Skocz do zawartości
IGNORED

Not Two czyli cudze chwalicie swego ....

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Dyskutowaliśmy na tym Forum o różnych wspaniałych płytach wytwórni zagranicznych takich jak Eremite,Okka,Clean Feed itd. a tymczasem mamy przecież w Polsce świetną oficynę płytowa o której jakoś rzadko się mówi.Mam na myśli krakowskie Not Two Marka Winiarskiego wybitnego znawcy i propagatora nowoczesnego jazzu.Krążki Not Two charakteryzują się nie tylko wysokim poziomem wykonawczym ale także nagraniowym i piękną szata graficzna.A kogóż to widzimy w katalogu firmy?Naprawdę wielkie nazwiska.

Wymienie tylko:A.Braxton,K.Vandermark,M.Whitegate,J.Rosen,D.Duval,W.Ganielin,M.Marcus,J.McPhee,D.Murray,bracia Olesiowie,M.Trzaska,S.Swell i wielu innych.Są to oryginalne nagrania z Alchemii jak sesje zagraniczne.

Płyty można nabywać ( w przytępnej cenie 40zł) bezpośrednio ze strony internetowej Not Two jak i z innych sklepów internetowych.Marek Winiarski znany jest nie tylko z prowadzenia Not Two ale również z organizowania wspaniałych koncertów w Alchemii.Dzięki jego działalności krakowska Alchemia stała się centrum nowoczesnego jazzu w Polsce a może i w Europie.

Na marginesie pragnę dodać,że miałem zaszczyt osobiście poznać pana Marka i nie raz skorzytać z jego uprzejmości.Kupujcie płyty Not Two!

https://www.audiostereo.pl/topic/38286-not-two-czyli-cudze-chwalicie-swego/
  • 2 tygodnie później...

Pytanie kieruję do wszystkich miłośników jazzu i wytwórni Not Two.

Które nagrania polecacie najgoręcej?

Posiadam nagrania Olesiów z Pirerończykiem a także Jorgensmannem (świetne, doskonałe Miniatures), duet Braxtona z Dahlgrenem (również niesamowite granie), Trio Tarana (taki miły, ento-jazz) oraz Ghetto Calypso (dla mnie już za ciężka jazda momentami, zwłaszcza że utwory są niesamowicie krótkie i intensywne, jakby całkowicie pozbawione koncepcji, jakiejkolwiek- ale może album musi jeszcze dojrzeć na półce).

Jakie inne nagrania więc rekomendujecie? Słuchałem kiedyś fragmentów płyty Swell'a nagranej dla Not Two- też było świetnie ;)

wojtekitek>

Będzie długo, ale mam nadzieję w miarę wyczerpująco. Oczywiście, to moje jedynie ulotne zdanie ;)

Live In Cracow - Hasidic New Wave - MW 706-2 (CD) - jak kto lubi żydowsko-jazzowe, w rozumieniu downtownu, klimaty - będzie mu się podobało, ja już nie wracam do tej (i tych) płyt od lat.

Birth & Rebirth - The Wall-London Band - MW 709-2 (CD) - bardziej "środkowojazzowe" oblicze ww bandu (w nieco innym składzie)

Plastinated Black Sheep - Pierończyk Adam, Schuller Ed, Kochan Jacek - MW 710-2 (CD) - nie jest to płyta zła. mnie wnerwia na niej sposób jej nagrania.

Habanera - Simple Acoustic Trio - MW 712-2 (CD) - miłośnikom postevansowego fortepianu mogę polecić; wbrew pozorom to chyba jedna z lepszych płyt SAT

Plays with Adam Pierończyk - Interzone - MW 716-2 (CD) - o ile pamiętam, to całkiem niezła płyta, ale nie słuchałem od lat

Crossing Atlas 45* - Interzone - MW 719-02 (CD) - hmmm, mam, słuchałem i... nie pamiętam jej zupełnie

By Five - Małek Jerzy - MW 720-2 (CD) - osobiście twierdzę, że można sobie to darować, bo w tej kategorii zdecydowanie bardziej smakują oryginały; te sprzed wielu, wielu lat

Gray Days - Oleś / Pierończyk / Oleś - MW 726-2 (CD) - fajna płyta, ale też nic wybitnego zarazem

Lullaby For Rosemary - Simple Acoustic Trio - MW 727-2 (CD) - jw. przy poprzednim SAT; ja wolę Habanerę

Reinkarnasja - Karnas Grzegorz - MW 731-2 (CD) - mam i niesłucham praktycznie od chwili, od której ją mam ;)

Yearning - Wyleżoł Piotr, Kowalewski Adam, Żyta Łukasz - MW 732-2 (CD) - fajne fortepianowe trio; można mieć, ale niekoniecznie

Sanktoria - Kowalski Emil - MW 734-2 (CD) - miłośnikom klarnetu jazzowego mogę polecić.

Play Station - Motion Trio - MW 735-2 (CD) - dla miłośników akordeonów i... Jean Michelle Jarre'a ;)

Back Point - Custom Trio - MW 736-2 (CD) - IMO najlepsze nagranie Custom Trio. Fajne, z wykopem. To jedna z lepszych płyt z "wczesnego" katalogu NT

Mirror Gambit - Skolik Arek Checkmate Quintet - MW 738-2 (CD) - ciekawe, ale chyba na "krótki" dystans

Sopot-Hamburg Jazz Quintet - Sopot-Hamburg Jazz Quintet - MW 739-2 (CD) - możliwość posłuchania Sikały w jego ulubionej, chyba, stylistyce. Dobre nagranie, ale nic odkrywczego

Transylvanian Grace - Interzone Jazzorchestra - MW 740-2 (CD) - przedziwna płyta; lekko etniczna, bałkańska, rumuńska... można mieć, ale niekoniecznie

Double Heart - Gadzina Cezariusz - MW 743-2 (CD) - mam i nie mam pojęcia co powiedzieć. leży na półce ;)

Contemporary Quartet - Oleś, Mahall, Tiberian, Oleś - MW 744-2 (CD) - też leży, ale z innych przyczyn. Dobra płyta, nawet bardzo dobra, polecana przede wszystkim sympatykom Trzeciego Nurtu. Dla słuchacza, raczej dość wymagająca.

Another Blowfish - Kochan Jacek - MW 745-2 (CD)

Annie - Muniak Janusz - MW 746-2 (CD) - bardzo osobista, chyba, płyta Muniaka. Sympatykom takiego jazzu mogę polecić z czystym sumieniem, ale ci, którzy zaczynają swe zainteresowania tam, gdzie tego typu stylistyka się kończy, nie znajdą tu nic dla siebie

Ornette On Bass - Oleś Marcin - MW 747-2 (CD) - jedno z fajniejszych nagrań na kontrabas solo. Utwory Colemana zagrane w sposób, który pokazuje ich "inny świat". Warto mieć.

Miniatures - Oleś/Jörgensmann/Oleś - MW 748-2 (CD) - rewelacja; nie jestem przekonany, czy to nie jest jedna z w ogóle najlepszych płyt, na jakich wystąpili Olesie; rewelacyjna jakość nagrania.

Circles - Live in Cracow - Murray David feat. Oleś Marcin & Oleś Bartłomiej Brat - MW 749-2 (CD) - ha! Murray i wszystko jasne. Dla mnie płyta ma większą wartość sentymentalną (byłem na koncercie) niż artystyczną (Murray i tego typu formuła znudziła mi się już).

Alchemia (box 12 CD's) - Vandermark Five - MW 750-2 (CD) - rewelacja.

Sirone's Concord - Sirone - MW 751-2 (CD) - świetne nagranie Sirone'a.

Zephyros - Fujii Satoko - MW 752-2 (CD) - można mieć; formuła jakby akustycznego jazzrocka rodem z Japonii

Chinatown - Carter / Blumenkrantz / Zubek - MW 753-2 (CD) - Cartera uwielbiam, więc nie wypowiadam się niemal, bo... Warto mieć ;) Jak na Daniela płyta jest bardzo wyciszona

Free Drum Suite - Oleś Bartłomiej Brat - MW 754-2 (CD) - nie lubię gry na perkusję solo

Weather - Giardullo Joe - MW 755-2 (CD) - solo saksofon sopranowy to coś zupełnie innego, a Giardullo jest jego mistrzem. Można mieć, ale wyłącznie jeśli lubi się dęciaki solo.

Actually: It's Better Like This... - Dell, Dahlgren, De Martin - MW 756-2 (CD) - fajne granie. Wibrafon, bas i perkusja. I dość świeżo brzmi

Reeds & Birds - Cosmosamatics - MW 757-2 (CD) - tej kapeli nie lubię; nagranie uchodzi za jedno z ich lepszych

Zimna płyta - 100nka - MW 758-2 (CD) - podoba mi się ta płyta, choć przede wszystkim chyba dla poszukujących "innych" brzmień rocka niż jazzu

Perndorff - Thomas Pernes / Andy Mandorff - MW 759-2 (CD) - mam i nie pamiętam; to źle świadczy o niej po latach

Crescendo - Return Ot The New Thing - MW 760-2 (CD) - rewelacja. świetny, świeży jazz o inklinacjach free

Abstract - Przybielski Andrzej / Oleś Marcin / Oleś Bartłomiej - MW 761-2 (CD) - lubiąc Olesiów, warto mieć; lubiąc Przybiełkę - warto mieć; płyta jest dobra, jednak bardzo krótka

Decade - Sorgen / Rust / Stevens - MW 762-2 (CD) - znów trio z fortepianem w roli głównej. Dobre trio.

Great Spirit - Finn James - MW 763-2 (CD) - fajny kawałek jazzu, o którym zwykłem mówić, że jest to taki jazz, który powinien być współczesnym mainstreamem, gdyby nie to, że niektórzy upatrują go uporczywie jeszcze w klimatach hard bopu.

Zetrons - Cosmosamatics - MW 764-2 (CD) - jw. przy poprzednich Cosmosomaticsach

Ideas - Vandermark Ken / Oleś Marcin / Oleś Bartłomiej Brat - MW 765-2 (CD) - lubię Kena; lubię Olesiów; lubię 100% improwizację, ale mimo wszystko jednak - chyba każde z nich oddzielnie; mimo to, raczej nie uznałbym tej płyty za złą; w dyskografiach i Kena i Olesiów znaleźć można chyba jednak lepsze

Scrambler - Pride Mike - MW 766-2 (CD) - a to akurat fajne nagranie. dużo gitary, mocnej, innej niż zwyczajowe jazzowe "plumkanie" (bez uśmieszków i szyderstwa)

ABCD - Anthony Braxton / Chris Dahlgren - MW 768-2 (CD) - dla mnie rewelacja; must have dla sympatyków AB, Dahlgrena i małych składów również

Ghetto Calypso - Marco Eneidi / Peter Kowald / Damon Smith / Spirit - MW 769-2 (CD) - no cóż; mi się ta płyta podoba. może właśnie ze względu na jej intensywność i... czy ja wiem, jak to powiedzieć? może szczerość

Five Nights - Trio Tarana - MW 770-2 (CD) - nie lubię takiego etno, więc się nie wypowiadam

Nigeria - Thomas Oluyemi, Kenn Thomas, Eugene Wilson IV, Howard Byrdsong - MW 771-2 (CD) - rewelacyjne, źródłowe, czarne, free

Remember Now - Steve Swell's Slammin' The Infinite - MW 772-2 (CD) - świetna płyta; jedna z lepszych Swella na pewno

Basement Research Live in Münster - Ullmann Gebhard - MW 773-2 (CD) - Ullman głównie w roli saksofonisty i dość "zachowawczy", jak na jego możliwości, ale płyta bardzo dobra

In Krakow, In November - Satoko Fujii, Natsuki Tamura - MW 774-2 (CD) - podchodziłem do tego, jak pies do jeża; okazało się, że jest to całkiem miłe granie. można mieć

Four Sides To The Story - Vandermark 5 - MW 775-1 (LP) - znam jedynie koncert, bo to 2xLP

Illustration - Sowiński Tomek and the Collective Improvisation Group - MW 776-2 (CD) - oj fajna, fajna płyta. z rozmachem, pomysłem. warto posłuchać

The Magic Door - Marcus Michael - MW 777-2 (CD) - Marcus głównie na klarnecie; można mieć, jeśli się klarnet lubi. także gdy się Marcusa lubi

Songs for Krakow - Dominic Duval - MW 778-2 (CD) - a to akurat rewelacja na bas solo; jedna z lepszych płyt "solokontrabasowych"

Reasons for Moving - Darren Johnston / Fred Frith / Devin Hoff / Larry Ochs / Ches Smith - MW 779-2 (CD) - zbyt mało razy wysłuchałem tej płyty by coś, za wyjątkiem "intrygująca" powiedzieć

Live at the Vision Festival - Steve Swell - MW 780-2 (CD) - no i tu mam "zgryz", bo nie wiem, czy jeszcze nie lepsza niż poprzednia

Trio - Fonda - Stevens Group - MW 781-2 (CD); właściwiej winno brzmieć Fonda-Stevens Trio ;) dobre fortepianowe granie. nawet bardzo dobre

Yatoku - Yaremchuk / Tokar / Kugel - MW 782-2 (CD) - odkrywczej muzyki tu nie znajdziecie, ale jest to bardzo dobre, rzetelne granie. Raczej warto mieć

Live in Lugano - Ganelin Trio Priority - MW 783-2 (CD) - na pewno warto mieć. Świetne trio, świetna muzyka, ale dość wymagająca

Live at Alchemia 2006 - Herb Robertson Trio + Marcin Oleś & Bartłomiej Brat Oleś - MW 785-2 (CD) - rewelacyjna płyta. 3 dęciaki i sekcja i kupa dobrego grania w odcieniach free

Juke Box Suite - ROVA Saxophone Quartet - MW 786-2 (CD) - legenda w Polsce, tym razem bardzo... hmmm... niemal taneczna, dość łatwa w odbiorze płyta ROVY; raczej warto mieć

The Power Of Light - Oluyemi Thomas / Henry Grimes - MW 787-2 (CD) - piękny duecik; warte posłuchania, bardzo warte

The Dope and The Ghost - The Nu Band - MW 788-2 (CD) - dobre, współcześniemainstreamowe granie; jeśli ktoś tego typu muzykę lubi - nie będzie żałował zakupu

Intimate Conversations - Joe McPhee , Mikolaj Trzaska, Jay Rosen - MW 790-2 (CD) - jak dla mnie rewelacja, ale bardzo surowe w formie; porwane, niespójne, autentyczne

Jest jeszcze:

Live in Sofia - Leszek Możdżer/Adam Pierończyk - MW 701-2 (CD) - nagranie od lat niedostępne, ale warte posiadania; rewelacyjne duo, rewelacyjna muzyka, rewelacyjna realizacja. Mieć, tylko, że dla tych, którzy nie mają pozostaje pytanie: jak?

The Sheep Is Found - Maciej Sikała - MW 718-2 (CD) - tym razem Sikała z gitarą basową; nie bardzo mi się to nagranie podobało kiedyś, a teraz trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo od lat nie słuchałem

Pozostałych płyt albo nie mam, albo nie słuchałem wcale, albo kompletnie nie potrafię o nich nic powiedzieć, bo nie pozostawiły na mnie jakiegokolwiek wrażenia (do tego stopnia, że nie pamiętam, że mam ;) )

Dziękuję Pawle. Jak zwykle można liczyć na twoją fachową pomoc.

Zdecydowanie satysfakcjonują mnie powyższe opinie. Będę wiedział po jakie nagrania sięgnąć wkrótce.

Pozdrawiam,

Wojtek

wojtekitek, 18 Gru 2007, 17:59

>Dziękuję Pawle. Jak zwykle można liczyć na twoją fachową pomoc.

>Zdecydowanie satysfakcjonują mnie powyższe opinie. Będę wiedział po jakie nagrania sięgnąć wkrótce.

>

>

>

>Pozdrawiam,

>Wojtek

sądząc po długości tej listy to 'wkrótce' może trochę potrwać ;-)

ale w zasadzie ryzyko wpadki jest zerowe

po prostu not-two nie wydaje słabych płyt ;-)

Broy :) Nie sprawdzę wszystkich... raczej te pozytywnie wyróżnione na tle pozostałych. Z resztą masz racje... to 'wkrótce' i tak trochę potrwa. (za dużo pasji w stosunku do niemal zerowych dochodów- tyle co da uczelnia, z łaski swej)

Faktycznie, jest to bardzo ambitna wytwórnia płytowa. Mam między innymi 12 płytowy box The Vandermark 5 nagrany w Alchemii (z nr 504) i jestem nim zachwycony. Doskonała sesja. Pzd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

wojtekitek, 18 Gru 2007, 21:33

Z tej listy płyt, jeśli miałbym wybrać jedną na początek to napewno to:

Miniatures - Oleś/Jörgensmann/Oleś - MW 748-2 (CD) - rewelacja; nie jestem przekonany, czy to nie jest jedna z w ogóle najlepszych płyt (tutaj dodam: Not Two), na jakich wystąpili Olesie; rewelacyjna jakość nagrania.

pavbaranov

C. Gadzina warty przesłuchania, niezła płyta !

• 3 tygodnie później...

Zdecydowanie polecam bardzo dobrą płytę Steve Swell'a - Remember Now. Muzycznie - bardzo dobra, do tego - jakość realizacji nie odbiega od czołowych free-jazzowo/awangardowych wytwórni (CleanFeed, Okka).

Widzę (jako nowicjusz na Forum), że jest tutaj sporo wielbicieli nie-mainstreamowego jazzu. Może nowy wątek z rekomendacjami płyt?

Pozdrawiam

^Mike_Poznan

Witamy i pozdrawiamy. Jako 'nowicjusz na Forum' znajdziesz mnóstwo wątków z rekomendacjami 'nie-mainstreamowego jazzu' ;-)

Nowe wątki powinniśmy otwierać w sytuacjach nowych tematycznie :) - jak tylko się da, lepiej odświeżać stare, bo w ten sposób żyją i stanowią coraz bogatsze kompendia wiedzy. Przynajmniej te wartościowe, a większość muzycznych (szczególnie tych spoza głównego nurtu) do takich należy.

Dla zachęty parę PRZYKŁADOWYCH pozycji z mojej listy obserwowanych tematów (polecam korzystanie z tej opcji):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najnowsza wiadomość z Diapazonu.W dorocznym rankingu "All About Jazz" na najlepsze wytwórnie płytowe 2007r krakowska Not TWo znalazła się w pierwszej piątce!Obok ECM,Clean fead,Anzic Rec a trzy płyty NT również w pierwszej piątce.Gratulacje!

• 3 lata później...

Chciałbym zarekomendować mój ostatni nabytek z wytwórni p.Marka.Mam na myśli pozycję "Eliyahu" nieznanego mi dotychczas saksofonisty Avrama Fefera oraz basisty Erica Revisa i perkusisty Chada Taylora.Muzyka z krążka powinna spodobać się szczególnie miłośnikom twórczości nieodżałowanego Freda Andersona.A więc snująca się niespiesznie muzyczna opowieść saksofonisty( alt i tenor) na tle pulsującej sekcji rytmicznej.Swoboda,wyobrażnia,melodie i czad.A przy tym jak zwykle w przypadku Not Two nienaganna jakość nagrania.Czego chcieć więcej?

• 1 rok później...

Odświeżam temat. Czy kogoś jeszcze interesuje, co warte jest słuchania z tej zacnej wytwórni? Nabyłem ostatnio z 10 płyt, każda inna, każda godna uwagi, każda interesująca. Dziękuję Markowi Winiarskiemu za realizację tego pomysłu.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

To ma być ekologia :) i powrót do magicznej epoki winyli, płyty CD przez Nottwo są wydawane na wzór winyli. Natomiast zawartość bardzo smakowita i pan Marek szybko wysyła, zatem sama przyjemność.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• 2 tygodnie później...

Stałem się oto właścicielem kolejnych pięciu płyt, które chciałbym polecić.

1 Return Ot The New Thing Crescendo nagrane przez kwartet dwie długie kompozycje w bezkompromisowy sposób

eksplorują obszar freejazzu. Znakomite nagranie.

2 Rosa Luxembourg New Quintet Night Asylum już nie tak jednoznaczna ocena, są fragmenty zbędne moim zdaniem na tej płycie, gdzie potencjał czterech muzyków gdzieś ginie. Dodatkowym instrumentarium jest głos kobity jakiejś, co po francusku niby śpiewa. Wczoraj cały wieczór jej słuchałem. Pierwsze wrażenie - nie najlepsza jakość nagrania. Ogólnie ciekawe granie, ale nie mam jeszcze osobistych ciepłych uczuć związanych z tym nagraniem, ale nie żałuję zakupu.

3 James Finn Great Spirit nagranie nawiązujące do późnego Coltrane'a. Świetne, freejazzowe granie, będące modlitwą, oby więcej takich nagrań powstawało.

4 ]Frode Gjerstad / Paal Nilssen-Love Gromka - cudny duet - saksofon i bębny. Must have po prostu. Facio dmie w instrument nieprzerwanie, wydobywając wysokie, krótkie dźwięki, w tle nieustannie jego kolega z perkusji wyciska siódme poty, aż zaczynam się dziwić, skąd u niego taka siła, pewnikiem między koncertami bębniarz przesiaduje w siłowni.. Tempo szybkie, płyta musi być u każdego kochającego free.

5 I ostatnie nagranie

Oirtrio Kanata- trio muzyków gra w wolnym tempie, ich muzyka jednak jest gęsta od wszelakich szumów, szmerów, brzęków. Takie nagranie, co przed snem sobie zapuszczam zamiast kołysanki i tworów ECM - zapewniam, że po tej płycie sen następuje wyjątkowo słodki.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

A mnie potwornie wkurza pakowanie przez Not Two płyt w kopertę. Co to ma być?

No co to ma być?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.