Skocz do zawartości
IGNORED

Czy iPod to dobry wybor?

Anorexia Nervosa

Rekomendowane odpowiedzi

Lada dzien planuje zakup iPoda. Tylko nasunelo mi sie pytanie, czy on rzeczywiscie jest taki dobry i ma zachwycajaca jakosc dzwieku, skoro mowiac "mp3" wszyscy rozumieja "iPod".

Mam na mysli albo iPoda nano 3 gen. 8 GB, albo classic 80 GB - roznica praktycznie chyba tylko w wymiarach zewnetrznych i pamieci. W cenie niewielka (w kazdym razie nie decydujaca), jeszcze sie zastanawiam.

Aha nano - £129, classic - £159 (funtow).

Slucham glownie rocku i metalu (ogolnie muzyki gitarowej), raczej ciezsze odmiany. Nie gardze basem, ale musi byc dobry. Czy do powiedzmy £200 znajdzie sie cos lepszego? A, jezeli byloby to faktycznie uzasadnione i rozsadne moge wydac wiecej. Sluchawki w iPodzie domyslam nie sa najwyzszych lotow, pozniej wymienie, ale na razie chce kupic cos, co bedzie spelnialo dobrze funkcje zrodla.

Z gory bardzo dzieki za pomoc, wiem, ze mozna na Was polegac :) (Pianocraft sprawuje sie swietnie).

https://www.audiostereo.pl/topic/38447-czy-ipod-to-dobry-wybor/

Nano II 8 gb i słuchawki Creative Zen Aurvana/Grado SR80 grają u mnie już rok. Gra to na tyle dobrze, że nie czuję absolutnie żadnej potrzeby zmian 'skrzydła' MP3. Fabryczne słuchawki apple to nieporozumienie i wymień je natychmiast. Jeśli potrzebujesz czegoś bardziej przenośnego, wybierz douszne Aurvana, Grado mogą być ciut za duże by w nich paradować po ulicy, choć widziałem i takie perwersje. Kompresja 320 to minimum, żeby z dźwięku nie robiła się klucha. System, Rammstein, Tool i spółka skutecznie umilają mi chwile spędzane poza domem. A i jazz przygrywa znośnie.

Wlasnie dzisiaj w pracy myslac nad tym stwierdzilem, ze wezme ipoda 80gb i wgram muzyke w formacie bezstratnym (gdzies widzialem, ze jest kompatybilny). Tylko nie mialem pewnosci, czy Apple w dziedzinie przenosnych odtwarzaczy nie jest przereklamowany albo ma lata swietnosci dawno za soba.

Dziekuje bardzo za blyskawiczna i wyjasniajaca wszystko odpowiedz.

A co do sluchawek iGrado, to jesli koles w autobusie je mial (podobnie wygladaly), to siedzac obok slyszalem chyba glosniej, niz on majac je na uszach. O ILE to te same, to wolalbym cos bardziej dyskretnego :P, takie moge miec w domu.

Na zewnątrz najlepsze są słuchawki dokanałowe, gdyż izolują od hałasu, co znowu pozwala na cichsze słuchanie muzyki i mniej nadweręża słuch. Za Aurvanami nie przepadam, ale one mogą być. Inne, które bym polecił to Sennheisery CX95, CrossRoads Mylarone X3i, JBL Reference 220, a za półdarmo AKG K324P w skóropodobnym futeraliku z ebay'a. Wyjdą 50zł z przesyłką, a grają nieco lepiej niż pudełkowe Sennheisery CX300 za 3x taką kasę.

Co do formatów bezstratnych na playerach przenośnych - ma to taki sam sens jak audiofilski kabel zasilający do boomboxa. Na playerze odtwarzającym ogg raczej niemożliwym jest odróżnić ogg Vorbis ~256kb/s od lossless, a oszczędza się sporo miejsca. Tyle że elektronika większości sprzętów przenośnych nie sięga nawet tego poziomu. Ja generalnie stronię od iPodów, a najlepiej grającym z tych, których słuchałem była Szufla pierwszej generacji.

Ile odpowiedzi w miedzyczasie...

Jak ja tu (w UK) ze wstydem wyciagam z kieszeni swoje stare Creative MuVo V100, to wszyscy na mnie patrza jak na kretyna nie z tej epoki, a babcia obok probuje przewinac kawalek na swoim ipodzie :P.

Tez slyszalem o iRiverach pozytywne opinie, o iAudio troche mniej. Choc szczerze mowiac nie przegladalem oferty.

Sluchawki jak najbardziej moga byc duze, nawet wieksze od tych iGrado, byle nie robily tyle halasu wkolo.

iPhone bralem pod uwage na poczatku, jako, ze telefon tez sie nadaje do wymiany, ale za drogi (399 GBP), a abonamentowego nie chce. Nano nowy strasznie mi sie podoba i ma fajne gabaryty, ale classic duzo praktyczniejszy ze wzgledu na ogromna pojemnosc. Jeszcze tylko zerkne na w/w konkurencje.

Ja ostatnio posluchalem sobie banku na zdjecia Epson P-5000 i jezeli chodzi o dziwek tego jako odtwarzacz MP3 to jest to absolutna rewelacja. Wada - glosnosc uzyskiwana z wyjscia moglaby byc ciut wyzsza. No i niestety nie da sie tego w zaden sposob wlozyc do kieszeni ... chyba, ze plecaka :)

Tylko pamietaj, ze decydujac sie na iPoda wybierasz takze iTunes, bez ktorego nie wgrasz muzyki na playera. Do tej pory uzywalem Nano I generacji, ale po 2 latach iTunes zdolal mnie zmeczyc, przesiadlem sie na cos co dziala jako dysk przenosny i jestem kontent.

są programy na winde które zastępują itunesa. choć nie trzeba go zastępować bo działa świetnie. na apple to jeszcze lepiej... też chyba zamienię discmana irivera na ipoda 80gb lub 160gb. można już poszaleć...

Chodzilo mi o dyskrecje na zewnatrz odnosnie halasliwosci sluchawek. Kolesia wiejska "muzyke" bylo slychac w calym autobusie, i to nie zamulona, tylko czysto i glosno jakby z glosnikow. Dlatego douszne bylyby dobre. Mialem kiedys jakies tandetne z SonyEricssona W800i. Na poczatku wrazenie kolosalne, z czasem zaczal wkurzac ten szpanerski (jak u dresa w BMW) bas (bardzo zreszta latwo osiagalny w sluchawkach tego typu).

Zdaje sobie sprawe, ze to kiepskie sluchawki. Na nowych nie chce oszczedzac, bo wiem, jaki maja wplyw. Moze byc nawet do 100 GBP (ok. 500zl), o ile bedzie to rozsadne. Za powyzsze propozycje bardzo dziekuje, nie omieszkam ich sobie przyblizyc.

Miałem całkiem niedawno ipoda video 5g 30gb, było strasznie mało basu w nim, zakupiłem do niego grado sr60, basu nadal było mało. Sprzedałem ipoda, zakupiłem cowon d2, bas się pojawił.

Miałem wcześniej kilka innych odtwarzaczy mp3, jednym z gorszych dzwiękowo był właśnie ten ipod, natomiast jeśli chodzi o design, jakość wykonania to ipody sa super, jak dla mnie to był jedyny plus. Jedno jest pewne, nigdy już nie kupię grajka tej marki.

Polecam playerki iriver (ifp,clix2,t10), iaudio (i7,d2, f2), samsunga z5 ewentualnie już legendarnego monolitha mx7000.

ipod chyba celowo obniza jakosc mp3 , dobrze brzmia na nim formaty bezstratne a mp3 kiepsko . Nazywajac ipoda mp3 playerem stawiamy go w tyle za iriver czy iaudio - tam jakosc mp3 jest znakomita . Co do creative aurvana to nie rozumiem zachwytow nad nimi zupelnie . to kiepskie sluchawki a chwalone sa chyba tylko za to ze to szczyt oferty creative w sluchawkach dokanalowych . Moim zdaniem lepiej brzmia jbl reference220 nie wspominajac o shure e4c np ...

Jesli bedzie za cicho dodaj w tor przenosny wzmac iacz ( CMOY ) .

najlepsze mp3 robi Iaudio ale to juz wyzsza polka cenowa niz Ipod, Iriver ma tez bardzo dobre mp3 playery z sluchawkami Sennheisera. Ipod to styl zycia i latwosc obslugi, wyglad, stabilnosc i marka, potem mp3 player(tez dobry) zeby nie bylo niedomowien, ale w tej cenie mozesz kupic tez Irivera i Iaudio-ktore beda lepsze od strony muzycznej.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie patrz co maja angole, pamietam jak bylem w Szkocji mialem moje MuVo a oni jakie wielkie Szufle - maja swoja mode i tyle a iRiver stoi na polkach i malo kto kupuje.

Aczkolwiek sluchalem kiedys iPoda Nano i gral bardzo fajnie wiec nie mam zamiaru krytykowac iPodow jednak najbardziej cenie iRivery z serii IFP. I powiedzialbym ze to iRiver jest najlepszy a iAudio TEZ robi dobre playery a nie odwrotnie.

Jesli chodzi o sluchawki to jako przenosne najbardziej cenie iGrado - chyba nie sluchales ich wlasnie, bo akurat iGrado maja calkiem ok izolacje, dosyc mocno przylegaja i oczywiscie troche slychac na zewnatrz ale jest to na poziomie PX100 bo np sr60 strasznie wyciekaja. Bardzo dobre tez sa zamkniete AKG k81dj, choc dla tych co lubia bas.

Niemniej jednak na zewnatrz najlepiej dokanalowki i tu propozycje michelangelo sa najlepsze - dyskretne , dobre wytlumienie i przyzwoity dzwiek.

Mnożenie tych samych wątków to jakaś nowa moda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do techniawy Cowon D2 nie bardzo się nadaje. Jego bas jest zbyt krótki i suchy. Ten player w ogóle najlepiej pasuje do muzyki akustycznej, np. Katie Melua. W ostrej szybkiej muzie się gubi, nieco szkli sopran, poza tym jego scena jest zbyt wąska i odległa, żeby brzmiał wciągająco i dawał poczucie współuczestniczenia w spektaklu muzycznym. Ja wyżej niż iAudio cenię iRivera. Jak na razie Cowon nie popełnił żadnego playera mogącego bezpośrednio konkurować dźwiękowo z iRiverami serii ifp/iHP albo clixem 2.

@ Rolandsinger

Tutaj chyba Ciebie zaskoczę bo nie słucham umca umca, chyba już z tego wyrosłem, a nawiązałem do basu ponieważ autor wątku wspomniał właśnie o dobrym basie którego jak dla mnie ipod video nie miał, gdyby miał wspomniane umca umca , a nie plum plum to i może by został u mnie.

Przecież to bzdura. Raczej jakość dźwięku z ipoda w stosunku do w/w pozostawia dużo do życzenia. A w ogóle o czym tu dyskutować - dyskutowanie o ułomnościach dźwięku w ten sposób jest pozbawione sensu. Wszystkie te modele posiadają aktywną korekcję i w kategorii odtwarzaczy przenośnych są po prostu OK.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Nie mam wielkiego doświadczenia z plejerkami mp3 , więc to tylko kilka luźnych uwag - żona przez dłuższy czasu używała iPoda Nano I gen i przy odpowiednim doborze słuchawek uzyskane efekty są więcej niż dobre, rytmiczny dźwięk bez zamulania , na brak basu nie można narzekać. Obsługa świetna, no i ,,styl" -jak komuś pasuje:)

Od kilku miesięcy używamy iPhonów i jest to ten sam sposób grania, choć wzmocnienie w Nano wydaje mi się wydajniejsze. Problemem jest też wejście na jacka - zagłębione w obudowie. Aby podpiąć przenośne Kossy musiałem oskalpować wtyczkę słuchawek o jakieś 3 mm z plastiku.

To jabłko jest przecież nadgryzione.

gagacek, 15 Gru 2007, 09:22

>Przecież to bzdura. Raczej jakość dźwięku z ipoda w stosunku do w/w pozostawia dużo do życzenia. A

>w ogóle o czym tu dyskutować - dyskutowanie o ułomnościach dźwięku w ten sposób jest pozbawione

>sensu. Wszystkie te modele posiadają aktywną korekcję i w kategorii odtwarzaczy przenośnych są po

>prostu OK.

Zgodzę się tylko z drugim zdaniem. Aktywna korekcja to jest cyfrowy equalizer, który nie wpływa na sposób grania, a tylko podgłaśnia lub ścisza poszczególne części pasma, ale jeśli bas jest np. twardy, to zawsze będzie twardy, najwyżej się go podgłośni albo ściszy equalizerem. Co do innych efektów dźwiękowych, ich wartość jest dla mnie mocno dyskusjna, a rezultat to przeważnie zwiększony bałagan w muzyce. Poza tym różnice między poszczególnymi playerami każdy sobie może sam sprawdzić, korzystając lub nie z "ulepszaczy" dźwięku. Różnice tak czy tak są.

A ja doradze z zupelnie innej beczki w stylu "chwale co sam mam :) "

Jestem swiezo po zamianie mojego sprzetu przenosnego z Zen Micro + AKG K24P na Vtec V39 + JBL 220 Reference.

Swietne posuniecie :) ... moze nie zagra to jak tandem ktory mam w sprzecie stacjonarnym (holdegron + Grado SR 60) ale zapewniam - gra to wspaniale i w miescie daje duzo mieska i radosci z zycia :D

Tak wiec moja propozycja Vtec V39 8GB + JBL 220 Reference... jest jedno polskie forum (w mojej opinii najlepsze) zajmujace sie sprzetem przenosnym w ktorym to zestawienie jest na dzien dzisiejszy "referencyjne" ... jak chcesz adres tego forum albo adresy do konkretnych watkow -> PW.

Pewnie zaraz ktos mi powie ze Vtec to brandowny chinczyk kupowany na kilogramy pod fabryka... moze i tak ale kompletnie teog nie widac ani co najlepsze nie slychac :) z opinii ktore wyczytalem w wielu miejsca bije przeciez jednego z najlepszych mpmanow - Cowona D2 ... a polaczenie z JBL mozna porownywac z iFPkami ...

Naprawde polecam a jakbys sie pobawil w ebayu o znalezenie Teclasta T39 (ow odtwarzacz przed brandowaniem) i sprowadzenie JBL 220 z ameryki ... luhuhu ... za pol darmo mozna miec ekstra sprzet

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.