Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

>>>Waldi_06, 14 Sty 2008, 23:23

>>>>Wpłaty (i rozliczenia) mam od 13 osób. Pozostało 2 osoby.

Dla pewności powiadom przynajmniej na PW "zalegające osoby"

Mam nadzieję, że nie chodzi o mnie.

>PCM1796

>1. crossover64 x 2szt

>2. mareck x2szt.

>3. zbymar x 2 szt.

>4. selth x 2 szt.

>5. jarekt x 2 szt.

>6. bettik 2 szt.

>7. jankas 2 szt.

>8. ctrl+z 2 szt.

Z powyższej listy koledzy, którzy wpłacili:

1. crossover64 x 2szt - wpłacił 33,5 (ok)

2. mareck x2szt. - wpłacił 33,5 (ok)

3. zbymar x 2 szt. - wpłacił 33,5 (ok)

4. selth x 2 szt. - wpłacił 33,5 (ok)

5. jarekt x 2 szt. - zrezygnował

6. bettik 2 szt. - wpłacił 37,5 (ok)

7. jankas 2 szt. - brak wpłaty za PCM (wpłacił 91 za płytki)

8. ctrl+z 2 szt. - wpłacił 37,5 (ok)

aby zakonczyc z mojej strony sprawe PCM i szybkej wysylki tych ukladow razem z PCB - wyznaczam termin koncowy dopisywania sie do listy na czwartek w poludnie. wszyscy chetni musza bezapelacyjnie potwierdzic swoja pozycje na liscie, np. przelew albo fotka zlecenia (nie dotyczy to osob "OK")

z powodu rezygnacji jarekt'a do wziecia jest: DAC 2 szt., uC 1 szt. - 91zł za calosc

w pierwszej kolejnosci chetny na ten komplet jest Dzikoosek, z ktorym od soboty nie ma kontaktu :)

>efekt02

>w pierwszej kolejnosci chetny na ten komplet jest Dzikoosek, z ktorym od soboty nie ma kontaktu :)

Dzikosek jest w kontakcie i po sobocie sie odezwał - dostał odemnie info o wpłacie za komplet (płytki , PCM i uC).

I tak jak efekt02 proszę tych co sie wachają o konkretna decyzję, po dacie wyznaczonej nie gwarantujemy pomocy w PCM i uC.

Stan wpłat na PCM:

1. crossover64 x 2szt - wpłacił 33,5 (ok)

2. mareck x2szt. - wpłacił 33,5 (ok)

3. zbymar x 2 szt. - wpłacił 33,5 (ok)

4. selth x 2 szt. - wpłacił 33,5 (ok)

5. bettik 2 szt. - wpłacił 37,5 (ok)

6. jankas 2 szt. - wpłacił 37,5 (ok)

7. ctrl+z 2 szt. - wpłacił 37,5 (ok)

Razem 14 sztuk (efekt02 - wszystkie pieniądze z tej listy wpłacone)

Myśle, że już się nikt nie dopisze, więc prosze efekt02 o wysłanie PCMów a ja wysyłam pieniądze, reszta na PW.

czy możecie mi podpowiedzieć gdzie mogę kupić kondensatory precyzyjne do DACa T.Jabłońckiego, najchętniej jakiś sklep internetowy. A może ktoś znalazł transformator do odbiornika (ten który można zastąpić rezystorem?)

Szukam i szukam i nic.

Takie kondensatory kupowałem w Elfie:

Kondensator foliowy polipropylenowy 1%

Prod. BC Components, typ 460...464

Niestety z trzech wymaganych dostępne były tylko dwie wartośći, trzecią Waldi kupił w rezystory.net.

Transformator też w Elfie, dedykowany do CS8402,12.

Nazywa się:

Prod. Pulse Engineering

Powinien pasować. Sprawdzę jak będę miał płytki.

Tomek mówił że nie jest konieczny i w przypadku problemów z dostępnośćią

można zastosować zwory. Ma pokazać na zdjeciu jak to wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10864-100002303 1201333099_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytki już są więc Waldi będzie je rozsyłał w najblizszym czasie.

Opóźnia sie sprawa PICów.

Niestety zaszła pomyłka i otrzymałem je w nieodpowiedniej obudowie.

Czekam na dostawę następnych, potrwa to jeszcze ok. dwóch tygodni (łącznie z programowaniem).

Uzgodniliśmy z Waldim że PCB wyśle już teraz żebyśmy mogli coś polutować i uruchamiać prostszą wersję bez procesora.

PICe doślemy w późniejszym terminie.

przeglądałem parametry oryginalnego transformatora DA101 oraz trans z elfy: Transformator dedykowany do CS8402,12. Nazywa się: Prod. Pulse Engineering o którym wspominał Rick.

Przekładnia się zgadza, rozstaw nóżek też, ale pozostałe parametry się trochę różnią. Czy można nim zastąpić ten oryginalny?

selth, 29 Sty 2008, 15:50

>przeglądałem parametry oryginalnego transformatora DA101 oraz trans z elfy: Transformator

>dedykowany do CS8402,12. Nazywa się: Prod. Pulse Engineering o którym wspominał Rick.

>Przekładnia się zgadza, rozstaw nóżek też, ale pozostałe parametry się trochę różnią. Czy można nim

>zastąpić ten oryginalny?

CS8412 jest bardzo podobny do STA120 - oba maja taki sam interfejs wejściowy RS422. Na 99% ten transformator bedzie odpowiedni. 100% pewności bedziemy mieli po sprawdzeniu w układzie :-)

oczywiście układ bedzie działał bez tego transformatora (trzeba zrobić zworki)- jednak izolacja galwaniczna na pewno wyeliminuje problemy z zakłóceniami o czestotliwościach 50Hz i 100Hz przenoszonymi poprzez petle masy transportu i przetwornika

Dzisiaj wysyłam przesyłki do wszystkich oprócz Dzikoska i jarekt'a.

Dzikosek dostał na PW info o wpłacie, ale na koncie nie ma jeszcze kasy.

jarekt zrezygnował, ale juz po zamówieniu płytek więc czekam na pieniądze, przesyłka do Ciebie jest zaadresowana i czeka.

Waldi_06

Jeśli masz taki luźny kpl PCB bo ktoś nie wpłacił, to trzymaj dla mnie,

odbiorę razem z PCB do PassD1 I/U

jeśli potwierdzisz dla mnie tą PCB, będę chętny na pozostałe elementy

Swoją drogą, czy DAC TJ ma szansę być "lepszy" od Kustagon?

Pozdrawiam

F4, 31 Sty 2008, 11:43

woją drogą, czy DAC TJ ma szansę być "lepszy" od Kustagon?

jezeli porownujemy układy

odbiornik STA120 i CS8412/14 to bardzo podobne układy

przetwornik PCM1796 ma jednak parametry lepsze od CS4390. Nie znam schematu Kugastona, ale w tym DAC'u jest mozliwość (zalecana) pracy w trybie monaural (dual mono), co ma jeszcze polepszyć parametry.

Jaki byłby wynik prownan - nie wiem bo nie prownywałem. Parametry przemawiaja za tym DAC, ale jak pewnie zakrzyknie wiekszość: parametry nie wazne - trzeba posłuchać. Moze i słusznie :-)

Przesyłki wysłane o 11.23, wszystkie priorytet, bez poleconego.

>F4

Płytek mam jeszcze troche na zapas, myśle , że na jakis czas wystarczy.

Odbierzesz jak dojedziesz do mnie na wieczorek audifilski.

Co do brzmienia, to każdy przetwornik, a napewno to co jest za przetwornikiem gra inaczej.

Przestawiłem sie na tor zbalansowany, więc Kustagon jest, ale gra b.mało (Kustagona dobrze oceniam, ale z BUFami na wyjściu.

Zobaczymy jak zagra tomkowa aplikacja, w razie co mam juz plytki pod bufory wyjściowe OPA627 + BUF634 (dzięki uprzejmości pkrecz'a). Mam kilka na zapas, płytki mono z osobnymi zasilaczami, wg schamatu z czeskiego audiofila).

nowy na forum

proszę o potwierdzenie, czy i co jeszcze zostało bo chcę się dołączyć? Czy sterownik jest tak zaprogramowany, że będzie akceptowała impulsy z encodera do sterowania poziomem sygnału wyjściowego? Proszę o odp na [email protected] Dzięki, Robert

chciałbym zbudować DAC'a w oparciu o Pański projekt z EP. Nie potrzebuję wyjścia XLR a więc pracy w układzie "monaural" lecz chciałbym zwykłe RCA do którego wystrczyłby jeden przetwornik PCM1796. Dla konstrukcji "audiofilskich" i wyjścia RCA proponowałby Pan jak rozumiem jednak dwa przetworniki? Proszę o komentarz, może być na [email protected]. Dziękuję. Robert

obt, 2 Lut 2008, 18:57

>chciałbym zbudować DAC'a w oparciu o Pański projekt z EP. Nie potrzebuję wyjścia XLR a więc pracy w

>układzie "monaural" lecz chciałbym zwykłe RCA do którego wystrczyłby jeden przetwornik PCM1796. Dla

>konstrukcji "audiofilskich" i wyjścia RCA proponowałby Pan jak rozumiem jednak dwa przetworniki?

>Proszę o komentarz, może być na [email protected]. Dziękuję. Robert

Wersja stereo (jeden przetwornik dwa kanały) ma wyjscia asymetryczne SE. W trybie moanural (dula mono) wyjścia audio sa zbalansowane i jezeli nie mamy preampa z takimi wejściami potrzebny jest desymetryzator np zbudowany w oparciu o INA134 - Ja przetestowałem takie rozwiazanie z zadawalajacym wynikiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.