Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze koncerty Waszego życia.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proponuję cofnąć sie do największych wydarzeń koncertowych w Waszym muzycznym życiu.

Do koncertów ,które zrobiły na Was największe wrażenie,które pozostaną w waszej pamięci "na zawsze".

Do wydarzeń muzycznych,których byliscie swiadkami.Niezaleznie od rodzaju preferowanej muzyki.

Proponuję 2-3 koncerty.

https://www.audiostereo.pl/topic/37958-najlepsze-koncerty-waszego-%C5%BCycia/

Wojciechu ,dobry temat a dlatego że najlepszym koncertem mojego życia był koncert zespołu węgierskiego OMEGA,zespół znany był z bardzo dobrego dzwieku na koncertach wz. i pre wszystko na lampach .W Poznaniu swego czasu organizowano na terenie targów miedzynarodowych tz... miedzynarodową wiosne estradowa,, i tam wystąpił z przepięknym koncercie zespól SMAK, ale kto to juz pamięta............

Witam !

Bardzo dawno temu - ok 1970 - nie pamiętam - w Świnoujściu - "Breakout". Daty nie pamiętam ale muzykę tak !!!

Wtedy "otworzyły" mi się oczy a raczej uszy. Nic już potem tak nie brzmiało choć było lepsze muzycznie i technicznie. Pozdrawiam

to trudny wybór, widziałem kilkaset różnych koncertów w kraju i za granicą. No i teraz koncerty oceniam trochę inaczej - patrzę jak się bawiłem, czy jeszcze raz bym chciał zobaczyć danego artystę. Okazauje się, że nie zawsze znakomici artysci potrafią udźwignąć show na żywo. No i mam taką 10tkę (kolejność przypadkowa):

Seal - Sala Kongersowa

Pearl Jam - koncert na Torwarze

Genesis - Chorzów (koncert w deszczu)

Scissor Sisters - Open'er Gdynia

U2 - Chorzów

Depeche Mode - Katowice Spodek

Myslovitz i Leszek Możdżer - Gdańsk, Parlament

Tool - Warszawa, Hala Mary

George Michael - Warszawa

Faithless - Opene'er Gdynia

Co ciekawe, znajdujące się na tej liście gwiazdy popu udowodniły myślę wielu, że na koncertach sprawdzają się znakomicie. Czego nie mogę powiedzieć o wielu gwiazdach rocka. Dla przykładu - widziałem koncert Coldplaya w berlinie i była to straszna porażka, natomiast koncert George'a Michael - rewelacyjan zabawa, taniec, wspólne śpiewanie i genialny kontakt z publiką.

Pytanie do Witka B.,który był na wszystkich Jazz Jamboree (oprócz jednego).

Który artysta zrobił na Tobie największe wrażenie?

wiele, które spowodowały, że słucham muzyki, której słucham. jeśli mam tylko trzy, to chronologicznie:

-miłość z lesterem bowie - gliwice - chyba początek lat 90-tych

-garbarek z weberem, wynton marsalis septet - w kościele w bielsku - połowa lat 90-tych

-Gidon Kremer w Teatrze Polskim i później w FN, Marta Argerich w FN - niedawno

ostatni bardzo udany koncert to RGG trio.

pavbaranov, 26 Lis 2007, 22:15

>Hmmm...., jakby to powiedzieć...... jeszcze żyję ;)

>A z dotychczasowych mnóstwo ich było. Już prościej byłoby wymienić te zdecydowanie nieudane.

Za dużo chyba tych koncertów się ogląda, słucha.

Czasy się zmieniają, Pawle ;-). Jeszcze prawie trzy lata temu łatwiej nam było wymienić te koncert "naj" ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ł.A. Woman

Wielki temat, ale bez głębszej refleksji wskazujących będzie dość powierzchowny, ja się też nie wysilę na refleksję:) i tylko wskażę tryptyk dwie Pasje i Msza Bacha w wykonaniu orkiestry Herreweghe w naszym Teatrze Wielkim parę lat temu; trzy wieczory z mistrzostwem. Ponadto kilka okazji rockowych i jazzowych, równie satysfakcjonujących emocjonalnie jak w/w

negra>

Nie, chodzę na mniejszą ilość. Starzeję się tylko i docierają do mnie "prawdy objawione" :)

A czasy zmieniać się muszą.

Mogę tylko napisać, że tej jesieni oglądałem kilka wspaniałych koncertów. Poczynając od końca: Resonance w Mandze, kwartet Magic (czyli Trio X+Mikołaj Trzaska), Gebhard Ullmann's New Basement Research, Frank Gratkowski Quartet oraz Lucas Niggli ZOOM + ARTE Quartett. A to zaledwie 2 miesiące ;)

Już łatwiej byłoby mi wymieniać obecnie te koncerty, które z różnych względów, niekiedy kompletnie poza muzycznych, coś wniosły w mój rozwój jako człowieka, odbiorcę muzyki itp. I takimi np. były koncerty, a w zasadzie to jedynie kontakt z jednym człowiekiem: Danielem Carterem, tria Chinatown. Same koncerty? Cóż, bywałem na lepszych, ale nie o to tu chodzi.

klubowe: katowicki Inq i imprezy cykliczne Elektroschock, nieistniejacy, legendarny klub Tresor w Berlinie.

Duze Koncerty: Creamfields Polska-edycja 2006 i 2007, Mayday Pl 2004 i 2006, Carl Cox w Spodku, Depeche Mode w Spodku. Z marzen to chcialbym pojechac na koncert Faithless, Zero 7,ColdPlay, TimeWarp w Niemczech i I Love Techno do Belgii.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wojciechu, dokladnie tak. Podobalo mi sie Larghetto z II koncertu, ale np. ballad nie trawilem. Dopiero Perahia pokazal mi ich piekno. Nie trawie dotad Rubinsteina, ktory z kazdym dzwiekiem zdaje sie puszyc -"patrz, jak ja pieknie gram". Perahia mowi do mnie "posluchaj, co za piekna muzyka".

Fan Karajana

Czy nie miałes przekonania do samej muzyki czy też do wykonawstwa?

Pytam dlatego,że ja również dotarłem do muzyki Chopina dość póżno.

Może to wina tego,że w Polsce jest ona wszechobecna i "nadużywana".

King Crimson w Warszawie w 1996

Dave Douglas Quintet w Village Vanguard w 2000

Kury w Metro w 1996

Tomasz Stańko z Jhonem Surmanem w Kongresowej (nie pamiętam w którym roku)

Don Byron w Cork 2007

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.