Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmieniać kable?

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumny Magnat Monitor 1000 i mam je spiete z amplitunerem zwyklym kablem z miedzi tlenionej zakonczone złoconymi wtykami.

I w zwiazku z tym mam takie pytanie:

Czy warto by bylo zmienic kable glosniowe w tym sprzecie? Znaczy sie oczywiste jest ze zmiana byla by dobra ale sęk w tym ze za kable mogłbym dać max 150zł, a potrzebuje 7m, czyli wychodzi ze mogę dać za metr max 22zł. Czy zmiana na kable właśnie w tym budżecie by sie opłacała? Czy wogóle byla by jakaś zauważalna różnica od tych zwyklych?

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/37860-czy-warto-zmienia%C4%87-kable/

>Rafal

nic nie musisz robic z tymi kablami i jak maja przekroj 1,5mm2 albo wiecej to wszystko jest OK. Sluchaj sobie muzy i daj spokoj, to wszystko o czym myslisz to sa totalne pierdoly, lepiej zajac sie sportem...

rafal - jest jedna z ważniejszych zasad audiofilskich"jak nie usłyszysz to nie zobaczysz". W związku z tym proponuję chyba najprostszy sposób,który sam skutecznie stosowałem.Wielu dystrybutorów kabli których znajdziesz w sieci praktykuje wypożyczanie zestawów kabli głośnikowych.Najczęściej za kaucją,jedynie firma Albedo pożyczała kable bez kaucji. Pożyczaj więc i słuchaj kabli w przedziale cenowym na który cię stać.Jeżeli nie usłyszysz wpływu kabli w swoim zestawie,zaoszczędziłeś parę złotych.Żeby jednak nie pozostać w sferze czysto teoretycznej proponuję Ci dwa kable głośnikowe trochę co prawda droższe ale może warto trochę kasy doskładać : 1/ Kimber 4PR istnieje w sprzedaży od 1978 roku,sprzedano go wiele milionów metrów.Charakteryzuje się bardzo zrównoważonym i przyjemnym brzmieniem.Znajdziesz go np. w Akkusie za 26zł/m.2/Van Den Hul Clearwater kabel który ja używałem przez kilka lat w swoim zestawie.Bardzo przyjemne brzmienie nie ograniczające brzmienia elektroniki,lekko ciepłe,dostatecznie szczegółowe.Kabel ten znajdziesz np. w PEMARK za 11 euro/m.Życzę przyjemnych odsłuchów i powodzenia na mozolnej drodze audiofilskiej.

e dupa panie...

rafal "zerknełem" w twoje "o mnie" ichciałbym zapytać czy twoje źrudło dźwięku to mp3 ?

jeśli tak, to ZAPOMNIJ !!! o temacie kabelków po drugie przy tej muzyce też RACZEJ ZAPOMNIJ !!! o temacie kabelków

Tylko ze ja mieszkam w malym miescie i tu nic nie mozna posluchac. no ale jak piszecie ze nie ma sensu to chyba nie bede se d... zawracal. Teraz mam zwykle z miedzi OFC 2,5mm2 i zlocone 24 karatowym zlotem wtyki.

?👈

Jeśli koniecznie chcesz zmienić to udaj się do najbliższego zakładu posiadającego drut nawojowy i samodzielnie wykonaj coś takiego jak w załączonym foto. Poproś by sprzedali miedz beztlenową monokrystaliczną, jesli nie będą mieli na stanie to niech zamówią i po krzyku. Jesli nie to poczekaj trochę. Przed Świetami Bożego Narodzenia będzie ogromny wysyp kabli i zawsze coś w dobrej cenie będziesz mógł kupić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co byscie powiedzieli na to?

Ukryta Zawartość

Wyglada przyzwoicie i ma w miare czystosc.

Ukryta Zawartość

?👈

Jak już obowiązkowo chcesz zmienić sobie kable, to weź te:

Ukryta Zawartość

A jak chcesz mieć "powrozy", to ten:

Ukryta Zawartość

ProCab ma bardzo dobre opinie, nie tylko na tym forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Albo jeszcze ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

"Mowisze ze lepiej by sie sprawdzily od tych Alpharda?"

Tego to nie wiem. Ale ja z tych dwóch wziąłbym Cordiala, bo jest to firma wyspecjalizowana tylko w kablach wszelakich rodzajów (na szczęście nie "audiofilskich"), często i gęsto spotykanych w studiach nagraniowych.

WILU> mam juz od jakiegos czasu CD DENONa i 90% muzyki jakiej slucham jest bagrana w formacie Audio. Zakup wzmacniacza niestety musialem odłozyc na poźniej bo oczekiwanie na pełną aktywację konta jest długie i przez ten czas właśnie kupilem CD bo akurat sie konczyla aukcja i wygrałem licytacje a kase na wzmacniacz przeznaczyłem na cos innego. Narazie bede musiał sie zadowolic nie jeszcze takim złym Denonem DRA-735R. Napisałem mail do tego slepu co sprzedaje ProCaba.

?👈

Jak dla mnie w twoim przypadku dał bym sobie spokój z kablami ! ale obawiam się że jeśli kupisz wystąpi u Ciebie taki sam efekt jak u innych zmieniających kabel po raz pierwszy czyli:

----

Miałem wątpliwości, lecz postanowiłem kupić zmiany są wyraźne i nie żałuje zmiany ! ( czyli słyszę bo chce usłyszeć... bo szkoda tych 150zł )

----

Ja jużdawno temu przerabiałem zmiane kabelka w tanim budrzetowym "zestawie" zwykłego OFC na Monstera XP no i zmiany były - ładnie się prezentował :) nic poza złudnym... polepszeniem brzmienia tak mi się wydawało a skoro mi się coś wydaje - piepsze nie spuszczam się nad tym i nie onanizuje się na forum :P

ale mogę się mylić, nie zaliczam się do wyjątkowo słyszących jak większość pseudoaudiofili naszego forum. Jeśli kupisz rzyczę Ci przynajmniej tych minimalnych zmian i ich usłyszenia !!! oczywiście na +.

Wczoraj robilem male porownanie. Podpielem pod amp CD DENONA DCD-560 te co mam i swoje DVD SONY DVP-NS36 na ktorym sluchalem wczesniej. CD podpielem klotzem a DVD zwyklym kablem. Wrzucilem do odtwarzaczy 2 oryginalne plytki akurat z tym samym utworem i przelaczalem tylko na ampie CD/DVD i roznica byla ogromna. Chyba nawet głuchy by usłyszał. Dzwiek z dvd byl jakis suchy, szczegolnie gora. Basu bylo jakos malo. Z CD bylo wogole inaczej, bas pelny, dominujacy i soczyste srednie i wysokie. Niebo, a ziemia. Wiec mysle ze po zmianie kabla glosnikowego ronice tez bedzie slychac ale napewno nie taką znaczną.

?👈

rafal735r

widac ze co do roznicy to sie juz przekonales zanim ja uslyszales, oby tak bylo...choc bedzie raczej tak jak WILU napisal, bedzie bo juz kase wydasz wiec nie moze byc inaczej, nie tedy droga, no ale to Twoja kasa wiec...

Mag

pojde krok dalej i powiem wiecej, ze znajda sie tez tacy co stwierdza ze roznicy nie ma byc wrecz prawa, chocby ze wzgledu na wykonanie kabli (tych ktore bedziesz porownywal) i na pewno bedzie w tym jakas racja...jeszcze raz dobrze Ci radzimy, przemysl to

Mag

Probowalem odwrotnie i jesli chodzi o DVD spiete Klotzem poprawil tylko gore, a bas dalej byl suchy niesoczysty.

No a ja sie ciesze z tego porownania, bo za DVD zaplacilem 300zl, a za CD 61zl + 60zl kabel, a gra o niebo lepiej wiec wniosek z tego ze kasa nie poszla w bloto. Nawet gdyby te glosniowe nie daly zadnej roznicy zawsze lepiej takie kable wygldaja :-D i bede mial spokojną głowe. Po drugie nie kosztuja fortuny bo za ProCaba 5zl metr to nie duzo, a potrzebuje 8m.

?👈

WILU>

Popieram Cię w całej rozciągłości. Ale kable zmieniłem ;-) (już po raz trzeci)

Na pytanie czy warto mogę jednak odpowiedzieć, że nie warto. Raczej nie warto. Nie jeżeli to ma być dla kogoś duży wydatek (nie chodzi o cenę tylko ile ci to z życia zabierze - bo za np. 600 zł to można na parę fajnych imprez pójść, dziewczynę na kolację zabrać itp).

Mnie było stać, więc zamówiłem sobie AnitC i od wczoraj "słucham". Różnice są, małe, ale słyszalne, a te słyszalne częstwo w audiofilskich opowieściach rosną do różnic "ogrmonych".

A na pytanie czy różnice które są , w ogóle są na + to odpowiem, że HGW. To pytanie z serii czy wolisz "taki troche bardziej zielony"

Kiedyś słuchałem jeszcze QED, DNM na Bulletach, Audionota i coś tam jeszcze (Audionovy). Różnice są, ale jak już wydałem znowu 900 na kabelki (a razem chyba ze 3000 zł na różner okablowania - sieciówki, IC, listwy itp), to z obecnym doświadczeniem już innych nie kupię - te są jakie są, już są i się więcej nie zastanawiam na temat kolejnej zmiany kabelków.

Zmiana miedzianki 1,5mm2 (której słuchałem przez ostatnie pół roku) na moje stare srebrne spiralki Annieversar Silver (drogie, a kurzyły się w szafie), to różnica też była, tyle że nie dość że mała (bardzo mała), to jeszcze na korzyść zwykłej miedzianki.

IC AntiC Bullet (jeszcze "zimny") gra po prostu troche innym balansem niż mój poprzedni Cable Talk Broadcast 3, chyba jednak czyściej, troche bardziej sucho (nie wygrzany?).

Ale ogólnie, to za te pieniądze które wtopiłem w kable, miałbym już lampy i wszystko w du... .

Niedawno byłem u audiofila, u którego Audionote OTO podpięty był komputerówką do przedłużacza od lampki nocnej, głośnikowe i IC "jakieś" były, ale nikt się nad nimi nie spuszczał, źródło jakiś dobry DVD za 1000 zł.

I grało muzykę tak, jak marzy mi się żeby grało u mnie w domu. (kupuję chińskie lampy za 2000 zł + 1000 za cła i tuning u polskiego fachowca)

Kabli zmieniać nie warto. "audiofilskie" można mieć, ale zmiana dźwięku ze zmiany kabla nie warta pieniędzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.