Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, wszystko zależy kto za nimi stoi.

Władzę mają ci, którzy mają pieniądze, PiS, to nie jest partia ludzi bardzo bogatych.

Jeżeli wielkiemu biznesowi będzie po drodze z PiS, to będzie zmiana władzy bez dwóch zdań.

Na dziś widać kilka opcji, ale jest duża dynamika zdarzeń, kryzys jeszcze nie dotarł, nie ma niepokojów społecznych, marsz był niezwykle spokojny, to wszystko może się zmienić, służby mogą pomóc zdestabilizować sytuację za pomocą różnych kolejnych wrzutek.

Sytuacja wyklaruje się trochę po expose Tuska i po konstruktywnym wotum nieufności, jeżeli takie będzie.

Czy będą przyśpieszone wybory?

To jest pytanie.

Zawodowi komentatorzy twierdzą że nie.

Ala ja byłbym ostrożny, wszystko zależy od kolejnych sondaży, jak będzie dla PO równia pochyła, to mogą ratować to co jeszcze się da przyspieszonymi wyborami, bo co zrobią jak za trzy lata ewentualnie spadną do skromnej wartości.

Trzeba wtedy będzie wykreować nową platformę, na rok przed wyborami powstanie wtedy nowa siła, z świeżym przywódcą.

Ale rozpad PO jest groźny, ponieważ część osób może wejść i wzmocnić PiS.

Pytanie zasadne jest o co tak na prawdę chodzi.

Odpowiedź jest oczywista, o kasę.

I tu będzie się wszystko ważyło.

Ludzi kroi wielki biznes, jak kroi za mocno, ludzie się buntują.

Tusk pozwolił, że kroją mocno, bardzo mocno i to Jarosław Kaczyński chce zmienić.

Do tego wewnętrzne koterie skolonizowały społeczeństwo od środka.

Sitwy, są wewnętrznym zagrożeniem, dla wielkiego biznesu też, bo powodują mniejszą wydajność, ludzie uciekają za granicę i wyjaławia się obszar zysków wielkiego biznesu.

Nie ma kto brać kredytów.

Nie ma kto kupować towarów.

Etc.

PiS to już nie jest ten sam PiS, to już zupełnie inny czas, ale też problemy z zapaścią cywilizacyjną przeogromne.

5 lat zastoju żadnych reform, to katastrofa.

Niedługo trochę rozjaśni się sytuacja.

Wybory w USA, też nie są bez znaczenia, przeciwnie.

Ja tam po "expose" Tuska niczego sie nie spodziewam, to zdarzenie równie istotne jak wirtualny premier Gliński. Chyba, że Tusk przejął się sondażami i dokona jakiejś rekonstrukcji rządu. Mógłby rzucić kogoś na pożarcie, ale kogo? Raczej nie Gowina bo ten poszedł by razem z czarnym kolegą nawiedzonym do Prezesa.

Bez strachu mógłby odstrzelić Arłukowicza tylko po co?

PO to misternie utkana siatka niewidzialnych dla zwykłego człowieka zależności i układów i ciężko cos zgadnąć. Myślę że Tusk może wziąć całą sytuację na przetrzymanie licząc, że PiS wypstryka się z pomysłów póki jeszcze nic się nie wali. Za kilka miesiecy zrobi jakieś bardziej radykalne ruchy w momencie gdy tzw. "ofensywa" PiS juz sie opatrzy a Prezes już się nią znudzi.

Jestem Europejczykiem.

Ja piszę dla Obcych.

A tak z ciekawości - uważasz 747 że PiSSmanom uda się obalić rząd Tuska przed normalnym terminem wyborów czy to tylko zadyma obliczona na kolejne skłócenie ludzi i pogłebienie podziałów?

W Polsce nie ma żadnych podziałów.

To zabieg służący łatwiejszemu zarządzaniu społeczeństwem.

Liczy się tylko kasa.

Kto ma do niej dostęp, aby ją móc zarabiać.

Jedni mają, inni nie.

I podział gotowy.

Jaki może być podział, jak 20 lat temu tu nikt nic nie miał, bo nie bardzo mógł mieć.

Ci co mogli zarobili, ci co nie mieli jak tego uczynić pozostali biedni.

Podział gotowy.

Ci bogaci, wykreowali swoich przedstawicieli, którzy chcą utrzymać status quo.

Biednych jest więcej, ale są mniej wykształceni, więc nie bardzo potrafią zadbać o siebie.

Walczą jak potrafią, są krzywdzeni, bo nie mają narzędzi do obrony.

Nie dość, że nie dano im zarobić jak zarabiali inni, to jeszcze teraz ci inni żyją ich kosztem, kosząc ich ile się tylko da.

Powstaje rów nie do zasypania.

Ja tam po "expose" Tuska niczego sie nie spodziewam, to zdarzenie równie istotne jak wirtualny premier Gliński. Chyba, że Tusk przejął się sondażami i dokona jakiejś rekonstrukcji rządu. Mógłby rzucić kogoś na pożarcie, ale kogo? Raczej nie Gowina bo ten poszedł by razem z czarnym kolegą nawiedzonym do Prezesa.

Bez strachu mógłby odstrzelić Arłukowicza tylko po co?

PO to misternie utkana siatka niewidzialnych dla zwykłego człowieka zależności i układów i ciężko cos zgadnąć. Myślę że Tusk może wziąć całą sytuację na przetrzymanie licząc, że PiS wypstryka się z pomysłów póki jeszcze nic się nie wali. Za kilka miesiecy zrobi jakieś bardziej radykalne ruchy w momencie gdy tzw. "ofensywa" PiS juz sie opatrzy a Prezes już się nią znudzi.

Tym razem tak nie będzie.

Ani prezes się nie znudzi, ani nie wypstryka się.

PiS, wcale nie jest tu główną siłą.

Ludzie już mają tak dość PO i samego Tuska, że na nic już typowe analizy polityczne się zdają.

PO doszło do ściany, jest uzależnione od biznesu, który jak tylko podniesie koszty obsługi długu, rozłoży nas na łopatki i wejdziemy w grecki scenariusz.

Dlatego sytuacja jest poważna, przecież wyraźnie widać, że wajcha medialna już jest przesunięta.

Na samo expose Tuska nikt nie liczy, bo wszyscy wiedzą że to będą kolejne obiecanki, a nie reformy, D.T. jest nie zdolny politycznie do jakiejkolwiek poważnej reformy, gdyż ma tak nikłą przewagę w sejmie, że każdy może mu postawić warunki zaporowe, każde lobby, i nic nie może na to wskórać.

Jest na wojennej ścieżce z PSL, PSL jest na wojennej ścieżce z min Rostowskim, ma Palikota w zanadrzu, ale Palikot jest pożarty z Gowinem, a Gowina nie może usunąć ani dociągnąć bo nie ma narzędzi, naraził by się na zarzut że broni sitwy takiej czy innej, z którą walczy Jarosław Gowin.

Pat kompletny.

SLD też jest nie sterowne, PO zapewniało wielokrotnie że nie wejdzie w koalicję z postkomunistami.

Jak by z kolei wyglądało SLD, które jest w opozycji i krytykuje 67, oraz inne decyzje, wchodząc w koalicje, wyborcy by im nie wybaczyli bratania się z 67 i uciekli by do lewicowego PiS.

A 67 jest nie do ruszenia na dziś, chyba że wielki biznes dogadałby się z Tuskiem, wtedy Tusk musiałby zrekompensować im to czymś innym.

Z postkomunistami nie wejdzie oczywiście Gowin w żaden układ.

Jak będzie gorąco, i zaczną się przepychanki przy korycie, mogą zaskoczyć nas jakieś taśmy, nagrania, filmy, zdjęcia, etc.

Będzie walka o byt, ale walka w reżyserii wielkich graczy.

Prezes obrońcą biednych i uciśnionych. Nawet coś tak gada ostatnio niczym Lenin.

Jeszcze jeden dowód na to, że PiS nie jest partią prawicową tylko narodowo-socjalistyczną.

Jestem Europejczykiem.

Nie żartuj, to zupełnie ślepa uliczka, cała ta mowa o narodowym socjaliźmie i porównaniach do zachodniego sąsiada z przed wielu lat.

Cały świat jest w przededniu nowego rozdania, Europa zupełnie zagubiona, Polska zżerana od środka i podszczypywana z zewnątrz.

Cała dzisiejsza sztuczna ekonomia jak mówią specjaliści nie przetrwa 10 lat.

Mogą zmienić się fronty i linie podziału w społeczeństwach.

Ponadnarodowe koncerny mogą stać się stroną w sporze, jeśli bratają się z nimi rządy państw, to te rządy upadną, jak się nie zbratają to konflikt jest inaczej definiowany i atakowane mogą być całe państwa, jak to widać na przykładzie Węgier.

Ciekawe czasy.

A ponadnarodowy kapitalizm, to jego najwyższa forma jak pisał Marks. Jego trzecia, najwyższa faza rozwoju.

Tylko ciekawe czy to jest bardziej koniec starego, czy początek nowego.

Ty piszesz sam?

To dlaczego Jaro747 pisze do Ciebie - panowie?

Jakby Was tam był cały autobus?

No tak! Ty piszesz z żoną a ja sam.

Jaro_747 też nie potrzebuje żeby go za rączkę prowadzić.

747

I Prezes ma nas poprowadzić w te nowe czasy,w to "nowe rozdanie"?Wolne żarty!Przecież on mentalnie tkwi w dwudziestoleciu międzywojennym.To relikt,żywa skamielina!

Tymbardziej,że tak naprawdę decydować będzie przedstawiciel katolickiego betonu i demagogicznego,archaicznego związku zawodowego.

Tak, Rydzyk i Duda poprowadzą nas w XXI wiek!

747

I Prezes ma nas poprowadzić w te nowe czasy,w to "nowe rozdanie"?Wolne żarty!Przecież on mentalnie tkwi w dwudziestoleciu międzywojennym.To relikt,żywa skamielina!

Tymbardziej,że tak naprawdę decydować będzie przedstawiciel katolickiego betonu i demagogicznego,archaicznego związku zawodowego.

Tak, Rydzyk i Duda poprowadzą nas w XXI wiek!

W XXI wiek to wprowadzają nas już od lat Adaś Michnik,Tadziu Mazowiecki ,Tomuś Nałęcz ,Michaś Boni i im podobni.

747

Blużnisz!Opamiętaj się!

chlopaku tez bluznisz i do tego jeszcze bzdury gadasz

Jarosław Kaczyński sam osobiście nie obejmie wszystkich urzędów państwowych, nie zapewni sam osobiście dobrobytu, do tego potrzebny jest nasz wspólny wysiłek, krew pot i łzy.

Polacy muszą zapłacić za to co nawyrabiali, muszą zapłacić za rządy PO i Donalda Tuska.

Tak

no jasne za rzady jarka i lecha nadal placimy, bo tak juz jest w polityce. ale o tym nikt (747) nie wspomina... ale coz wazne ze 747 ma pamiec dobra tyle ze krotka.

Proszę nie starać się szufladkować mojej skromnej osoby, ani nie zaliczać do żadnej kategorii politycznej.

Nie mam nic wspólnego z PiS.

Ile razy mam jeszcze przypominać, że tylko bronię Jarosława Kaczyńskiego, przed niesprawiedliwymi wobec niego oskarżeniami.

Nie mam poglądów politycznych.

(..)

Nie słuchaliście mnie.

No to teraz macie za swoje.

biedaku, nie masz pogladow politycznych? znaczyjestes jak ta owca co za stadem goni? gon za jarkiem jako pasterzem, juz jego psy dopilnuja abys sie od stada nie oddalil i abys wlasnych pogladow nie miel tylko jego powielal..

ojcu tadziowi juz kaganiec zdjeli, jeszcze czekac az go ze smyczy spuszcza.

To wszystko przez moją żonę, to ona ciągle mówi mi - napisz im to, napisz im tamto, napis im tak, napisz im siak.

Ja mam już tego dosyć.

Nic nie będę pisał, tak się to skończy!!!

to znaczy ze jak zona do domu wraca i moher na wieszak odklada i zaczyna ci mowic co ksiadz z ambony dzis glosil, ty musisz nam zaraz powtorzyc?

zostaw ja, "bo to zla kobieta byla" co cie tak pod pantoflem trzyma i zmusza do rzeczy ktorych nie chcesz a musisz..

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

teegebaeck

W którym miejscu?

marco1972

I bardzo dobrze!

xniwax

A ja wolę Tuska od Rydzyka..Wreszcie przyznałeś żeś rydzykowy.

teegebaeck

W którym miejscu?

(...)

w ktorym miejscu co?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A za co tu wolić Tuska? On mniej stara się o Polskę, niż Rydzyk o swoje Radio MaRyja! Tusk był dobry, kiedy opierał się na Schetynie. Po wywaleniu z rządu i po odsunięciu go od oficjalnych wpływów w PO - Tusk, rząd i PO zaczęły dołować. Jak partia nie ma programu - to musi mieć ludzi - z charyzmą albo umiejętnościami! Obecnie PO ma same miernoty, cwaniaki i karykatury - co widać, słychać i czuć!

Nie dziwię się więc, że największym obrońcą tej partii jest Jerzy Urban, który robakami atakuje Racewicz. Ta gnida polskich mediów i polityki nie robi tego bezinteresownie - moim zdaniem chce ponownie wyeksponować byłego Kwaśniewskiego! Palikot go zawiódł, z byłym Kwaśniewskim wciąż pokłada wielkie nadzieje - a ten po udanym weselu córki już nie broni się tak mocno przed fotelem premiera.

dziadekwłodek

Problem w tym,że Rydzyk chce zrobić z Polski jedno wielkie Radio Maryja.Dziwię Ci się,że tego nie dostrzegasz i nie przeszkadza Ci to jako człowiekowi lewicy.

teegebaeck

W którym miejscu?

marco1972

I bardzo dobrze!

xniwax

Skoro bardzo dobrze , to nie wiem o co Ci chodzi, może o to ,że niektórzy śmią mieć inne poglądy niż jedne słuszna linia partii.Trochę tolerancji mamy przecież XXI wiek.

dziadekwłodek

Problem w tym,że Rydzyk chce zrobić z Polski jedno wielkie Radio Maryja.Dziwię Ci się,że tego nie dostrzegasz i nie przeszkadza Ci to jako człowiekowi lewicy.

A mnie przestały już dziwić wpisy dziadkawłodka...

marco1972

Komentarz " i bardzo dobrze " dotyczył Twojego stwierdzenia,że wymienione osoby wprowadzają nas w XXI wiek( chociaż u Ciebie wyczuwalna jest ironia).Co tu jest niezrozumiałego?Gdzie tu jest pochwała jedynie słusznej jakiejś partii?Czy ja zakazuję posiadania odmiennych poglądów?Każdy ma prawo do swoich i każdy ma prawo do ich obrony i zwalczania odmiennych.

za dużo wymagasz

natomiast może dowiem się co proponują zmienić , jakie priorytety polityki zagranicznej . Tylko o wojence z Rosją i zakończeniu dobrych relacji z Niemcami słyszę .Koniec podporządkowanej Merkel polityki Tuska . Oczywiście w ocenie prezesa . A może on was wszystkich tylko do jednego celu używa .... WŁADZA za wszelką cenę a łatwiej głupiemu dobro kraju wmówić .

teegebaeck

W którym miejscu blużnię i bzdury gadam?

Wojciechu, przepraszam za nieporozumienie.

747 czytam jak Adolf książki bo jego wypocin nie da się nie tylko czytać, ale również brać na poważnie.

dlatego gdy bezpośrednio pod moim postem zobaczyłem wpis "747 <enter> nie bluźnij!" to poczułem się dotknięty "jego" komentarzem (jakie to głupie) i kompletnie ominął mnie drobny szczegół ze to pisałeś Ty i to jeszcze do niego :D

za nieporozumienie jeszcze raz, przepraszam serdecznie.

Za dużo wymagam?Wymagam logiki i racjonalnego myślenia.Dla człowieka lewicy zagrożenie zasady laickości państwa winno być priorytetem i sygnałem alarmowym.No ale cóż nienawiść do Tuska przeważa nad stosunkiem do Ojca Dyrektora.

Wiem, wiem zaraz ukaże się argument,że to cała opozycja antykomunistyczna po 89r. jest temu winna.A zapomina się,że SLD też dołożyło swoją znaczącą cegiełkę rękami genialnego MIllera.A poza tym to nie czas na rozważania jak to było i kto zawinił ale jak temu zaradzić?Bo mleko się już wylało.

teegebaeck

Nie ma sprawy.

wladz

Oni nie mają pomysłu na politykę zagraniczną.Zresztą Jarosława nie interesuje polityka zagraniczna.On nie rozumie świata i boi się go.Bo niewiele widział,niewiele go zna,nie zna języków.Pozostają fobie i urojenia,które zresztą podziela z nim niemała część społeczeństwa.Jarosława interesuje jedynie władza i rozgrywki wokół niej.No i oczywiście temat przewodni czyli Smoleńsk!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.