Skocz do zawartości
IGNORED

recenzje, opinie, obiektywizm

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam sobie ostatnio różne opinie i recenzje sprzętu RTV i nachodzi mnie konkluzja. Czy ktoś potrafi obiektywnie ocenić sprzęt?

Pierwszy przykład dotyczy opinii w tym forum. Często użytkownicy podają minusy zakupionego sprzętu (co się bardzo chwali), ale dlaczego równocześnie przyznają dwa razy po 5 gwiazdek?

Drugi przykład dotyczy innego forum, gdzie gościu wskazuje na początku postu, że jego nowy nabytek (telewizorek Full HD) jest znakomity pod każdym względem, ale ... przy oglądaniu denerwują go "postrzępione" krawędzie i prosi o radę.

Z kolei redaktor jednego z polskich czasopism brzmienie sprzętu lubi testować na płytach jakieś tam piątki z Ameryki. No i często facet lubuje się w cytatach typu "Zespół wreszcie brzmi jak powinien". Rozumiem, że facet posiada taśmę-matkę lub byłi i doskonale pamięta brzmienie podczas sesji nagraniowej w studiu?

Czy doczekaliśmy się czasów, że przyznawanie się do pomyłek lub wad, oznacza że jest się frajerem?

https://www.audiostereo.pl/topic/38526-recenzje-opinie-obiektywizm/

Ocenic i opisac sprzet a szczegolnie jego brzmienie nie jest latwo. W POlce nie ma chyba odpowiedniego recenzenta. To co wypisuja w pismach i na stronach www to sa bzdury. A moze czysta komercja. Nigdy prawda. Recenzent zajmujacy sie opisywaniem sprzetu musi miec ogromne doswiadczenie i pisac zawsze rzetelnie. Moze w Streophile jest takich kilku. Mozemy brac ich opinie pod uwage ale trzeba pamietac ze zawsze sa to opinie subiektywne. Ale klasa tych recenzentow gwarantuje ze syf nie bedzie wychwalany. Nasi recenzenci nie znaja sie na sprzecie i pisza co im do glowy przyjdzie. Np. recenzje kabli sa tego najlepszym przykladem. Leca w ciula z czytelnikami.

rochu

Nie rozumiesz aluzji, ponieważ Miszcz pisał do rochacza.

Senicz

Recenzeci są słabi ponieważ brak im Szkoły Dzwięku, którą obiecywałeś otworzyć.

I co pomysł padł ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

No to ja może merytorycznie tym razem.

Prawdziwy krytyk żadnej cnoty się nie boi ; )

Zawód krytyka (muzycznego, literackiego, sprzętu audio etc) wymaga odwagi, uczciwości, sporej wiedzy fachowej, umiejętności posługiwania się jezykiem w którym się pisze, dystansu do przedmiotu który się ocenia, powściągliwość w sądach która pozwala na nie popadanie w zbytni zachwyt jak i na nie potepianie w czambuł ocenianego przedmiotu, osobista kultura - chyba nie trzeba mówić co to takiego i po co.

Te wszystkie cechy muszą wystąpić jednocześnie i jak myśle muszą one pojawić się u danej osoby w określonych proporcjach.

W zasadzie sama łatwość pisania nie jest wystarczającą przepustką do pisania recenzji, tak samo jak i tylko sama wiedza fachowa.

Patrząc na prasę z tematyki audio jak i tematyki komputerowej wydawanej u nas w kraju, widać że w przeważającej ilości prasa ta jest bardziej nośnikiem zamieszczanych w niej reklam oraz źródłem informacji o wybiórczo dobranych nowościach, aniżeli przekaźnikiem konkretnej wiedzy.

W tym stanie rzeczy pisma nie są zainteresowane recenzjami z prawdziwego zdarzenia a co za tym idzie popytu na recenzentów z krwi i kości w zasadzie brak.

Jak myślę ma to jednak dobry wpływ na poziom edukacji w naszym kraju albowiem rośnie zainteresowanie językami obcymi.

Bo miszcz dzisiaj trochę nie teges:( Jakieś ziółka by pomogły czy co, bo p.. to i owszem, p.. jak zwykle, ale do tego jeszcze jakiś taki nerwowy... Bez sensu.

>Meloman, musisz cokolwiek odwrócić tok myślenia - jesteś ostatnim ogniwem cyklu pokarmowego i podziwiasz tego skutki. Jeśli rozsądnie odstrzeliłeś na bok reklamy i odpowiednio podany marketing, to i tak "nawet" tutaj, na bardzo mądrze zadane pytanie zaraz ktoś Ciebie zaskoczy namolną reklamą własnej dłubaniny. Ot, poezja życia.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Recenzje w prasie w Polsce to dosyć śmieszna sprawa - nie mówię już o tym, że nie można na nich polegać, bo to dla większości oczywiste, ale z reguły nawet jakby się chciało wyciągnąć jakieś wnioski, to przeważnie się nie da - większe lub mniejsze ochy i achy.

Jeśli chodzi o to forum, to mając trochę szczęścia można dowiedzieć się czegoś obiektywnego, najgorzej jest z takimi użytkownikami, którzy twierdzą, że słyszeli tony sprzętu, ale nie są w stanie nic na jego temat powiedzieć, przy czym asekurując się przybierają postawę pod tytułem " i tak nie warto bo... (i tutaj wiele ciekawych stwierdzeń)".

Aha tam gdzie pojawi się Senicz i powie coś jednak na temat, tam pojawiają się Ci, którzy mają na niego alergię, alergia jest tak silna, że ulgę przynosi tylko napisanie kilku bzdetnych stwierdzeń nie mających nic wspólnego z tematem, za to wiele z Seniczem. Dochodzi jeszcze paranoja dotycząca tego, że wszyscy tu wciskają coś "swojego" i mamy niekończącą się historię :)

Pozdrawiam,

Recenzentom brakuje wiedzy technicznej. Jesli ktos mysli ze wystarczy "osluchanie" to niestety takiego recenzenta mozna porownac do swini nasluchujacej grzmotu. Niby slyszy ale nie wie co.

Gazetki to reklamy.

Reklamy to kasa.

Dobre recenzje to większa sprzedaż.

Większa sprzedaż to więcej reklam, takich kolorowych na całą stronę.

Zarabia gazetka i dystrybutor sprzętu.

Nabywca sprzętu też ma jakieś zadowolenie z tego że nabył uznawany przez fachowców sprzęcik.

Czasami ktoś mi podrzuci jakiegoś świerszczyka i z ciekawości poczytam.

Nigdy nie doczytałem się słabych opinii na temat sprzętów reklamowanych w świerszczyku.

Co najwyżej opisuje się budowę wewnętrzną nie poruszając bardziej drażliwych tematów.

No i oczywiście żadnych ocen typu gwiazdeczki. Wtedy domyślam się że sprzęcik jest taki sobie, ale wewnątrz prezentuje się dobrze, co potwierdzają liczne kolorowe fotki.

Nic w tym dziwnego. Słaba opinia to brak reklamy i kasy dla świerszczyka.

Ten interes sam się napędza dla prawdy obiektywnej zwanej $$$$.

>>Recenzentom brakuje wiedzy technicznej. Jesli ktos mysli ze wystarczy "osluchanie" to niestety takiego recenzenta mozna porownac do swini nasluchujacej grzmotu. Niby slyszy ale nie wie co.

Myślę, że jest to najgłupsza teza postawiona przez senicza. No ale mogę sie mylić, bo nie czytam go od początku.

>senicz, 17 Gru 2007, 15:25

Tutaj akurat się nie zgodzę. Czy żeby być dobrym kierowcą i ocenić, który samochód lepiej "jeździ" trzeba znać się na jego budowie czy być mechanikiem? Pewne rzeczy na pewno oceni lepiej mechanik i zapewne jeśli taki mechanik jest dobrym kierowcą to tym lepiej, ale nie jest to niezbędne. W ocenie brzmienia przydaje się wiedza teoretyczna na temat pewnych zjawisk, natomiast wiedza techniczna według mnie nie jest niezbędna. Fakt faktem, że bardzo ważne jest doświadczenie.

No to niech se AA mysli. Wy, to jak ten recentent mysli ale jak ma uzasadnic swoja opinie to nadal tylko myli. Czy wy AA nie widzicie glupoty swojej wypowiedzi? uzasadnijcie AA te swoje myli nieuczesane. Walicie chlopaki takie baki intelektualne a potem sie cieszycie ze dowaliliscie komus.

Opis zjawisk akustycznych jest nadzwyczaj trudny bo nasz jezyk jest wzrokowy. I co tu porownywac bezwiedzacego w audio i w samochodzie.

No to popros kobiete o opisanie jakosci jazdy samochodem. Jej jezyk bedzie odpowiedni do naszych porownan i dociekan.

senicz ty się widocznie nudzisz ,albo szukasz zaczepki .Zmieniłbyś w końcu forum ...

Czy twoja żona wybierając firanki zastanawia sie nad technologia produkcji ???

Albo czy testując nowe opony w swoim samochodzie zastanawiasz sie nad ich budową ??

-Interesujący jest tylko efekt końcowy ............

Audio Academy

A propos - skoro już Cię widze - muszę przyznać, że po około roku czasu słuchania Twoich Phoebów zaczynają mi się wreszcie podobać - tylko zastanawiam się czy to dlatego że się wreszcie wygrzały (wygrały) czy też dlatego że się do nich po prostu przyzwyczaiłem? W każdym razie wydaje mi się, że jest sporo lepiej. Tylko pabliczka z logo mi odpadła. Proponuję jakiś lepszy klej używać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.