Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Qbas

Ty chyba nie rozumiesz słowa pisanego!Nigdzie nie napisałem,że jestem zwolennikiem karania za poglądy!Wręcz przeciwnie.Po drugie nie chodzi wcale o pracę do śmierci bo średnia wieku w Polsce dla mężczyzn to ponad 70 lat a dla kobiet 80.Również nigdy nie byłem zwolennikiem chińskiego modelu gospodarczego( w przeciwieństwie do wielu forumowych liberałów) czego dałem wielokrotnie wyraz w wielu wątkach.

Qbas

Ty chyba nie rozumiesz słowa pisanego!Nigdzie nie napisałem,że jestem zwolennikiem karania za poglądy!Wręcz przeciwnie.Po drugie nie chodzi wcale o pracę do śmierci bo średnia wieku w Polsce dla mężczyzn to ponad 70 lat a dla kobiet 80.Również nigdy nie byłem zwolennikiem chińskiego modelu gospodarczego( w przeciwieństwie do wielu forumowych liberałów) czego dałem wielokrotnie wyraz w wielu wątkach.

"Sprowokowany dyskusją w innym wątku związanym z ostatnimi manifestacjami i protestami w naszym kraju zadaję pytanie jak w tytule.

Czy powinno się ścigać i karać ludzi za poglądy,nawet te skrajne.Czy powinno się cenzurować prasę,książki,wydawnictwa propagujące skrajne czy kontrowersyjne treści?Np. czy zakaz druku "Mein Kampf" był słuszny.Czy powinno się wyrażać zgodę na manifestacje ugrupowań skrajnych?( zakładam,że pokojowych bo w innym przypadku to jest to przestępstwo)Czy takie zakazy, cenzurowanie poglądów może być skuteczne?Czy można rzeczywiście zmusić ludzi do zmiany poglądów?A może chodzi jedynie o ograniczenie rozprzestrzeniania się takich poglądów?Jeżeli tak to czy nie jest to jednak zbyt wysoka cena?

Czy nawiązując do np. Republiki Weimarskiej gdyby wtedy ( przed 1933r) zdelegalizowano NSDAP to hitlerowcy nie doszliby do władzy?

Ja osobiście wątpię." Wojciech Iwaszczukiewicz

dziadekwłodek

Nie znam sprawy to sie nie wypowiadam.Zwracam tylko uwagę,że w mediach zwolnienie jest zawsze brutalne.To tak na marginesie.

Qbas

Widzę,że nadal masz problem ze zrozumieniem!

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Tak myślisz? Niby co chcą zmieniać?

Sama wiara w to nie zastąpi faktów tym bardziej, że zmiana nie oznacza czegoś pozytywnego, a w tym przypadku raczej jest to wprowadzanie pozorów nie zmian tylko pod nowymi hasłami.

Efekt - żaden poza zamieszaniem i karmą dla mediów.

A ja sobie musle ze agent tomek dlugo nie pocieszy sie swoja emerytura. Po tym co zrobil pewnie kiedys na molo spotka rycha cybe na przepustce i cos wykopie go na orbite

W.I

Tak nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że człowiek wykształcony jest w stanie protesty związkowców i innych grup społecznych walczących o ważne kwestie społeczne przyrównać do NSDAP.

To się w moim umyśle nie mieści.

Qbas

A mne się nie mieści w głowiek,że można nie rozumieć tekstu.No ale trudno trzeba tłumaczyć jak dziecku.Mój wpis dotyczył zadymy w Warszawie,którą to wywołały grupy skrajne lewackie jak i faszystowskie.

Z tekstu tego wynika jednoznacznie,że jestem przeciwny cenzurowaniu czy też karaniu za poglądy nawet tak skrajne.A NSDAP przytoczyłem aby pokazać,że w Niemczech weimarskich cenzura czy zakaz nie powstrzymałyby tej partii przed zdobyciem władzy.Gdzie tu jest porówanie NSDAP do obecnych związków zawodowych?To chyba jakieś żarty?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Nie znam sprawy to sie nie wypowiadam.Zwracam tylko uwagę,że w mediach zwolnienie jest zawsze brutalne.To tak na marginesie.

(...)

A pracę nauczycieli znasz z innej strony niż z mediów, że się o niej wypowiadasz jako o relikcie komuny/

czy ktoś przechodzi na emeryturę w 40r. życia czy w 55.

Nie o tym piszę, piszę o zmianach pozornych związanych z przejściem 65/67.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

dziadekwłodek

Wiek emerytalny dla nauczycieli to właśnie relikt komuny.Nie rozumiem dlaczego nauczyciel ma przechodzic wcześniej na emeryturę niż np. chirurg?Co jest takiego szkodliwego w pracy nauczyciela?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Wiek emerytalny dla nauczycieli to właśnie relikt komuny.Nie rozumiem dlaczego nauczyciel ma przechodzic wcześniej na emeryturę niż np. chirurg?Co jest takiego szkodliwego w pracy nauczyciela?

A ja dalej nie rozumiem co jest złego, że nauczyciel może przejść na emeryturę po 25 latach pracy przy tablicy. Czy rząd przedstawił wiarygodne dane jaki procent nauczycieli korzysta z tej możliwości i jakie są tego powody? Przypuszczam, ze nauczyciel z powołania nie skorzysta z tej możliwości, o ile nie będzie działał na niego jakiś przymus - np. stan zdrowia. To jest pytanie dyletanckie: "Co jest takiego szkodliwego w pracy nauczyciela?". Naprawdę nie masz znajomych nauczycieli?

dziadekwłodek

Skoro nauczyciel może to czemu inne zawody nie mogą?Stan zdrowia sobie darujmy bo wtedy jest renta.Naprawdę uważasz,że nauczyciel po 25 latach pracy czyli 50 latek powinien mieć możliwość przejścia na emeryturę?

Czyli policzmy.Pracował 25 lat i w wieku 50 lat idzie na emeryturę.Wg, wyliczeń obecnych ma statystyczną szansę przeżyć 80 lat.Czyli emeryturę będzie pobierał przez 30 lat.Więcej niż pracował!Przecież to absurd!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Skoro nauczyciel może to czemu inne zawody nie mogą?Stan zdrowia sobie darujmy bo wtedy jest renta.Naprawdę uważasz,że nauczyciel po 25 latach pracy czyli 50 latek powinien mieć możliwość przejścia na emeryturę?

Czyli policzmy.Pracował 25 lat i w wieku 50 lat idzie na emeryturę.Wg, wyliczeń obecnych ma statystyczną szansę przeżyć 80 lat.Czyli emeryturę będzie pobierał przez 30 lat.Więcej niż pracował!Przecież to absurd!

Absurdalnym jest myślenie, jakie prezentujesz! Jeżeli w wieku 50 lat nie może wykonywać wyuczonego zawodu, to niech zdycha z głodu, bo państwu to się nie opłaca! Nikt przy tym nie zastanawia się, ilu wartościowych ludzi - dających temu samemu państwu wymierne korzyści wychował ten sam nauczyciel przez te 20 lat! Nie prościej tak: nie możesz swojego wykonywać zawodu - jesteś szkodnikiem - konieczna eutanazja z urzędu! Państwo nie straci, a i lekarze zarobią i to sowicie - bo sumienie trzeba zagłuszyć!

Do tego zmierzają antyspołeczne i nieludzkie (nie)reformy PO! Tylko dlaczego to samo państwo bez mrugnięcia okiem utrzymuje 25 letniego więźnia skazanego na dożywocie przez powiedzmy lat 50 i to w warunkach lepszych niż ma znaczna część ludzi w Polsce?

dziadekwłodek

Uprawiasz czysty populizm.Dlaczego to 50 letni nauczyciel nie może wykonywać zawodu i jest szkodnikiem?Co mają z tym wspólnego więżniowie?Nie widzę powodu aby 65 czy 66 letni nauczyciel nie mógł pracować.

Jest inna kwestia.Czy przy obecnej ilości dzieci potrzeba tylu nauczycieli?A jeżeli nie potrzeba to należy to inaczej rozwiązać a nie za pomocą przedwczesnych emerytur.Ktoś za te wczesne emerytury musi zapłacić.

Ja nie chcę.Poza tym w Polsce powinna obowiązywać równość wobec prawa.Dlaczego to jedne grupy zawodowe mają być uprzywilejowane a inne nie.Nie widzę takiego powodu.

A te insynuacje w kwestii eutanazji mógłbyś sobie darować.

Poza tym nie odpowiedziałeś na moje pytanie.Czy akceptujesz sytuację w której obywatel po 25 latach pracy pobiera przez 30 lat emeryturę?

Jeśli Pan uważnie przeczytał to pisałem o Chińskiej Republice Ludowej, w której też pracuje się do śmierci jak również ogranicza się działalność związków zawodowych, które uważa się za potencjalne zagrożenie dla „społecznej stabilności” a także każe się za poglądy czego pan jest zwolennikiem , jak sam pan przyznał.>>>>a tak w ogole to w domu zdrowi???????

moze wyjdziecie z calom rodzinom na swieze powietrze.Wojna sie jus skonczyla ......

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

wijciech-u iwaszczukiewicz-u!

Wychowawczynią mojego ojca przed wojną, i moją też była ta sama nauczycielka. Psychika odmówiła jej posłuszeństwa, kiedy byłem w VII klasie. Zakończyła przygodę z zawodem w wieku ok. 67 lat. Co ma zrobić nauczyciel WF, który prowadząc zajęcia ze swojego przedmiotu, w wieku 50 lat doznaje poważnej kontuzji nogi, która uniemożliwia mu normalne chodzenie - nie mówiąc już o demonstrowaniu poprawnego rzutu z dwutaktu? Emerytura lub renta dla nich to absurd? Rząd PO w swoich zaniechaniach i działaniach gubi człowieka, jako wartość nadrzędną - przeliczając wszystko na pieniądze! Chyba... chyba, że jest to człowiek PO! Oczywiście,ze akceptuje w określonych przypadkach. Ty natomiast myślisz jak rząd. Może utożsamiasz z na pewno!

dziadekwłodek

Jeszcze raz powtarzam.Sprawy zdrowotne to są renty i to nie jest przedmiot dyskusji.Dlaczego mam się przejmować 60kilkuletnim nauczyciem i roztkliwiać nad jego losem gdy nikt się nie roztkliwia losem 60kilkuletnich lekarzy,którzy pracują dużo więcej i jeszcze często dyżurują?Sam mam 58 lat dużo pracuję i często dyżuruję i jeżeli dożyję to mam zamiar robić to nadal,nawet dłużej niż wynosi limit.Mam wielu kolegów,którzy w wieku 64-67 lat pracują i dyżurują.I jakoś psychika im nie odmówiła posłuszeństwa.Nie rozmawiajmy o pojedynczych,szczególnych przypadkach ale o sytuacji ogólnej.Nie może tak być aby obywatel pobierał emeryturę dłużej niż pracował bo gospodarka tego nie wytrzyma,nie jesteśmy Kuwejtem.

P.S.Rozumiem,że jesteś nauczycielem?

wyliczeń obecnych ma statystyczną szansę przeżyć 80 lat

Statystycznie to facet przeżywa 72 lata Wojciechu.

Dość często jednak nie.

Jeszcze raz powtarzam.Sprawy zdrowotne to są renty i to nie jest przedmiot dyskusji.

Jak najbardziej! Jeśli ktoś pracuje w tzw. warunkach szczególnych (wcale nie mała ilość ludzi)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

wojciech iwaszczukiewicz

Widzę, że ma pan komunistyczą wizję Polski. O ile pamiętam to właśnie pan nawoływał na tym forum do likwidacji związków zawodowych. Pomysł żywcem wzięty z najczarniejszych czasów historii.

Nie po to ludzie przelewali krew i walczyli z poprzednim systemem, aby dziś ktokolwiek wypisywał taki rzeczy !

Do tego przymusowa praca do śmierci. Jak w Chinach ludowych. Wstyd wypisywać rzeczy niegodne człowieka , który pełni służbę w zawodzie dużego zaufania publicznego.

Coś się koledze kompletnie xxxxxxxxxxx. Przecież to czysto kapitalistyczna wizja - zero związków zawodowych i praca do śmierci. Oczywiście w wydaniu dziewiętnastowiecznym czyli lansowanym w krajach rozwijających się przez tych którzy już się dorobili.

Jestem Europejczykiem.

xniwax

Wg. prognoz obecni 50latkowie,mężczyźni mają szanse na przeżycie 80 lat.72 to jest średnia obecna.

Czyli jeżeli 50 latek przejdzie teraz na emeryturę to ma wszelkie,statystyczne szanse pobierać ją przez 30 lat.

A przecież reforma emerytalna tak naprawdę dotyczy sytuacji za 10-20 lat.

Zróbmy jeszcze jedno obliczenie.Obecnie mężczyzna przechodzi na emeryturę w wieku 65 lat a żyje średnio 72 lata.Czyli statystycznie pobiera emeryturę przez 7 lat.

Za 30 lat wiek emerytalny osiągnie w 67 r.ż. a pożyje do 80 r.z.Czyli pobierze ją przez 13 lat.Proste?

Jest jeszcze sprawa kobiet.Zawsze postulowały zrównanie emerytur.Jeśli chcą mieć równe to muszą tyle samo pracować.A obecnie to niedość,że przechodzą wcześniej to jeszcze dłużej żyją.Wg. obecnych reguł kobiety pobierają emeryturę przez 20 lat.

Wg. prognoz obecni 50latkowie,mężczyźni mają szanse na przeżycie 80 lat

Wiesz te prognozy mozesz sobie....w dobie zaorywania służby zdrowia, której celem jest raczej brak ochrony zdrowia w trudnych sytuacjach już po 45 roku zycia pacjenta "nie rokującego" poprawy zdrowia, nie mówiąc o chorych po 65 roku zycia. Szczególnie dotyczy to ludzi po wylewach i temu podobnych sytuacji.

Często system pozostawia takich ludzi samym sobie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

(...)

P.S.Rozumiem,że jesteś nauczycielem?

Źle rozumiesz. I

Największym złem tego rządu jest to, że przerzuca koszty kryzysu i utrzymania państwa na najsłabsze pod każdym względem grupy społeczne. Podniesienie wieku emerytalnego szumnie nazywanego reformą emerytalną jest tego przykładem. Jest też przykładem jak państwo administrowane przez rząd PO/PSL zaniechuje swoich obowiązków wobec własnych obywateli. Założenie jest banalnie proste - podniesienie wieku emerytalnego spowoduje mniej chętnych do pobierania emerytury - nie w drodze stworzenia zachęt i warunków do dłuższej pracy, a w drodze eliminacji.

xniwax

O faktach się nie dyskutuje.A fakty są takie,że życie ludzkie się wydłuża i będzie się wydłużało nadal.Wiążą się z tym konkretne zjawiska demograficzne i społeczne.Z własnego doświadczenia zawodowego ( 33 lata) mogę stwierdzić,że obecny 60 latek to 40-50 latek 30 lat temu.I za tymi zjawiskami zdrowotnymi,demograficznymi i społecznymi musi nadążać prawo,ekonomia i organizacja życia społecznego.Dotychczasowy system emerytalny( stworzony zresztą pod koniec XIX wieku w bismarckowskich Niemczech) w którym pracujący opłacają emerytury seniorów(,gdy średnia życia wynosiła 50-60 lat i była dużo większa dzietność)nie sprawdza się.

Nie wiem co do tego mają ludzie po wylewach?To zupełnie inne zagadnienie.Pewnie chodzi o unikanie odpowiedzi na niewygodne pytania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.