Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

witek0987, 13 Lut 2008, 11:20

>Zaraz nam wybuchnie dyskusja, które wzmacniacze operacyjne użyć :-)

>Zmontujmy układy i potem będziemy wymieniać scalaki według uznania.

Ja Wituś nie mam takiego problemu użyje NE5534... a co do wymiany scalaków... to policz sobie ile będzie kosztowąć 12x np. OPA627BP :))))))

Ja tam dokonałem już wyboru.

taki lekki oftop to Ti ma scalaka OPA1632 pojedyczny opamp o parametrach zbilzonych do OPA627 (glownie bardzo wysoki slew rate) w znacznie korzystniejszej cenie niedlugo bede testowal kustagona na nim zobaczymy czy uslysze roznice :)

zoltar7, 13 Lut 2008, 13:09

>ile będzie kosztowąć 12x np. OPA627BP :))))))

>Ja tam dokonałem już wyboru.

też to liczyłem :-)) Aż tak szaleć nie będę :))

W moim przypadku, przy użyciu PCM1794 wybór to Ne5534 i LT1028.

płytka uC uruchomiona, oczywiście bez PIC bo jeszcze go nie mam.

kilka uwag:

-zły opis względem rozmieszczenia nóżek po BC237, gdby ktos chciał wstawić BD to znowu otwory sa małej średnicy, wyłącznie pod BC,

- otwory pod piny 4 styczników są wyłącznie pod taśmę (mała średnica) goldpiny mocno na wcisk,

- przed montażem tasiemek musicie poznac kolejnośc wyprowadzeń = przydałaby się ściąga montażowa,

- diody prostownicze pomimo tej samej nazwy potrafią mieć rózne grubości wyprowadzeń i te ciut grubsze nie wchodzą w płytkę,

-brakuje oznaczeń 1 pinu na złączu 10cio-stykowym dla wyswietlacza i wyjscia na PCMa.

Poza tym wolałbym złącza pod zasilanie w jednym miejscu płytki - obecnie zmontowany układ to niezła plątanina przewodów z osobnych uzwojeń transormatorów.

w myśl zasady dziennikarskiej: zdanie, nawet poprawne gramatycznie, które musisz przeczytać ponownie jest złe; -stąd o ile czemuś musiałem poświęć troche uwagi, a mogłobyc na płytce nadaje się do "redakcji" w następnym wydaniu ;)

Waldi_06, 13 Lut 2008, 20:19

>płytka uC uruchomiona, oczywiście bez PIC bo jeszcze go nie mam.

>kilka uwag:

>-zły opis względem rozmieszczenia nóżek po BC237, gdby ktos chciał wstawić BD to znowu otwory sa

>małej średnicy, wyłącznie pod BC,

Waldi pospieszyłes sie troszke -

uwaga do tego tranzystora - w aozbaczeniu jest bład - powinno byc zamiast BC237 - BD139 Oczywiście otwory sa za małe ale

Jest to układ który w zamierzeniu miał byc do podswietlania przebiegiem PWM wysietlacza LCD. Jednak zrezygnowałem z tego pomysłu, bo wprowadzał on zbyt duze zakłóćenia na zasilaniu ( doś duże impulsowe obciąznie). Z tego powodu nwet procesor nie wystawia przebiegu PWM do sterowani bazy tranzystora

Podśiwtelenie wyświetlacza zrobiłem na jednym wolnym uzwojeniu transformatora:na dodtkowej płytce mostek, stabilizator +5V i rezystor w szereg. Prąd ok 100mA

>- otwory pod piny 4 styczników są wyłącznie pod taśmę (mała średnica) goldpiny mocno na wcisk,

no przyznam moje wina, ale miuałem spry zapas golpinów kupionych w Elfie z duzo cienszymi pinami niz obecnie. Kiedy sie zorientowałem to poporawiałem w ielu miejscach zle tu zostało

>- przed montażem tasiemek musicie poznac kolejnośc wyprowadzeń = przydałaby się ściąga montażowa,

zakładałem ze kazdy wie - chyba na wyrost :-)

>- diody prostownicze pomimo tej samej nazwy potrafią mieć rózne grubości wyprowadzeń i te ciut

>grubsze nie wchodzą w płytkę,

moje wszsytkie zawsze wchodziły bez problemu - mozna oczywiście poprawić. sprawdze jak jest w tej partii, bo z wzkładach produkcyjnych lubią sobie o 0,1...0,2mm zwiekszyć lub zmiejszyć w stosunku do projektu - do takicj wierteł jak mają w wiertarkach

>-brakuje oznaczeń 1 pinu na złączu 10cio-stykowym dla wyswietlacza i wyjscia na PCMa.

Nózka nr 1 jest "oznaczona" przez punkt lutowniczy (pad) w kształcie kwadratu. Fakt nie ma opisu, ale identyfikacja jest

>

>Poza tym wolałbym złącza pod zasilanie w jednym miejscu płytki - obecnie zmontowany układ to niezła

>plątanina przewodów z osobnych uzwojeń transormatorów.

Tu raczej bym sie nie zgodził - łatwiej jest doprowadzić przewody do dowolnego miejsca na płytce niz ciagnac nie potrzebnie przez płytkę ścieżkę z napięciem przemiennym. Takie połozenie miejsc doprowadzenia zasilań napieciem przemiennym było przemyślane. Chodziło o to żeby na płytce od złacza z napieciem zasilającym do mostka prostowniczego bylu jak najkrótsze połaczenia - wydaje mi sie to bardzi istotne, zeby opanować ew oddiaływanie 50Hz i 100Hz na układ. Nie było projektowane pod katem "w jednym miejscu"

>

>w myśl zasady dziennikarskiej: zdanie, nawet poprawne gramatycznie, które musisz przeczytać ponownie

>jest złe; -stąd o ile czemuś musiałem poświęć troche uwagi, a mogłobyc na płytce nadaje się do

>"redakcji" w następnym wydaniu ;)

Robiłes to pierwszy raz i chciałbyc zeby poszło przynajmniej jak po trzecim ? Oczywiśie płytki mozna i pewnie trzeba poprawić

Plataniny kabli mozna uniknac :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zoltar7, 13 Lut 2008, 21:49

>Tylko wyjścia XRL, nie ma desymetryzatora :(

wersja z desymetryzatorem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>tomek_j

bardzo schludnie to u Ciebie wygląda !

moja informacja raczej pod katem tych co lutowac będą - nigdy nie czepiam sie autora, bo mam szacunek do jego pracy, a składam z własnego wyboru :)

wszakże nie zgodzę się z jednym: co za różnica dla zakłóceń czy zmienne kabelkiem tuz obok płytki czy tez na płytce po ścieżce sobie leci / sieje. To moja zaczepka :)

Rozumiem i popieram lokalizację stabilizatorów tuz przy odbiornikach ! co troche nieuwzględniłem pisząc powyżej.

Powyższe napisałem bo prosiłeś o uwagi soniczne i inne.

Waldi_06, 13 Lut 2008, 22:08

>>tomek_j

>

>bardzo schludnie to u Ciebie wygląda !

>moja informacja raczej pod katem tych co lutowac będą - nigdy nie czepiam sie autora, bo mam

>szacunek do jego pracy, a składam z własnego wyboru :)

>wszakże nie zgodzę się z jednym: co za różnica dla zakłóceń czy zmienne kabelkiem tuz obok płytki

>czy tez na płytce po ścieżce sobie leci / sieje. To moja zaczepka :)

>Rozumiem i popieram lokalizację stabilizatorów tuz przy odbiornikach ! co troche nieuwzględniłem

>pisząc powyżej.

>

>Powyższe napisałem bo prosiłeś o uwagi soniczne i inne.

To nie jest alergiczna reakcja na ew krytyke , tylko przedstawianie mojego punktu widzenia i wyniku wielu przemyśleń :-) . Co do kabelków, to sciezki z przemiennym musiałby byc prowadzone blisko , duzo blizej innych sciezek na płytce niz w wiazce przewodów - taka jest moja opinia. Z zasilaniem nigdy nie jest prosto. Ludzie stosuja np odddzielne płytki zasilaczy i moze tam to wychodzi - w tej koncepcji tego nie widze, chyba zeby płytka była o 50% wieksza.

Co do montazu, to dobrze ze zmontowałes juz układ - mozesz mnie wspomóc w wyjasnianiu szczegółow montazu :-))))

Projekt płytki desymetryzatora juz ci wysyłałem - artykuł po angielsku z elektora. Jezeli sie gdzies zapodział napisz na maila jutro podesle.

!!!!

Płytki DACów uruchomione - nic nie wybuchło (czyli przylutowałem poprawnie).

teraz najgorsze montaż mechaniczny, chciałem wstawić na "szase" PGA, ale w efekcie DAC dostanie swoja obudowę metalową. za jakis czas przyjedzie napęd :)))

zasadniczo nie mam uwag do płytek DACów.

zastanawiam się tylko dlaczego tomek nie wstawił wiekszych pojemności za stabilizatorami, 100uF jest wartością nie wpływająca zbytnio na pracę stabilizatorów. tomek zaprojektował kilka małych pojemnosci równolegle, ale nich sie sam wypowie :)

zoltar7, 13 Lut 2008, 22:16

>A czy można podłączyć równocześnie XRL i desymetryzator?

Nie próbowałem, ale mysle ze tak. Wyjście Z DAC ma dosc niska impedancję

>Czy widoczny na zdjęciach desymetryzator jest na SSM2141?

Projekt jest na SSM2141,a w układzie jest INA134 - prawie scisły odpowiednik - na pewno ścisły odopwienik wyprowadzeń :-)

>tomek_j

>Projekt płytki desymetryzatora juz ci wysyłałem - artykuł po angielsku z elektora. Jezeli sie gdzies

>zapodział napisz na maila jutro podesle.

Schemat otrzymałem (przyszedł sam schemat), ale pytam sie o projekt płytki w formacie "prosto do wytwórcy"

Lista na transformator akustyczny:

1. hessus - 2 szt.

2. efekt02 - 3-4 szt

3. bettik - 2 szt.

4. mareck- 2 szt.

5. zbymar - 2 szt.

6. selth - 1 szt.

7. jankas - 1 szt. ( pytanie, dlaczego zamawiacie po dwie sztuki , na zapas ?, do innego CD-ka ?)

1. hessus - 2 szt.

2. efekt02 - 3-4 szt

3. bettik - 2 szt.

4. mareck- 2 szt.

5. zbymar - 2 szt.

6. selth - 1 szt.

7. jankas - 1 szt. ( pytanie, dlaczego zamawiacie po dwie sztuki , na zapas ?, do innego CD-ka ?)

8. ctrl+z - 2 szt.

1. hessus - 2 szt.

2. efekt02 - 3-4 szt

3. bettik - 2 szt.

4. mareck- 2 szt.

5. zbymar - 2 szt.

6. selth - 1 szt.

8. ctrl+z - 2 szt.

9. karsti - 2 szt.

1. hessus - 2 szt.

2. efekt02 - 3-4 szt

3. bettik - 2 szt.

4. mareck- 2 szt.

5. zbymar - 2 szt.

6. selth - 1 szt.

8. ctrl+z - 2 szt.

9. karsti - 2 szt.

10. Bogdang33 - 1 szt.

1. hessus - 2 szt.

2. efekt02 - 3-4 szt

3. bettik - 2 szt.

4. mareck- 2 szt.

5. zbymar - 2 szt.

6. selth - 1 szt.

7. jankas - 1 szt.

8. ctrl+z - 2 szt.

9. karsti - 2 szt.

10. Bogdang33 - 1 szt.

11.Mareck - 2 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.