardziej ochydni i be, skąd nagle ta zwiększona wrażliwość, nagłe zainteresowanie problemem? Jak za naciśnięciem guzika.

A przypomnijcie sobie skalę wyborczego poparcia dla PO w zakładach karnych.

Politycy i partie grają każdym! Bo licząsięz tym, że ten "Każdy" może na nbich głosować1

Znowu ten Twój idealizm! Może pojedż tam i zapytaj tzw. "prosty lud" czy do szczęścia jest mu potrzebna demoktacja zachodnia (nie nylić proszę z socjalistyczną)!

Znowu przypadek polemiki z samym sobą, bo na pewno nie ze mną.

Przecież wyraźnie napisałem, ze jeszcze niedawno Łukaszenko wygrywał wybory w cuglach i nie musiał niczego fałszować. Gdy przyszły problemy gospodarcze "prosty lud" zaczął patrzeć na Wodza mniej przychylnym okiem i pojawiły się szwindle wyborcze i prześladowania. U nas też długo wszyscy Gierka kochali (niektórzy do tej pory). W Radomiu to ludzie wyszli na ulice z powodu braku demokracji czy podwyżek cen mięsa?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tzw. POlska POstępowa, anytkibolska, czysta, oczytana i wykształcona, koniecznie grilująca! Oto POlska właśnie!

To jest POlska własnie. I nie tylko w wydaniu PO-wiaków, ale i PiS, i SLD, i PSL.

Faktem jest że nasz Kolega popadł w PiSowską malignę.

Cały czas zastanawia mnie dlaczego członkowie i zwolennicy partii mającej w nazwie Prawo tak tym prawem pogardzają. Czyżby cała nazwa była jedynie atrapą za którą ukrywa się żądza władzy?

mało który z nich cokolwiek bez pomocy prezesa jest w stanie zrozumieć,a prezesa mało kto rozumie :)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Znowu przypadek polemiki z samym sobą, bo na pewno nie ze mną.

Przecież wyraźnie napisałem, ze jeszcze niedawno Łukaszenko wygrywał wybory w cuglach i nie musiał niczego fałszować. Gdy przyszły problemy gospodarcze "prosty lud" zaczął patrzeć na Wodza mniej przychylnym okiem i pojawiły się szwindle wyborcze i prześladowania. U nas też długo wszyscy Gierka kochali (niektórzy do tej pory). W Radomiu to ludzie wyszli na ulice z powodu braku demokracji czy podwyżek cen mięsa?

Może Cię żle zrozumiałem. O "radomskich kiełbasach" wcześniej nie pisałeś, tylko stawiałeś znak równości miedzy Kadafim i Łukaszenką. U nas to tzw. klasa robotnicza sama siebie zniszczyła. To dopiero jest...

Cały czas zastanawia mnie dlaczego członkowie i zwolennicy partii mającej w nazwie Prawo tak tym prawem pogardzają.

A kto tak naprawdę tym prawem w Polsce nie pogardza w ten czy w inny sposób?

A kto tak naprawdę tym prawem w Polsce nie pogardza w ten czy w inny sposób?

Myślę że większość nie ma powodów by pogardzać. Oprócz kiboli i ich trzyliterowych przyjaciół, którzy przedmiot pogardy nawet sobie wypisali na sztandarach.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Myślę że większość nie ma powodów by pogardzać. Oprócz kiboli i ich trzyliterowych przyjaciół, którzy przedmiot pogardy nawet sobie wypisali na sztandarach.

Nie chodzi o myśli, a o czyny!

Prawem drogowym to pogardzają niemal wszyscy - tak jak na to zasługuje.

Bywa różnie. Na przestrzeni ostatnich lat sporo się i w tym zakresie zmieniło. Można powiedzieć że prawo jest, ale często brak warunków do jego wykonania.

widac jak to jeuropa niektorym nas..ła.

Przygniotło Cię co?

Leszek Miller i Józef Oleksy na listach Napieralskiego,dziadekwłodek idzie nowe?

Idzie idzie, Kwaśniewski ruga publicznie Napieralskiego, czyżby Kwaśniewski bał się naszej nowej koalicji?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Leszek Miller i Józef Oleksy na listach Napieralskiego,dziadekwłodek idzie nowe?

Władz -Ty tak do mnie - ni z grószki ni z pietruszki. Ale Ci odpowiem! Ja to bym ich (na miejscu Napieralskiego) co najwyżej (oficjalnie) w muzeum figur woskowych bym umieścił. Ale sam wiesz, jak świeżyzna sięnie trafia, to i starą sympatię można posunąć!

Tam mieszkają nasi rodacy.

dziadek, a widziałeś w tv tłumy na demonstracjach w Mińsku? ja widziałem tam ładnych parę tysięcy ludzi, a Ty tylko 99osób? kup okulary! lepiej widać!

STOPPLATFORMIE

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.