Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja gramofonu tangencjalnego

Glurak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos ma doswiadczenie z regulacja gramofonow z ramieniem tangencjalnym ? Konkretnie chodzi mi o PL-L50 i HK-PA1203. Czy to normalne ze sanki sa napedzane tylko do srodka plyty ? W druga strone przesuwaja sie tylko po zakonczeniu odtwarzania lub manualnie, przyciskami. PL-L50 byl juz grzebany, nie wiem jak ma byc ustawiony tracking i czujnik optyczny polozenia ramienia, punkt serwisowy "tracking" znalazlem, ale nie wiem jakie napiecie powinno na nim byc.Przydalaby sie serwisowka...

https://www.audiostereo.pl/topic/38205-regulacja-gramofonu-tangencjalnego/

Witam walcz dalej ja się też sam męczyłem ale z JVC QL-G90,sądzę że to zależy od mikroprocesora (pewniej jest więcej w manualu jak powinno co działać) ale jak dla mnie z dobrą wkładką to tangential gra rewelacyjnie,czasem lepiej niż dobre CD-warunek dobrze zrealizowany i wytłocziny winyl (nie miałem żadnej dokumentacji)Też się muszę jeszcze pomęczyć jeszcze z optyką, gdyż nie zawsze wszystkie ścieżki osobno szczytuje,ale sądzę że to także może być niezapewnieniem przez producentów winyli pewnych standardów gdyż utwory są bardzo blisko siebie i nie ma zdecydowanej przerwy-mikroprocesor może to traktować jako jeden utwór

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Moje gramofony sa dosc proste, nie rozpoznaja utworow na plycie, PL rozpoznaje jedynie wielkosc plyty, a HK jej poczatek. Zreszta te funkcje dzialaja. Ktos moze spytac po co mi dwa gramofony... po pierwsze maja inna konstrukcje, a po drugie jeden gra z wkladka t4p a drugi z 1/2 zoll...

Rafael.Ja mam nawet płyte,której nie wyłacza na końcu,widać ze standartami w winylach też nie jest idealnie.Co ciekawe błąd wystepuje ,tylko po jednej stronie.

Mój sprzęt to Sharp RP-117 .Jest to bardzo dziwna i rozbudowana konstrukcja,która jednak gra wspaniale.Posiada dwa tangentcjalne ramiona i oczywiscie dwie wkładki.Odtwarza od razu obydwie strony płyty i wszystko można wstępnie zaprogramować.Jednak jak nie ma wyraznych przerw pomiedzy utworami ,to potrafi sie pogubić.Prowadzenie igły jest idealne i płyty zuzyte,które stasznie trzeszczą na tradycyjnym gramofonie,tutaj odzyskują swoją drugą młodość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Yul.Zgadza sie .Jedno ramie jest nad,a drugie pod płytą.I nie potrzeba żadnych krązków.Po prostu na gramofonie stoi sobie szpulowy magnetofon i pomaga stłumić wszelkie wibracje.Mozna sobie obok skakać,a gramofonowi to zupełnie nie przeszkadza.

Dodam jeszcze,że ta widoczna na fotografi szuflada,po włączeniu odtwarzania się zamyka i dopiero w takim położeniu jest możliwe odtwarzanie.Piekny wyświetlacz podobny do schematu układu planetarnego ,pokazuje,który utwór jest własnie odtwarzany,a dwie listwy diód pokazuja aktualne położenie ramion.Dodatkowo wyświetlacz ,podczas odtwarzania strony A jest podświetlony na zielono,a strony B na czerwono.

Rafael,chcesz to masz.

Ukryta Zawartość

post-15150-100007276 1197293585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ha bomba mój to też tak pieknie wyjeżdża sobie szufladką no ale światła to faktycznie z tych czasów masz co na statkach kosmicznych tylko mieli ;) moja szuflada wyjeżdża na 18cm już tylko w 6,5 sekundy (a zbierała się przed konserwacja 30 sekund),tak ze do wkładania płyt jest już wygodnie.Coś jeszcze bardziej wypaśnego mam na oku ale jest to very,very,raare po naszemu nie do zdobycia no i narazie poluję ale co mi tam ten mój JVC-QL G90 jest genialny i jednocześnie prosty no i piknie gra z wkładką Audiotechnicy.

Nagrałem Ci na VHS-sie na pierwszej płycie powinna Ci szczena opaść lepiej gra niż CD (Korwin nic nie spieprzyłem tą konserwacją BRA Marku myślę ze przy odsłuchu potwierdzisz Czy to moja wina że słuch mam taki zboczony i nawet w drewnianym kościele cegły wypatrzę ;D)Druga płyta jest już słabsza technicznie oj zgrana była ostro no ale muzyczka fajna .No a na trzeciej mimo dupianego winyla(sama płyta igła)-słychać szum orkiestra jest nagrana genialnie jak na zywo- w końcu !!!

Na deser 45sekund pisków usłyszysz czego się czepiam a co normalnie nie za bardzo słychać

Yul.Chodziłes na fizyke,czy na wagary.Co według ciebie powoduje nacisk igły w tradycyjnym gramofonie,jakis super procesor.Jest to zwyczajne ramie z przeciwwagą.Siła działania sprężyny jest stała tak samo jak ciężar ramienia tradycyjnego gramofonu.Nie wiem skąd tutaj tyle kpin i równocześnie taki brak podstawoej wiedzy.

>>>Marek-41,

Ja na fizykę chodziłem, tyle że miałem kiepskiego nauczyciela. Pisałem kiedyś o przygodach z nim na forum. Jeśli uważasz, że kpię sobie z Ciebie, to sie przeceniasz.

Co do "spodniego" ramienia. Grawitacja odrywa to ramię od płyty i ciągnie je w dół, ku środkowi Ziemi (jak to grawitacja). Sprężyna ma zatem za zadnie przeciwdziałać grawitacji i wywoływać kontakt igły z powierzchnią płyty. Czyli sprężyna daje siłę skierowaną przeciwnie do siły grawitacji. Czy się mylę ? Ta siła to moja "antygrawitacja". Jeśli się za to obraziłeś, to znaczy, że masz jeszcze mniej poczucia humoru niż profee.

=>Yul, 11 Gru 2007, 08:20

Pośmiejmy sie dalej, dodatkowo musi być taka spreżyna jak w zegarku napedzajaca pędnik ma to za zadanie przeciwdziałać sile Coriolisa. Najciekawsze źe na każdą z półkul (północna i południowa) trzeba zakładać sprężynę działajaca w inna stronę.No cóż nie tylko ty miałeś kiepskiego nauczyciela-ke od fizyki potrafiła rozpieprzyć teorię Plancka. Na szczęście od przedmiotów technicznych miałem samych praktyków i wyjadaczy (głowny mechanik,elektryk,kierownik pracowni metalograficznej,.....)Po latach to doceniam ,nawet nie wiedziałem ze chodziłem wtedy do najlepszego liceum zawodowego i technikum dla pracujacych w Polsce południowej.Teraz żal dupę ściska tak odpicowanych przez broniących pracę dyplomową działajacych modeli urządzeń technicznych to w żadnejinnej innej średniej szkole nie widziałem.

Żal dupę ściska zniszczono to dokładnie likwiując szkolnictwo zawodowe-lata swojej pracy kończacych szkołę zawodową ,technikum

Mieliśmy w tych latach najnowocześniejszą salę audiowizualną którą...zrobili od początku do końca absolwenci szkoły były tam takie wtedy nowinki n.p.jak zasuwane elektrycznie sterowane na pilota zasłony,takiż ekran i wiele innych nowinek znanych tylko z przecieków ze "zgniłego zachodu"

Grawitacja odrywa to ramię od płyty i ciągnie je w dół, ku środkowi

>Ziemi (jak to grawitacja).

Jako mianowany ponurakiem muszę ponuro przypomnieć, że bywały uklady w ktorych płyta miala pozioma os obrotu (niektore szafy grające) i "VTF" chociaż wcale nie vertical też byl robiony sprężyną.

A jeśli chodzi o dolne ramię w cacku Marka to mozna namówić grawitację, zeby wywołała skierowana do płyty VTF. Jak to zrobic Yulu? Ale prosze aby odpowiedz była wesoła, koniecznie.

Widocznie ciebie nie zrozumiałem i widze,że moja opinia była krzywdząca,przepraszam.Dodam jeszcze,że ta sama firma produkowała VZ-300.Był to kombajn z gramofonem tangecjonalnym,podwójnym,ale umieszczonym pionowo.Nie widziałem tego z bliska,a jestem ciekawy jak tam ten problem rozwiazano.

Ukryta Zawartość

post-15150-100007200 1197373628_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

profee, 11 Gru 2007, 10:25

>A jeśli chodzi o dolne ramię w cacku Marka to mozna namówić grawitację, zeby wywołała skierowana do

>płyty VTF. Jak to zrobic Yulu?

Nie jestem Yul ale odpowiem - dźwignią;-)

>>>Walery,

Dzięki !

>>>Marek-41,

Bez obrazy, teraz się zrozumieliśmy. Ciekawe mimo wszystko te gramofony. Ale jak dla mnie to trochę ślepa uliczka w ewolucji gramofonu. Ich konstrukcja była próbą powalczenia na polu funkcjonalności ze standardem Compact Disc Digital Audio. Nie trzeba przekładać płyty (jak w CD), płyta się nie kurzy (bo jest w szufladzie, jak w CD), można gramofon zaprogramować (skoro dowolnie wybiera utwory ze stron A i B to chyba można ?). W każdym bądź razie, masz drogą eksploatację gramofonu - potrzebujesz dwóch identycznych wkładek.

>>>profee,

Dawno Cię nie było. Zaniedbujesz nas ! Pisałeś chyba pracę habilitacyjną lub profesorską....no, jesteś usprawiedliwiony. No a jak tam idzie "reverse engeneering", czyli odtworznie Pro-Jectowskiego CAT-a do ustawiania wkładki ?

Pozdrawiam Panów Dobrodziei,

Yul

Zgadza sie ,potrzebuje dwóch wkadek,ale kazda odtwarza połowe płyty,wiec się dwa razy wolniej zużywają.Kupiłem ten gramofon ze względu na tangencjalne prowadzenie igły,dodatkowo mam fajną ciekawostkę.Po odsłuchaniu sporej kolekcji gramofonów,zdecydowałem się na tangencjalny z powodu braku błędów w prowadzeniu igły.Jakośc odtwarzania jest idealna.Tradycyjne rozwiązania są niekiedy bardzo rozbudowane i nie zawsze idealnie prowadzą igłe.Jak bym cos nowego kupował,a na razie nie musze,to tylko takie rozwiazanie mnie zadowala.

Potwierdzam to co Marek41 mówił jak dla mnie to rewelacja naped liniowy no i oczywiscie chowająca się dobrze absorbujaca zewnętrzne zakłócenia szuflada

>>>Marek-41, Rafaell,

Tak, zgadza się ! Ramiona tangencjalne mają swoje zalety. Nie ma błędu prowadzenia, niemożliwego do uniknięcia nawet w najdłuższych ramionach radialnych (tradycyjnych), nie ma regulacji antyskatingu (bo nie jest to potrzebne, a źle nastawiony antyskating w ramieniu radialnym to prawdziwa zmora, tfu !). Macie w swoich ramionach regulację azymutu i VTA ? Czy można do nich zakładać wkładki z mocowaniem 1/2 cala czy tylko wkładki z mocowaniem T4P ?

Yul, 11 Gru 2007, 17:16

azymut jest ustawiony fabrycznie (na upartego można go troszkę skorygować )VTA reguluje sie banalnie wysuwajac lub chowajac w kruciutkim ramieniu samo mocowanie wkładki .

Wkładki niestety T4P ale coś za coś ale ta moja Audiotechnica AT331LP naprawdę gra świetnie yak jak lubię bardzo naturalnie bez upiekszeń parametry techniczne też całkiem niczego sobie

pasmo 10-30'000Hz

napiecie wyjściowe 3mV

przesłuch 1Khz 31dB

przesłuch 10kHz 21dB

nierównowaga kanałów 1dB

VTA 20 stopni

cantilever Tapered alloy tube

Yul.Z wkładkami jest u mnie tak,że wiem jakiej są firmy,ale nie wiem jakiego typu,ponieważ brak na nich jakiejkolwiek cyferki.W razie czego ,ogranicze sie do wymiany samych igieł.Co do regulacji,to jest tam kilka śrubek,ale ponieważ wszystko idealnie działa,to niczym nie kręciłem.Kupiłem go za 80 zł .Brakowało mu paska i widocznie w drodze,górne ramie wyskoczyło z podstawy.Z ramieniem poradziłem sobie szybko,natomiast dobranie ,a szczególnie wymiana paska,to niezły trening.Okazało sie ,że idealnie pasuje pasek od naszego Bernarda.Obudowa i reszta jest dosłownie bez jednej rysy.Udało mi się go tak tanio kupic,bo widocznie jego skomplikowana i dziwna konstrukcja skutecznie wystraszyła innych potencjalnych kupców.Zupełnie niepotrzebnie,ale ja dzieki temu mam bardzo niepowtarzalny i co najważniejsze wspaniale grajacy sprzęt.Z tego co zdołałem zauważyc mocowanie wkładki to nie typowe 1/2 cala.

Yul, 11 Gru 2007, 17:16

Widziałem gdzieś w necie takie adaptery a przy tej mojej wkładce jest przejściówka zT4P na 1/2 i śrubki tak że mozna go założyć do typowego ramienia ale nie wiem czy było by to wskazane ze wzgledu na specyficzny szlif który moze nie tolerować zmiany kątu prowadzenia w rowku (patent dała sama AT może jednak mozna)

Pozdrawiam

Rafaell

>>>Marek-41,

Osiem dych za "tangentiala-szufladowca" ? Niezły wynik ! Na allegro wisi taki "szufladowiec-tangential", ale jest prawie 10 razy droższy.

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.