Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>neomammut

Jestem minimalistą i uważam, że w prostocie tkwi piękno;). Jeśli chodzi o wizualną stronę to TA-N55ES jest nawet ładna (choć gdyby miała wskaźniki wychyłowe... to byłoby coś). Ale co do cd ES dopiero te z centralnie umieszczonym napędem i pozbawione tej masy guziczków mi się podobają (mam oczywiście na myśli starsze serie a nie 3-5ES, 30-50ES). Sam mam paskudztwo E222ES, a ratuje je tylko to, że w tej cenie nawet gra (a to już sukces;)). A mieć tak ES w szampańskim kolorze ... rozmarzyłem się:). Jak mi ES-y przzypadną do gustu, to kolejnym krokiem będą pewnie szampańskie modele z lat 90-tych. Ale grunt, żeby grało a o gustach się nie dyskutuje:).

http://cgi.ebay.at/SONY-ST-S-222es-Stereo-Tuner-mit-Gewaehrleistung_W0QQitemZ270200102796QQihZ017QQcategoryZ21986QQcmdZViewItem - piekny klasyk, fakt juz cyfrowy, ale....

abuq1, 15 Sty 2008, 15:12

>Fotka mojego 50ES ...,brudno ;[ bo zrobiona przed porządkami

Zdjecie jest tak slabej jakosci, ze nawet nie widac, pozatym i tak jest sliczny :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie pamiętam teraz modelu ale CHYBA w oryginalnym modelu został zastosowany potencjometr z odczepem który jest częścią filtru psofometrycznego. Instalując odpowiednik ktoś poradził sobie z tym omijając ten układ, według mnie - słusznie. Musiałbym sprawdzić w dokumentacji czy mam rację.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

http://allegro.pl/item297699980_sony_st_s707es_champagner_serie.html - okazja ST-S707ES za niewielkie pieniadze, ja bym bral, ale szukam w czarny kolorze :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

670-ka w środku faktycznie wygląda jak ten 505 którego kupiłem. Różnica na oko to brak tych 2 kondziłoków koło trafa i trafo oczywiście inne. Być może ma też poza wspomnianymi kondkami jakieś dodatkowe części, które w oczy się nie rzucają. No i może nieco inne są same końcówki.

Ciekaw jestem jaką różnicę w dźwięku ta "kosmetyka" daje.

Zadałem wcześniej pytanie które zagubiło się potem wśród innych tematów. Spytam raz jeszcze:

Czy tranzystory użyte w końcówkach mocy danych wzm. ES nadają w jakiejś części charakter brzmieniu wzmacniacza?

Doprecyzuję: były wzacniacze ES które były na Sankenach i były też oparte na Mosfetach. Czy można powiedzieć, że te na Sankenach miały jakąś wspólną "rysę" w brzmieniu (pomimo różnic w brzmieniu poszczególnych modeli na Sankenach) i na Mosfetach inna "rysę"?

Dla porównania - są auta jednej klasy zarówno z napędem na przód jak i na tył. Oczywiście jedne i drugie w prowadzeniu się różnią.

Na tranzystorach firmy Sanken a później na Toshibach (MOSFET to jeden z rodzai tranzystorów polowych, ogólnie charakteryzujący się niższymi szumami i większą rezystancją wjściową niż zwykły tranzystor tzw. bipolarne). Chociaż o tyle masz rację, że chyba te Sankeny były bipolarne.

clo2, 15 Sty 2008, 18:17

>670-ka w środku faktycznie wygląda jak ten 505 którego kupiłem. Różnica na oko to brak tych 2

>kondziłoków koło trafa i trafo oczywiście inne. Być może ma też poza wspomnianymi kondkami jakieś

>dodatkowe części, które w oczy się nie rzucają. No i może nieco inne są same końcówki.

>Ciekaw jestem jaką różnicę w dźwięku ta "kosmetyka" daje.

Moja 570-ka podobnie jak Twoja 505-ka na pierwszy rzut oka różni się brakiem kondów przy trafo. Trafo jednak u mnie jest identyczne (przynajmniej identycznie opakowane ;). Też jestem ciekaw jak wypadają np. brzmieniowo wzmaki z tej samej klasy, które na przestrzeni tylko paru lat ewoluowały w jakimś tam stopniu (no własnie i co je tak naprawdę rózni pod względem budowy) - np. 570, 590 i 505.

W chwili obecnej jestem ze swojej 570 ES naprawdę zadowolony i prawdę mówiąc jeżeli zdecyduje się na zmianę wzmacniacza to chyba będę polował na wyższego ES,a.

>alcol

Trzeba poczekać, aż spadną ceny modeli 770ES, 870ES ew. 707ES i 808ES;) i trafić najlepiej szampańskie. Pewnie niezłe wzmaki (piszę "pewnie" bo niestety nie słyszałem;() i nawet urokliwe.

Tylko gorzej z cd do kompletu. I nie tyle problem z kasą (bo tę można odżałować) ile z tymi laserami, których się nigdzie nie dostanie.

zoltar7, 15 Sty 2008, 21:38

>...tylko jak na tranzystorowe wzmaki mało dynamiczne... ja tam bym posłuchał starego AUDIOLABA

>8000s :P

Być może masz rację z tym audiolabem bo jak na razie nie dane mi było go słuchać jednak brak dynamiki w moim ES to ostatnia rzecz na która mógłbym narzekać - przynajmniej w moim dość jasnym torze pod tym względem jest bardzo okej.

a w moim brak dynamiki (770ES) więc słucham na nim tylko spokojnej muzyki, a jak chce poczuć emocje to muszę uruchamiać moje Thule (które poza dynamiką właściwie pod każdym względem ustępuje SONY) :(

>zoltar7

to może i my się zapiszemy do klubu Accuphase? Oczywiście bez rezygnowania z członkostwa w tym klubie. Ile to mówiłeś, że za tego Accuphase trzeba dać? 50 zł/kg?;)

>zoltar7

Szkoda, że Piotrek nie dął ogłoszenia wcześniej, może byśmy się z kwotą dogadali o ile skłonny jest do negocjacji a przynajmniej miałbym wzmacniacz z pewnych rąk. Ale jak będzie kolejny ES, to pewnie też już poniżej 20 kg mierzył nie będę;)

clo2, 15 Sty 2008, 22:26

>>zoltar7

>Szkoda, że Piotrek nie dął ogłoszenia wcześniej, może byśmy się z kwotą dogadali o ile skłonny jest

>do negocjacji a przynajmniej miałbym wzmacniacz z pewnych rąk. Ale jak będzie kolejny ES, to pewnie

>też już poniżej 20 kg mierzył nie będę;)

No to najlepiej dzielony - N80ES wazy okolo 25 kg :D plus 12 za E80ES :)

>neomammut

Spojrzałem na te "zabawki" (TA-N80ES + E80ES);). Bardzo ładne (jako szampańskie), grają pewnie też bardzo ok. Ale po kolei, na razie zobaczymy czy złapię choć wstępnego "smaka" zaczynając od półki lowES;).

Co do cd X222ES to taki "smak" już się pojawił (w końcu to kosztuje jak torba śliwek a nawet stara się zagrać;)), zobaczymy jak wzmacniacz, jutro się pewnie pojawi pocztowiec.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.