Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Głosniki i Jaki Amplituner. POMOCY

Rudyy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstepie zaznacze ze jestem zielony gdy chodzi o sprzety, znaczy wiem jakie marki dobre, ale sam zeby cos dobrac to ni :P

chcialbym poprosic was o pomoc. Amplituner 5.1 chce kupic u kolesia na allegro o xywie jamaj , po komentarzach i sprzecie jaki sprzedaje wydaje sie to calkiem rozsadne. Chce wydac na amplituner 400-500 zł mysle ze cos dobrej marki da rade tam upolowac.

Natomiast gorzej z glosnikami, slyszalem ze one w 60-70% odpowiadaja za dzwiek, a nie amplituner. Wiadomo za glosniki chcialbym dac kolo 500-600 zł wiem ze nie duzo, ale czy daloby cos wynalesc? moj pokoj ma ok. 3m x 3m , jakos wielce wyczulony na jakosc tez nie jestem bo jakosc mp3 mi styka (w przeciwienstwie do mojego wujka ktory jest zboczony na punkcie jakosci muzyki i mp3 go drazni) co byscie mi polecili? czy lepiej kupic np. dwie kolumny za 300-400 zł na poczatek i z przyplywem gotowki rozszerzac to o zestaw (kolejne glosniki) czy wpelni w domowym uzyciu, dla zwyklego smiertelnika starcza glosniki KODY albo VKraft.

Z gory dzieki za pomoc:)

ps. slucham muzyki roznej, od czasem jakis łupanek smiesnzych, po rock, ale najczesciej reggae, ska.

Pozdrawiam i czekam na jakas odpowiedz:) moze jakies linki prezentacje:-)

Amplitunery mają na tyle słabe końcówki że ich wpływ na dźwięk jest istotny ( słaba kontrola basu/membran spowodowana niskim współczynnikiem tłumienia ).

Dam Ci dobrą radę - kup wzmacniacz stereo za te 400 PLN a za pozostałe 700 wybierz jakieś porządne monitory ( np. B&W ). Wrażenie w filmach będzie lepsze ( realizm, naturalność dźwięków ) ... o muzyce nawet nie wspominam.

Do kina trzeba porządnie rozmieścić głośniki - praktycznie trzeba mieć pomieszczenie tylko do kina bo upchanie byle jak kolumien w rogach pokoju/sypialni zabije poprawny efekt.

5.1 to fajna rzecz ... jeśli masz specjalny pokój i sporo gotówki ... ampli kina odpadają - dobre kino to procesor i 5 monobloków w specjalnie zaaranżowanym pomieszczeniu (salon tylko do "kina") z idealnie usytuowanymi kolumnami.

• 2 tygodnie później...

Podobnie jak Ty nie jestem audiofilem i miałem podobny problem .

Po długich poszukiwaniach sprzętu na początek (możliwie korzystna relacja jakości do ceny ) doszedłem do wniosków :

--- kolumny KODA 707 lub Rubicon RP 26 (Na początek kup kolumny przednie później możesz uzupełnić zestaw o centralny i kolumny efektowe i ewentualnie suba)

--- AMPLI Yamacha RX- V z serii 300 lub 400 (np. RX -V 350)

Sprzedający Yamaya z Allegro spoko polecam (kupiłem od niego Yamachę RX V 420 )

Audiofile będą się krzywić i wygłaszać opinie że jak się chce słuchać w stereo to trzeba kupić sprzęt do stereo , a kino domowe nie nadaje się do słuchania muzyki.

Myślę że proponowane zestawienie zadowoli Cię-podobnie jak i mnie zadowoliło.

Kody 707 kupisz w sklepie internetowym za ok. 750 zł Rubicony RP 26 F za podobną cenę

powodzenia

Kiedyś kupiłem kolumny firmy ( nie śmiać się ) Bellwood i ich flagowy podstawkowy model Excellance 10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... kosztowały ponad 500 PLN (były połączone z RX-V350) - tych kolumn też nie ocenił bym wysoko.

Ty piszesz że chcesz podłogówki do 700-800 PLN - na prawdę jestem pełen obaw jak to będzie grało.

Chcesz kino ? Tanie ? OK

Kino w tych okolicach cenowych opierasz mocno na aktywnym subie. Niski model ampli kina i tak nie wysteruje prądożernych kolumn więc może lepiej kup jakieś podstawkowe wharfedale + do tego aktywny sub + ampli kina z niższej półki.

Ukryta Zawartość

Opinie przeczytane w internecie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

życzę miłej lektury

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Często tak jest, że piszący poleca sprzęt, który sam ma ;-)

Generalnie nic w tym złego bo moża się wypowiedziec o czymś co się zna b. dobrze.

Moje kino jak ponizej:

Yamahy DVD 540 i ampli 440 + Eltax Univers. Fronty i centralny podpięte kablem Monitor Atmos Air 195 Silver. Tyły Nakamichi OFC 2x2,5 mm.

Eltax - hmmm - niby tanie kolumny ale zawsze to podłogówki. W zestawieniu z subem potrafią nieźle zagrać.

Wiadomo droższy sprzęt zagra lepiej - w stereo wzmak i cd też klasę lepiej ale nie ma co marudzić.

Kino z tego jest super a i stereo można posłuchac jak na początek.

Kiedyś te zestawy miały "straszne ceny" - teraz moża kupic je za grosze.

Jeszcze coś o kodach 707

Ukryta Zawartość

W uzupełnieniu -obecnie oferowane zestawy mają bogatszą kolorystykę i cenę znacznie niższą

Rubicony mają bas reflex skierowany do tyłu a Kody do przodu co ma znaczenie przy wyborze ustawienia.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.