Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

>tomek_j,

>Waldi_06, 15 Lis 2009, 22:35

>>>tomek_j

>>da sie uruchmic DIT na J4?

>A co to J4?

Na płytce SRC4392 do Twojego DACa sa da goldpiny oznaczone jako J4. Wg schematu wyprowadzony jest na te goldpiny sygnał z części SRC zwanej DIT (nadajnik vel transmiter sygnału SPDIF)

i tutaj pytem co trzeba zrobic aby uruchomić wyjscie SPDIF wprost z układu wejściowego SPDIF, bo można jeszcze ustawić wyjście SPDIF PO SRC, ale chodzi mi o czysty, nie zmieniony sygnał SPDIF.

>tomek_j

Pytania do funkcji płytki odbiornika z SRC4392:

1/ opisz proszę działanie Q=Channel, kiedy i gdzie występuje informacja dla tej funkcji - narazie testuję na sygnale SPDIF z odbiornika satelitarnego /bo najbliżej/

2/ napisz dlaczego funkcja balance jest ustawiona na -7dB i dlaczego reguluje sie tylko jeden kanał, a właściwie dlaczego nie mozna ustawic na 0dB oba kanały?

aldi_06, 18 Lis 2009, 22:13

>>tomek_j

>Pytania do funkcji płytki odbiornika z SRC4392:

>1/ opisz proszę działanie Q=Channel, kiedy i gdzie występuje informacja dla tej funkcji - narazie

>testuję na sygnale SPDIF z odbiornika satelitarnego /bo najbliżej/

Q channel jest chyba opcjonalny tzn nie wszsytkie źródła wysyłaja tam informację. Trzeba to testować z odtwarzaczem CD/DVD przy odtwarzaniu płyty CD. U mnie działało z otwarzaczem DVD Sony i Philips, z tym,ze Philips inaczej( źle) pokazywał czas utworu

2/ napisz dlaczego funkcja balance jest ustawiona na -7dB i dlaczego reguluje sie tylko jeden kanał,

>a właściwie dlaczego nie mozna ustawic na 0dB oba kanały?

A tego nie wiem - u mnie wszsytko działa

dziwne ustawienie balansu się wyjasniło - przed zmianą trybu 'regulacja głosności' na off ustawiony został poziom ogólnego wzmocnienia na owe -7dB.

A teraz po włączeniu regulacji głośności (on) i ustawieniu na 0dB a potem przestawieniu na off w zakładce Balans jest na 0dB.

• 2 miesiące później...

Czy ktoś próbował wstawić polskie MIFLEXY do filtra? Jest całkiem niezła dostępność na www.rezystory.net i jeszcze mam pytanie dotyczące stabilizatorów na płytce SRC. Nigdzie nie mogę znaleźć stabów na 1.8V. Może być to LM317 zaaplikowany na odpowiednie napięcie? Przez te stabilizatory stoi mój projekt.

Pozdrawiam!

Kondensatory styrofleksowe są bardzo dobre. Jedyny problem z nimi to: stosunkowo niskie dostępne pojemności oraz niska temperatura topnienia dielektryka co oznacza, że należy je ostrożnie lutować.

Jestem Europejczykiem.

>Czy ktoś próbował wstawić polskie MIFLEXY do filtra? Jest całkiem niezła dostępność na

>www.rezystory.net

Miflex to fabryka produkujące różne kondensatory. Jezeli masz na muśli kondensatory polistyrenowe czyli styrofleksowe KSF to jak najbardziej się tutaj nadają. Jednak w tej ofercie nie ma wszsytkich wartości KSF - jest 2n2 i 8n2 za to jest 27nF w dziale polipropyleny Philips

i jeszcze mam pytanie dotyczące stabilizatorów na płytce SRC. Nigdzie nie mogę

>znaleźć stabów na 1.8V. Może być to LM317 zaaplikowany na odpowiednie napięcie? Przez te

>stabilizatory stoi mój projekt.

możesz użyc takiego LDO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale trzeba będzie go połacztc jakoś na drutach.

Taniej bedzie tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale również manewr z drutologią

LM317 równiez powinien zadziałać ale chyba więcej z tym zachodu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za porady. Już patrzyłem na wersję SMD LM1117 i chyba zdecyduję się na LM117/317. Niezła stabilność (wg katalogu), bardzo łatwo dostępny, a że będzie z nimi roboty - to w końcu DIY też trzeba samemu coś wnieść do projektu :P. Stabilizatory się więc zrobi (trzeba będzie nieco zmienić punkt zasilania stabów, bo te 3.3V są zasilane z 5V a to może być trochę mało dla LM317, podepnę od razu za mostkiem). Martwi mnie jednak to, że nigdzie nie ma kwarcu o pożądanej częstotliwości.

tomek_j

Piszesz,że można zmienić wartość generatorów ale trzeba przeprogramować.Jakie to mogą być wartości co sie bede juz rozglądał i czy możesz przeprog. te uklady,bo podejżewam że nietylko ja ma problem z dostaniem tych generatorów.

Takie coś może być?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam!

Ponawiam pytanie o kwarc? Czy komuś udało się znaleźć źródło odpowiednich generatorów. Moje próby zakończyły się jednym wielkim niepowodzeniem.

>>Tomek_j: możesz podać alternatywną częstotliwość? Wspominałeś coś o nnym generatorze, i czy wówczas zgodziłbyś się na załadowanie zmienionego softu do procesora?

>Buzzer,

>Witam!

>Ponawiam pytanie o kwarc? Czy komuś udało się znaleźć źródło odpowiednich generatorów. Moje próby

>zakończyły się jednym wielkim niepowodzeniem.

>

>>>Tomek_j: możesz podać alternatywną częstotliwość? Wspominałeś coś o nnym generatorze, i czy

>wówczas zgodziłbyś się na załadowanie zmienionego softu do procesora?

Są trzy możliwości jedna ze zmianą softu a dwie bez, W razie gdyby Tomek nie miał czasu:

Na płytce Tomka jest jeszcze jeden zegar, oprócz dwóch generatorów. Jest to sygnał zegarowy odzyskany z SPDIFa z nóżki RXCKO układu SRC i jest wyprowadzony na J8.

Z tymże niestety Tomek musi zmienic soft, tak aby była mozliwośc wybrania źródła zegara.

Druga możliwość (niesprawdzona i nie wiem czy zadziała, ale jest łatwa) jest taka: NIE lutować U6 i z pina J8 (tego, który NIE łączy się z pinami J9 i J10 ) pobrać sygnał zegarowy (ten z SPDIFa) i zapodać go na pin J9 albo J10 (nie wiem z którego generatora obecnie korzysta SRC) i już. W tym przypadku upsamplin będzie zachodził 1:1 (bo zegar będzie 44.1 a nie 88.2) ale układ z całą resztą bardzo fajnych funkcji zadziała.

Trzecia możliwość - kupić DOWOLNY GENERATOR na 22.5xxx MHz i wykonać układ w powietrzu jak najbliżej miejsca starego generatora. Pamiętać należy , że sa generatory na 5volt (tak jest tutaj) i na 3.3volta, a wówczas należy zasilić taki generator z innego miejsca, lub zapodac dodatkowy stabilizator LDO na 3.3v.

należy zmienić Zworkami J8-J10 wybiera się ręcznie jeden z trzech zegarów (dwa generatory)i inna możliwość

• 7 miesięcy później...

Witam!

Właśnie skleciłem DAC no i nie chce działać. Problem dotyczy zapewne płytki odbiornika. Objawy są takie że (niestety nie posiadam oscyloskopu):

-po włączeniu zasilania na wyświetlaczu pojawia się napis: "Tomasz Jabłoński / DAC PCM 1796" (rozumiem, że to jest OK)

-po mniej więcej dwóch sekundach na wyświetlaczu pojawia się:

Volume ctrl dis

MONAURAL IN1

-układ nie reaguje na naciskanie przycisków klawiatury (myślałem, że źle podłączyłem, ale zwieranie do masy odpowiednich pinów od klawiatury też nie powoduje żadnej reakcji)

-na wyjściu słychać ciche brzęczenie po podaniu sygnału ze źródła na wejście SPDIF (1) brzęczenie jest znacznie głośniejsze, ma charakter jakby sygnału prostokątnego

-na wyjściu chinch napięcie stałe jest równe około 2mV (lewy) i 6mV (prawy).

Zmierzyłem WSZYSTKIE napięcia zasilania - są OK. Jeśli chodzi o zwarcia to na 99.9% nie ma żadnego, ponieważ sprawdzałem to kilkanaście razy (w przeciągu kilku ostatnich dni) za pomocą szkła powiększającego, przy dobrym oświetleniu.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?

Pozdrawiam

Zapomniałem dodać, że odbiornik to SRC.

Generalnie sprawdź note do wyświetlacza, tak abyś go dobrze podłączył, narazie powienien to byc LCD, a nie VFD.

Musisz doprowadzić do prawidłowego funkcjonowania uC i LCD.

Najgorsze jest to, że niby błędu nie ma. Wyświetlacz jest na module JHD 162A. Gdyby wyświetlacz był podłączony źle to by nic nie wyświetlał a on tylko blokuje klawiaturę i nie pozwala pracować DACowi. Ale zagwozdka. Zwarć nie ma, napięcia są poprawne, przyciski klawiatury zwierają odpowiednie piny do masy (sprawdziłem miernikiem). Może mam uszkodzony wyświetlacz? Sam już nie wiem.

Wyświetlacz jest podłączony na 100% poprawnie, sprawdziłem piny z opisem na wyświetlaczu i z opisem w wątku. Napięcia są poprawne.

Nie wiem jednak, czy pobór prądu rzędu 120mA (cały układ odbiornika na src razem z podświetleniem LCD) nie jest zbyt duży. Grzeje się trochę mocno stabilizator 7805 (parzy mocno).

Schematy były rozsyłane a linki nie działają już pewnie. Jeśli autor nie będzie mieć nic przeciwko, mogę Ci maila ze schematem wysłać.

Pozdrawiam

Podłączyłem wyświetlacz razem ze źródłem (i nic poza tym nie ruszałem w układzie). Gra (nie ma brzęczenia), ale klawiatura dalej nie działa. Nie można zmienić ustawień. Procesor jakby w ogóle nie reagował na to, co dzieje się na portach odpowiadających za klawiaturę. Jak dla mnie jest coś nie tak z samym procesorem. Albo uległ uszkodzeniu (bardzo mało prawdopodobne, przynajmniej podczas przechowywania u mnie), albo coś nie tak jest akurat z oprogramowaniem akurat mojego egzemplarza.

Czy kwarc 10MHz jest dobry? Taki był w spisie elementów do SRC. Wychodzi na to, że procesor nie reaguje na polecenia wydawane z klawiatury. Po włączeniu zasilania ustawia się w sposób domyślny i dalej nic się nie dzieje.

Czy kwarc 10MHz jest dobry? Taki był w spisie elementów do SRC. Wychodzi na to, że procesor nie reaguje na polecenia wydawane z klawiatury. Po włączeniu zasilania ustawia się w sposób domyślny i dalej nic się nie dzieje.

u mnie jest 10MHz i działa, poszukaj niedolutowanych elementów (zimne luty)

Przelutowałem wszystko za wyjątkiem scr - bez zmian. Dalej jest to samo.

Objawy teraz są takie, że nie działa klawiatura. Dac jest ustawiony w tryb monaural i gra bez zakłóceń, nie słychać żadnych brumów, nie ma przerywania, po prostu gra na ustawieniach domyślnych.

Zrobione.

Jak zwykle problem był banalny, źle przylutowałem rezystor dodawany w zamian za odbiornik RC5. Zwierał do masy zamiast plusa:P

Zrobione.

Jak zwykle problem był banalny, źle przylutowałem rezystor dodawany w zamian za odbiornik RC5. Zwierał do masy zamiast plusa:P

Dzięki dla Waldiego za wsparcie.

Pozdrawiam

Super

a teraz (za kilka dni) pobaw się scalakami na IU , sumator jest mniej krytyczny

oraz

koniecznie posłuchaj jeden tydzień na mono i jeden na stero,

ciekawy jestem twojej opinii,

Mono? Czy monaural? Mam tylko wersję stereo niestety.

Słucham około godzinę i mam wrażenie, że brzmienie się zmieniło: jest mniej ostro. Szczegółowość jest powalająca w stosunku do poprzedniego źródła (PCM2702 z dc servo). Udało mi się tak połączyć wszystko, że nie mam absolutnie żadnych zakłóceń typu przydźwięki, brumy, szumy, brzęczenia. Dynamika po prostu wciska w fotel.

W I/U mam AD825 a na wyjściu LM6171. Mam jeszcze OPA604 2 szt.

Witam ponownie. Znów jedna rzecz mnie nie pokoi. Zauważyłem, że podczas pracy nierówno nagrzewają się stabiizatory od (+) i (-) analogówki DAC. Ten od (-) jest znacznie cieplejszy od (+). Prąd płynący przez masę to 30mA, jak dla mnie stanowczo za dużo. Po wyjęciu wzmacniaczy operacyjnych różnica jest 1mA (myślę, że jest to spowodowane rozrzutem parametrów stabilizatorów i absolutnie normalne). Mierzyłem natężenia zawsze po stronie prądu zmiennego. Zastanawia mnie w jaki sposób prąd przepływa z ujemnej gałęzi do zera. DAC normalnie gra, ale to mnie niepokoi i muszę znaleźć przyczynę. Ten prąd jest proporcjonalny do liczby włożonych wzmacniaczy operacyjnych. Przy dwóch (tylko wyjściowe) jest około 8mA, przy wszystkich - około 30. Na płytce nic się nie grzeje, wychodzi na to, że prąd płynie przez wzmacniacze operacyjne, czyli wg mnie coś się wzbudza. Będę musiał pójść gdzieś na oscyloskop. Z drugiej strony bez sensu jest dla mnie płynięcie prądu przez zero, ponieważ wzmacniacze operacyjne są podłączone między (+) a (-) przecież. Pewnie znów coś skopałem, ale nie mam pojęcia co.

Pozdrawiam

Nowe wieści.

Zauważyłem, że odłączenie zasilania części analogowej PCM powoduje, że prąd płynący przez zero części zasilającej opampy zmniejsza się do 5mA. Szukam dalej problemu.

Wymieniłem wzmacniacze operacyjne na ne5534 i jest dokładnie tak samo. Uważam, że to jest stan normalny.

Jeśli ktoś może pomierzyć to niech sprawdzi proszę, czy przewodem masowym płynie jakiś prąd z części analogowej DAC.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.