Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6 czy Paradigm Monitor 9v5 ??

mim

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Ikony 7.

Podstawowa kwestia - wzmacniacz. Ze słabym piecem te zestawy nie zagrają.

Po drugie - te kolumny grają zupełnie inaczej niż Paradigmy (porównanie z 9.3 i 9.4 - 9.5 nie słyszałem). Dali grają neutralnie z piękną średnicą, z kolei Paradigm trochę efekciarsko - bardzo mięsisty i potężny bas i ostre wysokie. Po odsłuchu nie będziesz miał wątpliwości co wybrać. Sam porównywałem Ikon 6 do 9.4.

kal

norwidos, to sie nazywa wtórny analfabetyzm ,dochodzisz do tego po paru latach pisania z edytorem tekstu który spradza twoją ortografię ,w tej chwili pisze na żywca pracując na innym sytemie operacyjnym bez edytora .

Co do moich wymagań są bardzo duże byle co mnie nie zadawala , nie oceniam ludzi po tym co piszą i jak tylko w rozmowie face to face ,oraz po czynach , czyli po tym co zrobili dla ludzi .....

Jeżeli nie odpowiadają ci JBL to Paradigmy też nie będą - podobna szkoła.

A co do Ikonów: rok temu kupowałem kolumny dla siebie i odsłuchiwałem je porównując do Elaców PS 207.2

( te, a nie inne ponieważ lubię otwartość i szczegółowość wstęgi) i stwierdziłem. że wysokie tony Elaca są

lepsze, średnica jest bardziej nasycona, a bas bardziej energiczny. Ponieważ słucham bardzo różnej muzyki (jazz, rock,folk, Heavy metal, muzyka współczesna) niebagatelną rolą dla mnie była uniwersalność kolumn,

a wtej roli zdecydowanie lepiej spisywały się Elaki, które potrafiły i mocno uderzyć (Tool - Aenima), jak i

zagrać bardzo subtelnie (Olo Walicki - Kaszebe ). Elaki są droższe, ale warto dopłacić.

kronos, 16 Lis 2007, 13:40

>Jeżeli nie odpowiadają ci JBL to Paradigmy też nie będą - podobna szkoła.

>A co do Ikonów: rok temu kupowałem kolumny dla siebie i odsłuchiwałem je porównując do Elaców PS

>207.2

>( te, a nie inne ponieważ lubię otwartość i szczegółowość wstęgi) i stwierdziłem. że wysokie tony

>Elaca są

>lepsze, średnica jest bardziej nasycona, a bas bardziej energiczny. Ponieważ słucham bardzo różnej

>muzyki (jazz, rock,folk, Heavy metal, muzyka współczesna) niebagatelną rolą dla mnie była

>uniwersalność kolumn,

>a wtej roli zdecydowanie lepiej spisywały się Elaki, które potrafiły i mocno uderzyć (Tool -

>Aenima), jak i

>zagrać bardzo subtelnie (Olo Walicki - Kaszebe ). Elaki są droższe, ale warto dopłacić.

Elaci sa na pewno dobrymi kolumnami. Zas co do Twojego systemu - masz silnie przedobrzone kolumny i komplentnie szajsowa elektronike. Pewnie teraz sie silnie oburzysz ale jezeli za kilka lat bedziez mial cos przynajmniej ze sredniej polki to przyznasz mi racje.

Idac dalej - moze w Twoim systemie i przy Twoich preferencjach (piszesz, ze nie interesuje Ciebie za bardzo sprzet a raczej muzyka) calosc jakos sie uklada w miare sensownie ale z calym szacunkiem - wysokie tony w Iconach to jest w tym przdziale cenowym naprawde bajka. Malo ktore kolumny 2-3 razy drozsze maja podobnie ciekawe, barwne, wybrzmiawajace i zroznicowane wysokie tony. Mysle, ze piszac o przewagach elacow naprawde nie zrobiles wnikliwego porownania lub Twoja dosc beznadziejna elektronika wypaczyla obraz.

pzdrw

soso

kerikawon

Dobra, już nie będę się czepiał, sam też coś strzelę czasem. Ja już nie raz na forum apelowałem o to, żeby mnie nękac za moje błędy bo zależy mi na ich unikaniu, więc w stosunku do mnie proszę bez żadnych taryf ulgowych:) A Polpak niech się rozwija i rośnie w siłę, bo podatki ktoś musi w tym kraju przecież płacić:) Kanadyjskie brzmienie jest ok:)

soso

mam Elac FS 208.2 i przed zakupem porównywalem z Ikon 7, kronos wie co pisze. Nie chodzi o to, że zawsze jest tak, że jedno jest super a drugie be, bo tak prawie nigdy nie jest, chodzi tylko o to, że Elac ma bezdyskusyjnie lepsze wysokie tony, reszta wg gustu, ja uważam, że Ikony są ciut za delikatne, ale to moje zdanie. Słucham rocka. Te FS 208.2 podłączone do elektroniki za 10 - 15 kzl ciagle daja odczuwalną poprawę.

Hmmm nie zawsze to co nam się podoba przy odsłuchu przez pół godziny, będzie nam się podobało na co dzień przez dłuższy okres. Ikony są stonowane, nie są tak "kwitnące" ale za to są bardziej wyrównane i neutralne, po prostu niemęczące. De gustibus...... etc.

Lubię słuchać muzyki! :)

kerikawon

ja niby namawiam cie do tego?ja jedynie napisałem abys trzymał fason jesli juz kogos reprezentujesz jesli nadal nie rozumiesz co do ciebie napisałem to masz kawa na ławe

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

norwidos, 16 Lis 2007, 14:23

>Elac ma bezdyskusyjnie lepsze wysokie tony, reszta wg gustu, ja uważam, że Ikony są ciut za

>delikatne, ale to moje zdanie. Słucham rocka. Te FS 208.2 podłączone do elektroniki za 10 - 15 kzl

>ciagle daja odczuwalną poprawę.

A sluchales Icon-7 podlaczone do elektroniki za 10-15 tys.? ;-)

Ja sluchalem. Sluchalem takze np. AP Virgo III i Triangle Naia czy Focal Electra 1027Be i wierz mi, Icony maja porownywalne lub lepsze wysokie, szczegolnie z tranzytorem.

W Iconach gora to naprawde wybitne pasmo jak na taka cene.

pzdrw

soso

Ja się nie wdaję w dyskusje, mnie po prostu Elaci powalają z nóg a Ikony nie. Gdybym wybral Ikony zaoszczędziłbym bo mogłem je kupić sporo taniej, ale zdecydowałem świadomie i niczego nie żałuję. Druga sprawa to estetyka, tutaj jeszcze większa przewaga Elaców, ale nie przeszkadza mi jak ktoś inny pisze, to samo o Dali:) Nie będziemy dyskutować o gustach. Ja po prostu chcę unikać dyskusji w stylu: Mam Dali więc są najlepsze:) Na mojej muzyce te Ikony poległy, koniec i kropka. W ikonach bas plumkał w Elacach go czuć:) O tym możemy dyskutować...

Słuchajcie ta dyskusja jest bezzasadna ,głosniki graja tak jak pozwala pomieszcenie elektronika i okablowanie .Jeszcze wieksze znaczenie mają preferencje podsądnego i jego wypobrazenie o tym jak to powinno brzmieć ,Jest po prostu za duzo zmiennych ,macie przykład Audio show gdzie wszytko było z wysokiej półki a nic nie grało poprawnie ,a i oceny są skrajne .

A tu się zgadzam, z wielkim podkreśleniem roli pomieszczenia. Niedawno zdjąłem w moim pomieszczeniu zasłony-makabra, dźwięk nie do poznania. Obecnie zamówiłem kolejne ustroje akustyczne i już niedługo wyciszenie mojego pomieszczenia będzie kompletne, chociaż na dzień dzisiejszy akustyka pokoju jest znacznie powyżej przeciętnej z tego prostego powodu, że jest to pomieszczenie tylko i wyłacznie do zastosowań audio video.

norwidos, 16 Lis 2007, 15:33

>W ikonach bas

>plumkał w Elacach go czuć:) O tym możemy dyskutować...

Zapraszam do siebie. Posluchasz jak 'plumka' bas w Dali :-)

Zaproszenie jak najbardziej serio.

pzdrw

soso

Zapraszam do siebie. Posluchasz jak 'plumka' bas w Dali :-)

>Zaproszenie jak najbardziej serio.

to prawda, ale nie napedzane np. ca640, ino uczciwe min. 100watt i potrafi przyp. bajer polega na tym ze przy tak zroznicowanym basie jaki wytwarza ikon, jak go nie ma w nagraniu to za ch... go nie bedzie ale jak realizator chce to jest i to mocny i naprawde nisko zejsc potrafi.

Witam,

Mam Ikony 6 i muszę się zgodzić z blomingiem co do wzmacniacza oraz co do basiku. Potwierdzam również, że do metalu się trochę nienadają ponieważ, są to kolumienki bardzo szczegółowe, jasne (czysty dźwięk) a większość płytek z metalem jest kiepsko nagranych. Sam czasami lubie posłuchać metalu ale tylko dobrze nagranego ponieważ niestety mój zestawik jest bezlitosny dla cienkich płytek. Jeżeli mógł wybrać jeszcze raz to chyba bym wziął Ikony 7 żeby mieć większy upa,upa lub Dynaudio 72 SE (zresztą słuchałem ich na Denonach serii 1500 AE są świetnie spasowane z klockami)

Witam , nie dotarły do mnie wczoraj Paradigm 9v5 więc liczę na poniedziałek , co do JBL to dżwięk mi odpowiada ale mam je w drugim systemie czyli w KD z H/K4550 więc i Paradigmy chyba mi też się spodobają

Elac FS 208.2 kosztują w promocji 2400zł, ale za sztukę:DDDD Oficjalna cena dystrybutora dla Elaców FS 208.2 to 8000zł, Ikony 7 coś kolo 5000zł są jakieś wątpliwości?:D

Promocja na Elac wynika z tego, że właśnie wchodzą nowe modele a FS 208.2 wychodzi z produkcji i sklepy maja ostatnie sztuki wiec poczekajmy az to samo dotknie dali i zobaczymy ile beda wtedy warte:) Prosze zauwazyc, ze dali 6006 sklepy sprzedawaly po 3000zl z kawalkiem a obecnie ostatnie sztuki mozna bylo kupic za 1700zl wiec nie zdziwie sie jak ikony spadna do okolo 2500zl za pare.

mim, 17 Lis 2007, 10:15

>Witam , nie dotarły do mnie wczoraj Paradigm 9v5 więc liczę na poniedziałek , co do JBL to dżwięk

>mi odpowiada ale mam je w drugim systemie czyli w KD z H/K4550 więc i Paradigmy chyba mi też się

>spodobają

tylko zanim normalnie zagrają to trzeba je najpierw troche wygrzać, zawieszenie jest bardzo sztywne

no z wygrzaniem to normalne , w poniedziałek będę już miał je podpięte do Denona 1500ae

w drugim pokoju

ale będzie problem ze sprawdzeniem i porównaniem ich z JBL E100 bo mam podpięte pod AVR

na bi-wir i bez luzu na kablach - ciężko potem je zapiąć od nowa - kable grube i po 2 do jednego wejścia

A wygląda to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

daje niezły łomot ;))

więc może nie będę się bawił w sprawdzania - ciężko z czasem u mnie - etat i 3 różne działalności

nie pozwalają mi na luzy nawet w niedzielę

Ukryta Zawartość

heh , to moje biuro ;)) pokój mój mam pietro wyżej ale też podobny , nie jest taki duży , jakieś 4,5x7 a z wygłuszeniem raczej nie kombinowałem , styropian 5cm pod regipsem , z drugiej strony tak

Ukryta Zawartość

jak widać pokój w trakcie modernizacji , wypoczynek i ława dopiero na 15 grudnia , no i zmiana wystroju okien

na pietrze mam rolety podgumowane a tu już tego nie chcę

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.