Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtwarzaczem Xindak C-06

matman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem ten odtwarzacz w salonie 2 tygodnie temu. Brzmienie bardzo mi się podoba, ale jest problem z odczytem kiepskiej jakości płyt CD. Ostatnio skusiłem się w Netto na trochę płyt z muzyką relaksacyjną po 9,99 zł za sztukę ;)

Takie płyty bez problemu odtwarzam na komputerze, na starej wieżyczce Philipsa i na przenośnym radio-odtwarzaczu Philipsa, a Xindak jednak takich płyt nie trawi. Porządne płyty (nie koniecznie audiofilskie) odtwarza bez problemów.

Czy to że ten odtwarzacz nie lubi tanich płyt kwalifikuje go do naprawy? Czy powinienem go wysłać do serwisu?

pozdrawiam,

matman

https://www.audiostereo.pl/topic/37720-problem-z-odtwarzaczem-xindak-c-06/

Powiem ci tyle tylko, że tak zachwalana tu często na forum chińszczyzna na Audioshow miała tendencje do zawieszania się:). Nie tylko zresztą chińszczyzna. I co z tego, że może dobry dżwięk jak maszyna nie chce grać wcale ani nawet oddać płytki. Dobrze, że te przyciski "reset" montują.

a miałem ten cd i nigdy nie było takich problemów. Jedynie nie czytał cd-rw. Tzn. czytał ale strasznie źle. Dlatego pomyśl nad ser-zwisem. A sklep GETTO omijaj szerokim łukiem:P

Pozdrawiam

A xindak ma poblemy z czytaniem tez innych płyt? czy tylko te z netto?

Jak testowałem go to czytał wszystko bez problemu, stare, porysowane, CD-R. RW nie sprawdzałem bo nie mam.

Jedyna wada to dość długi czas osiągania gotowości po odpaleniu - ok 15 sek. Więc serwis albo wymiana na drugi egzemplarz.

Mam ten sprzęt od roku i nie ma z nim żadnych problemów jeśli chodzi o czytanie płyt.

Natomiast rzeczywiście potrzeba chwili cierpliwości od włączenia do usłyszenia pierwszych dźwięków. Trzeba się przyzwyczaić.

Przypomniało mi się- Kiedyś pracowałem w serwisie RTV i do kalibracji toru audio w magnetofonach używaliśmy zajechanej kasety Bogdana Smolenia z targu. Obawiam,się że takie podejście serwisy mają do dzisiaj

Witam,

Mój Xindak ma problemy z odczytem niektórych tanich płyt z Netto (raz czyta a raz nie i długo je "załapuje) natomiast inne płytki oryginalne czyta bez problemów.

Nie do końca jestem pewien czy dobrze sobie radzi z CD-R i CD-RW.

Co zauważyłem:

- CD-R i CD-RW czyta, ale bywa że ma trudności z załapaniem nagrywanych płyt. Objawia sie to tym że długo "miele" płytą zanim ją załapie. Czy to normalne?

- na jednej z płyt CD-R przerywa mi jeden utworek z którym inne odtwarzacze nie mają problemów.

Czy pomimo tych drobnych usterek powinienem odtwarzacz dać do serwisu?

Moim zdaniem powinieneś iść z tym do serwisu ,bo u mnie nie było problemów z nagranymi płytami. Nawet te barrrdzo porysowane czytał. Xindaczka miałem z 8 miesięcy nakręciłem na nim 1000 h muzykowania. Przez ten okres przeskoczył mi z 3 razy, na starych, nagrywanych płytach.

A tak na marginesie, czytałeś instrukcje ? Jeśli tak to pewnie zauważyłeś jak sie sprawdza ilość przesłuchanych godzin na C06. Bardzo rzadka funkcja, ale przydatna:) Jeśli nie czytałeś to wciśnij play i guzik " następny " - naraz. Wyskoczy Ci ilość h. (jeśli dobrze pamiętam)

Pozdrawiam

Zdzislav, a czy zauważyłeś, że czasami Xindak w przypadku gorszej jakości płyt lub płyt nagrywanych, dłużej nimi kręci zanim zacznie grać? U mnie czasem to się pojawia i to chyba należy uznać za usterkę.

Takie coś zauważyłem tylko przy cd-rw, przy innych płytach nie. RW wczytywał długo i głośno, a jak udało sie odpalić to było słychać jedne wielkie cyfrowe zniekształcenie. Ale przy cd-r, nawet w złym stanie nigdy sie to nie działo.

• 4 lata później...

Właśnie mój CD06 jedzie do serwisu. Lekko po paru godzinach przeskakiwał nawet oryginalne płyty.

Nie wiem czy po miesiącu nie powinien ustąpić także przykry zapach wygrzewanego bakielitu.

Są jeszcze inne problemy związane z błędami odczytu, ale zobaczymy po powrocie.

Wszystko to mimo świetnego brzmienia, aż szkoda.bo to nie tania chińszczyzna.

• 3 tygodnie później...

Tutaj rozwinięcie wątku dotyczącego mojego CD 06

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.