Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny efektowe i center do Yamachy

grzes69

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Yamachę RX-V 420 oraz kolumny Rubicon RP 26 F

Chciałbym rozbudować zestaw do potrzeb kina domowego uzupełniając go o kolumnę centralną i głośniki efektowe.

Czy mogę zakupić dodatkowe głośniki innej firmy niż Rubicon i jakie będą pasowały do tego zestawienia.

Myślałem o zestawie Koda 707 . Sprzęt jaki posiadam zakupiłem na Allegro po okazyjnej cenie (Rubicon za 500 zł Yamacha za 500 zł ) Trafiłem dobrze kolumny praktycznie nowe amplituner przywieziony z zachodu również w doskonałej kondycji nie naprawiany -( sprzedawca Yamaya- POLECAM)

Z uwagi na skromny budżet zdecydowałem się na sprzęt używany jednak zakupy zostały dokonane z przemyśleniem w oparciu o opinie między innymi z tego forum jak i z lektury pism (HI-FI i muzyka)

Pomieszczenie 30m

Co myślicie o tym zestawieniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy lepiej dać sobie na wstrzymanie i kupić coś lepszego

Sub kupię jako ostatni (jeśli w ogóle kupię ) choć na pewno nie w najbliższym czasie

Proszę o porady

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/38506-kolumny-efektowe-i-center-do-yamachy/

Wyobraź sobie sytuację, że aktor idzie z jednej krawędzi ekranu do drugiej i gdy mówi, zmienia mu się barwa głosu - a tak na 99 procent będzie, jeśli jako central kupisz inną firmę (a nawet inną serie w ramach jednej firmy) niż masz fronty. Z efektowymi będzie podobna sytuacja, choć może nie tak drastyczna.

Radzę albo skompletować Rubikony, albo zmienić markę.

>Wyobraź sobie sytuację, że aktor idzie z jednej krawędzi ekranu do drugiej i gdy mówi, zmienia mu

>się barwa głosu - a tak na 99 procent będzie, jeśli jako central kupisz inną firmę (a nawet inną

>serie w ramach jednej firmy) niż masz fronty. Z efektowymi będzie podobna sytuacja, choć może nie

>tak drastyczna.

teoretycznie tak - też mi to spędzało sen z powiek -na przodach mam kefy i w rozsądnej cenie nie mogłem skompletować reszty, więc dokupiłem central i tyły Jamahe z serii 700 i powiem tak - teoria teorią a w praktyce nie będziesz słyszał różnicy chyba ze będziesz miał pecha i skrajnie różne głośniki dokupisz ale mniej więcej dobierz i będzie OK

• 3 tygodnie później...

Myślę że oboje macie rację. W praktyce jednak bardziej skłaniał bym się do zkompletowania kolumn jednej serii.

Pewnie da się tak dobrać głośniki różnych firm by nie drażniły jakoś szczególnie przy oglądaniu filmów.

Gorzej jednak gdy włączymy sobie koncert lub jakieś wielokanałowe audio.

Witam, poza filmami sporo oglądam koncertów - musze przyznać że mam "joba" na punkcie jakości max. jaką można wycisnąć na danym sprzęcie i powiem że nie odczuwam absolutnie zadnego dyskomfortu z powodu tego że tyły i central mam inne niż przody - inna sprawa że nie są to jakieś g.....ne plastyki albo badziewne głośniki za 200 zł, kabelki też idą 2x2,5, nie są to Yamaha jak napisałem tylko Jamo e700 które jak na tyły i central dla mnie są zupełnie wystarczające

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.