Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze samochody wszechczasów

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Elb,

"Wiesz, że jesteś obrzydliwym snobem :-) ?

Moim zdaniem do funu wystarczy stare 20+ letnie BMW E30 z silnikiem z E46 3.0 231KM i szperą z M3. Przy swojej masie lata jak głupie - można i na tor wyskoczyć, i na pojeżdżawkę i drift poćwiczyć. Całość imprezy można zamknąć w 20kzł, i to z obspawaniem budy. Jazda takim wynalazkiem to jest czysty fun i banan dookoła głowy non stop.

Uwierz mi, że nawet jazda Gallardo, którym po torze jeździłem nie dalej niż w dniu wczorajszym, nie daje 1/3 radości tego co takie stare BMW. Tylko oczywiście aby takiego BMW spróbować, trzeba się wyzbyć swojego snobstwa :-)"

No to jestem snobem. Obrzydliwym. Mialem wrazenie, ze watek jest bardziej o estetyce niz o paleniu gum. Dla fanu. Mamy inna definicje fanu. Parowki mnie nie kreca. Gallardo na tle bemowskiej plyty tez mi jakos nie pasuje. Ono wyglada znacznie lepiej w okolicy Cortiny. I tutaj powraca to biedne Bemowo. Oczywiscie rozumiem, ze mlodziez w swoich bolidach nie za bardzo ma sie gdzie powyglupiac. Biorac pod uwage byle i obecne problemy lotniska Babice, gdzie jednym z pomyslow (na szczescie niezrealizowanych!) Gronkiewicz byla kastracja plyty poprzez przeciagniecie Lazurowej przez srodek ostatniego pozostalego pasa i uzycie miejscowego oglupialego lobby propagujac argumenty halasu w procesie likwidacji i nastepnie sprzedazy terenu pod zabudowe, dobrze byloby sie zastanowc nad impaktem dodajacym do ogniwa przeroznych jarmarkow, miedzy innymi tych samochodowych. Lotnisko Babice bedace po czesci wlasnoscia MSWiA z niemozliwoscia przejecia terenow hipotecznie i modernizacji przez inwestycje prywatne w celu rozbudowy prywatnego lotnictwa - zawsze bylo i nadal jest tematem delikatnym. Uwazam, ze jest instrumentalnie waznym pielegnowanie kompleksu i zachowanie go wylacznie dla statkow powietrznych z ewidentnych powodow. Drifting i halas na prowincje do lasu!

Teraz powracajac do estetyki, nadal nic jakos nie pobija u mnie starej Alfy. Tym ktorzy chca sie odnalezc w latach swietnosci motoryzacji, w ere prawdziwej sztuki pamietaja, ze niektore egzemplarze zostaly wyprodukowane niestety w prawie pojedynczych egzemplarzach i ich nabycie jest niemozliwe bez wzgledu na zasoby finansowe, zwroce uwage na pewien warsztat w Szwecji:

www.motorima.com

stara alfa, 18 sztuk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cudo,piekniejsze od najpiekniejszej kobiety na swiecie,gdyby tej marki zabrakło,swiat byłby szary,pełen paskudnych golfów czy toyot...Mia Giulia !!!

Jazz :-), 27 Kwi 2010, 20:30

>Teraz powracajac do estetyki, nadal nic jakos nie pobija u mnie starej Alfy.

I tutaj można zauważyć ponadczasowość pewnych koncepcji. Bo jakoś tak dziwnie się dzieje że ten rodzaj samochodów (oprócz różnych wynalazków) raczej nie zmienia się rewolucyjnie - vide 8C. Natomiast ile w tym czasie przeżyliśmy zmian "zwykłych aut".

P.S. Boże chroń przed muscle cars. Na tej stronie wątku łatwo można zauważyć różnicę między Europą a USA.

W,

Pewne koncepcje nawiazuja w jakims stopniu, ale spartanskie konstrukcje, ze swoimi niedoskonalosciami (podobnie jak zalaczona alfa 33) nigdy nie powroca. Pamietaj, ze przykladowo powyzsza miala tylko 99cm wysokosci. Zmienily sie gabaryty, potrzeby instalacji technologii dalej zwiekszyly wymiary. Kilka miesiecy temu trafilem na lancie abarth zagato za nawet dostepna cene, ale one byly klepane na max 170cm i 60kg. Bylem juz gotow pogodzic sie z nie najlepszym stanem, ale...pojemnosc kabiny. Obecnie nie ma i nie bedzie juz niczego legendarnego. Legendy sie skonczyly na poczatku lat siedemdziesiatych i niektorzy tez beda podwazac ten okres. USA bylo od poczatku ogromna manufaktura bez miejsca na drogie, reczne wyroby. Poza tym lata 50, 60 w stanach wymagaly jednak znacznie wiekszych pojemnosci, niz te w Europie budowane na krotkie trasy i tez dla nielicznych. Stany mialy jednak niezaspokojony apetyt na europejskie auta i ten apetyt pozwolil wielu europejczykom nie tylko przezyc, ale takze kazac sobie slono placic. Wystarczy spojrzec sie na ilosci specjalistycznych samochodow sprowadzanych w tamtych dekadach z Europy! Wiele z nich bylo produkowanych wlasciwie tylko z mysla o rynku USA. Teraz jest po prostu nudno...nic nie jest wyjatkowe.

..lub ta piekna sztuka. 67 rocznik, USD 25K. Nie nadaje sie do driftingu, ale gdzie dzisiaj znajdziesz az tyle szkla!

Ukryta Zawartość

post-961-100006133 1272402322_thumb.jpg

post-961-100006134 1272402322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepiekna Lancia...to musialy byc wspaniale chwile..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najnowsze Porsche 918 Spyder. 3,2s do "setki" robi wrażenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jeden z najpiekniejszych Muscle obok Dodge Chargera.

Brat, Dodge Challenger:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

troche w tym prawdy jest - dla mnie prawdziwy samochód to praktycznie zero elektroniki - taki samochód sie poprostu czuje - takim samochodem była dla mnie np. ..... łada 2107 :D ( pierwsze auto po zdaniu prawa jazdy ) - ładą jak się jechało 120 to tak jakby się przekraczało bariere dźwięku ( i do tego ten napęd na tył z balansem ciężaru bardzo z przodu :D )- w moim obecnym aucie też jest w miare ok tyle że denerwuje mnie ABS którego nieda się wyłączyć ( na plus kapitalny balans i prowadzenie oraz 4x4 :D )

A ja myślałem, ż hybryda to takie cuś;

Ukryta Zawartość

post-27349-100006085 1272468078_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jazz :-), 27 Kwi 2010, 22:49

>W,

>

>Pewne koncepcje nawiazuja w jakims stopniu, ale spartanskie konstrukcje, ze swoimi

>niedoskonalosciami (podobnie jak zalaczona alfa 33) nigdy nie powroca. Pamietaj, ze przykladowo

>powyzsza miala tylko 99cm wysokosci.

No i miała moc dzisiejszego dobrego rodzinnego sedana.

Tylko że była 2,5 raza lżejsza.

najwspanialszy muscle car według mnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu w wersji Yenko.400 konny potwór z Big Blockiem 7,0.Rzadkosc niesamowita.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

homoonanista

Dlaczego uwazasz ze rovery to szajs? Miales, jezdziles? Ja uwazam ''75'' za bdb samochod w swojej klasie. Zreszta paru kumpli smigalo rowniez roznymi roverkami i nikt nie narzekal. Zawsze lepiej wygladaly i byly o niebo lepiej wyposazone od popularnych golfow 3, passatow ... Co z tego ze niektore modele mialy silniki hondy czy to zle? honda zawsze miala dobre opinie.

A jezeli mesiek to moj wymarzony CL 500 z okolic 2000-2004 :)

Ukryta Zawartość

post-11813-100006045 1272481863_thumb.jpg

post-11813-100006046 1272481863_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

captainspaulding, 28 Kwi 2010, 19:36

>tu w wersji Yenko.400 konny potwór z Big Blockiem 7,0.Rzadkosc niesamowita.

Ciekaw jestem, ja on tą moc na asfalt przenosi. Pewnie w obłokach białego dymu :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Rover 75 to nie honda!Zbudowany jestz wykorzystaniem wielu elementow z bmw 5.To dobry woz o przepieknej lini i wnetrzu.Moim zdaniem ladniejszy od Jaguara Mondeo-Type

Walery, Tak, ale ta moc byla zupelnie inna. Alfa krecila sie nieprawdopodobnie szybko. Takie powyzsze Porsche to juz jest koniec motoryzacji. Histeria przyspieszenia. Tylko po jaka cholere sie tak spieszyc? Wjezdza taki bolid, narobi niepotrzebnie duzo szumu, nie bedzie wiadomo po co w ogole przyjechal? Nic nie zjad, nikogo nie poznal, z rykiem palonej gumu, "diftujac", budzac pol miasta odjechal a swoja aparycja przypominal niepotrafiacy latac "trendy" statek kosmiczny adekwatny estetycznie do gustu jego rosyjskiego kierowcy . W dupie mam taka motoryzacje. Drift away...

Ponizej skad sie wziely mawet ladne linie obecnegop Bentley'a GT. Powiekszony w skali, ale nie mam watpliwosci, ze Aurelia byla punktem wyjsciowym. Seria 1, 55rok, bez uchylanych okienek. Laska do przepedzania halasliwej smarkaterii.

Ukryta Zawartość

post-961-100006041 1272483011_thumb.jpg

post-961-100006042 1272483011_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

te auta są niewygodne , twarde, głośne i nie mają wspomagania - jednym słowem do codziennego użytku się nie nadają

nie wyobrażam sobie żebym czymś takim jeździł do Biedronki po zakupy

Alternatywa do wspolczesnych "jednorazowek" coupe, jezeli chcemy wyeliminowac ich wyrzucanie co kilka lat za grosze, Sebring. Coprawda nieco wczesniejsze z pojedynczymi reflektorami sa ladniejsze, ale ogolnie identyczny. Przy 6cyl nie wymaga az tak duzych inwestycji serwisowych. Kompromisem "trendy" gadzetow. Czerwony to juz inna skala, 54/55.

Ukryta Zawartość

post-961-100006037 1272483674_thumb.jpg

post-961-100006038 1272483674_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozuehyt, one nie maja GPS'ow, czesto brak im jest klimatyzacji, okna trzeba otwierac recznie krecac, nalezy je umiejetnie ubslugiwac, wypudrowac sobie nosek w domu przed wyjsciem etc...tak, one nie sa dla dziewczynek, one sa dla facetow.

Jazz - ja rozumiem twoje zamiłowane do oltimerów. Sam gdybym dysponował odpowiednimi funduszami chętnie bym sobie kilka takich cudeniek kupił. Jedyne czego nie rozumiem, to twoja pogarda dla ludzi ceniących inne rzeczy w motoryzacji. Dzielisz fanów motoryzacji na dwie kategorie:

Tych którzy lubią wozić się 10km/h oldtimerem - ci są cool.

Tych którzy lubią poupalać na torze - ci nie są cool.

Zupełnie jak Kaczyński. Co nie powie to ludzi podzieli.

Szanujmy się nawzajem, bo na szacunek zasługują zarówno ci którzy lubią poupalać, jak i ci którzy lubią się polansowac oldtimerem. To wspólna pasja, choć widziana z różnej perspektywy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie znam terminu "upalania", ale wyobrazam sobie, ze chodzi o doprowadzenie opon do temperatur, w ktorych sie zaczynaja po prostu kopcic? Jezeli ktos ma taka potrzebe, lub potrzebe np. darcia mordy, lub posiadania notoryzcnie szczekajacego psa, mam jedna prosbe, zeby robil to w maksymalnej izolacji i nie przeszkadzal innym. Elb, poniewaz sa znacznie lepsze metody pobudzenia adrenaliny, tez takie ktore wymagaja szczegolnych umiejetnosci, jest mi trudno tolerowac halasliwe motoryzacyjne jarmarki odbywajace sie czesto np w miastach.

105 tki mozna kupic czasem za nieduze pieniadze i ten model szczegolnie dobrze nadaje sie do adreanliny. Nie musisz nawet palic opon, tylko troche potrenowc.

jedno z ostatnich prawdziwych aut rajdowych grupy A -Przepiekna Lancia Delta HF Integrale,ponad 400KM,niesamowite brzmienie i osiagi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.