Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpieczne zakupy w USA

4kowal

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Korzystajac z pobytu w USA i niskiego kursu dolara chce kupic sobie troche sprzetu.

Znalazlem sprzedawce i sprzet.

Jak bezpiecznie zrealizowac ta transakcję? Orientujecie sie moze czy jakas firma kurierska dopuszcza wysylke za pobraniem i mozliwoscia sprawdzenia towaru przed zaplata ? Nie chce wydac 2000$ na cegly :)

Czy zostaje tylko posrednictwo Ebay i audiogon?

https://www.audiostereo.pl/topic/37817-bezpieczne-zakupy-w-usa/

Poszukaj niezaleznych informacji o sprzedawcy -feedback ,opinie klientow,itd. Sprawdz "return policy" ,ubezpiecz przesylke ,jesli mozesz uzyj paypal. Znane firmy sprzedajace przez internet sa dosc wiarygodne.Mam na koncie kilkaset rzeczy.Jesli jest to "osoba prywatna" zalecalbym wiecej ostroznosci .Nawiaz kontakt ,popros o dodatkowe zdjecia przedmiotu, spytaj czy mozesz zaplacic i odebrac osobiscie (wiedzac ,ze i tak tego nie zrobisz) .Powodzenia

Sprzedawcy najczęściej nie chcą wysyłać jako COD. Pozostaje uważne śledzenie feedbacku. Jeżeli ktos ma konto od kilku lat i kilkanaście zrealizowanych transakcji na AudiogoNie to raczej nie ma sie czego obawiać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja ostatnio kupiłem za niewielką kwotę ze Stanów u gościa, który miał ponad 13000 wpisów, czyli taki super sprzedawca.

Wziął kasę i nic mi nie przysłał, teraz jak telefonuję to się rozłącza. Możesz mu wpisać negatyw ale co to da przy 13000 wpisów.

Wniosek, byłym ostrożny, bardzo ostrożny, nie ma sensu napalać się na super okazje, można dużo zyskać ale też dużo stracić.

Wygląda na to, że sprowadzając z zagranicy towary będące w dystrybucji krajowych firm można narazić się na problemy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O ile dobrze kojarze, to sa przepisy umozliwiajace danej firmie ochrone marki - to w praktyce odnosi sie do kontroli, czy do kraju nie sa sprowadzane podrobki, a nie do calkowitego zakazu importu. UC w przypadku podejrzenia, ze jest to podrobka kontaktuje sie z oficjalnym przedstawicielem firmy, ktory musi orzec autentyczność produktu. Nie wyobrażam sobie natomiast przepisów zabraniających prywatnego importu oryginalnych produktów.

Dogadalem sie z kolesiem. Napisal ze zainicjuje tranzakcje i oto co dostalem.

Zrzut maila w postacji strony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie możesz skorzystać z Paypal?

Korzystam kupując zegarki. Kiedy jest wszystko ok... daje znać i pieniądze lądują u sprzedawcy... choć nie wiem jak wyglądałoby gdyby nie było wszystko ok... Tego jeszcze nie przerabiałem, raz tylko celnik skorzystał z jakiegoś katalogu zabytków... ale to już nie wina sprzedawcy.

Polceam na e-Bay Paypal. :)

Kilka razy w życiu miałem problem. Dałem np. zaliczkę po czym sprzedający usiłowywał mnie wykiwać i nie wykazywał chęci zwrotu gotówki lubh wywiązania sie z umowy. Mówiełm mu wtedy że jestem ruski z BB:):) i to było bardzo skuteczne:)

A tak na poważnie okazje nie istnieją.

Chcieli mnie zrobic w bambuko. Jak widac pod linkiem mail ma inna domene niz ebay.com. Dodatkowo klikajac na link aukcji wyswietla sie informacja ze aukcja zostala zamknieta. Dodatkowo na stronie jest Marketplace Safety Tip:

Never pay for your eBay item using instant cash transfer services such as Western Union or MoneyGram or by recharging someone's prepaid credit card. These methods are not safe to pay people you do not know personally.

In addition, these payment methods are not eligible for the eBay buyer protection programs.

Natomiast w mailu mamy zeby zaplacic Western Union. Dodatkowo na aukcji bylo ze koles jest z Texasu, a przelew zaadresowal do Londynu, UK.

A juz prawie sie cieszylem z glosnikow :)

• 4 tygodnie później...

Wczoraj kolorowi celnicy USA którzy zauważywszy cały wózek załadowany walizami jaki pchałem do luku "wyłowili" mnie z kolejki do dokładniejszej kontroli. Wózek z bagażem zabrali. Kontrol odbyła się zaocznie. Po rozpakowaniu sie na miejscu w Polsce stwierdziłem że zostałem przez "amerykanów" okradziony. Piszę o tym incydencie ku przestrodze by bardzo wartościowe rzeczy dokładnie zabezpieczać lub brać jako bagaż podręczny.

Witam!

czy ktoś korzystał ze strony :

Ukryta Zawartość

Myślę o zakupie Cardasów (są autoryzowanym dystrybutorem)

Ukryta Zawartość

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

O, wrócił ten, co miał przestać tu pisać? Fajnie, bo już tęskniłem ;)

Pamiętacie wątek 33114, 6 Paź 2007, 22:15? No to ciach: tym razem prościutko, ale za to z dedykacją:

Na Dratewkę

Miał zza wielkiej wody

Przywieźć wibrapody.

Pysznił się i chwalił,

lecz geszeft zawalił.

Ocali mu zadek

zmyślony wypadek?

Wydumał, w męczarni:

"ukradli mi czarni" ;)

;-P

awaria, 15 Gru 2007, 13:22

>Czysta ciekawość : na co się pałasili??? czy to były rzeczy nowe??? czy może cos osobistego

>"drapli" ???

Połakomili się na aparat fotograficzny, parę flakoników perfum od V.S, drobną biżuterię i ciuszki od AC&F i AE :)

Audio zabawki ocalały:) widać złodziej nie jest audiofilem:)

Polecam zakupy w "USED CABLE. com".

Sprawdzone źródło. Pewne transakcje. Towar idealnie opisany odpowiadający rzeczywistości. Sprzedają nie tylko rzeczy używane ale również i nowe. Błyskawiczne wysyłki na cały świat..

Polecam

A tutaj jest bezpiecznie?

Ukryta Zawartość

Wiele osób w różnych wątkach podaje linki do tego sklepu, ale o ile dobrze szukałem, jeszcze nikt nie pochwalił się, że zrobił tam udane zakupy. Jeżeli jest ktoś taki, to proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam,

juro

Ukryta Zawartość

Nie znam tej strony. Obejrzałem jednak na niej wkładki. Zaraz po N.R zamówię jedną i wtedy będzie mozna coś powiedzieć. Mają dobra cenę na wysyłki do Polski. Dla przykładu wysyłka wkładki to tylko 18$. Warto więc sprawdzić zakupy u nich.

Bo nie prawidłowo sie kontaktujesz.

Zasady zakupów w takim miejscu jak i na stronie którą ja podałem są proste. Wypełniasz formularz zamówienia, wpisujesz swoje dane, płacisz kartą lub w tym przypadku PP bo kart polskich banków nie uznaje żadna forma zakupów przez internet w USA, podajesz swój @mail, nr. tel., wybierasz formę wysyłki. Cały koszt znasz więc z góry. Natomiast z doświadczenia wiem, że nikt zawracaczy i dopytywaczy nie lubi stąd stałą praktyka jest ignorowanie. Opisy są wyraźne i wszelkie dodatkowe info zbędne. Dla niezdecydowanych są sklepy gdzie mozna pomarudzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.